Spuštanje štima (drop-down): why, oh why?

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

biciklo

Re: Spuštanje štima (drop-down): why, oh why?

Post by biciklo » 14 Jul 2009, 23:20

SRV je to radio podosta kako je sam rekao nekada, nemam pojma kada, da bi sprijecio vlasnike kafanica po kojima je svirao da dzemuju sa njim na usnoj harmonici jer su one valjda nastimane na A, tako da ih je zajeb***. valjda.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 15 Jul 2009, 13:00

biciklo wrote:SRV je to radio podosta kako je sam rekao nekada, nemam pojma kada, da bi sprijecio vlasnike kafanica po kojima je svirao da dzemuju sa njim na usnoj harmonici jer su one valjda nastimane na A, tako da ih je zajeb***. valjda.
to je verovatno urbana legenda... taj drop d stim je d bluz men, dec vaj evribadi plej it... from jimi on to forever

biciklo

Post by biciklo » 15 Jul 2009, 13:28

Duane wrote:
biciklo wrote:SRV je to radio podosta kako je sam rekao nekada, nemam pojma kada, da bi sprijecio vlasnike kafanica po kojima je svirao da dzemuju sa njim na usnoj harmonici jer su one valjda nastimane na A, tako da ih je zajeb***. valjda.
to je verovatno urbana legenda... taj drop d stim je d bluz men, dec vaj evribadi plej it... from jimi on to forever
Jimi nije koristio Dropped D stim. :D Page jeste.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 15 Jul 2009, 13:55

pardon, pardon

mislio sam na drop za polustepen

Eb ili D#

pardon...

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 15 Jul 2009, 13:56

Duane wrote:pardon, pardon

mislio sam na drop za polustepen

Eb ili D#

pardon...
ma kakav pardon, na lomacu ::ranting::

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 15 Jul 2009, 13:59

you will never catch me alive! :jedi_fight:

biciklo

Post by biciklo » 15 Jul 2009, 17:44

Drz' ga!

sezam

Post by sezam » 13 Aug 2009, 02:37

E-dur ima 4 povisilice i paralela mu je cis mol, dok Es-dur ima 3 snisilice i paralela mu je c-mol. To je osnovno i najvažnije. Čemu preštimavanje, ako se poznaju pozicije i tonaliteti koje svirate. Možda E-dur samo zvonkije zvuči iz prostog razloga što se koriste prazne žice, pa da bi tu zvučnu sliku dobili i u Es-duru zato se i preštimavaju za polustepen niže. Ako uzmete grči buzuki, on se štimuje za ceo stepen niže od italijanskog štima gitare.Majstorima klasične gitare preštimavanja takve vrste nisu potrebena, izuzev po nekad 4,5, i 6. žice.

andrej]

Post by andrej] » 13 Aug 2009, 14:05

drop c/c#/d daju posebnu lakocu pri sviranju hevi rifova, sve ih vise koristim. daju +2 tona koji zvuce dosta hevi i vrlo su korisni. naravno, gitara zvuci dosta vise hevi tako nastimana. mozda je cudno, ali to najvise volim na fenderima, ipak zadrzavaju blagu zvonkost i cistinu a zvuce tamnije (kao orange pojacalo). kada se spusti malo, onda je vishe bluesy, kada se spusti malo vise onda je onako tamno. ja se uglavnom drzim Es stima i drop Cisa (kada imam samo jednu gitaru na raspolaganju). odgovara mojoj muzici u ovom trenutku. spustanje stima takodje olaksava sviranje sa debelim zicama, posebno ako koristite neke monstruozne hibride (tu i ovaj drop jos dodatno olaksava stvar).
sezam wrote:E-dur ima 4 povisilice i paralela mu je cis mol, dok Es-dur ima 3 snisilice i paralela mu je c-mol. To je osnovno i najvažnije. Čemu preštimavanje, ako se poznaju pozicije i tonaliteti koje svirate. Možda E-dur samo zvonkije zvuči iz prostog razloga što se koriste prazne žice, pa da bi tu zvučnu sliku dobili i u Es-duru zato se i preštimavaju za polustepen niže. Ako uzmete grči buzuki, on se štimuje za ceo stepen niže od italijanskog štima gitare.Majstorima klasične gitare preštimavanja takve vrste nisu potrebena, izuzev po nekad 4,5, i 6. žice.
ni jedan majstor ovoga sveta ne moze moju (a da ne pricamo neciju drugu) pesmu napisanu u drop-cis stimu odsvirati da zvuci isto u e stimu, osim MOZDA uz koriscenje nekih pitch-shiftera ili slicno. da ne pricam da bi potpuno promasio emociju pesme, a zar to nije najbitnije?

