Izrada gitarskog pojačala "na budžetu" (Matchless Lightning)

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

sinisake
The original one

Re: Izrada gitarskog pojačala "na budžetu" (Matchless Lightning)

Post by sinisake » 24 Jul 2009, 18:15

Hvala.
Pretpostavljam da ce biti suvisno ako kazem da ne gledam to? :wink:

Z*Z*Z

Post by Z*Z*Z » 24 Jul 2009, 19:41

Svi testovi na ovom Lightning klonu su radjeni s (za moj ukus) cudnim EQ podesavanjima - mozda mi se cini, ali svi magneti su bili jaceg outputa ili je EQ bio previse "scooped" - sto je, manje-vise, za izbegavanje na ovakvom tipu pojacala - on nije all-around amp, vec "mali majstor" specificnog tona - Zato mu je i cena napolju tako "popularna", kad vec pazaris, znas sta ocekujes/dobijas... ^^

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Jul 2009, 11:46

Budući da sam ovo pojačalo isprobao u 2 navrata, sve zajedno preko 3 sata sviranja na istom, mogao bih da kažem par reči.

Prvo, pojačalo mi je delovalo daleko univerzalnije kad sam svirao sam, ali kad sam morao da se pojačam da se čujem pored benda, uopšte nisam mogao da imam onaj clean kakav ja želim, sve je bilo na crunch - dist relaciji. Neviđeno lako sklizne u crunch. Divna je stvar što odlično prati dinamiku sviranja, to me je stvarno oduševilo. Međutim, moj zaključak je da to nije pojačalo za mene, baš kao što kaže Z*Z*Z ovo pojačalo je odlično u određenoj zoni, i onaj ko ga kupuje mora da zna da baš te performanse juri. To za šta je pravljeno, zaista radi bez zamerki, ali ono... not my cup of tea...

Zaista ne znam ništa o klasifikovanju pojačala, ne znam koji su parametri za lepljenje "hi gain" etikete, i ne volim ni da se opterećujem sa tim, malo me interesuje šta piše, samo me interesuje kako zvuči. Budući da je uglavnom sviram fingerpicking sa mnoooogo modulatora, ovo nije pojačalo za moju svirku, i za mene je definitivno sega mega gain pojačalo, jer meni nije potrebno to u zvuku. S druge strane, na probi ga je testirao i moj drugar koji voli onako besno da isprangija gitaru, i on je otkinuo od sreće, bio je u fazonu da mu pored tog pojačala ne bi trebala ni jedna pedala, samo je dirao gain pot i bio oduševljen kao dete. Razni ljudi, razne ćudi :)

Što se tiče "tihog" testa, moram da kažem da je ton jako lepo... hm... da kažem prisutan, ne znam kako da to objasnim... Svirao sam na mom klonu ES335 i clean je zvučao sjajno, bez one "blatnjavosti" humbuckera. Volim semi hollow gitare, ali nikad nisam baš bio na "ti" sa humbuckerima, trpim ih samo zbog jazzy rasplivanosti koja izlazi iz semi hollow trupa, i za mene je uvek bila drama da nađem pojačalo koje se po mom ukusu lepo slaže sa ovakvom gitarom. Da ne beži tako lako u crunch čim se malo jače odvrne, bio bih sasvim oduševljen. Recimo da bih ga rado koristio za snimanje, ali ne i u bendu.

Vredi pomenuti i ovo. Iako za moj ukus suviše "reži", moram da primetim da i sa jačim gainom ima solidnu definiciju tona, nije sve samo neka gomila brujanja i tutnjave. Ali džaba kad ne sviram tu vrstu muzike...

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 29 Jul 2009, 12:04

Khm, kao sto obecah postavio sam usnimak na kome pokusavam da docaram da nivo gaina nije odrednica upotrebljivosti pojacala, samo da napomenem da je ovo CRUNCH kanal, da je nivo gaina na 5 a mastera na 0.5, tako da cu tek postovati uber-high-gain snimke :) Stay tuned folks! :D
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... 61#p113971

Post Reply