Trilema oko kupovine polovnih gitara
Trilema oko kupovine polovnih gitara
Radi se o sledecim modelima:
1.Ibanez AW40 ECE western akusticna ozvucena, stara dve godine cena 450e.
2. Melodija BOKO isto tako fabricki ozvucena, klasican vrat, zaobljena zadnja strana. Ne mogu ko za inat nista pronaci na internetu o ovom valjda ex-yu proizvodu starom 15 godina po ceni od 200e.
3.Yamaha CG-110CE klasicna sa plasticnim zicama, fabricki ozvucena, stara 10 godina po ceni od 250e.
Mozda cene izgledaju visoke ali ovde u Makedoniji su takve kakve su. Recimo Yamaha C60 polovnjak prodaje za 160e a u Srbiji vidim da je nova jedva stotinjak evra.
Kao sto vidite sve su to razlicite gitare, nikad nisam obozavao plasticne zice i tanje vratove kao kod western gitara (imam velike sape i duge prste) ali mogu da se prilagodim. Meni treba dobra mekana "lakosvirljiva gitara", isklucivo za pratnju sa punim i toplim zvukom sa jednako dobro definiranim visokim, srednjim i dubokim tonovima. Nisam uopste cuo kako zvuce ove tri gitare i nisam ih nikad imao u rukama.
Zamolio bih forumase koji su ikada imali makar kakvo iskustvo sa navedenim modelima da mi pomognu da resim ovu trilemu da je tako nazovem.
Hvala.
1.Ibanez AW40 ECE western akusticna ozvucena, stara dve godine cena 450e.
2. Melodija BOKO isto tako fabricki ozvucena, klasican vrat, zaobljena zadnja strana. Ne mogu ko za inat nista pronaci na internetu o ovom valjda ex-yu proizvodu starom 15 godina po ceni od 200e.
3.Yamaha CG-110CE klasicna sa plasticnim zicama, fabricki ozvucena, stara 10 godina po ceni od 250e.
Mozda cene izgledaju visoke ali ovde u Makedoniji su takve kakve su. Recimo Yamaha C60 polovnjak prodaje za 160e a u Srbiji vidim da je nova jedva stotinjak evra.
Kao sto vidite sve su to razlicite gitare, nikad nisam obozavao plasticne zice i tanje vratove kao kod western gitara (imam velike sape i duge prste) ali mogu da se prilagodim. Meni treba dobra mekana "lakosvirljiva gitara", isklucivo za pratnju sa punim i toplim zvukom sa jednako dobro definiranim visokim, srednjim i dubokim tonovima. Nisam uopste cuo kako zvuce ove tri gitare i nisam ih nikad imao u rukama.
Zamolio bih forumase koji su ikada imali makar kakvo iskustvo sa navedenim modelima da mi pomognu da resim ovu trilemu da je tako nazovem.
Hvala.
Re: Trilema oko kupovine polovnih gitara
Ova Melodija je, koliko je meni poznato, imala problem sa povezivanjem vrata i trupa, neretko sam viđao kod ljudi u nekom budžaku u kući rashodovanu ovakvu gitaru, "štikla" vrata odlepljena od trupa, jedva se još nekako drži na grifplatni, ali i grifplatna oštećena. Ne znam šta da ti kažem, ako je preživela 15 godina, možda će da preživi još najmanje toliko, ali sve mi se čini da su se u Mengešu zaleteli u proizvodnju tih Ovation-wanna-be gitara, a da nisu ve baš najbolje osmislili... Ja znam da ja nikad ne bih kupio tu gitaru, iz čiste paranoje izazvane iskustvima drugih.
Yamaha ima bezmalo prepolovljenu cenu u odnosu na nove instrumente iz te klase. Ipak, ja mislim da je ceo rezonator od laminiranih ploča, i to po meni ne treba da košta toliko, osim ako nisi isprobao gitaru i na suvo i kroz ozvučenje, pa si zaključio da je to instrument koji ti veoma leži. Taj model se više ne pravi, treba da iskopaš na netu koji model je njegov naslednik, ili da nađeš jako detaljne specifikacije baš za CG110. CGX111 ima solid gornju ploču, CGX101 ima laminiranu, pa sad ne znam koji je od ova 2 nasledio tu staru liniju...
Ibanez nisam imao prilike da isprobam pa ne mogu da kažem ništa.
Yamaha ima bezmalo prepolovljenu cenu u odnosu na nove instrumente iz te klase. Ipak, ja mislim da je ceo rezonator od laminiranih ploča, i to po meni ne treba da košta toliko, osim ako nisi isprobao gitaru i na suvo i kroz ozvučenje, pa si zaključio da je to instrument koji ti veoma leži. Taj model se više ne pravi, treba da iskopaš na netu koji model je njegov naslednik, ili da nađeš jako detaljne specifikacije baš za CG110. CGX111 ima solid gornju ploču, CGX101 ima laminiranu, pa sad ne znam koji je od ova 2 nasledio tu staru liniju...
Ibanez nisam imao prilike da isprobam pa ne mogu da kažem ništa.
Vec sam "iskopao" da Yamaha CG-110CE nema SOLID gornju plocu i citajuci tvoje izvaredno strucne komentare na forumu, vec shvatio da to nije gitara za mene ( i plasticne zice nisu mi bas po volji). Znaci otpada.
Melodija menges "boko" je meni izgledala najblize mom ukusu ali ovo sa vratom je vrlo ozbiljno. Cudi me da nema onu sipku za stabilizaciju.... Znaci i ona otpada...
U medjuvremenu IBANEZ je "pao" na 400e i nije star dve godine nego je potpuno nov. Vidim da se po Srbiji prodaje za 42.000 dinara sto mu valjda dodje nesto vise od 400e. Sve je to O.K. osim cinjenice da se radi o vestern gitari i da nikad nisam bas obozavao tankovrate gitare. Sta je tu je probacu je kako lezi u ruci i dali zvuk koji proizvodi "drzi vodu"....
Pojavila se jos jedna ponuda u obliku Fender Avalon kupljena u Americi prpizvedena u Koreji po ceni od 200 e, ne ozvucena 14 polja do trupa....
Moram ja to probati ali radi se o razlicitim gradovima a i nema se vremena za lutanje. Ako je neko probao nesto slicno nek postuje.
Hvala na komentaru.
Melodija menges "boko" je meni izgledala najblize mom ukusu ali ovo sa vratom je vrlo ozbiljno. Cudi me da nema onu sipku za stabilizaciju.... Znaci i ona otpada...
U medjuvremenu IBANEZ je "pao" na 400e i nije star dve godine nego je potpuno nov. Vidim da se po Srbiji prodaje za 42.000 dinara sto mu valjda dodje nesto vise od 400e. Sve je to O.K. osim cinjenice da se radi o vestern gitari i da nikad nisam bas obozavao tankovrate gitare. Sta je tu je probacu je kako lezi u ruci i dali zvuk koji proizvodi "drzi vodu"....
Pojavila se jos jedna ponuda u obliku Fender Avalon kupljena u Americi prpizvedena u Koreji po ceni od 200 e, ne ozvucena 14 polja do trupa....
Moram ja to probati ali radi se o razlicitim gradovima a i nema se vremena za lutanje. Ako je neko probao nesto slicno nek postuje.
Hvala na komentaru.
"Trilema" je dobila razresnicu. Ispade da je IBANEZ potpuno nov, da je kupljen u Njemackoj za 500e, da jasno i glasno u rezonatnoj kutiji pise da je made in china, manimo sve to. Ispade da mi lepo stoji u ruci i da sam za par sati, kuci vec imao osecaj da sam presao par hiljada kilometara s njim.
Stimer odlicno i brzo radi svoj posao (pik ap ispod kobilice sa unutarnje strane valjda), po najvecoj galami on "cuje" samo svoje zice.
Lako za sviranje, svirljiv svaki prag, bez distorzija, zice 0.11, sa 0.12 bi dojam zvuka bio verojatno bolji...Nekako mi sve ide kao po loju pre savrseno nekako elektronski, tu je onaj vestern zvuk koji, po meni ovde i nije tako izrazen, veliko telo gitare daje, po meni nekako premalo snazan zvuk, kazem po meni posto nikad nisam ni svirao vestern gitaru.
Ozvucenje je sasvim dobro i moze da sluzi svojoj nameni, ima i onaj direktni izlaz.
Vozio sam po najvecoj vrucini stotinjak kilometara i onda probas instrument. Cini mi se da u tom momentu da sam imao Martina u ruci, ne bi prosao. Znate one dane kad vam sve zvuci dobro ili odlicno i one kad vam sve smeta. Ovo je bio taj dan udruzen sa vrucinom i voznjom... Al ipak je prevagnulo sto je kupljen u Njemackoj i ako mi zvuk nije ostavio neki dojam. Al vec posle odmora kuci sve je doslo na svoje, osim dojma da je pomalo tiha i nekako mi zvuci po malo "elektronski".....
Gornja ploca je solid, tako pise u specifikaciji, nije mi bas jasno sta to znaci. Dali znaci da je od jednog komada drveta ili nesto drugo?
Pozdrav.
Ovo je gitara o kojoj pricamo: http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1167
Stimer odlicno i brzo radi svoj posao (pik ap ispod kobilice sa unutarnje strane valjda), po najvecoj galami on "cuje" samo svoje zice.
Lako za sviranje, svirljiv svaki prag, bez distorzija, zice 0.11, sa 0.12 bi dojam zvuka bio verojatno bolji...Nekako mi sve ide kao po loju pre savrseno nekako elektronski, tu je onaj vestern zvuk koji, po meni ovde i nije tako izrazen, veliko telo gitare daje, po meni nekako premalo snazan zvuk, kazem po meni posto nikad nisam ni svirao vestern gitaru.
Ozvucenje je sasvim dobro i moze da sluzi svojoj nameni, ima i onaj direktni izlaz.
Vozio sam po najvecoj vrucini stotinjak kilometara i onda probas instrument. Cini mi se da u tom momentu da sam imao Martina u ruci, ne bi prosao. Znate one dane kad vam sve zvuci dobro ili odlicno i one kad vam sve smeta. Ovo je bio taj dan udruzen sa vrucinom i voznjom... Al ipak je prevagnulo sto je kupljen u Njemackoj i ako mi zvuk nije ostavio neki dojam. Al vec posle odmora kuci sve je doslo na svoje, osim dojma da je pomalo tiha i nekako mi zvuci po malo "elektronski".....
Gornja ploca je solid, tako pise u specifikaciji, nije mi bas jasno sta to znaci. Dali znaci da je od jednog komada drveta ili nesto drugo?
Pozdrav.
Ovo je gitara o kojoj pricamo: http://www.musiccentar.com/www/singleitem.php?id=1167
Solid gornja ploča znači da nije ređana od više slojeva materijala, onako kako se ređaju furniri u šper ploči. Čestitam na lepoj kupovini!
Proslo je prvih mesec dana "upoznavanja", mogu da kazem da mi nije dosadio zvuk koji izlazi iz gitare, naprotiv svakim danom imam dojam da je sve bolji i bolji. Odlicno drzi stim a i stimer koji poseduje je izvaredno precizan, pa se vrlo lako da korigovati. Meni je sad pravo uzivanje drzti ovaj instrumenat u ruci i svirati na njoj posto je stvarno odlicne izrade i sve je nekako na svom mestu i lepo balansirano, tako da mi nije uopste zao tih 400 e koje sam dao za nju. Kod mene se eto potvrdilo pravilo da je MNOGO lakse svirati na ovako izradjenom vratu nego na vratu klasicne gitare, tako da sad kad uzmem k. gitaru u ruke imam utisak da drzim cevanicu (sto u osnovi i jeste ono sto sam imao pre).