rado bih isprobao neki detuner za 6. zicu koji funkcionise sa hardtail kobilicom. ima li neko iskustva sa ovim?

dweezil

Post by dweezil » 13 Aug 2009, 19:57

drop stimovi su veoma korisna i zahvalna stvar, nijedan pitch shifter ne moze da tako lepo i socno simulira zice koje se lenjo drljaju iznad pickupa-a, a takodje drop stimovi su posebna vrsta inspiracije za otkrivanje novijeh horizonata muzike, a i sam feel riljanja zica u drop stimovima je posebno drazesna stvar. Oni daju poseban shmek dramaticnosti i brutalnosti odsviranim rifovima. :metal: Cak je i DiMarzzio, za ostale brandove neznam, izbacio posebnu seriju pickupa kalibrisanih za te drop stimove.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 13 Aug 2009, 20:54

ja licno ne smatram da se emocija pesme menja sa tonalitetima, ako odnosi ostaju isti...medjutim, ono de se slazem je da jeste dzdznije kad se svira na dropdaunovanoj dzitri.

andrej]

Post by andrej] » 14 Aug 2009, 13:54

Doolio wrote:ja licno ne smatram da se emocija pesme menja sa tonalitetima, ako odnosi ostaju isti...medjutim, ono de se slazem je da jeste dzdznije kad se svira na dropdaunovanoj dzitri.
znas kako, to nije TOLIKO bitno kada slusas samo melodijsku liniju gitare, zasebno. ali, kada se to postavi u pravi kontekst (bend, atmosfera pesme, efekti, pevanje), nije NI MALO sve jedno. pesma ne zvuci isto i ne prenosi istu emociju, ne pravi istu atmosferu.

Highway One

Post by Highway One » 20 Mar 2010, 19:41

Meni je npr. glavni razlog za Es( D# ) stim sto cesto zbog skole ne sviram po nedelju ili dve aktivno , i onda se spustim da bih lakse vezbao neke brze stvari da nabijem kondiciju.
A i zice se lakse savijaju ( moz' da radis sta oces bre :metal: )
D# sa osmicama je -------> :metal: :metal: :metal: :bow: :bow: :bow: (ali ako se spustis nize cuces samo buzzzzzzzzz)
Sto se zvuka tice cini mi se da se dobija nesto meksi zvuk. :D
Ljudi koje znam se uglavnom prestimavaju da bi zvucali teze (za neki metal itd......) , mada nikog nisam video da se prestimava da zvuci vise u blues stilu :)

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 20 Mar 2010, 22:27

sviranje gitare samo u jednom štimu, smatram svojevrsnom nepismenošću.

Image

Guitar_thrill
MF veteran

Post by Guitar_thrill » 24 Mar 2010, 00:07

Highway One wrote:Meni je npr. glavni razlog za Es( D# ) stim sto cesto zbog skole ne sviram po nedelju ili dve aktivno , i onda se spustim da bih lakse vezbao neke brze stvari da nabijem kondiciju.
A i zice se lakse savijaju ( moz' da radis sta oces bre :metal: )
D# sa osmicama je -------> :metal: :metal: :metal: :bow: :bow: :bow: (ali ako se spustis nize cuces samo buzzzzzzzzz)
Sto se zvuka tice cini mi se da se dobija nesto meksi zvuk. :D
Ljudi koje znam se uglavnom prestimavaju da bi zvucali teze (za neki metal itd......) , mada nikog nisam video da se prestimava da zvuci vise u blues stilu :)
sviras osmice,i jos spustas stim.....mozda si trebao da sviras flautu.... :mrgreen:
sto se tice ovoga za metal itd...pa svi gitaristi uglavnom zele da zvuce sto teze,kako ti kazes, samo sto to "teze" ima vise oblika.... :)

Post Reply