Nekoliko pedala ili jedan procesor ???
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata
evo ako mi deki kuki dozvoli, ostao sam dužan Dersuu odgovor sa moje teme koja je zaključana. a nije off topic jer se radi o budućnosti gitarskih efekata:
Dersu, ako imaš ime i autoritet koji možeš da iskoristiš, govorimo u okvirima zemlje Srbije, mogo bi sa predlogom projekta se obratiti gazda Željku. kao najbogatiji bivši muzičar u Srbiji, on bi mogao imati razumevanja za sound-to-light sinhro pojačala. ko zna, možda bi hteo to da finansira iz čistog hira, ako već ne bi video profitabilnost u samom startu. u najmanju ruku, to je tehnologija koja bi mogla da se iskoristi za Grand šou, pa bi druga adresa mogli biti Brena i Saša. znam da ova imena izazivaju mučninu, ali ništa veću nego razna imena velikaša i bogataša kroz istoriju koijima su se umetnici i naučnici obraćali za sponzorstvo.
po mojoj proceni, u bliskoj budučnosti većina muzičara će korisiti s/l modul, koji će moći da se aktivira pomoću futsviča po želji muzičara, kada određene deonice želi da naglasi svetlosnim efektima.
živeli
Dersu, ako imaš ime i autoritet koji možeš da iskoristiš, govorimo u okvirima zemlje Srbije, mogo bi sa predlogom projekta se obratiti gazda Željku. kao najbogatiji bivši muzičar u Srbiji, on bi mogao imati razumevanja za sound-to-light sinhro pojačala. ko zna, možda bi hteo to da finansira iz čistog hira, ako već ne bi video profitabilnost u samom startu. u najmanju ruku, to je tehnologija koja bi mogla da se iskoristi za Grand šou, pa bi druga adresa mogli biti Brena i Saša. znam da ova imena izazivaju mučninu, ali ništa veću nego razna imena velikaša i bogataša kroz istoriju koijima su se umetnici i naučnici obraćali za sponzorstvo.
po mojoj proceni, u bliskoj budučnosti većina muzičara će korisiti s/l modul, koji će moći da se aktivira pomoću futsviča po želji muzičara, kada određene deonice želi da naglasi svetlosnim efektima.
živeli
- Rocket Roll
Pa tu je dato objašnjenje:
Kada si umoran & delimično pijan, kroz glavu ti pliva 4 000 000 akorda, jednim okom gledaš publiku a drugim kolege iz benda, pokušavajući da izgledaš kao opak baja koji zna šta radi... tada i četiri potenciometra na pedali zbunjuju i teško ih je pravilno namestiti, akamoli svemirske brodove od procesora.
Svakako da procesor teoretski nudi istu takvu raznovrsnost kao što to nude analogne pedale, ali znamo kako to funkcioniše u praksi: gitarista koji usred svirke pada na kolena & traži uputstvo za procesor kako bi rešio neki tehnički problem / realizovao nalet inspiracije koji baš tada iskrsava.Kristijan wrote:...neko više voli kakvu kontrolu ima kad ima pedale, a neko kad ima procesor.
Kada si umoran & delimično pijan, kroz glavu ti pliva 4 000 000 akorda, jednim okom gledaš publiku a drugim kolege iz benda, pokušavajući da izgledaš kao opak baja koji zna šta radi... tada i četiri potenciometra na pedali zbunjuju i teško ih je pravilno namestiti, akamoli svemirske brodove od procesora.
- Dersu Uzala
Ok, ti si bar nasao za shodno da elaboriras...jcm 800 wrote:Dersu ovaj put stvarno iznenadjuses...
Nemoguce da znas toliko o gitarama i instrumentima a da ne znas zasto pojedini ljudi ne vole procesore...
Hmm...jcm 800 wrote: Ali, da ne drzim pridiku...
Slazemo se u jednom: Procesor je daleko upotrebljiviji sa aspekta lakoce rukovanja u odnosu na pedale, narocito u zivoj svirci. Uz dodatak portabilnosti tu bi se otprilike zavrsavala lista njegovih prednosti.
Slazem se. Medjutim ovde je sad u igri drukciji rezon i zato mi je drago da sam pitao. Niko koga znam vec duzi niz godina ne koristi FX procesor za 'oblikovanje' zvuka. Ono osnovno oblikovanje, tonsko znaci, ne vremenski bazirano. Mnogi procesori i nemaju ugradjen OD ili Distortion. Isto tako, vecina ljudi koje znam ne koristi ni analogne OD ili Distortion pedale za istu namenu. Koriste najdirektniji moguci signal, iz magneta preko kabla do pojacala. Pojacalo je to mesto gde se kreira taj osnovni ton, noseci signal i zato i postoje tolike verzije pojacala razlicitih dizajna, za svakog ponesto. Da ne tupim previse da ne bih bio kritikovan sto izmisljam rupu na saksiji, za razliku od audio pojacala ciji je zadataka da samo pojaca zvuk i nista vise, gitarsko pojacalo ima zadatak ne samo da pojaca zvuk vec i da ga oblikuje i da mu da karakter. I zato zvuce dramaticno drukcije od audio pojacala. E sad, u audio tehnici se koriste vecinom tranzistori, cevni dizajni su skupi. Tranzistori se koriste (bilo diskretni bilo u chipovima integrisani kao celokupno pojacavacko kolo) ne samo zato sto je jeftiniji dizajn vec zato sto tranzistor ne 'kolorizuje' audio signal tojest ton, a zadatak kako rekosmo audio hi-fi pojacavaca je bas taj. Nikako ne afektirati originalni signal, samo ga pojacati. Ljudskom uhu takav signal zvuci odvratno, pa se onda dizajn tranzistorskih pojacavaca dodatno kompikuje ugradjivanjem negativne povratne sprege i slicnih marifetluka. Medjutim ta sprega dodatno komplikuje neke druge parametre u pojacavackom kolu pa se onda opet zbog toga ugradjuju dodatna kola koja eliminisu nezeljen uticaj negativne povratne sprege. I tako igranka bez prestanka, stalno se vrse kompenzacije u dizajnu kola da bi se otklonili negativni efekti prethodne kompenzacije. Moderna kvalitetna audio pojacala su neverovatno komplikovana iz tog razloga.jcm 800 wrote: Ali, zasto ne procesor?
Prvo zato sto je digitalni...To ima dvije ozbiljne posljedice...
Prva je kvalitet zvuka...
Digitalna distorzija? Bljak!...Digitalni overdrajv? Bljak,bljak...Digitalni fuzz? (nobody will notice the difference![]()
)...salim se naravno...Bljak, bljak, bljak
![]()
Zasto se osvrnuh na to. Zato sto se u tim istim analognim OD i Distortion pedalama koje spominjes kao Sveti Gral koriste upravo ti isti tranzistori i integrisana kola da bi se postigao kliping, pretvaranje sinusnog signala u cetvrtasti. Transistor tu ne radi dobar posao, daleko od toga. Lampa radi. Par lampi, jedna iza druge, kaskadno. Ti u neku ruku gledas snishodljivo na digitalni OD i Distortion (sa punim pravom mada danas modelovanje cini cuda) a sa druge strane velicas nesto sto isto tako ne vrsi posao jer postoji mnogo bolje resenje: lampa/pojacalo. U datom kontekstu, ja gledam snishodljivo u neku ruku na analogne OD/Dist pedale. Moje iskustvo nije neko merilo, ali reci cu da ne koristim nikakve OD/Dist pedale vec deceniju/dve, nemam pojma. Koristio sam doduse TS9 i jos ga koristim ponekad, kad ne mogu da otpanjim pojacalo pa hocu da sviram malo tise ali i dalje da postignem neki zvuk koji mi je u glavi. Generalno je iskljucen 95% vremena. Sav poterban OD ili Dist mi daje pojacalo, od nula gaina (cistak) do masivnog gaina i skidanja tapeta sa zidova. Prema tome, da li je uzrok tvom koriscenju OD/Dist pedala to sto si jednostavno zaljubljen bas u taj zvuk ili je razlog koriscenja gain pedala to sto tvoje pojacalo ne zadovoljava tvoje potrebe. Onda ga prodas, kupis drugo koje ti zadovoljava potrebe i batalis sve OD/Dist pedale kao posledicu.
Sto se fuzz-a tice, to je posebna prica koja mi je vrlo fascinantna na ovom forumu. Objasnicu ti i zasto. Fuzz je preteca OD/Distortion pedala, bukvalno. Proizovdi onaj isti neprijatni kliping kao tranzistor jer je i pravljen od istih komponenti i kola (tranzistorskih) koje prethodno dodirnusmo. Momci su hteli 'distorziju' a kaskadna lampaska preamp gain kola jos nisu sezdesetih bila implementirana u cevna pojacala. Onda se frajer dosetio, pa kad ne mogu lampe, moze trandza. I to je zvucalo kako je zvucalo. Fuzz je nekako poor man's distortion. U medjuvremenu su lampaska gain kola dozivela renesansu i fuzz je postao bespotreban, zaboravljen, ali vidim da dozivljava renesansu. Kod mene nema nikakvu namenu vise, ali kapiram da za mnoge ljude ima, da ne ulazimo sad u muzicke stilove i tehnike. Meni fuzz samo nekontrolisano brlja zvuk, but that's me. Sad, da li digitalni fuzz ili analogni fuzz (tranzistorski) to ostavljam korisnicima fuzz-a. Ako ti bas treba taj efekat, onda ok. Eto, to je jedna pedala. Druga bi bila wah-wah recimo (iako postoji i u rack varijanti).
Nisam siguran da mnogi na zapadu dele tvoje misljenje. Ne pada mi na pamet bas puno ljudi koji koriste analogne delay, reverb ili chorus pedale. Mozda ovi 'alternativni' bendovi ali slabo sam upoznat sa istima. Kada ti je osnovni signal baziran na kvalitetnom lampaskom pojacalu (ili tu i tamo nekom tranzistorskom kao GK 250 na primer ili H/H), vremenski bazirani efekti imaju neznatnu kolorizaciju zvuka, po mogucstvu nikakvu. Kola koja cine FX petlju (send i return) su tu da procesiraju (pogotovo return) signal iz efekta i umiksaju ga sa originalnim tako da je kolorizacija minimalna, znaci ne cuje se taj efekat kao da dolazi direktno iz procesora. Zvuci prsoto kao integralan deo originalnog signala, ako ti je originalni signal 'prirodan, ogranicen i topao' isti takav ce biti i post procesor signal. Ogromna paznja se posvecuje FX kolima u dizajnu modernih kvaliteetnih pojacala. Ogromna.jcm 800 wrote: Za digitalne choruse takodje nemam previshe rijeci hvale...phaseri takodje...Digitalni dijel je u vecini slucajeva prihvatljiv...ali interesantno da vecina gitarosa ipak preferira one analogne...Valjda ima razlog za to.
Dakle digitalije jednostavno nemaju tu prirodnost, organicnost i toplinu analognih pedala...Ovo po mom iskustvu narocito dolazi do izrazaja u domenu overdrajvova.
Nista od toga nisam primetio. Da bi uopste mogao da dam merodavan sud, ortak i ja bi morali da koristimo identicna pojacala, gitare, magnete i kablove i onda on u SD-1 pa u pojacalo direkt a ja u pojacalo direkt sa procesorom u FX petlji, i tek tad bi mogli da pravimo objektivne beleske. Drugo, na tvojoj strani bine svakako ce i tvoje pojacalo biti dominantnije od njegovog sa druge strane bine. A mix je u rukama mixing inzenjera.jcm 800 wrote: Drugi aspekt je ponasanje tog zvuka u live situaciji.
Da li si ikad svirao u situaciji kada si ti sa digitalnim procesorom a kolega gitarista sa 'obicnim' analognim overdriveom...Ti namjestis zvuk pa boli glava...tu je overdrive, pa taman koliko treba chorusa, prava mjera delaya i reverba...Ma zvuci kao za San Remo. A tvoj kolega kabl pa u SD1 pa u pojacalo. Pojedinacno kad probate, tvoj zvuk je kao simfonijski orkestar odnosu na njega...Medjutim...kad pocne svirka i vi se odpanjite, tebe nidgje u mixu a on...reze li reze, bolje cujes njega sa druge strane bine nego sebe.
Digitalije se jednostavno gube u mixu sa analognim stvarcicama. samo prave buku koja nema moc da izadje iz mixa...Onda samo volumenom moze to da se ispravi...A onda krvare ushi...
Mozda je situacija bolja kada su obje digitalne ali to je vec druga prica...
Ok, kapiram. Moj pristup je drukciji. Nemam omiljeni chorus (to mi zvuci kao fetish jelda), nemam ni omiljeni delay, ni omiljeni OD. Nemam omiljeni uredjaj, imam omiljene zvuke. Onda ih namestim uz pomoc naprava koje imam, i nikad to ne menjam, mogu samo da dodam jos poneki zvuk. Ako ne mogu da ih namestim kako zelim, ne svidja mi se delay, promenim ili ceo procesor (zato ih probam pre kupovine). Naravno, postoje multiefektori sa sijaset efekata a postoje i namenski efekt procesori, znaci samo reverb ili samo kompresor ili samo delay (chorus se obicno upakuje ili u reverb unit ili u delay unit, nema potrebe da se pravi odvojeno, stavise i reverb i delay i chorus su bazirani na istom hardveru i jako slicnim algoritmima, u pitanju je samo vremenska baza koju menjas). Na mnogim analognim reverb, chorus i delay pedalama postoje extra kontrole za kolorizaciju zvuka. Bass, Treble ili Tone. Sve su to standardni filteri uglavnom, isto kao i na pojacalu. Zasto su tu? Zato sto ti proizvodjac vec unapred kaze, vidi ovo nije savrsena pedala, i kad je nagazis, kolorizovace tvoj originalni signal. Ako se potrefi da ti proguta malo baseva sa ulaza u pedalu (znaci iz signala sa pretpojacala, pod pretpostavkom da su ti svi vremenski efekti u FX petlji gde i treba da budu a ne ispred predpojacala) dodaj ih na pedali. Ako ti pedala proguta malo visokih dodaj njih. Samim tim oni ti priznaju da tu nesto ne radi kako treba. Kod kvalitetnih procesora u kombinaciji sa kvalitetnom FX petljom na pojacalu to se ne desava. Nikakvi dodatni zahvati nisu potrebni. Pri tome ne mislim na one specijalizovane efekte tipa TC Electronic 2290 recimo, sto je samo Digital Delay. Ili na super skupe (i apsolutno neverovatne) multiefekt procesore kao sto je Eventide, citava serija pretty much. Cak ni na TC Electronic G Force recimo. G-Major savrseno radi posao a kosta 500$. Niko se jos nije javio da je rekao kako njegova analogna delay ili chorus pedala radi bolje od G-Major a kamoli ovih skupljih. Trebao bi da poslusas prvo zvucne semplove, ima ih svukuda po netu.jcm 800 wrote: Treci aspekt je boja zvuka...U kombinaciji sa pedalama ti birash overdrajv KOJI TI HOCES...(ako ih imash vishe odaberesh bash onaj koji ti odgovara za tu svirku)...birash svoj OMILJENI chorus, birash OMILJENI delay...i sve svoje omiljene igrackice stavis u lanac. I imas lanac SVOJIH zvukova...
Sa procesorom ti je 'nosim kako mi ga skroje' situacija. Imash chours koji ti je dosao sa procesorom, imas delay koji ti je dosao sa procesorom, itd...
U svakom slucaju kapiram da je tvoj i moj pristup drugaciji, daleko od tog da tvrdim da je moj bolji. Cisto me interesovala aplikacija. Rekoh, tonsko oblikovanje ne koristim van pojacala, a vremenski i drugi efekti su u racku, opvezani preko MIDI kontrolera i sjajnog su kvaliteta, ali ne bih te u to ubedjivao, dovoljno je da odes na razne sajtove proizvodjaca pa da vidis ko sta koristi. Pri tome, nemoj pogresno da me shvatis, ukaze se cesto poterba za ponekom pedalom, jer jednostavno hoces bas taj njen zvuk za dotucnu primenu. Petrucci recimo koristi brdo pedala u studiju (znaci obrnuto, ne live), samo on zna gde i kako. Ima modifikovane TS9 , EVH flanger, EVH MXR phaser, MXR chorus, ali to koristi kao B rig na turneji ili sa G3 (zatrebaju mu te igracke za njegove kompozicije). Ali opet, sve ostalo je znaci u racku, on doduse ima vrdo procesora ali to ne menja poentu. I naravno tegli ista pojacala jelda, jer u njima je njegov ton a ne u efektima.
Ziv bio

Last edited by Dersu Uzala on 27 Aug 2009, 00:40, edited 1 time in total.
- Dersu Uzala
Nije valjda da ima i takvih koji na scenu izlaze pod gasomRocket Roll wrote:& delimično pijan,

- Dersu Uzala
Onda prvo moram da obavim kratkotrajni research da vidim sta je ko uradio u proteklih 5-6 godina po tom pitanju. Nesto mora da se desava. Fora je u tome sto moras da vuces sve instrumente ponaosob (po mogucstvu) na mixer za takav uredjaj jer postoje veliki problemi oko separacije vec umiksanih instrumenata i glasa. A ideja je da svaki instrument ima neki svoj vizualni spektar i potpis, a cesto da rade i zajedno. Mrzi me sad da elaboriram, pre nego sto vidim sta se desava. Tu mogu grdne pare da se zarade ako se odradi valjano.kide wrote:po mojoj proceni, u bliskoj budučnosti većina muzičara će korisiti s/l modul, koji će moći da se aktivira pomoću futsviča po želji muzičara, kada određene deonice želi da naglasi svetlosnim efektima.
ne znam što si tako osetljiv, čak do te mere da ti se povraća na pomisao o slavi i novcu. ajde da se baviš nekom zaista visoko umetničkom muzikom, tipa džez ili klasika, pa da razumem tu tvoju odbojnost prema muzičkom biznisu. ali čak ni likovi iz sveta klasičara ne zaziru od šou biz pristupa, pogledaj samo Najdžela Kenedija, koji je napravio neviđenu senzaciju, ne samo kao sjajan violinista nego kao lik koji fura pankerski imidž a u izvođenje Vivaldija unosi sirovu, pa reko bih, rokersku energiju. razni muzičari su svirali Vivaldija kod nas, došli i prošli, ali publika pamti njega jer je napravio nešto neobično, senzaciju, šou.mislim_stvarno wrote:Ako mislis da je jedini razlog zasto se neko bavi muzikom slava i novac, JAAAAAAKOOOOO si se zayebao. Ti posmatras muziku kao posao i biznis, sto je za mene najgori nacin gledanja na stvari, meni se od toga povraca. Pokazao si se na temi o vg vise nego dovoljno, zato necu vise da trosim tastaturu, jer me kao osoba ne zanimas ni najmanje...
- Rocket Roll
Dizajn radi dobar posao. I ja volim lampe, ali zar nije suviše mnogo tvrditi da tranzistori NIKAD ne rade toliko dobar posao kao lampa?Dersu Uzala wrote: Transistor tu ne radi dobar posao, daleko od toga. Lampa radi.
To jeste drugačiji zvuk. Da li je bolji pitanje je ukusa, ali ima isto toliko ozbiljnih fanova drajva sa pedala kao što ima fanova drajva sa pojačala. Nije crno-bela situacija.Dersu Uzala wrote:Prema tome, da li je uzrok tvom koriscenju OD/Dist pedala to sto si jednostavno zaljubljen bas u taj zvuk...
Fuzz je fuzz (squarewave), a distorzija je distorzija (zaobljavanje peakova). Jedno nije bolje od drugog.Dersu Uzala wrote:Fuzz je nekako poor man's distortion.
U svetu mJetala ih nema puno, slažem se. Ali ima toliko drugih vrsta muzike. Šta je dab bez analognog dileja? Pop i džez bez analognog chorusa? Country bez slapbacka i analognog reverba? A svi ti muzički pravci imaju mnogo veći društveni uticaj, prodaju mnogo više albuma nego metal.Dersu Uzala wrote:Ne pada mi na pamet bas puno ljudi koji koriste analogne delay, reverb ili chorus pedale.
...plus artefakti semplinga, digitalizacija tona i mali headroom. Sve to može da se reši, ali onda košta mnogo više od 500 evra i zauzima mnogo velik prostor na sceni / u transportu. Digitalno prosto nije "savršenstvo koje se spustilo sa neba da nas spase od analogije". Ima ono svojih ozbiljnih problema, većih nego analogija.Dersu Uzala wrote:Zvuci prsoto kao integralan deo originalnog signala, ako ti je originalni signal 'prirodan, ogranicen i topao' isti takav ce biti i post procesor signal...
sasvim je moguće da se to sve već dešava, recimo Žan Mišel Žar je odavno već koristio sličnu tehnolgiju samo obrnuto, imao je neki snop laserskih zraka, pa kada rukom prekine određeni zrak dobije recimo ton A. to je trip kao da svira na nekakvoj laserskoj harfi ili đitri.Dersu Uzala wrote:Onda prvo moram da obavim kratkotrajni research da vidim sta je ko uradio u proteklih 5-6 godina po tom pitanju. Nesto mora da se desava. Fora je u tome sto moras da vuces sve instrumente ponaosob (po mogucstvu) na mixer za takav uredjaj jer postoje veliki problemi oko separacije vec umiksanih instrumenata i glasa. A ideja je da svaki instrument ima neki svoj vizualni spektar i potpis, a cesto da rade i zajedno. Mrzi me sad da elaboriram, pre nego sto vidim sta se desava. Tu mogu grdne pare da se zarade ako se odradi valjano.
ali, oko tehničkih detalja se slabo razumem, jednostavno sam imao niz asocijacija na 1, kad mi je nenadnenad okačio fotke P&K glave... recimo neki šreder kad bi opičio 32ojke kroz modul, imao bi predrkani strobo u bojama... takođe laser bi omogućio "prevođenje" određenih fraza ne samo u boje nego i konture i oblike. e sad, kolko bi to gitarskim bendovima bilo zanimljivo kao što je DJevima, to je kritično. ali mi osećaj govori da bi bilo kul ovoj baš mlađoj generaciji klinaca koji su odrasli na Guitar Hero. verovatno sam odatle povuko asocijaciju...
- Dersu Uzala
Nisam rekao NIKAD, rekoh da tranzistor ima primenu u audio hi-fi tehnici i svugde gde je potrebna linearnost. Medjutim kao sto si dole spomeuo u vezi fuzz-a, tranzistorsko kolo mora dodatno da se budzi da bi se simulirao soft-clipping (znaci sinusni signal sa odsecenim vrhom). Problem je u kristalnoj strukturi samog PNP-spoja za razliku od vakuma, i tranzistor prelazi fenomenalnom brzinom u stanje zasicenja ili suprotno u blokirajuce stanje i otuda prakticno cetvrtasti signal. Zato je trandza i preuzeo krunu u digitalnim racunarima gde zelis najbrzi moguci odziv izlaznog signala kad se nesto desi na ulazu (promena nivoa recimo). Ergo pojava negativne povratne sprege ili direktnog DC feedbacka u tranzistorkim kolima. Sto ne znaci da se NPS ne koristi i u lampaskim dizajnima, ali je kod trandze norma, ne ide bez NPS ili Direct DC feedbacka.Rocket Roll wrote: Dizajn radi dobar posao. I ja volim lampe, ali zar nije suviše mnogo tvrditi da tranzistori NIKAD ne rade toliko dobar posao kao lampa?
Naravno da jeste. Upravo smo analizirali kako to radi. Sad, ko sta voli nek izvoli, rekoh ranije. Kad je u pitanju kliping (distorzija) ja licno uvek prvenstvo dajem lampi. Sto kaze Howard, pardon 'Alexander', ima tu nesto kad elektroni putuju vakumom za razliku od odiseje po kristalnoj resetci.Rocket Roll wrote: To jeste drugačiji zvuk. Da li je bolji pitanje je ukusa, ali ima isto toliko ozbiljnih fanova drajva sa pedala kao što ima fanova drajva sa pojačala. Nije crno-bela situacija.
Naravno, ali zaboravljas da je fuzz-ov squarewave bio posledica tranzistorskog dizajna a ne inicijalni cilj fuzz dizajna. Tranzistor nije mogao da radi soft clipping, a ljudi hoce distorziju. U medjuvremenu nove OD/Dist pedale mnogo bolje 'simuliraju' soft-clipping iako isti fenomen nije inherentan tranzistorima. Ne bi me doduse cudilo da postoji nova generacija tranzistora sa drukcijim karakteristikama od drukcijih legura gde bi hard clipping bio manje izrazen, tojest soft-clipping bi ga zamenio. Morao bi da se u takvom tranzistoru koristi neki inertniji materijal za potencijalnu barijeru.Rocket Roll wrote: Fuzz je fuzz (squarewave), a distorzija je distorzija (zaobljavanje peakova). Jedno nije bolje od drugog.
Slazem se nacelno, priznajem da nisam preterano upoznat sa sirokim dijapazonom gadgeta i opreme koju koriste Country/Folk likovi, Bluegrass i slicno. Sto se tice jazz-a i blues-a tu je situacija iz mog iskustva bitno drukcija. Minimalno efekti. Minimalno. Nepostojeci takoreci. Direct to amp. S tim sto jazzeri cesto koriste audio hi-fi tehniku jer sviraju na cistaka. Cesto ces videti po klubovima ljude koji giguju sa McIntoshima, Carverima i Haflerima (sve transitorci). Ili opet, ono najbanalnije, direct u amp, zna se, neki Fender ili slicno. Jazzeri mnogo vole tranzistorce (ali pojacala, ne efekte). E sad, Alan Holcvort i fjuzn druzina su vec drugi padez. AH ni sam ne zna sta sve ima. Taj ima brdo nekakvih sprava, nebitno koje mu pojacalo uvalis, moze da svira i preko integrisane zvucne kartice (karikiram naravno) i zvuci isto. Zajeban lik.Rocket Roll wrote:
U svetu mJetala ih nema puno, slažem se. Ali ima toliko drugih vrsta muzike. Šta je dab bez analognog dileja? Pop i džez bez analognog chorusa? Country bez slapbacka i analognog reverba? A svi ti muzički pravci imaju mnogo veći društveni uticaj, prodaju mnogo više albuma nego mJetal.
Pa rekoh, gitara (i magneti naravno), kabl i pojacalo su pored naravno muzickog umeca na prvom mestu. A veruj mi da kad sve to imas/namestis, G-Major od 500$ (ne Eura) radi neverovatno. G-Force ostavlja bez daha. A H8000, to je vec 'divine experience'. Anyway, razumem da neko ima dve tri pedale. Cetir pet. Ali osam, deset, dvanaest, dvadeset, to ne razumem. Provedes vek zajebavajuci se sa pedalama i trazeci zvuk. Naravno, isto moze da ti se desi kad cackas sve moguce presete na nekom procesoru ili pravis nekih 50 svojih novih zvukova. Violina ima jedan zvuk, i kida. Ostalo je u prstima violiniste. Hocu da kazem da imam utisak da se ljudi previse zezaju sa gadgetima sto onda oduzima vreme koje ti je na raspolaganju da se bavis...muzikomRocket Roll wrote: ...plus artefakti semplinga, digitalizacija tona i mali headroom. Sve to može da se reši, ali onda košta mnogo više od 500 evra i zauzima mnogo velik prostor na sceni / u transportu.

Meni licno su svi ti procesori radili bez greske i stelovanja 'out of the box'. A sa pedalama stalno stelujem nesto, obrni okreni, smanji povecaj ovo ono.
- Dersu Uzala
To je ovo http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_harp i nema veze sa ovim principom o kom pricamo, kao sto si i sumnjao. Elem, nema potrebe ugradjivati ista u pojacalo, sve to ide u poseban uredjaj u koji se dovode indivudualni audio signali sa miksete i onda preko tog kontrolera ganjas programabilno light show (postojeci ali i neke inovativne momente).kide wrote: sasvim je moguće da se to sve već dešava, recimo Žan Mišel Žar je odavno već koristio sličnu tehnolgiju samo obrnuto, imao je neki snop laserskih zraka, pa kada rukom prekine određeni zrak dobije recimo ton A. to je trip kao da svira na nekakvoj laserskoj harfi ili đitri.
ali, oko tehničkih detalja se slabo razumem, jednostavno sam imao niz asocijacija na 1, kad mi je nenadnenad okačio fotke P&K glave... recimo neki šreder kad bi opičio 32ojke kroz modul, imao bi predrkani strobo u bojama... takođe laser bi omogućio "prevođenje" određenih fraza ne samo u boje nego i konture i oblike. e sad, kolko bi to gitarskim bendovima bilo zanimljivo kao što je DJevima, to je kritično. ali mi osećaj govori da bi bilo kul ovoj baš mlađoj generaciji klinaca koji su odrasli na Guitar Hero. verovatno sam odatle povuko asocijaciju...
- Rocket Roll
Ne mora, ako se koriste FET tranzistori. Ima tranzistora i tranzistora - jedni su dobri za ovo (germanijum), drugi za ono (FET).Dersu Uzala wrote:...tranzistorsko kolo mora dodatno da se budzi da bi se simulirao soft-clipping (znaci sinusni signal sa odsecenim vrhom).
Ne možemo stalno za primer tranzistora da uzimamo silikon, to bi bilo kao kada bismo za primer gitarskih pojačala uzimali Lab L-5.
Ne, ideja je bila da gitara zvuči kao truba i target consumer je bio džez gitarista. Fuzz je stariji od rokenrola i sve te triput proklete distorzije. Pogledaj originalne reklame za Maestro MFZ-1, sve tu piše!Dersu Uzala wrote: Naravno, ali zaboravljas da je fuzz-ov squarewave bio posledica tranzistorskog dizajna a ne inicijalni cilj fuzz dizajna.
Za bluz je jako bitan analogni reverb sa pojačala, a za džez - Jazz Chorus! Sa uključenim (analognim) chorusom, naravno. Steely Dan, anyone?Dersu Uzala wrote:Sto se tice jazz-a i blues-a tu je situacija iz mog iskustva bitno drukcija. Minimalno efekti. Minimalno. Nepostojeci takoreci.
Tu se nekako teško razumemo jer ne uspevam da ti objasnim kako upotreba efekata jeste muzika.Dersu Uzala wrote:Hocu da kazem da imam utisak da se ljudi previse zezaju sa gadgetima sto onda oduzima vreme koje ti je na raspolaganju da se bavis...muzikom.
Da probam sa druge strane - ako su efekti nešto "suvišno", zašto ne ostaviš i distorziju i ne počneš da sviraš klavir? To je apsolutan zvuk, skoro matematički, i sve što iz njega može da proistekne je čista apstrakcija tona. "Čista" muzika.
Iskreno, ne mogu da poverujem da se o ovome ozbiljno vodi rasprava. Kaman pipl, mislio sam da je do sada ova tema x puta apsolvirana 

a pa to je postao poseban "muzički" žanr, tj. performans u kome je bitnije šta je od efekata upotrebljeno nego sama kompozicija. muzika tu ide u drugi plan dok je glavna fascinacija istraživanje zvuka i razni eksperimenti. nažalost, uz velike mogućnosti koje nude procesori, raznorazne pedale + softverski dodaci, lako je izgubiti se u svemu tome, pogotovo ako prethodno nemaš jasnu ideju šta bi svirao, a to znači osmišljen rif ili harmoniju na običnoj akustari.Dersu Uzala wrote:Hocu da kazem da imam utisak da se ljudi previse zezaju sa gadgetima sto onda oduzima vreme koje ti je na raspolaganju da se bavis...muzikom.
naravno ovde govorim sa aspekta gitarske svirke i muzike. a može se gitara koristiti i kao synth pad recimo tako što ćeš na svaka 4 takta okinuti G žicu kroz drugi efekat, ali to se onda više ne može nazvati gitarskom muzikom, zar ne?
- Dersu Uzala
Ne moramo, mada su 90-95% (citaj ogromna vecina) FET tranzistora u istoriji takodje bazirani na silikonu ili legurama istog. A cesto i SiGe legurama. To i dalje ne menja cinjenicu da tranzistori inherentno vrse hard-clipping a ne soft-clipping, tojest, izlazni signal je blizi squarewave formi nego lampaski. Upravo tu je zec. Onda to mora da se kompenzuje u samom pojacavackom kolu raznim tehnikama od kojih spomenuh dve najcesce.Rocket Roll wrote:
Ne mora, ako se koriste FET tranzistori. Ima tranzistora i tranzistora - jedni su dobri za ovo (germanijum), drugi za ono (FET).
Ne možemo stalno za primer tranzistora da uzimamo silikon, to bi bilo kao kada bismo za primer gitarskih pojačala uzimali Lab L-5.
Pa sad, to nam govori Maestro plakat s pocetka sezdesetih. Medjutim fuzz je prvo snimljen tako sto je neki baja u Nashville snimao djitru (i bass) za country lika preko pojacala koje je islo u mixex ciji je kanal 'prolupao' ali to nisu culi dok su snimali jer nisu imali mogucnost da monitoruju zvuk sa trake u realnom vremenu. Kad su preslusavali materiju, zagrcnuli se ali im se svidelo 'krcanje' gitare pa na isti mixer kanal snimili i bas. To bese negde '61. godine tako da je rokenrol vec bio ziv i zdrav godinama. Onda su taj efekat drpili The Ventures '62. (neki baja im napravio prvi fuzz) a Maestro se naknadno nakacio u biznis preko Gibsona. To sto je Gibson to reklamirao za limene instrumente i duvace ne menja cinjnicu da ga isti nisu ni koristili vec je opste prihvacen vec par godina kasnije od engleskih djitrista a potom i Hendze kad je dosao u Englesku i imao sta da visi (Ray Davis iz Kinksa je prvi namenski snimio fuzz na ploci, ali je prethodno imitirao fuzz koji je cuo sa one americke ploce Ventures tako sto je ziletom isekao membranu zvucnika i dobio vrlo slican efekat)Rocket Roll wrote:
Ne, ideja je bila da gitara zvuči kao truba i target consumer je bio džez gitarista. Fuzz je stariji od rokenrola i sve te triput proklete distorzije. Pogledaj originalne reklame za Maestro MFZ-1, sve tu piše!
Ne znam puno bluzera u Americi koji koriste reverb, analogni ili ne, ugradjen u pojacalo ili ne. Poneki mozda i koriste opruzni, na kasicicu. Nema potrebe, prostorija ima prirodni reverb. Cek, sta je sad Steely Dan jazz po definiciji? Ne znam ni jazzere koji koriste chorus. Jazz band je chorus, bendom se postize chorus (horski) efekat. Siguran sam da ga pojedinci koriste doduse, opet na kasicicu jer ne ide drukcije sem ako nisi u Srebrnim Krilima (Zagreb je bio prestonica shorusa u svetu, kunem se).Rocket Roll wrote: Za bluz je jako bitan analogni reverb sa pojačala, a za džez - Jazz Chorus! Sa uključenim (analognim) chorusom, naravno. Steely Dan, anyone?
Da, tu se razilazimo. Ja kapiram efekte kao potporu osnovnom tonu (OD and Dist nisu efekti, integralni deo su osnovnog tona, onog sa pojacala iz najdirektnijeg adui signalnog lanca, ne daju se mimoici). Nikad ne baziram zvuk na efektima. Naravno da cesto koristim i zvuk bez distorzije, i onda gitara i zvuci vrlo slicno klaviru, u tom smislu. Opet je to osnovni ton, ali ide kroz drukciji kanal na pojacalu ciji je osnovni ton drukcije izgradjen, ali je to opet osnovni ton, nema tu efekata. Ko klavir.Rocket Roll wrote: Tu se nekako teško razumemo jer ne uspevam da ti objasnim kako upotreba efekata jeste muzika.
Da probam sa druge strane - ako su efekti nešto "suvišno", zašto ne ostaviš i distorziju i ne počneš da sviraš klavir? To je apsolutan zvuk, skoro matematički, i sve što iz njega može da proistekne je čista apstrakcija tona. "Čista" muzika.
- Dersu Uzala
To.kide wrote: a pa to je postao poseban "muzički" žanr, tj. performans u kome je bitnije šta je od efekata upotrebljeno nego sama kompozicija. muzika tu ide u drugi plan dok je glavna fascinacija istraživanje zvuka i razni eksperimenti.