!Hint za HSH konfiguraciju magneta.

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

XtrmntR

!Hint za HSH konfiguraciju magneta.

Post by XtrmntR » 23 Sep 2007, 23:05

Ovako, reshih da podelim sa vama ovaj jedan mali trik koji mi je frend pokazao pre neki dan i tako od moje gitare Ibanez RG270DX napravio pevljivu strat a like gitaru. Naime, radi se o 4. poziciji 5.polnog prekidacha pri kojem su aktivni SingleCoil magnet i leva polovina NeckHumbuckera koji ne proizvodi dovoljno primenljiv clean zvuk, inache mana dobrog dela IBANEZ gitara i inache gitara sa HSH konfiguracijom magneta koje nemaju pushpull potenciometre i sl. stvarchice.

Naime, sve shto je potrebno uraditi je okrenuti NECK HUMBUCKER za 180 stepeni, znachi da se dobije aktivan SingleCoil i desna polovina NeckHuma i dobijate praktichno 2 single coil magneta kao na stratovima koji pevaju na cleanu, znachi samo ta chetvrta pozicija magneta bude izmenjena a ostatak je apsolutno isti. Kako mi je frend rekao, kod kombinacije na gornjoj gitari nije zadovoljavajuca jer su magneti preblizu jedan drugog, a ovim se dobija ta udaljenost koja je potrebna.
Malo je reci da moja se moja gitara nije preporodila, ali stvarno. Ja sam se ali bash mnogo iznenadio kako IBANEZ moze da peva. :)
Onaj ko ne veruje u ovo, neka sam proba, a ja cu snimiti neshto chim mi stigne novi kabl jer mi ovaj zuji mnogo, mnogo vishe kada prikljuchim na komp nego na pojachalo.

Image

Mithrandir
MF veteran

Post by Mithrandir » 23 Sep 2007, 23:08

Lepa gitara! :P

Zanimljivo, meni (iako apsolutno nekvalifikovanom) zvuci "logicno".
Aj cekamo neki snimak :)

XtrmntR

Post by XtrmntR » 23 Sep 2007, 23:25

Nije moja nazalost :(, nego sam uzeo nju jer je bela i ima bele magnete pa da se lakshe uochi.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 24 Sep 2007, 00:07

Bolje bi bilo ako bi okrenuo taj mag za 180, i uradio ovo: viewtopic.php?t=1251
Tada bi imao mnogo veći izbor zvučnih kombinacija.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 24 Sep 2007, 00:17

Heheh, znam, uradio bih da sam mogao ali iz magneta ne idu po 4 zice, nego po 2. :(

Bodomovac

Post by Bodomovac » 24 Sep 2007, 00:45

Pa kako ti onda radi singler? Ako dobro kontam tebi pola hum-a ne radi.... ako je tako, onda ono.... bedak. A ako ceo radi (pri čemu onda ne kontam kako si onda dobio singlerski zvuk) onda možeš da razdvojiš polovine, i te žice koje si razdvojio bi bile one dve koje su zavezane zajedno, ali to je prilično pipav posao, ali nebi trebao da bude jako pipav, pošto su ti magneti "goli", za razliku od mojih Jacksona, koji su, osim što su u plastici, zaliveni nečim.... u slučaju da kod takvog moraš razdvajati polovine, prilično su male šanse da sve ispadne kako treba... ali opet nikad to nisam probao.

Nego, ne znam da li si na ovo obratio pažnju. Magneti ispod humova moraju biti suprotno namešteni, dakle ab/ba. Svejedno je dali je a sever ili jug, isto važi i za b. ako bi napravio kombinaciju ab/ab, došlo bi do gubitka u kvalitetu zvuka, i trebalo bi da bude tiše tako, ako se ne varam. A rešiti taj problem je jednostavno, samo treba malo popustiti šarafe sa donje strane huma, i izvuži taj magnet i okrenuti ga za 180, i onda sve vratiti nazad.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 24 Sep 2007, 09:42

Hm.... nisam te bash najbolje skontao, jer se ne razumem mnogo, sve ovo mi je frend pokazao. On se chudio kako idu samo 2 zice(valjda su 2) kaze da se ne moze splitovati, nemam pojma, ali zvuk je osetno bolji. Kako? Ne znam! U 4. poziciji je bila aktivna samo jedna polovina huma, tako da je sada samo okrenuta, a pri 5. poziciji aktivan je ceo hum. Ne kontam bash sve najbolje oko ovoga, ali ja ne primecujem nikakav gubitak u kvalitetu, tj. da je neshto tishe, sve mi normalno radi. Snimicu neshto na svih 5 pozicija, pa cu poslati, samo dok mi kabl stigne.

Bluesman

Post by Bluesman » 24 Sep 2007, 10:24

Pa mozda si i to uradio a ne shvatas da jesi... On je dobio slican zvuk kao u 4. poziciji na stratu, prosto zato sto je raspored magneta takav! Bilo bi lepo da snimis u obicnom rasporedu i ovom, ako te ne mrzi...

I Bodomovac u koju skolu ides/si isao? Ima veze sa elektronikom?

XtrmntR

Post by XtrmntR » 24 Sep 2007, 11:53

Videcu, ako uspem obrnuti magnet bez da skidam zice, jer sam ih stavio pre 3-4 dana.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 24 Sep 2007, 22:42

Hmm.... malo mi čudno.... ali ako radi, onda ok. :)

Bluesman, idem u 4. razred za elektrotehničara radio i video tehnike, mada što se tiče gitarske elektronike sam samouk.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 25 Sep 2007, 22:16

Danas je frend donosio kod mene rg370dx, i kod njega u 4. poziciji su aktivni singl i ceo hum, dok to kod mene nije bio sluchaj.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 25 Sep 2007, 22:34

Ok, ovo prevazilazi granice mog znanja....

Ali, ajd da probam.

Prve 3 pozicije su nebitne, na 4. poziciji gde treba da radi singler i hum ti radi singler i pola huma, a na 5. radi ono što treba da radi, pri čemu iz huma izlaze samo dve žice, čak ni ona neizolovana za uzemljenje. Dobro sam shvatio? Ako jesam onda bih ovo prozvao sci-fi -jem, ali opet ako ti radi.....

XtrmntR

Post by XtrmntR » 25 Sep 2007, 23:13

Ni meni stvarno nije jasno, ali jbg... razumem ja tebe, ali ili sam ja totalno pobrkao lonchice ili je ovo tako, ali samo ako me ne bude mrzelo, chim dobijem kabl ima da snimim i u jednoj i u drugoj poziciji.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 11 Oct 2007, 23:58

Danas mi bio frend, ubacivali smo push pull pot. Bash sam ga pitao za magnete, i rekao je da su bili splitovani, tako da stoji ono shto si napisao. Sorry za moje neinformisanje. :) Sada je gitara daleko pevljivija, i ima zaista shirok spektar tonskih mogucnosti. Stigao mi je kabl, pa cu ovih dana da snimim neshto, sa ovim rasporedom magneta.

Kemfree
MF veteran

Post by Kemfree » 12 Oct 2007, 00:35

E, znaci moguce je ubaciti to, pa da na push/pull humb radi kao singl na HSH Ibanezu?

Post Reply