Popravka gitare (potenciometri i ožičenje Les Paul klona)

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sarchurator

Re: Popravka gitare (potenciometri i ožičenje Les Paul klona)

Post by sarchurator » 08 Jul 2009, 13:36

Crkli ti potenciometri?! :grummel_2: :grummel_2: :grummel_2:
Pa mozes da ih narucis preko interneta. :P :P :P

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 08 Jul 2009, 14:22

sarchurator wrote:Crkli ti potenciometri?! :grummel_2: :grummel_2: :grummel_2:
Pa mozes da ih narucis preko interneta. :P :P :P
pa da :?
preko neta od nekih nasih, ili da cekam da stignu sa nekog stranog sajta? :)

sarchurator

Post by sarchurator » 14 Jul 2009, 22:04

Naruci od nekih nasih,vidi da li salju brzom postom.Neznam za postarinu,ali ne bi trebalo da ti bude vise od nekih 200 din po paketu.Vidi preko www.musiccentar.com,ja mislim da oni salju brzom postom.

milankatic

Post by milankatic » 25 Sep 2010, 12:31

Da ne otvaram novu temu, nadovezacu se na ovu...
Imam staru akusticnu (30+ g.), msm da je melodija mendes...
Sad sam resio da je ofarbam! :lol:
Gitara je crne boje, izgleda da je i naknadno farbana, puna je grumuljica i ima neke linijice kao drvo :O.o: (nzm kako da objasnim :D )
Zamislio sam da gitara sa zadnje strane bude crvena (da se vidi tekstura drveta), a prednja da bude skroz crna, na kraju sjajna.
Koliko vremena treba da prodje izmedju slojeva, koliko i kad trebam da smirglam i jel mogu to sve sa finom cetkom, posto nemam airbrush?? (koje farbe)
Na gitari jos moram da promenim civije...i kobilicu (koja je parce sper ploce i komad nekog drveta :s), pa me zanima jel ima neko neki komadic drveta, pa da napravim novu (palisander, ebony, ... :P ~1.5x3x15) :mrgreen:
I za kraj, dali uopste da se upustam u ovu popravku? :)

evo i gitara

Image

ovde se vidi stanje farbe :grummel_2:

Image

Fala zoP :ziveli: :mrgreen:

coca

Post by coca » 25 Sep 2010, 19:28

Pazi, ova gitara moze da se sredi i da izgleda veoma lepo..., ali samo polako i strpljivo..., naravno da moras prvo da je osmirglas jer u protivnom nisi nista uradio..., reci mi samo jes'l ikad radio nesto slicno sa drvetom??? Moras da smirglas sa smirglom od krupnijih do sitnijih granulacija(odnosno gruboca smirgl papira je u pitanju), ja da sam na tvom mestu krenuo bi sa 200 pa navise do jedno 2000 ili 2500...., sto se tice lakiranja to bi trebao malo da progooglas pa da vidis sta ljudi kazu, jedno misljenje ovde nije dovoljno...
Nemoj da farbas cetkom jer nemoze da ispadne dobro siguran sam u to... Evo jedan koristan savet kada nadjes boju/lak koji ti odgovara ne mislim ovde samo na boju vec i na kvalitet tipa nitro-celuloza, akrilat, poliuretan..., onda mozes da uradis sledece, tu boju mozes da poneses u neku bolju farbaru gde pune sprej lakove i to lepo prepakujes u sprej bocu (naravno platis to pakovanje recimo oko 500 din. po spreju) i onda imas boju i naci kako da farbas..., ovo ti govorim jer sam ja svog strata ofarbao na taj nacin i mnogo je dobro ispao da ne kazem odlicno... Jos jedan savet meni se akrilat pokazao kao sasvim solidan izbor u odnosu na cenu/kvalitet relaciju... Naravno na krajusve sto si ofarbao predjes nekim visoko sjajnim bezbojnim lakom u onoliko slojeva koliko ti je potrebno da dobijes to sto zelis....Samo strpljivo i polako sa farbanjem sloj po sloj, bolje ti je da ides sa vise slojeva sloj po sloj izmedju kojih ces da pravis recimo pauze 15' za prvi pa onda 15'+15' za drugi itd..., sto ti znaci da se svaki sloj sudi circa 15' duze od vremena potrebnog za susenje predhodnog... Gledaj da to radis tamo gde nema prasine jer unistava posao prilikom farbanja....Naravno tu ti je i zastitna traka za farbanje, kupis je u nekoj farbari onu recimo od 1 cm sirine jedan kotur ti je dovoljan... Ovo ti je prica za lakiranje tela gitare, sto se tice vrata tu ima kvaka 22, nalazio sam da se gitara akusticki zatvara prilikom farbanja vrata iste, sto je tacno ali samo donekle, sa druge strane ako vrat ostavis u nature varijanti bez zastite laka rizikujes da zbog vlage u vazduhu ist vremenom pretrpi deformacije sto ti sigurno ne zelim da ti se desi, znaci ovde bi ti moj savet bio da napravis kompromis izmedju ove dve krajnosti, ja sam na mom stratu koji sam radio koristio palmino ulje i, akrilni bezbojni lak visokog sjaja, i jos neke komponente koje ne mogu da ti odam (velika tajna malog majstora za gitare), nemoj da se ljutis progooglaj i siguran sam da ces napraviti sopstvenu recepturu koja ce da bude dobra, naravno sve sam ovo isejkovao(miksovo u blenderu da blenderu za voce)nemoj da se cudism pa onda pravac farbara da se to napuni pod pritiskom u sprej lak..., naravno ni ja nemam kompresor,komoru, airbrush....
Napred i Hrabro sa tom gitarom... Pozz.Coca!!!

