Napajanje za pedale!
Moderator: dejankuki
Napajanje za pedale!
zanima me shta je sve potrebno da bi mogle 3-4 pedale da se napajaju iz jednog adaptera, shta tu treba da se budzi, sta treba od elektronike ...
- Rocket Roll
Baš smo sinoć o tome diskutovali. Svaka Bossova pedala traži 200 miliampera, je li tako? Znači, može više a ne može manje.
Saberi svoje pedale i pomnoži ih sa 200 miliampera. Konačni zbir (neka to bude neko "X") znači da ti treba transformator koji daje 9 volti i tih "X" ampera na više dvomilimetarskih izlaza.
Ne znam da li sam nešto pogrešio a verovatno ima još dosta toga da se doda... Ne znam gde može da se nađe takav transformator. Znam da su ga ljudi skidali sa starih Sega Mega konzola, recimo.
Postoji i all-in-one, pedalboard rešenje, kao Boss BCB-60 Pedal Board ili Behringer PB1000 Pdal Board, ali i jedna i druga stvar koštaju preko 10 000 dinara.
Naravno, ostaje ti mogućnost da praviš sopstveni kofer u vrlo jednostavnoj izvedbi: produžni kabl sa više ulaza za transformatore, svaki transformator ide u svoju pedalu, a sve pedale stoje pričvršćene na jednoj dasci koja može da se nosi okolo. Pošto su transformatori jeftini, nije loše rešenje.
---------------------------------------
Dodatno pitanje za sve koji se razumeju u elektriku: da li jeftini transformatori (sa "buvljaka") utiču na zvuk pedale i kako?
Saberi svoje pedale i pomnoži ih sa 200 miliampera. Konačni zbir (neka to bude neko "X") znači da ti treba transformator koji daje 9 volti i tih "X" ampera na više dvomilimetarskih izlaza.
Ne znam da li sam nešto pogrešio a verovatno ima još dosta toga da se doda... Ne znam gde može da se nađe takav transformator. Znam da su ga ljudi skidali sa starih Sega Mega konzola, recimo.
Postoji i all-in-one, pedalboard rešenje, kao Boss BCB-60 Pedal Board ili Behringer PB1000 Pdal Board, ali i jedna i druga stvar koštaju preko 10 000 dinara.
Naravno, ostaje ti mogućnost da praviš sopstveni kofer u vrlo jednostavnoj izvedbi: produžni kabl sa više ulaza za transformatore, svaki transformator ide u svoju pedalu, a sve pedale stoje pričvršćene na jednoj dasci koja može da se nosi okolo. Pošto su transformatori jeftini, nije loše rešenje.
---------------------------------------
Dodatno pitanje za sve koji se razumeju u elektriku: da li jeftini transformatori (sa "buvljaka") utiču na zvuk pedale i kako?
Ti trazis nesto ovako. Cene su...uhhhh. od 120 - oo eura.

Mozes i da ih napravis sam ili neki majstor ali stvarno bi trebalo da se obratis elektricaru sto se tice struje..
Koliko se ja nesto razumem... ima razlike ako su izvodi povezani paralelno ili serisjki. U jednim slucaju imas istu snagu a vecu struju a u drugom zbirnu snagu a istu struju. Neznam kako to ide...najtacnije. E, da ne bi pri prvoj upotrebi izgoreo ili pedale ili napajanje treba ti elektricar. Cini mi se da ce ti Bodomovac to bolje objasniti. (Ako on bese ide u el. skolu...).
a sto se tice buvljackih (ili pijacarskih),
1. ako su sve potrebe ispunjene ( smer*, voltaza i amperaza) nema problema sa zvukom, mada moze da se javi zujanje koje dolazi od ispravljaca, dok upotrebom baterije tog zujanja nema.
2. Veoma lako moze da se desi da pijacarski "probije" i da pusti vecu struju u pedalu ili procesor, tako da ce uredjaj izgoreti.
Nacisto.
Zato veoma pazljivo sa njima. Ukljuciti prvo njih u struju, sacekajte nekoliko sekundi pa tek onda ukljucite u pedalu ili procesor. Ni ovo vam ne garantuje 100% da se nece desiti ista stvar, ali 90% tih ispravljaca ( adaptera) rikne pri ukljucivanju**.
*pod smerom mislim na jednosmerna struja, jer postoje adapteri sa dvosmernom strujom.
** Ja sam imao nesrecu da mi je jedan takav adapter "probio" i pustio svih 220 u pedalu koja je bila povezana sa gitarom i pojacalom. Pedala je igorela , pojacalu riknuo kanal, a gitari magneti. (vidi sliku Jolane, nisu originalni magneti), sva sreca sto u tom trenutku nisam drzao gitaru u ruke, nego palio ispravljac. Skupo me je kostala opravka, umesto da sam kupio 10 puta jeftiniji kvalitetan adapter.

Mozes i da ih napravis sam ili neki majstor ali stvarno bi trebalo da se obratis elektricaru sto se tice struje..
Koliko se ja nesto razumem... ima razlike ako su izvodi povezani paralelno ili serisjki. U jednim slucaju imas istu snagu a vecu struju a u drugom zbirnu snagu a istu struju. Neznam kako to ide...najtacnije. E, da ne bi pri prvoj upotrebi izgoreo ili pedale ili napajanje treba ti elektricar. Cini mi se da ce ti Bodomovac to bolje objasniti. (Ako on bese ide u el. skolu...).
a sto se tice buvljackih (ili pijacarskih),
1. ako su sve potrebe ispunjene ( smer*, voltaza i amperaza) nema problema sa zvukom, mada moze da se javi zujanje koje dolazi od ispravljaca, dok upotrebom baterije tog zujanja nema.
2. Veoma lako moze da se desi da pijacarski "probije" i da pusti vecu struju u pedalu ili procesor, tako da ce uredjaj izgoreti.
Nacisto.
Zato veoma pazljivo sa njima. Ukljuciti prvo njih u struju, sacekajte nekoliko sekundi pa tek onda ukljucite u pedalu ili procesor. Ni ovo vam ne garantuje 100% da se nece desiti ista stvar, ali 90% tih ispravljaca ( adaptera) rikne pri ukljucivanju**.
*pod smerom mislim na jednosmerna struja, jer postoje adapteri sa dvosmernom strujom.
** Ja sam imao nesrecu da mi je jedan takav adapter "probio" i pustio svih 220 u pedalu koja je bila povezana sa gitarom i pojacalom. Pedala je igorela , pojacalu riknuo kanal, a gitari magneti. (vidi sliku Jolane, nisu originalni magneti), sva sreca sto u tom trenutku nisam drzao gitaru u ruke, nego palio ispravljac. Skupo me je kostala opravka, umesto da sam kupio 10 puta jeftiniji kvalitetan adapter.
- Rocket Roll
KOJI HOROR... Hvala lepo, za mene ništa sa buvljaka. A gde se mogu naći "kulturni" transformatori? BG Electronics, ili neka slična električarska radnja?dejankuki wrote:Ja sam imao nesrecu da mi je jedan takav adapter "probio" i pustio svih 220 u pedalu koja je bila povezana sa gitarom i pojacalom. Pedala je igorela , pojacalu riknuo kanal, a gitari magneti.
- zolideathmetal
- Urednik
Ovako 
Naravno da moze da se napravi, treba vam samo trasnformator i malo vremena (i iskustva naravno).
Signal moze da se "ispegla" do skoro savrsenstva (savrseno = baterija), i to je jako jeftino i lagano.
Odlicna je ideja tako nesto napraviti jer smanjujete sebi muke, naravno ako imate setup koji cete koristiti neko vreme (ocpije da dodajete jos izlaza su nemoguce).
Koliko ja znam, postoji mxr-ova varijanta za tako nesto, i ne kosta puno, ali to nije pedal board, nego samo napajanje sa vise izlaza....jedan utikac za 220, i vise izlaza za 12, 9 volti
Taj sum tj. smetnje zavise od izrade celog uredjaja. Naravno sto jeftiniji adapter to su smetnje vece...nisam naisao ni na jedan adapter koji daje savrsen signal, a jako je lako napraviti stabilizator....
To da adapter "probije", to jos nisam cuo, niti znam kako moze tako nesto da se desi :S..kada bolje razmislim...mozda i moze, ako je bas ultra shit adapter :S ali to bas mora da bude uzasno napravljeno onda :S i garant se i greje jako :S to opet ne valja

Naravno da moze da se napravi, treba vam samo trasnformator i malo vremena (i iskustva naravno).
Signal moze da se "ispegla" do skoro savrsenstva (savrseno = baterija), i to je jako jeftino i lagano.
Odlicna je ideja tako nesto napraviti jer smanjujete sebi muke, naravno ako imate setup koji cete koristiti neko vreme (ocpije da dodajete jos izlaza su nemoguce).
Koliko ja znam, postoji mxr-ova varijanta za tako nesto, i ne kosta puno, ali to nije pedal board, nego samo napajanje sa vise izlaza....jedan utikac za 220, i vise izlaza za 12, 9 volti
Taj sum tj. smetnje zavise od izrade celog uredjaja. Naravno sto jeftiniji adapter to su smetnje vece...nisam naisao ni na jedan adapter koji daje savrsen signal, a jako je lako napraviti stabilizator....
To da adapter "probije", to jos nisam cuo, niti znam kako moze tako nesto da se desi :S..kada bolje razmislim...mozda i moze, ako je bas ultra shit adapter :S ali to bas mora da bude uzasno napravljeno onda :S i garant se i greje jako :S to opet ne valja

Da ne bih ponovo pisao evo mog odgovora po pitanju snage ispravljača objavljenom na jednom forumu, a takođe okvirno može da se shvati šta je potrebno u vezi postavljenog pitanja. Znači potreban je dobar trafo, stabilizator 7809 (jeftin i jednostavan za povezivanje), filterski elektrolit 1000-2200 mF, par blok kondenzatora, kablići, konektori, lemilica i malo strpljenja.
Citat
"Verovatno ti je problem u snazi ispravljača i brumu iako pitanje meni nije sasvim jasno. Možeš tri kabla da uvežeš paralelno (nekakvim razdelnikom na primer) i svaki uređaj će da povuče tačno onoliko struje koliko mu je potrebno za rad i nikakvi ograničivači struje nisu potrebni. Na primer tri pedale sa strujom 100/70/30 mA i ukupna potrošnja je 200 mA. Ako to sada vežeš na ispravljač koji ne može da isporuči tu struju doći će do pada napona i pojaviće se brum. Drugi izvor bruma su loši ispravljači sa loše filtriranim naponima i tu može da se doskoči jednim malim spoljnim sklopom.
Primera radi ja koristim Sony ispravljač 1A/12V (vrlo kvalitetan, ostao mi je od starog diskmana) i napravio sam mali stabilizator sa kolom 7809 i filterskim kondenzatorom iz kojeg besprekorno napajam četiri pedale (moglo bi do 10). Investicija nije velika, šema krajnje jednostavna, a definitivno eliminiše problem lošeg napajanja. Ponavljam, jedini uslov je da imaš zaista dobar i dovoljno snažan trafo.
Zaboravih da pomenem: ako je kod tebe problem snage ispravljača on kod punog opterećenja nakon 10-ak minuta mora da se solidno ugreje."
Citat
"Verovatno ti je problem u snazi ispravljača i brumu iako pitanje meni nije sasvim jasno. Možeš tri kabla da uvežeš paralelno (nekakvim razdelnikom na primer) i svaki uređaj će da povuče tačno onoliko struje koliko mu je potrebno za rad i nikakvi ograničivači struje nisu potrebni. Na primer tri pedale sa strujom 100/70/30 mA i ukupna potrošnja je 200 mA. Ako to sada vežeš na ispravljač koji ne može da isporuči tu struju doći će do pada napona i pojaviće se brum. Drugi izvor bruma su loši ispravljači sa loše filtriranim naponima i tu može da se doskoči jednim malim spoljnim sklopom.
Primera radi ja koristim Sony ispravljač 1A/12V (vrlo kvalitetan, ostao mi je od starog diskmana) i napravio sam mali stabilizator sa kolom 7809 i filterskim kondenzatorom iz kojeg besprekorno napajam četiri pedale (moglo bi do 10). Investicija nije velika, šema krajnje jednostavna, a definitivno eliminiše problem lošeg napajanja. Ponavljam, jedini uslov je da imaš zaista dobar i dovoljno snažan trafo.
Zaboravih da pomenem: ako je kod tebe problem snage ispravljača on kod punog opterećenja nakon 10-ak minuta mora da se solidno ugreje."
- Rocket Roll
- zolideathmetal
- Urednik
http://www.mitedu.freeserve.co.uk/Circu ... r/psu.html
ili resenje samo sa IC-om (ne znam koliko je to dobro)
http://www.eidusa.com/Electronics_Voltage_Regulator.htm
E Rocket druze...stalno ti proracuni troskova
Meni je kuca puna elektronike, tako da ne znam....ali te stvari kostaju minimalno...par desetina dinara po elementu, eventualno par evra, stvarno je smesno 
E Rocket druze...stalno ti proracuni troskova

zolideathmetal wrote: To da adapter "probije", to jos nisam cuo, niti znam kako moze tako nesto da se desi :S..kada bolje razmislim...mozda i moze, ako je bas ultra shit adapter :S ali to bas mora da bude uzasno napravljeno onda :S i garant se i greje jako :S to opet ne valja
Nazvao sam ga "probijanje" jer nemam adekvatnu rec da upotrebim. Inace desava se da sekundarni namotaj na neki naci posalje neispravljenu struju ili jacu struju od predvidjene. Verovatno su u pitanju bile one crne diode koje prave grec spoj (mislim da me razumes) plus neki spoj nekih lakiranih zica ili je cak i primarni namotaj bio u igri tako da je adapter poslao je prejaku struju, sto je imalo rezultat da mi je sve ono puklo. Majtor koji je sve to pregledao nije mogao da utvrdi sta je uzrok jer je sve u ispravljacu bilo u dvesta djavola.
Pre toga nisam proveravao da li se greje niti sam sumnjao da to moze da se desi... uostalom tada sam bio pocetnik u svemu.
Al eto ostalo za nauk, prvo ispravljac u struju, pa onda ispravljac u uredjaj.
E OK, ona prva šema sa zener diodom je sasvim u redu (uz stavljanje 10V diode pa sa padom napona 0.7V na tranzistoru na izlazu imamo 9.3V), ali je šema na donjem linku jednostavnija, praktičnija i za ovu namenu bolja.zolideathmetal wrote:http://www.mitedu.freeserve.co.uk/Circu ... r/psu.html
E Rocket druze...stalno ti proracuni troskovaMeni je kuca puna elektronike, tako da ne znam....ali te stvari kostaju minimalno...par desetina dinara po elementu, eventualno par evra, stvarno je smesno
- zolideathmetal
- Urednik
Code: Select all
Još kako imam iskustva jer sam ga mnogo koristio kao dugogodišnji radioamater, a mi sebi pravimo mnoge stvari. Ima ih za napone od 5-24V i koriste se do ulaznih napona 36 V, ali može i više uz odgovarajuću vezu naravno. Kada imaš neki sa nižim naponom uvek možeš lako da dobiješ i stabilizovani viši napon. Imaju zaštitu od kratkog spoja, a i ako crknu jeftini su (koja desetina dinara) i lako se nalaze. