Upgrade akustare
Upgrade akustare
Na koje sve načine se može ''budžiti'' akustična gitara?
Re: Upgrade akustare
kupovinom nove...Rookie wrote:Na koje sve načine se može ''budžiti'' akustična gitara?

Bas si mu sada pomogao...MetalFunk wrote:kupovinom nove...Rookie wrote:Na koje sve načine se može ''budžiti'' akustična gitara?![]()
MetalFunk wrote:kupovinom nove...Rookie wrote:Na koje sve načine se može ''budžiti'' akustična gitara?![]()

...ako imas neku bednu akustaru,koju i sam vidis da se ne isplati da je sredjujes,bolje ces proci kupovinom nove...a da je budzis kao elektricnu,ne mozes...sta mozes da menjas na njoj-vrat telo?

Sedlo, nut, čivije... to može da se menja i nije zanemarljiva stvar. Sve preko toga je već veoma diskutabilno da li ima svhe raditi.
Jedan od nacina je ugradnja mikrofona ili magneta za akusticnu gitaru. Tako dobijes akustaru koju mozes da stekujes u pojacalo ili kompjuter. Medjutim, ovo se isplati samo kod boljih gitara, jer su magneti relativno skupi, a ugranju bi trebalo da radi majstor, jer ponekad zahteva busenje gitare...
Šta je sedlo i da li gitara može da se farba?
Sedlo je onaj beli komad plastike ili nečeg plemenitijeg koji se nalazi na kobilici, žice prelaze preko sedla, nisu zakačene za sedlo.
Kod akustične gitare su ploče rezonatora i tanke i osetljive, a farbanje koje ne podrazumeva da je prethodni lak ili farba u potpunosti skinut i nije pravo farbanje, što znači da po tom tako krhkom trupu treba da dobro zapneš pmirglom, a ja smatram da to ne treba da radi laik. Da je daska od punog drveta kao za električnu gitaru, tu ne bih plašio ni početnike, ali akustična je zeznuta. Oprezno, ako nisi sasvim, sasvim siguran da možeš to sam da radiš, onda nemoj da esperimentišeš.
Ako je gitara jeftinija, i ako su sve ploče rezonatora laminirane, nije isključeno da ćeš u pokušajima da skineš baš sav stari lak negde šmirglom da skineš površnski sloj laminata, pa će da se pojavi onaj sloj ispod, što je dosta upadljivo jer se postavljaju tako da su vlakna slojeva unakrst. Sve u svemu, ako će gitara da bude ofarbana tako da se ne vidi struktura drveta, onda ovo i nije toliki problem, što ne zanči da treba nepažljivo skidati stari lak.
Kod akustične gitare su ploče rezonatora i tanke i osetljive, a farbanje koje ne podrazumeva da je prethodni lak ili farba u potpunosti skinut i nije pravo farbanje, što znači da po tom tako krhkom trupu treba da dobro zapneš pmirglom, a ja smatram da to ne treba da radi laik. Da je daska od punog drveta kao za električnu gitaru, tu ne bih plašio ni početnike, ali akustična je zeznuta. Oprezno, ako nisi sasvim, sasvim siguran da možeš to sam da radiš, onda nemoj da esperimentišeš.
Ako je gitara jeftinija, i ako su sve ploče rezonatora laminirane, nije isključeno da ćeš u pokušajima da skineš baš sav stari lak negde šmirglom da skineš površnski sloj laminata, pa će da se pojavi onaj sloj ispod, što je dosta upadljivo jer se postavljaju tako da su vlakna slojeva unakrst. Sve u svemu, ako će gitara da bude ofarbana tako da se ne vidi struktura drveta, onda ovo i nije toliki problem, što ne zanči da treba nepažljivo skidati stari lak.
Stavi nove zice
Zapravo i nije sala, ja imam jednu istu elektricnu i akusticnu vec 15ak godina, i uvek se nanovo odusevim kad im stavim nove zice (mozda 2 puta godisnje...)

Zapravo i nije sala, ja imam jednu istu elektricnu i akusticnu vec 15ak godina, i uvek se nanovo odusevim kad im stavim nove zice (mozda 2 puta godisnje...)
Nova gitara,nove žice,i mnogo vežbe