Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
kide

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by kide » 27 Aug 2009, 03:39

hehe, "to" je najblaže što sam mogao da sročim a da se ne uvrede drugovi hobisti, rekreativci i ostale osetljive dušice po forumu.

a i dekikuki je nešto lak na katancu u zadnje vreme, pa pazim.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Aug 2009, 08:16

kide wrote:hehe, "to" je najblaže što sam mogao da sročim a da se ne uvrede drugovi hobisti, rekreativci i ostale osetljive dušice po forumu.

a i dekikuki je nešto lak na katancu u zadnje vreme, pa pazim.
Covece stvarno bi mogao da prestanes da vredjas ljude. Svako ko se nije sa tobom slozio popio je uvredu od tebe. Ovde kao "pokusavas" da ne vredjas a opet podjebavacki zavlacis ljudima na forumu.

progg

Post by progg » 27 Aug 2009, 08:58

kide wrote:a pa to je postao poseban "muzički" žanr, tj. performans u kome je bitnije šta je od efekata upotrebljeno nego sama kompozicija. muzika tu ide u drugi plan dok je glavna fascinacija istraživanje zvuka i razni eksperimenti.

http://acapella.harmony-central.com/sho ... p?t=837019 ........svim ovim ljudima (tj. gitaristima) je muzika u drugom planu...

jcm 800

Post by jcm 800 » 27 Aug 2009, 10:13

Uuuu,
Al se rasplamsala rasprava...

@kide
kolega mislim_stvarno ti je rekao sve sto je trebalo.
Ja bih dodao samo jos ovo:
Doba kad sam mastao da nastupam na Monsters of Rock je proslo prije desetak godina. Tada sam imao Laney tranzistorca, MXR Dist+ i Squiera i bolio me Q za vishe.
Sada skupljam opremu iz cistog zadovoljstva...Ali valjda ima ljudi kod kojih je i zadovoljstvo kategorija izraziva u novcu...Kod mene nije.
Moj stari ima podjednaku gomilu opreme za ribolov...Mamci za pastrmku, mamci za mladicu, stap za Taru, stap za Bistricu, stap za Lim, stap za brzu vodu, stap za virove, masinica za ovo, masinica za ono...
I uz sve to on ne namjerava da se profesionalno bavi ribolovom niti da zivi od toga...(jeste da je cesto pastrmka na trpezi ali...) On to radi iz CISTOG ZADOVOLJSTVA...cak i kad nista ne ulovi za njega je odlazak u ribe uzivancija...Izvuci analogiju.

@mislim_stvarno
Kolega, zahvaljujem. Bukvalno si mi procitao misli. Ja i ti smo na vrlo slicnim frekvencijama burazeru... :ziveli:
:ziveli:

@dersu
Covjece. Pa ti ode u potpuno drugu stranu.

predstavljas da su digitalni procesori i analogne pedale ista stvar jer koriste tranzistore...po analogiji tranzistori jedno, tranzistori drugo, dakle nema razlike.Jer nisu isto.
Njihova jedina slicnost je spoljni izgled i cinjenica da u njima ima tranzistor. Tu se svaka slicnost okoncava...

Prvo u vecini analognih ODova i distova tranzistor je opamp koji samo pojacava signal...Stvarni kliping se desava u (silicijumskim ili germanijumskim ili LED) diodama. KOje su ili u povratnoj sprezi Opampa ili su nakon izlaza sa opampa spojene ka zemlji...na taj nacin odsijecajuci dio signala...

U digitalnim pedalama tranzistori rade kao A/D i D/A konverteri i procesori...Dakle potpuno druga stvar.
Dakle to bi bilo kao da si rekao da su i ves masina i automobil ista stvar jer oboje imaju tocak...

Ali, ti sve ovo znas ali pomalo manipulises cinjenicama da bi odbranio svoje stanoviste. Legitimno. Ali ovaj forum nije da bismo mi ispali u pravu vec da ljudima koji ga citaju damo pravu informaciju. A to da su digitalne i analogne pedale ista stvar nije tacna informacija...

Sto se tice zvukova i ukusa...
Ja sam jedan od predstavnika meat&potato pristupa na ovom forumu. Dakle gitara u booster pa u pojacalo je osnovni i bazicni zvuk kod mene. Pedale koristim kad hocu da neki poseban zvuk u pojedinoj pjesmi ili pojedinog dana. U mom lancu je rijetko kad vise od par pedala...i rijetko su kad ukljucene vise od 1 ili dvije.
Jos nesto, ja svoj drajv dobijam sa Marshalla a kao booster koristim ili Bad Monkey ili TS ili SD1 ili OCD ili sta mi vec padne na pamet tog dana...

Ali to je nebitno. Tu si opet malo otisao od sustine problema. Dakle, nije bitno je li je u analognom lancu samo SD1 kako sam naveo u primjeru (on je vishe tu naveden kao paradigma jeftinog, jednostavnog i dobrog analognog overdrajva koji cini nevjerovatne stvari za podizanje gitare u ukupnom miksu benda) ili je lanac zapravo planet waves kabl koji ide u otpanjenog Marshall Plexi-ja. Ono sto je poenta da je taj lanac ANALOGNI i da ce se u mixu cuti bolje od DIGITALNOG.

Dalje, uopste se ne razlikujemo po pristupu oko drajva. U to je ono sto je paradoksalno...I ja 80% svog drajva vucem sa pojacala...pedale koristim samo da dodatno nabudzim ulaznu sekciju...TS da nabudzim srednje, Bad Monkeya kao top mid booster, OCD kao jaaaaaki volume+malo prljavstine booster itd itd itd...
Delay ne koristim gotovo uopste. Tu i tamo zatreba par slapbackova i tada oni ulaze u igru.
Reverba nemam nikad, ali NIKAD...

Chorusom zacinim tihe prelaze i poneko razlaganje...
Flanger je tu zbog mog Motley Crue fan-izma...

Dakle, ni ja ne koristim puno efekata, niti ih koristim cesto...Ali kad zatrebaju...tu su!
Jos nesto, sto ti moze potvrditi bilo kod od senior membera ovog foruma je da sam ja poslednji kandidat za fuzz fana na ovom forumu (otuda ona shala sa fuzzom). Ne volim fuzz...Ali ipak razumijem poentu analognog fuzza...Imam cak jedan u svojoj kolekciji i to dupli (nije bas tipican fuzz ali fuzz je...)
A dosao sam u situaciju da ja branim fuzz od nekoga...""pa sta ja to radim?" :shock:

Osnovni problem sa Digitalijama je sto to vishe nije tvoj zvuk nego je kopija tvog zvuka...Jer tvoj zvuk na ulazu u digitalni procesor udje u A/D konverter koji tvoj zvuk pretvori u digitalni stream...gomilu jedinica i nula...koje se onda u samom CPU provlace kroz odredjene algoritme da bi se dobila drugacija kombinacija jedinica i nula...a onda to ide u D/A konverter gdje se ta gomila jedinica i nula pretvara u analogni signal, kopiju tvog signala uz dodate zeljene efekte...Klon ...Ne postoji tehnologija koja moze da izbrise tu cinjenicu...
Dakle svu onu organicnost koju dobijes u lampama izgubis u digitalnom FX loopu...
Dalje, slazem se ja da ces sa digitalnim procesorom dobiti zvuk boli glava. Ma mozes da ga namjestis da sve puca...Ali u sobi ili studiju...Ali to je nasminkan i vjestacki zvuk koji iz nekog razloga ne probija u mixu bas sjajno.
Kad izadjes na binu pojede te kolega koji ima analogni pristup svom zvuku...Sa ili bez SD1 (kao paradigme)

Primjer za ovo na najvishem mogucem nivou...Iron Maiden, uzivo. Da li neko moze da se pohvali da je dobro cuo gitare na nekom od njihovih koncerata u poslednje vrijeme.
Ljudi koriste toliko MIDI kontrolisane digitalije da se prosto sva trojica izgube u mixu...Ima tu volumena, i cuje se buka ali to nije nesto sto je definisano vec jednostavno zid zvuka u kojm se ne moze razluciti sta je sta. Glas i dobos pokrivaju sve...
Prvo sam na sajmistu mislio da je to do poznate 'akusticnosti' hale 1...Medjutim kada sam ih gledao na Poljudu u Splitu proslo ljeto, prosto sam bio zabezeknut zvukom. Tu akusticnost nije mogla biti problem..ipak je stadion u pitanju....Gitara nigdje u miksu nije bilo. Cuje se buka, tresu mi se nogavice, ali ne mogu da razlucim ko sta svira i da li uopste svira...Samo wall of noice i to je to...Prvo sam mislio da sam preblizu (uz ogradu odmah iza headbangers pita), ali su mi se i drugi ljudi zalili da su imali isti problem. Jedino su oni na tribinama imali pristojan zvuk.
A maiden definitivno ne koriste neke jeftine kineske procesore vec state of the art i najbolje sto ima na trzistu...

Sa druge strane, suprotan primjer. Rollingstonsi na jazzu. Keith gitara-kabl-pojacalo-mikrofon-PA. Nista vise. Isto ko '65...Cista analogija...A zvuk?
Iz prvog reda, uz barikadu, (dakle PA sistem je bio daleko na obje strane od mene i djelimicno iza mene,) cuo sam svaki ton, svako struganje prstiju po zicama, cuo sam mu i par 'greskica' koje su mu se omakle tu i tamo. Na slusalicama ga ne bih cuo bolje...

Toliko o analogiji i digitaliji u live situacijama...

Ma, ...Ima jos mnogo toga reci na ovu temu...ali vec mnogo oduzih ovu pricu.
Nadam se da shvatas poentu.

@Rocket
Za cudo jedno, eto desi se da ja i ti ponekad da dijelimo misljenje... :XD: :ziveli:

Over and out

kide

Post by kide » 27 Aug 2009, 10:34

mislim_stvarno wrote:Covece stvarno bi mogao da prestanes da vredjas ljude. Svako ko se nije sa tobom slozio popio je uvredu od tebe. Ovde kao "pokusavas" da ne vredjas a opet podjebavacki zavlacis ljudima na forumu.
znaš kako kažu žabari mafijaši: just breakin' balls. nije iz zle namere nego iz puke zajebancije. nema potrebe da se nalaziš prozvanim ili tako šta... živeli

cccira
MF veteran

Post by cccira » 27 Aug 2009, 11:12

kide wrote: nije iz zle namere nego iz puke zajebancije.
a da ti prijatelju malo spustis loptu? probaj, nije tesko biti normalan :ziveli:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Aug 2009, 11:44

Dersu Uzala wrote:To i dalje ne menja cinjenicu da tranzistori inherentno vrse hard-clipping a ne soft-clipping, tojest, izlazni signal je blizi squarewave formi nego lampaski.
Pa pogledaj jednačine, ili izlaz iz J309 na osciloskopu. FETovi imaju "mekše koleno" u zasićenju od silicijuma ali nešto "strmiji" linearni prostor od lampi - na pola su puta. Možeš i da poslušaš neki drajv kao što je ROG Thor - the proof is in the pudding.

Ne smatram da sve lampe treba baciti u smeće ili da su FETovi 1:1 zamena za njih, ali u praksi zvuče zapanjujuće.

Image
Dersu Uzala wrote:...fuzz je prvo snimljen tako sto je neki baja u Nashville snimao djitru (i bass) za country lika preko pojacala koje je islo u mixex ciji je kanal 'prolupao' ...
Da, prvi faz jeste snimljen slučajno, ali i prva distorzija odnosno prvi fidbek su snimljeni slučajno. Drugo je ciljano napraviti spravu koja proizvodi faz, i smisleno upotrebiti taj zvuk u pesmi. Taj zvuk se ni u prvim danima fazovanja nije smatrao komercijalnim, nečim što treba uvesti u potrošačku muziku, već nečim što zanima eksperimentatore.

Neko je lepo primetio da svaka revolucija u "električnoj muzici" počinje fazom i umire kada je mejnstrim prepozna kao komercijalnu pa je pridavi u moru distorzije. Hendriks, Flojdi, Kobejn, itd.

Faz su u rokenrol - kao i wah - počeli da švercuju džezeri koji su se šezdesetih prislino šaltali na alternativne oblike roka kako bi imali posla: Tomorrow, Quciksilver Messenger Service, cela ta psihodelija. To je razvoj uporedan sa mejnstrim rokom i nema puno veze sa njim. U arhaičnoj je formi preživeo do danas u Džon Skofild obliku & njegovoj upotrebi Rata, a metamorfozirao je na liniji Soft Machine - Radiohead.
Dersu Uzala wrote:Opet je to osnovni ton, ali ide kroz drukciji kanal na pojacalu ciji je osnovni ton drukcije izgradjen, ali je to opet osnovni ton, nema tu efekata. Ko klavir.
Da, ali ti u stvari kažeš kako gitara sa distorzijom ipak zvuči bolje (barem za neke stvari) nego "suva" gitara bez distorzije, "onako kako ju je Bog zamislio". Tu ne smemo stati, jer smo zaključili kako se osnovni ton gitare može poboljšati upotrebom efekta, bio on osnovni ili ne. Odatle je samo korak do shvatanja da kompresor, chorus, delay, itd. kao zadatak imaju da poboljšaju ton, a ne da ga pokvare i učine neprirodnim.

A faz je druga dimenzija :D

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 27 Aug 2009, 14:11

Ovaj offtopic moze da se premesti u svoju temu.... :XD:
jcm 800 wrote:@mislim_stvarno
Kolega, zahvaljujem. Bukvalno si mi procitao misli. Ja i ti smo na vrlo slicnim frekvencijama burazeru... :ziveli:
My brother, there is a strange connection... :mrgreen: :ziveli: Kao i uvek, ja i ti se slazemo u razmisljanju, kao i za fuzz... :mrgreen:

kide

Post by kide » 27 Aug 2009, 16:07

progg wrote:http://acapella.harmony-central.com/sho ... p?t=837019 ........svim ovim ljudima (tj. gitaristima) je muzika u drugom planu...
leleee, prože, bateee, pa kud ove paćenike sa Centrale pa to ko babe neke samo zagledaju ko šta koristi, jel se snajka ugojila, da se nije spazila...
naravno da nisam mislio na profi muzičare koji leba zarađuju od svirke, pa su vremenom nagojili pedal bord, ja sam mislio na kolekcionare, hobiste i razmažene klince koji gomilaju efekte iz nekakvog audio fetišizma. znaš kako je meni ubogom koji nema nikakvu rezervnu karijeru, ćagu, plan B, nego samu svirku i muku doživotnu pa šta mi bog da... pa kad vidim tu ljepotu i pregršt gedžheta, oću da pozelenim od ljubomore...

mislim stvarno, uvek može gore... ali 160 i kusur strana paćeništva na HC-u, kukuuu prože Bože me sakloni.

Mogut

Post by Mogut » 27 Aug 2009, 20:36

Al ste mu ga dali po pedalbordovima... :D

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 27 Aug 2009, 22:53

Ne znam da li se neke stvari gore recene odnose i na mene, ja pokusavam da diskutujem sa drustvom (JCM-om i RR-om) na nivou, dokumentovano, nikakvo prepucavanje mi nije u agendi. Oni imaju svoje vidjenje (koje nije nuzno identicno) ja imam svoje koje se ne poklapa ni sa jednim od njihovih. Big deal.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 27 Aug 2009, 23:05

Dersu Uzala wrote:...ja pokusavam da diskutujem sa drustvom (JCM-om i RR-om) na nivou, dokumentovano, nikakvo prepucavanje mi nije u agendi.
Upravo tako! Nivo kvaliteta Foruma može samo da se povisi od takvih postova.

(Čestitanje rođendana & rasprave o pivu nije ono što su admini imali na umu kada su pokretali MF. Ovakve diskusije su, zapravo, ono što nama treba.)

Cortex
The Necromancer

Post by Cortex » 27 Aug 2009, 23:23

Ovo je sjajna diskusija. Ja sam, npr, mislio ne nepotrebne postove svojim komentarom i pominjanjem YuMetala.
Samo nastavite ovako, svakim postom saznajem neshto novo, trenutno jedina tema vredna pracenja na forumu :)

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Aug 2009, 00:47

jcm 800 wrote: @dersu
Covjece. Pa ti ode u potpuno drugu stranu.

predstavljas da su digitalni procesori i analogne pedale ista stvar jer koriste tranzistore...po analogiji tranzistori jedno, tranzistori drugo, dakle nema razlike.Jer nisu isto.
Njihova jedina slicnost je spoljni izgled i cinjenica da u njima ima tranzistor. Tu se svaka slicnost okoncava...

Prvo u vecini analognih ODova i distova tranzistor je opamp koji samo pojacava signal...Stvarni kliping se desava u (silicijumskim ili germanijumskim ili LED) diodama. KOje su ili u povratnoj sprezi Opampa ili su nakon izlaza sa opampa spojene ka zemlji...na taj nacin odsijecajuci dio signala...
To je jedno od mogucih resenja i zastupljeno je ne kod vecine pedala vec kod onih starijih pedala (Maxon, Ibanez TS i slicno) a sad to prave iz retro fazona. Obaska sto je jeftinije. Nego, jasno je meni da mozes da vrsis klipovanje signala i led diodama, koje u sustini nisu nista drugo nego 'pola' tranzistora. Drugim recima, koncept protoka elektricne struje i kvantni princip je isti, samo ti fali upravljacka elektroda, ne mozes da regulises nivo protoka kroz PN spoj. Posledica je identicna, dioda po svojoj fizickoj prirodi OPET vrsi samo hard-clipping, a ne soft clipping. Ne ulazim u to da li se tebi vise svidja bas taj hard clipping, meni licno se vise svidja soft-clipping. Nije mi jasno kako ne kapiras osnovnu razliku. Nemam nista protiv traznsistora (ili diode) ali ne zelim da slusam tranzistor u ovoj primeni, ne zelim hard-clipping, ne volim to. Ukratko, lampa time sto proizvodi soft-clipping ne samo da ima prirodniji talasni oblik (blizi sinusnom) vec u toku clippinga 'proizvodi' tojest naglasava parne harmonike iz izvornog signala. Trandza i dioda naglasavaju neparne harmonike. Kako se to ogleda u svirci? Kad uzmes fuzz ili silikonski/germanijumski svejedno OD/Distortion, i sviras bilo sta sem power chorda ili trozvuka (tonika i kvinta, tojest tonika kvinta i oktava, znaci osnovna frekvencija tonike umnozena tacno 1.5 puta - kvinta ili 2 puta - oktava) akord postaje disonantan upravo forsiranjem neparnih harmonika. Elem, kad opicis clipping na lampi, sem ako nije u pitanju Triple Rectifier sa gainom opicenim do kraja, ti vrlo jasno mozes da cujes i ostale intervale u akordu, tercu, kvartu, septimu bez problema. Probaj da sviras na pedalnoj distorziji neke slozenije akorde, prvo 'razudjeno' (arpedjo ali ne shrederski arpedjo gde ces da mutiras notu odma posto je odsviras, nego ih pusti malo da zvone, samo razlozi akord) a potom probaj da sviras te iste akorde iz zgloba pa iz lakta. Mushy. Brljavo. Onda uzmi solidnog cevasa, nadrukaj mu gain u ISTOJ meri kao i kod pedale, da dobijes slican zvuk, i slusaj sta se desava sa tim kompleksnijim akordima. Pa pobogu, zato ljudi placaju sve ove lampase u proizvodnji, inace bi ceo svet svirao preko pedala. Makes sense?

jcm 800 wrote: U digitalnim pedalama tranzistori rade kao A/D i D/A konverteri i procesori...Dakle potpuno druga stvar.
Dakle to bi bilo kao da si rekao da su i ves masina i automobil ista stvar jer oboje imaju tocak...
Tranzistori se u ADA kolima koriste kao komparatori a ne za klipovanje signala. Prema tome, ti pricas o babama i zabama. Tranzistor ima jedno n razlicitih primena, kao prekidac, pojacavac, komparator, inverter, vestacka impedansa you name it.
jcm 800 wrote: Ali, ti sve ovo znas ali pomalo manipulises cinjenicama da bi odbranio svoje stanoviste. Legitimno. Ali ovaj forum nije da bismo mi ispali u pravu vec da ljudima koji ga citaju damo pravu informaciju. A to da su digitalne i analogne pedale ista stvar nije tacna informacija...
Iju, taman posla. Niti je iko rekao da su digitalne i analogne pedale ista stvar. Nigde. Trpas mi reci u usta jarane, nemoj tako. Znaci, kad je u pitanju osnovno kreiranje tona, ukljucujuci OD i Dist, iako nigde nisam tvrdio da su digitalna distorzija (bljak, to odma treba pocupati iz EEPROMA) i analogna solid state distorzija (ajd da ne pricam silikonska, jer onda ce neko da mi kaze, a germanijumska) iste, ja rekoh da su meni ni jedna ni druga ne vrse posao jer ima treca, lampaska, za mene ona prava. Prema tome, ja uopste ne razmisljam o digitalnoj distoziji, digitalnom fuzzu i/ili overdiveu jer to je skandal (za mene, ovo se uvek podrazumeva, ne moram valjda uvek da naglasavam). Kad je u pitanju formiranje signala, nista digitalno. E sad, za kola koja 'oblikuju' osnovni zvuk, samim tim i kliping kola, ta koja prave distorziju, uvek lampa. Za audio kola koja NE TREBA da oblikuju zvuk nego ga samo ultralinearno pojacaju (posto je lampa daleko od ultralinearne ali u gitarskom pojacalu se ne reprodukuje zvuk, to je zadatak kucnog hi-fi pojacala, vec se 'kreira' zvuk ni iz cega, iz onog majusnog signala za magneta) tranzistor je ok. Izvinjavam se na ovim prosirenim recenicama sa apozicijama i zagradama, pokusavam da utrpam sto vise misli u iste.

Nisam neki od onih purista koji zahtevaju cevi i u audio reprodukciji. Stavise, tu je veca pizdarija napraviti ultralinearno pojacalo sa cevima nego sa tranzistorima i zato se tranzistori prevashodno i koriste i niko se ne buni (mada kazem opet se tranzistorski zvuk 'zasladjuje' raznim kompenzacionim kolima).

Iz mog skromnog iskustva, na pamet mi padaju samo dva tranzistorska GITARSKA pojacala koja su sjajno koncipirana i imaju fantastican zvuk (i sa brdom gaina) a to su H/H 212 i Galien Krueger 250ML. A probao sam ih dosta. Ono, dosta. Puno. Pa u Jugi je vecina pojacala iz mog detinjstva bila upravo tranzistorska.

jcm 800 wrote: Ono sto je poenta da je taj lanac ANALOGNI i da ce se u mixu cuti bolje od DIGITALNOG.
Ko to tvrdi? Ti ili vecina recording inzenjera po belom svetu. Ja sam to za sada cuo samo od tebe, od tiz inzenjera nisam. Zato sto to nije tacno.
jcm 800 wrote: Dalje, uopste se ne razlikujemo po pristupu oko drajva. U to je ono sto je paradoksalno...I ja 80% svog drajva vucem sa pojacala...pedale koristim samo da dodatno nabudzim ulaznu sekciju...
Ne, upravo tu se i razlikujemo. Ja koristim pojacala sa dva ili vise kanala, neka imaju 3 a neka i 4. Pa jos po 3 'voicinga' po kanalu (9-12 ukupno u zavisnoti od modela). Imam footswitch. Ne treba mi da dodatno nadrukam ulaz, upravo je u tome poenta. Znaci 100% drajva je sa pojacala. Ili 0% ako sam na cistom kanalu. Ako ti vuces 80%, znaci da tvoje pojacalo ne moze da istera onih 100% kojih si zamislio pa ti treba pedala. Ja razmisljam, ako mi ne izvlaci 100%, menjam pojacalo, necu da kupujem pedalu. Naravno, to isto pojacalo koje izvlaci 100% gaina koji zamislim mora i da mi izvuce na cistom kanalu super duper Fender Brown ili ti Tweed sound recimo. Zato koristim multikanalna pojacala, jer jedan kanal tu nikad ne radi posao. Zajebi me onim fazonom, sad ru da roll-of the pot. Nije to isto. Roll of the pot, i smanjis ulazni signal u preamp, ali to preamp kolo je jos uvek ono isto kolo. Ne, ja hocu da sviram full blast sa magneta, ali hocu da mi signal za cist ton prolazi froz Fenderovo kolo da bi bio clean sound. A ne tako sto cu da smanjim volume na potu.
jcm 800 wrote: Osnovni problem sa Digitalijama je sto to vishe nije tvoj zvuk nego je kopija tvog zvuka...Jer tvoj zvuk na ulazu u digitalni procesor udje u A/D konverter koji tvoj zvuk pretvori u digitalni stream...gomilu jedinica i nula...koje se onda u samom CPU provlace kroz odredjene algoritme da bi se dobila drugacija kombinacija jedinica i nula...a onda to ide u D/A konverter gdje se ta gomila jedinica i nula pretvara u analogni signal, kopiju tvog signala uz dodate zeljene efekte...Klon ...Ne postoji tehnologija koja moze da izbrise tu cinjenicu...
Dakle svu onu organicnost koju dobijes u lampama izgubis u digitalnom FX loopu...
Dalje, slazem se ja da ces sa digitalnim procesorom dobiti zvuk boli glava. Ma mozes da ga namjestis da sve puca...Ali u sobi ili studiju...Ali to je nasminkan i vjestacki zvuk koji iz nekog razloga ne probija u mixu bas sjajno.
Kad izadjes na binu pojede te kolega koji ima analogni pristup svom zvuku...Sa ili bez SD1 (kao paradigme)
Da repartiram jos i na ovo, napisao si Ilijadu :mrgreen:.

Samo deo tvog zvuka ode u FX petlju i odatle se vrati modifikovan. Onda se MIKSA sa originalnim signalom koji te 'ceka' u pojacalu. Tu naravno postoji problem, jer struja ne ceka, pa se postavljaju vremenska kola (bufferi) gde cekas da se vrati onaj signal koji je otisao napolje u digitalni efekat na procesiranje, i onda se taj signal usnira/umiksa sa onim iz buffera. Ti regulises koliko ce da se umiksa. Znaci miksa se na originalni signal, ne ide ceo signal kroz efekat pa se takav vraca. A ti digitalni uredjaji su mnogo veceg kvaliteta nego bilo kakva pedala (ne pricam o Behringeru, pricam o Lexiconu, Yamaha, Roland, TC Electronic i slicno). Znaju momci sta rade a zna i ovaj baja sto je pravio pojacalo i dizajnirao FX loop. Kad se sve to odradi kako dolikuje i uparis Bognera ili Boogie-ja ili i Peavey-ja (JSX recimo) sa digitalnim Lexiconom PCM90 recimo, to radi ko mleko. Nego ja imam utisak da ti nisi cuo te kombinacije, moguce da gresim, imas Marshalla kazes...mada ne znam kojeg, oni stari nemaju FX loop.

I tako dalje i tako dalje.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 28 Aug 2009, 01:10

kide wrote: a i dekikuki je nešto lak na katancu u zadnje vreme, pa pazim.
Nema frke, samo pazi. Ne zbog sebe i banovanja ili zakljucavanja, nego zbog nas ostalih. Mora da se vodi racuna i o drugima, ne moze samo ja pa ja. Orkugli sto je, ali bez Kralja Artura, svako ima jedan glas da da i to je to.

Post Reply