Jedini "problem" je vrlo osetljiva zavrsna obrada gitare, tamnije nijanse i matirane povrsine, na kojoj vrlo lako ostaju tragovi recimo znojave koze ili prasine. Cime mogu da cistim a da ne povredim, po meni vrlo osetljivu povrsinu? Dosad sam obicnom pamucnom krpom koja tesko skida nastale mrlje....
Pozdrav.
Jedini "problem" je vrlo osetljiva zavrsna obrada gitare, tamnije nijanse i matirane povrsine, na kojoj vrlo lako ostaju tragovi recimo znojave koze ili prasine. Cime mogu da cistim a da ne povredim, po meni vrlo osetljivu povrsinu? Dosad sam obicnom pamucnom krpom koja tesko skida nastale mrlje....
Pozdrav.
Eh, ja sam fanatik, pa bukvalno nikad ne odložim gitaru a da je ne prebrišem flanelskom krpom, pa nemam tu vrstu problema. Međutim, za lakirane površine možeš da koristiš neko fino, neagresivno sredstvo za isterivanje visokog sjaja na nameštaju. Ne znam šta imaš na raspolaganju u prodavnicama, proveri. Imaš i tu "gitarsku kozmetiku", mada sam ja čvrsto ubeđen da je to samo način da se u maloj bočici proda za daleko veće pare ista stvar koju imaš da nađeš u velikom pakovanju na nekom mestu gde se ne prodaju gitare.
Obavezno vodi računa da ti bilo koje sredstvo te vrste ne dospeva u kontakt sa grifplatnom i bilo kojim drugim nelakiranim delom gitare. Ne mora da se desi neka šteta, ali budući da ne znam šta imaš na raspolaganju, bolje da preporučim dodatnu predustrožnost.
Obavezno vodi računa da ti bilo koje sredstvo te vrste ne dospeva u kontakt sa grifplatnom i bilo kojim drugim nelakiranim delom gitare. Ne mora da se desi neka šteta, ali budući da ne znam šta imaš na raspolaganju, bolje da preporučim dodatnu predustrožnost.
Imam gitaru premazanu nitrolakom i dosta je problematično čišćenje. Od strane čoveka sa foruma lesliea mi je savetovano da probam slovenačko sredstvo za čišćenje nameštaja "Čisto - za pohištvo" i to se pokazalo kao dobar predlog. Moguće je da ima i drugih sredstava koja su i bolja od odvog, ali Ilirija radi "Čisto" već više decenija po istom receptu pa je sredstvo provereno i pouzdano neće oštetiti lak. Malo teže se nabavlja, ali ima ga u Merkatoru na Novom Beogradu. Nanosiš ga natopljenom mekanom krpom, ne sipanjem na gitaru.tzlatko wrote: Jedini "problem" je vrlo osetljiva zavrsna obrada gitare, tamnije nijanse i matirane povrsine, na kojoj vrlo lako ostaju tragovi recimo znojave koze ili prasine. Cime mogu da cistim a da ne povredim, po meni vrlo osetljivu povrsinu? Dosad sam obicnom pamucnom krpom koja tesko skida nastale mrlje....
Pozdrav.
Sve je to O.K. ali cini mi se da se ovde radi o nesto malo specificnije. Ovo "color: RDV-Resonant Dark Violin Sunburst" vam mozda nesto vise govori o kakvom se zastitnom premazu radi, a to nije onaj standardni lak za gitare. Imam utisak da ako padne kap vode da ce drvo da je "upije" u sebe. Sigurno da nebi, ali utisak je takav. Kao recimo paralela antilop cipele i kozne cipele. Probao sam sasvim malo alkoholom ali mi nekako deluje prejako za ovo....