milankatic

Post by milankatic » 26 Sep 2010, 08:33

Znaci u farbari da trazim boju za drvo i bezb. lak tipa nitro-celuloza i crveni bajc?
A koje firme su najbolje i kako se krecu cene??
Koliko mi je potrebno laka i boje?? :(
:)
U vezi farbanja...sta mi ide prvo kao podloga za boju ispod crne? sloj mat laka??
:)
Hvala :ziveli:
:mrgreen:

coca

Post by coca » 26 Sep 2010, 11:17

Ovako, ako trazis bas boju za gitare onda ce to da ispadne mnogo skupo (i sigurno je neces naci u farbari), moj ti je savet da uzmes najbolje moguce sto ti ta farbara bude ponudila(napravi neku best buy kombinaciju), ja da sam na tvome mestu isao bi na akrilatnu komponentu laka u crnoj boji (on nije puno skup a vise je nego odlican)...
Sto se tice podloge kad ismirglas gitaru imas sledece varijante : moses da kupis spric-git u spreju(kotisti se za farbanje automobila) pa njega da koristis (mnogo je prakticniji) posle nanosenja recimo 2/3 ruke ovog gita ide smirglanje pa osnovni lak..., i varijanta akridnog gita za drvo (tj. uljani git) kojeg moras da nanosis spahtlom pa je po tome malo nepraktican za rad..., cene i jednog i drugog su ti priblizno iste...,P.S.:ako nadjes nitro-celulozni lak ili poliuretanski a da se isplati po ceni javi na forum!!!
Na kraju sam rekao u proslom postu obavezno neki kvalitetniji bezbojni lak sa visokim sjajem (broj ruka ovog laka je po potrebi i zelji)!!! Sto se tice nekih firmi za lakove to ti savetujem da malo progooglas, to je najbolje resenje..., vidi sta se koristi u svetu, pa obavezno pogledaj sta od toga mozes da nadjes kod nas (veoma malo toga, bar moje iskustvo tako govori) ..., sto se tice bajca mozes i njega da koristis, iskreno dosta sam citao o tome ali sa istim nisam radio...
Pozz. Coca!!!

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Sep 2010, 10:09

Neću da se mnogo mešam pošto očigledno ono što sam ja pisao nije prihvaćeno, samo želim krajnje dobronamerno da kažem da se nikako ne stavlja bilo kakav git na gitaru. Nitro podloge, boje i lakovi nisu skupi, samo to da kažem... :ziveli:

Samo da objasnim, ja sve ovo pričam zbog tonskih karakteristika gitare, a ako je tebi bitan izgled onda imaš puno opcija, uzmi auto lak u tom slučaju, iz njega ćeš izvući odličan sjaj.

coca

Post by coca » 27 Sep 2010, 11:27

nitro lakovi nisu skupi to svakako, ali ja sam pricao o nitro-celuloznim lakovima koji su skupi i oni se koriste za farbanje gitara, a to nije nitro lak iz farbare..., samo da kazem da ce nitro lak sigurno ''spaliti'' drvo tj. imace posledice na tonsku karakteristiku gitare, da puno ne pametujem stvar je u nacinu vezivanja laka za drvo,(hemijska karakteristika)..., ali ovo je moje misljenje pa neka se niko ne nadje uvredjen...,
Pozz. Coca!!! :) :) :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 27 Sep 2010, 11:36

Coco prijatelju, niko nije uvređen, samo ova ista tema ima i na jednom drugom delu foruma, zato sam ovo pisao... :ziveli:

milankatic

Post by milankatic » 27 Sep 2010, 16:05

Nikola nije da tvoje misleljenje nije prihvaceno, samo sam zeleo da prikupim korisne informacije sa vise strana, hvala puno i tebi i coci na savetima. :bow:
Sad cu da se bacim na potragu i prikupljanje materijala pa se bacam na posao sto pre.
Fala vam :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Sep 2010, 20:13

Taj 'git', u stvari wood filler, se uredno stavlja na maltene pola svih Femdera i Dzibsoma proizvedene. Ako nisu transparentno finishirani, ziher ima 'gita' (kazem, wood filler).

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Sep 2010, 09:01

Git koji se ovde pominje u wood filer nisu ista stvar, dosta sam toga istraživao u poslednjih par meseci na tu temu jer meni treba wood filer za popunjavanje pora na jasenu i mahagoniu...

E sad šta velike fabrike stavljaju na svoje gitare koje su pokrivene solid bojom ne znam, ja pričam o poštenoj varijanti i ručnom radu na gitarama.

coca

Post by coca » 28 Sep 2010, 11:20

sve je o.K. ljudi, dok god ima ljudi sto se bave ovom problematikom ja sam srecan,..., pa normalno ovde na forumu smo da razmenimo misljenja i iskustva, da pomognemo jedni drugima..., nisam u fazonu da se raspravlja ko zna vise i bolje jer to nikome nece koristiti...,ako smo sa ovih nekoliko postova pomogli nekome a jesmo sigurno (milane na tebe se odnosi) misiju smo uspesno odradili..., samo neka se sredjuju gitare tako se mnogo toga i nauci,..., svaka gitara moze ako ima potencijala u njoj sasmoj da se sredi da izgleda ko' avion samo je pitanje strpljenja, vremena i parica koliko smo spremni da sve to zajedno ulozimo u to predivno stvorenje... Pozz. Svima, i samo napred i hrabro!!! Coca!!!

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Sep 2010, 12:04

Coco :ziveli:

Milane, ti samo piči, moraš da probaš da bi video koliko možeš, srećno... :)

Post Reply