Setup Pedala (MetalZone, Metal Chager i BadMonkey)
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
- Powerslave[NS/HC]
Setup Pedala (MetalZone, Metal Chager i BadMonkey)
Kao sto tema kaze...potrebna su mi vassa misljenja i iskustva..
Kako podesiti najbolje ove 3 pedale da se dobije najbolji zvuk za hevi metal (Iron Maiden, Judas Priest...).
U pitanju su pedale: Bossov Metal Zone MT-2, Ibanezov Metal Charger i Digitech-ov Bad Monkey.
Ja sam uspeo da setupujem nekako ali nisam bas zadovoljan...kod kuce zvuci ok (donegde) a na probama...jakoo puno gain-a ili dist-a...
Hvala unapred!
Kako podesiti najbolje ove 3 pedale da se dobije najbolji zvuk za hevi metal (Iron Maiden, Judas Priest...).
U pitanju su pedale: Bossov Metal Zone MT-2, Ibanezov Metal Charger i Digitech-ov Bad Monkey.
Ja sam uspeo da setupujem nekako ali nisam bas zadovoljan...kod kuce zvuci ok (donegde) a na probama...jakoo puno gain-a ili dist-a...
Hvala unapred!
Re: Setup Pedala (MetalZone, Metal Chager i BadMonkey)
Moras da imas u vidu da podesavanja pedale zvuce drugacije kad se promeni pojacalo. Najbolje bi ti bilo da na samoj probi utvrdis kako ti najbolje zvuci. Dodjes 10-15 minuta pre ostatka benda (jer ljude obicno smara kad se neko podesava na probi-bar su meni cesto kenjali zbog toga), i onda dzaras. Ja imam taj Metal Zone, iako ne sviram mnogo metal. Bas sam podesavao tako da moze lepo da izvuce Judas Priest zvuk iz prve polovine 80'ih, i mislim da sam uspeo u tome. U principu, sve komande su na 12h (tj. 50% pojacanosti), osim sto sam treble (ili high, mrzi me sad da otvaram pedalboard) malo smanjio (tipa na 11h), i sto mi je onaj skroz desni potenciometar (gain/dist) takodje na otpr. 11h. Mnogo zavisi i od toga koju gitaru imas, koje magnete, na kojim pojacalima sviras...Daj vise informacija, mozda mozemo da nesto preciznije izvucemo...
Imao sam davno Ibanez Metal Charger odlicna pedala bash za taj neki fazon svirke, u principu provalices da ti ne treba bash mnogo gaina i dista da bi imao debeo i masivan sound, neznam ono mozda najbolja analogija koju bi mogao da povucem je Dimebagov ili Jeff Watersov zvuk, znaci malo gaina ali podesheno tako da zakiva. Sa prevelikim povecanjem gaina smanjuje se reskoca i agresivnost i definisanost samog zvuka gitare. Experimentishi jbg, to je jedini nacin. 

- Powerslave[NS/HC]
Hvala!
Pa da...eksperiment
Imam LTD MH-50 sa 12k magnetom (bridge) a pojacalo Laney LV300, dok je na probama Marshall JCM2000 ili JCM 900.
Hvala na savetima samo ako moze jos malo konkretnije, posto ne zelim previse zujanja...tj da mi izlazi zvuk a ne toliko efekat...
Pa da...eksperiment

Imam LTD MH-50 sa 12k magnetom (bridge) a pojacalo Laney LV300, dok je na probama Marshall JCM2000 ili JCM 900.
Hvala na savetima samo ako moze jos malo konkretnije, posto ne zelim previse zujanja...tj da mi izlazi zvuk a ne toliko efekat...
Tebe zanima redosled pedala ili konkretno podesavanje dugmica?
Ovo drugo ce ti tesko neko moci reci a da ti se svidi...
Sto se prvog tice, ja bih npr podesio jednu od metal pedala na neki min gain koji koristis, bad monkeya na bust (puno volume-a, manje drajva), stavio ga ispred metal pedala i koristio ga kada zelim da izvucem vise gaina iz ove dve.
Mada... ovo si valjda i sam znao.
Jel koristis uopste obe metal pedale ili ne mozes da se odlucis koja ti se svidja vise?
Sto se prvog tice, ja bih npr podesio jednu od metal pedala na neki min gain koji koristis, bad monkeya na bust (puno volume-a, manje drajva), stavio ga ispred metal pedala i koristio ga kada zelim da izvucem vise gaina iz ove dve.
Mada... ovo si valjda i sam znao.

Jel koristis uopste obe metal pedale ili ne mozes da se odlucis koja ti se svidja vise?

- Powerslave[NS/HC]
Na zalost mi vise treba ovo drugo (podesavanje potova)Funkomat wrote:Tebe zanima redosled pedala ili konkretno podesavanje dugmica?
Mada... ovo si valjda i sam znao.![]()

Za redosled sam znao ali hvala ti

Pa ovaj metalzone koristim uglavnom kad sviram solo(ili za neke pesme sa izrazitijom dist.) a metal charger koristim uglavnom za pratnju.
A monkey-a kao overdrive ili kao boost

da da metal charger ima taj thick gain idealan za riljove i pratnje, dodushe i na solazama je ok ali treba onda stisnuti recimo bad monkey kao boost da ga izdigne, ja ti preporucujem da metal charger stavis prvi ili drugi u lancu, ako je drugi prvi stavi bad monkey.
- Powerslave[NS/HC]
Pa redosled pedala mi je sledeci:
Bad Monkey, Metal Charger pa onda Metal Zone
Samo podesavanja mi nisu najbolja...
Bad Monkey, Metal Charger pa onda Metal Zone

Samo podesavanja mi nisu najbolja...
Okej. Probaj za pocetak da smanjis malo gain i treble na distorzijama, to bi trebalo da ti malo smiri ton. Takodje, uz ove pedale, na probi na pojacalu sviraj na clean kanalu, ili sa vrlo malo pojacalskog gain-a. Mozes da se igras malo i sa potovima na gitari, jer ono sto ti mozda lose zvuci kad su potovi odvrnuti do kraja, moze skroz dobro da zvuci kad mu nadjes meru sa pozicijom magneta i potenciometara
- Powerslave[NS/HC]
Sredio sam manje vise.
Samo jos jedno pitanje.
Kako postaviti wah medju ovim pedalama?
Na pocetak ili na kraj?
Samo jos jedno pitanje.
Na pocetak ili na kraj?
neko nepisano pravilo je na pocetak, ali ti probaj i jedno i drugo pa vidi sta ti se vise dopada...Powerslave[NS/HC] wrote:Sredio sam manje vise.
Samo jos jedno pitanje.
Na pocetak ili na kraj?