Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Post by Dersu Uzala » 26 Aug 2009, 04:33

Imam jedno pitanje, if I may? Ne kapiram logiku niti logistiku u cinjenici da pojedinci imaju vise od dve-tri pedale. Ses pedala? Osam pedala? Tuce pedala? Pa kupite TC Electronic (ili bilo koji drugi) multiefekat za manje (ili iste) pare i sve je tu. Onda se gazi jedan jedini footswitch da se to aktivira a pri tome su moguce razne kombinacije svih efekata u lancu u zavisnosti od programa. Mislim stvarno mi ne ide u glavnu. Ali stvarno mi ne ide u glavu. Jel to neki fetish? Onda druga stvar :mrgreen: .

Kristijan
Uvaženi član

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Kristijan » 26 Aug 2009, 08:40

Zavisi kakva te muzika interesuje. Za tvrdu svirku je verovatno dovoljan samo foot switch pojačala, pa se prebaciš sa clean na dist i ćao. Ali sviraju ljudi i drugačiju muziku.

Kako god paradoksalno da zvuči, meni je procesor užasno nepraktičan za live varijantu. OK je za zezanje po kući, ali ako koristiš veći broj preseta, u live varijanti je to meni užasna smaračina. Znam da ima ljudi koji imaju upravo obrnut utisak, ali eto... meni to nije neka fora.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 26 Aug 2009, 08:56

J3b35 ga...Ni meni nije jasno sto ljudi koriste procesore,nebitno koliko su state-of-the-art...to sto rece Kristijan, drugi ljudi = druga muzika = drugi setup.Ja mislim da nikad necu prestati da mnozim FUZZ pedale,kao sto sam siguran da nikad necu staviti chorus i flanger u lanac...ali sto bih nekom zamerao ako mu odgovara ono sto meni ne odgovara ? Citao sam skoro o pedalama Billy Gibbons-a,iako ne slusam ZZ...naime,covek ima lancinu od 14-15 fuzz pedala u nekakvom loop-u,i samo gazi sta mu odgovara u trenutku...E,to je sex! :bravo:

I da...ima neke veze i sa fetishizmom... :mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 26 Aug 2009, 09:23

Eh, fetišizam... Ne bih ja to tako zvao. Mislim da se olako koristi taj termin. Zamisli sad imaš lika koji ujutru džogira, a vikendom s ortacima pika basket. I ima patike za džogiranje, i patike za basket. Je li to shoe fetish? Pa nije, trebaju čoveku jedne patke za ovakvu namenu, a druge za onakvu. I što je kompleksnija delatnost, više je opcija. Eto ja nisam majstor, ali sam kao dosta ozbiljan hobi majstor, pa recimo imam 4 različite bušilice. I trebaju mi sve 4, naravno da to nije fetiš. S druge strane, crtanje mi jeste profesija, i ne mogu da opišem koliko različitog pribora koristim. Fetiš? Neće biti, sve ima svoje ozbiljno opravdanje, svaka tvrdoća olovke, svaki oblik četkice, svaka dužina i savitljivost pera... Ne može se o sredstvima za rad i stvaranje pričati kao o fetišu. Sve ono što se koristi ne može biti fetiš. Samo ono što skuplja prašinu je fetiš. E sad, ako diskutujemo o rezultatima korišćenja određenog sredstva, to je već neka sasvim druga tema...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 26 Aug 2009, 09:26

Btw, ako čovek ima pomenutih osam ili više pedala, nije nužno da ih svira sve u isto vreme.

To je pomalo kao imati ormar pun odeće: "Šta ću danas da ponesem na svirku?" A ako ti je ormar prazan a napolju zahladi... sami nastavite ovu analogiju.

dada43stratokaster

Post by dada43stratokaster » 26 Aug 2009, 09:58

Osam pedala pa nije to tako strasno, gore je kad se saginjem po sto puta da namestim preset [imao sam procesor] .

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Aug 2009, 10:01

Mislim stvarno mi ne ide u glavnu. Ali stvarno mi ne ide u glavu. Jel to neki fetish? Onda druga stvar :mrgreen: .
Bolje ti snimaj neki shred, i ne beri brigu o tome... :mrgreen: :ziveli:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Aug 2009, 10:28

Kristijan wrote:Zavisi kakva te muzika interesuje. Za tvrdu svirku je verovatno dovoljan samo foot switch pojačala, pa se prebaciš sa clean na dist i ćao. Ali sviraju ljudi i drugačiju muziku.

Kako god paradoksalno da zvuči, meni je procesor užasno nepraktičan za live varijantu. OK je za zezanje po kući, ali ako koristiš veći broj preseta, u live varijanti je to meni užasna smaračina. Znam da ima ljudi koji imaju upravo obrnut utisak, ali eto... meni to nije neka fora.
Kristijane, razne vrste muzike me interesuju. Ovo je samo cisto tehnicko/prakticno/gikovske perspektive. Ne razumem o cemu pricas, imas multiefekat sa svim mogucim efektima, ili na podu ili jos bolje u rack-u. I onda imas nagaznu pedalu gde su ti svi preseti MIDI kontrolisani. Po pesmi cak, ali to je skuplja varijanta.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Aug 2009, 10:34

Kill surf city wrote:J3b35 ga...Ni meni nije jasno sto ljudi koriste procesore,nebitno koliko su state-of-the-art...to sto rece Kristijan, drugi ljudi = druga muzika = drugi setup.Ja mislim da nikad necu prestati da mnozim FUZZ pedale,kao sto sam siguran da nikad necu staviti chorus i flanger u lanac...ali sto bih nekom zamerao ako mu odgovara ono sto meni ne odgovara ? Citao sam skoro o pedalama Billy Gibbons-a,iako ne slusam ZZ...naime,covek ima lancinu od 14-15 fuzz pedala u nekakvom loop-u,i samo gazi sta mu odgovara u trenutku...E,to je sex! :bravo:

I da...ima neke veze i sa fetishizmom... :mrgreen:
Dobro, ali tvoja konfiguracija je krajnje arhetipicna, kazes da redjas fuzz-ove (nema taj procesor za tebe sefe). Deder fotku da covecanstvo i to dokumentuje? Ne zezam se, bas me zanima kako to zvuci. Fuzz je bio nuspojava dok ljudi nisu smislili kaskadno pojacalo u audiJo tehnici ( a smislili davno ali tako da ne diztorzira tako da se to ne racuna, to je u vojne svrhe, i ne radi bas dobro rokenrol).

No medjutim, "fuzz-chain-reaction", to bi voleo da vidim pre nego osedim. Jos ako ga zabiberis nekim sonicnim zapisom, ja bih ti bio zahvalan :ziveli: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Aug 2009, 10:40

Kristijan wrote:Eh, fetišizam... Ne bih ja to tako zvao. Mislim da se olako koristi taj termin. Zamisli sad imaš lika koji ujutru džogira, a vikendom s ortacima pika basket. I ima patike za džogiranje, i patike za basket. Je li to shoe fetish? Pa nije, trebaju čoveku jedne patke za ovakvu namenu, a druge za onakvu. I što je kompleksnija delatnost, više je opcija.
Kristijane, multiefektor tog kvaliteta (koji zamenjuje 6-8-10 do tucet pedala znaci od 300-400-500-600 Eura) vrsi posao. A mozes sve efekte da reprogramiras u jednom zvuku. Kliknes jedno dugme na footswitchu i on ti promeni komletan setup. Kompletan. Iskljucis neki zvuk koji komvinuje 4 efekta na ovaj nacin (kao uostalom i pedale ali moras sve da ih ispritiskas u desetom delu sekunde recimo) i ukljucis drugi zvuk koji je sad 2 od one ranije 4 pedale ali drukcije podesene i pet drugih efekata vec isprogramiranih. Ne kapiram :grummel_2: .

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Aug 2009, 10:43

dada43stratokaster wrote:Osam pedala pa nije to tako strasno, gore je kad se saginjem po sto puta da namestim preset [imao sam procesor] .
'Scuse me?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Aug 2009, 10:46

sinisake wrote:
Mislim stvarno mi ne ide u glavnu. Ali stvarno mi ne ide u glavu. Jel to neki fetish? Onda druga stvar :mrgreen: .
Bolje ti snimaj neki shred, i ne beri brigu o tome... :mrgreen: :ziveli:
Ti se bas natakario na (moj) shred :ziveli: ? Pa ti brate ako ne gotivis Tafolju, ne's ni mene.

Elem, ja sam politicki korektan stanovnik svoje zemlje, a u mojoj zemlji trenutno shreddovanje nije ono pravo :grummel_2: .

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Aug 2009, 10:47

A salim se ja malo... :wink:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 26 Aug 2009, 10:54

Al' ja se ne salim :grummel_2:. Al nesto cu da odsredujem kad imam vremena. Do kraja godine :mrgreen: . Al ne nesto tudje, svoje. Mora to da se ukomponuje. Nemoj posle da crvenim pred Jason-om :ziveli:.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Aug 2009, 10:58

A dacu ti ja neke harme (for free!!!), a ti nasnimi solo. Moze? :lol: :ziveli:

Post Reply