Dosije „Srpski metalac“

"Techno je bolji od jazz-a, a Mira Skoric od Bruce Dickinson-a" i slicna prepucavanja mogu SAMO OVDE

Moderators: Critical, Trooper

Post Reply
star1

Re: Dosije „Srpski metalac“

Post by star1 » 30 Jun 2009, 21:11

a ovaj mali sto sere: [7] words

Dushan S

Post by Dushan S » 04 Jul 2009, 16:04

nebojsak wrote:
Dushan S wrote:
Jbg, to je onaj princip manjeg zla, kome živ čovek neminovno podlegne pre ili kasnije.

Sećam se kako mi je Korn bio odvratan tamo sredinom devedesetih, kad su se pojavili. A sad, posle silnih Slipknotova, Killswitch Engagea i raznoraznih nu metal klonova, prosto mi deluju kao Isus lično. Bez obzira što ih nikad ne bih pustio na gajbi.
Sad kad pominješ Korn, meni su reakcije "pravih metalaca" na Korn uvek bile zagonetka. Kao "sram ih bilo to nije pravi metal". Kao da sad pustim na lepom plavom dunavu i kažem - ovo je sranje - ne zvuči kao Geršvin. Ne razumem, kritikovanje neke muzike jer to nije ono što ja volim onako kako volim. Kao da su imali veliku nalepnicu na albumima "Pravi metal" pa se sad neko zajebao i greškom kupio misleći da je to novi album Dia, i siroma eto - prevaren :lol: Ne kažem da li je to bio tvoj razlog - ne znam, nego ono, uopšteno.

A inače ne mogu se sa tobom sasvim složiti - jer opet ne vidim zašto je kad gomila evropskih bendova svira nešto tipa getenborgška škola, e to je u redu, a kad ameri krenu nešto na tu temu e to su onda nu metal klonovi? Nikom nije smetalo kad su finci smarali sa raznim šablonskim metal gotičarima ili kad svaki drugi bend iz švedske svira death sa melodičnim refrenom, ali ako to pređe baru, e onda sramota! Ili misliš ono, sram ih bilo prodali su previše ploča pa su "komercijala"? Malo su ljudi postali u fazonu da pljuju sve što je iz amerike osim ako nije ljuta alternativa. Uopšte nemam utisak da je evropa iole bolja kad se podvuče crta, niti da je "pravoverna metal scena" iole kvalitetna poslednjih godina, tek je to precrtavanje i reciklaža, za prosečan "pravi" metal bend, Killswitch su dom kulture, a to kažem ja koji nešto ne volim taj fazon "besan i ljut na strofi, slomljeno srce na refrenu". Današnji metal je sam po sebi prilično iscrpljen, i hiperprodukcija i copy and paste mi je sa obe strane bare i u svim žanrovima.
Da, izgleda da si istripovao da sam ja old skul metaler, pa pljujem po ovim mladima što nemilice arče našu true baštinu. Wrong.

Metal slušam ama baš slabo, i recimo, kada su mi potrebne gitare tog tipa, slušaću Prong i Helmet. Što se tiče Korna, kad su se pojavili, ono što sam ja video je taj Adidas, prekomerno kerebečenje, savijanje basiste do poda i ponavljajući šablon koji si ti lepo opisao, s tim što bih ga ja malo dopunio "scary šaputanje u strofi, urlanje u bridgeu i slomljeno srce na refrenu". I tako u krug. Uopšte mi se nije svidelo. A onda se pojavilo 340 takvih bendova, koji su to doveli do ekstrema, tj još zajebanije šaputanje na strofi, urlanje do granica izdržljivosti ljudskog uha na bridgeu i plačuća konfekcijska melodija na refrenu.

Isto važi i za ove goth i melodic bendove sa ženskim vokalom, za mtv punk i tzv alternativu. Napisao sam već ovde negde da slušam možda par bendova koji su se pojavili posle '90. Radiohead i ne mogu da se setim šta još. Postoje neki kojima sam dao šansu i čekam kad će da zajebu, tipa Futureheads, ali ubedljivo najčešća varijanta je da vidim spot nekog benda, naložim se, nabavim album i ustanovim da je ostatak kompletno đubre. Jbg, tolika je hiperprodukcija svih vrsta muzike, moraš biti opasan frik i skupljati tone i tone novih izdanja i prebirati, pa ako ispadne nešto, super.
Aha znači pričaš iz ugla probirljivog slušaoca, a ne iz ugla muzičkog ukusa, ok :) Mada, iako pričaš o kvalitetu, zvučiš i malo ideološki - ja sam tokom devedesetih prestao slušati tvrđu muziku, a Korn su mi bili posebno antipatični tada, ali realno, ono što su radili u početku kad danas gledam je bilo tada prilično interesantno i sveže, i to što je iz njih proisteklo gomila nekih drugih bendova ne govori nešto loše o njima osim toga da su uticali na druge - što je obično znak kvaliteta. U međuvremenu su postali sopstvena karikatura ali to je već druga priča. Kao što si i sam shvatio mislio sam da pričaš iz ugla "pravovernog metalca" - oni su najčešća meta dotičnih :)

Dushan S

Post by Dushan S » 04 Jul 2009, 16:16

sto se tice tome und slicnog...sta ja znam, meni toma ponekad stvarno prija, a ono, tripujem da nisam seljak, ni u jednom ni u drugom mogucem smislu te reci. jeste on narodnjak, ali to meni nije nimalo pogrdno u njegovom slucaju vec samo zanrovska odrednica jer jednostavno mislim da su mu pesme kvalitetne i nema tu sta dalje da gledam:) mislim da muzika kao takva treba da prevazidje takvu vrstu okvira, onda bi ispalo da npr samo seljaci slusaju i bluz, samo sto se tu radi o americkim seljacima, a ne nasim.
cak se ne bi slozio sa tim da je toma narodnjak jer ja, osim narodnjackog muzickog prizvuka ne vidim narodnjacenje:) mislim, on prolazi kroz parkove, prica o kafanama itd, to je meni prilicno urbano i boemski.
tozovac, opet, mada ga ne volim, peva staroGRADSKE pesme, sta je tu narodno...
E vidiš, u tom grmu leži zec - u toj priči kako je to "kvalitetno". Možda i jeste. Ali "novokomponovana" narodna muzika je u stvari turbo folk tog vremena samo su ljudi to zaboravili. Naime u titovoj Jugi se u početku gledalo ne baš blagonaklono na anglosaksonsku muziku. Ono što je bilo prihvaljivo od strane muzike su bile recimo ruske, španske neke italijanske i francuske pesme. Sama po sebi novokomponovana muzika ti je fuzija dno narodnjaka i kafane sa šansonom, starogradskom muzikom rafiniranijeg tipa i San Remo repertoarom. Znači tradicija pomešana sa stranom komercijalom - što je upravo bio i turbo folk. Kao što je to lepo primetio Nebojša, pa pominje world music - u suštini u čemu je razlika između toga što se radi ovde i u nekim drugim zemljama - osim možda u kvalitetu? Tarkan je bio u redu zapadu iako je to Turbo Folk na kvadrat. Dakle fuzija etno muzike i pop muzike zapada se dešava u većini zemalja sveta, i mi nismo imuni na to. E sad vic je ja mislim više u tome da li postoji neki kvalitet u tome. Ili ćemo osuđivati i jedno i drugo i biti pošteni - dakle stav - novokomponovana muzika je sranje kao i Grand i turbo 90-ih, ili ćemo pokušati da izgradimo neke kriterijume koji trenutno ne postoje. Jer naime - mi nemamo recimo nekog kantautora - pevača, koji bi napravio album koji meša balkanske uticaje sa pop muzikom i postigao svetski uspeh. Problem u vezi Granda suštinski nije vrsta muzike - koliko nizak kriterijum publike koja se navikla da sluša smeće. Iako sam bio oštar jer me nervira ta priča oko "kvalitetne" novokomponovane muzike, fakat, tu ima dobrih pesama. Ali to ne znači da sad treba amnestirati sve ono smeće koje je izdavano tih godina samo zato što se ljudi bave stilovima umesto da se bave kvalitetom.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 13 Jul 2009, 16:57

ognjen93 wrote:Cekaj pored toga sto mene prozivate vi prozivate ceo rok...... uredu aj uspecete da me oterate sa teme..
Aj neko nek objasni vrednost elektronske muzike.....
jbg, drugar, ali elektronska muzika postoji vise od 60 godina i dugacak je njen razvitak i mnogostrani su njeni kvaliteti. od samog pocetka kad je elektronska muzika bila u centru novog talasa kompozitora "ozbiljne" muzike (od kompozitora studija BBC4 do najpoznatijih kompozitora minimalizma), znaci od najvecih kompozitora XX veka do jebenog Djoganija i Aphex Twina, elektronska muziaka se ne moze pljuvati globalno... "elektronska muzika" predstavlja SREDSTVO, nacin na koji se zvuk proizvodi, izvesne instrumente i tehnike komponovanja koje pravi akusticni instrumetni ne mogu proizvesti, niti ih muzicari odsvirati. to je jedina prednost elektronske muzike...

1) kreiranje zvukova, melodija, ritmike koje "obican" instrument i ljudska ruka ne mogu odsvirati. prodiranje u zvuk i harmoniju van granica ljudskih mogucnosti.

2) u kasnijoj varijanti, elektronska muzika, tokom poslednjih 30tak godina, sluzi i da jednom coveku, kompozitoru, omoguci instant pristup simulaciji desetina, stotina muzicara i prirodnih intrumenata. lakse je i mnogo jeftinije komponovati uz kompjutersku simulaciju orkestra, nego na citavom orkestru isprobavati kako zvuce delovi nedovrsene kompozicije - to je nemoguce.

to je to.

pljuvati "elektronsku muziku" je isto kao i pljuvati gitarsku muziku, klasicnu muziku, dzez muziku, etno muziku nekog naroda itd. potpuno sveopste, neodredjeno i neumesno. :mrgreen:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 13 Jul 2009, 17:15

Ali to ne znači da sad treba amnestirati sve ono smeće koje je izdavano tih godina samo zato što se ljudi bave stilovima umesto da se bave kvalitetom.
naravno, to pricam sve vreme, zanrovi postoje i treba da postoje zbog neke lakse pretrage, statistike i klasifikacije i to je super, jer, ako se meni svidi par, lupam, powerpop bendova, kul je sto ne moram da nabadam u mraku sistemom pokusaja i pogresaka vec sam upucen na neki broj bendova slicne muzicke orijentacije. medjutim, ako je uloga zanra apsolutna i ultimativna, kao sto je to amnestiranje koje si pomenuo, onda to ne valja. nazalost, ljudi cesto umeju da se pogube usled svoje subkulturnjacke teznje i da zanemaruju sustinu, a to je sama muzika u svom najosnovnijem znacenju.

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 13 Jul 2009, 20:07

enough with the freaking bible-length posts please! :O.o:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 15 Jul 2009, 12:59

Nyarlathotep wrote: pljuvati "elektronsku muziku" je isto kao i pljuvati gitarsku muziku, klasicnu muziku, dzez muziku, etno muziku nekog naroda itd. potpuno sveopste, neodredjeno i neumesno. :mrgreen:
igzekli!

i umesto da se koristi taj napredak u tehnologiji on se zanemaruje i proziva... a eto sta je jedan tom morello uradio npr... samo zato sto nije otpisao DJ-ing i rekao "ma to ja mogu i na ringli da radim"... a on je definitivno jedan od najinventivnijh gitarista u zadnjih 20 godina

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 15 Jul 2009, 13:20

taj rad, mislim, ali mene fascinira sto su ljudi koji su u tom fazonu tolko neperceptivni da je to meni, al stvarno, nejasno. mislim, ajde, elektronsko je sranje. cekaj, pa onda moze da dodje pako de lusija i da prica po istom tom osnovu da je hendza gej, mislim, ukljucio se u struju, patku bi on proizveo one zvukove na akustari koja je prirodni instrument i nije opoganjena nekim tamo dodacima! onda bi njemu doso neki abongvare bankgagva i isro mu se sto koristi najlon i civije jer je zapravo prava stvar lupati kamenom po stablu baobaba. onda bi na kraju dosao neki pevach i posro se po svima posto on jedini sam proizvodi muziku i ne koristi se vrazijim pomagalima, kao sto su baobab, akustara, pojacalo ili komp.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 15 Jul 2009, 13:26

Doolio wrote:taj rad, mislim, ali mene fascinira sto su ljudi koji su u tom fazonu tolko neperceptivni da je to meni, al stvarno, nejasno. mislim, ajde, elektronsko je sranje. cekaj, pa onda moze da dodje pako de lusija i da prica po istom tom osnovu da je hendza gej, mislim, ukljucio se u struju, patku bi on proizveo one zvukove na akustari koja je prirodni instrument i nije opoganjena nekim tamo dodacima! onda bi njemu doso neki abongvare bankgagva i isro mu se sto koristi najlon i civije jer je zapravo prava stvar lupati kamenom po stablu baobaba. onda bi na kraju dosao neki pevach i posro se po svima posto on jedini sam proizvodi muziku i ne koristi se vrazijim pomagalima, kao sto su baobab, akustara, pojacalo ili komp.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :metal:

Bluesko

Post by Bluesko » 15 Jul 2009, 13:38

Doolio wrote:taj rad, mislim, ali mene fascinira sto su ljudi koji su u tom fazonu tolko neperceptivni da je to meni, al stvarno, nejasno. mislim, ajde, elektronsko je sranje. cekaj, pa onda moze da dodje pako de lusija i da prica po istom tom osnovu da je hendza gej, mislim, ukljucio se u struju, patku bi on proizveo one zvukove na akustari koja je prirodni instrument i nije opoganjena nekim tamo dodacima! onda bi njemu doso neki abongvare bankgagva i isro mu se sto koristi najlon i civije jer je zapravo prava stvar lupati kamenom po stablu baobaba. onda bi na kraju dosao neki pevach i posro se po svima posto on jedini sam proizvodi muziku i ne koristi se vrazijim pomagalima, kao sto su baobab, akustara, pojacalo ili komp.
:rlol: :rlol: :rlol: :ziveli:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 15 Jul 2009, 13:53

:lol:

:bravo:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 15 Jul 2009, 14:08

bravo Dooolio, svaka ti se dala. :ziveli:

ognjen93

Post by ognjen93 » 16 Jul 2009, 13:22

Preterano si cinican, voleo bih da vidim kako bi neko ko ima muzicku akademiju reagovao na ovo......

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 16 Jul 2009, 13:40

a sta mislis kako bi neko sa akademije reagovao na tvoj post?

ognjen93

Post by ognjen93 » 16 Jul 2009, 13:50

Nyarlathotep wrote:
ognjen93 wrote:Cekaj pored toga sto mene prozivate vi prozivate ceo rok...... uredu aj uspecete da me oterate sa teme..
Aj neko nek objasni vrednost elektronske muzike.....
jbg, drugar, ali elektronska muzika postoji vise od 60 godina i dugacak je njen razvitak i mnogostrani su njeni kvaliteti. od samog pocetka kad je elektronska muzika bila u centru novog talasa kompozitora "ozbiljne" muzike (od kompozitora studija BBC4 do najpoznatijih kompozitora minimalizma), znaci od najvecih kompozitora XX veka do jebenog Djoganija i Aphex Twina, elektronska muziaka se ne moze pljuvati globalno... "elektronska muzika" predstavlja SREDSTVO, nacin na koji se zvuk proizvodi, izvesne instrumente i tehnike komponovanja koje pravi akusticni instrumetni ne mogu proizvesti, niti ih muzicari odsvirati. to je jedina prednost elektronske muzike...

1) kreiranje zvukova, melodija, ritmike koje "obican" instrument i ljudska ruka ne mogu odsvirati. prodiranje u zvuk i harmoniju van granica ljudskih mogucnosti.

2) u kasnijoj varijanti, elektronska muzika, tokom poslednjih 30tak godina, sluzi i da jednom coveku, kompozitoru, omoguci instant pristup simulaciji desetina, stotina muzicara i prirodnih intrumenata. lakse je i mnogo jeftinije komponovati uz kompjutersku simulaciju orkestra, nego na citavom orkestru isprobavati kako zvuce delovi nedovrsene kompozicije - to je nemoguce.

to je to.

pljuvati "elektronsku muziku" je isto kao i pljuvati gitarsku muziku, klasicnu muziku, dzez muziku, etno muziku nekog naroda itd. potpuno sveopste, neodredjeno i neumesno. :mrgreen:

Ok, ovo ti je kao da si reko nema coveka koji moze da trci 200 na sat, pa se neko nadje pametan i napravi robota koji trci 200 km/h i to je kao ludilo gledamo robota kako trci brzo ...kako god...
Bilo bi lepo kad bio se jos neki psihijatar javio da nam objasni kako koja muzika utice na psihu..... i zasto su pravila u muzici takva kakva jesu.....
Cela ta elektronizacija jednostavno plasi, kad pomislim da ce jednog dana robot da mi bude kucna pomocnica sav se najezim, da cu moci da jednostavno odem i kloniram se da bi imao zalihu organa strasno....... jednostavno sva ta sranja ce unistiti planetu, kako nece biti ciste vode neces moci da udjes u jezero da se okupas, neces smeti da izadjes na sunce da ne bi dobio rak koze, a to sve moze da dodje brze nego sto mislimo.. isto je u muzici ,elektronska muzika je vec ubila smisao muzike, a kada nesto izgubi smisao svog postojanja nestaje.....

Post Reply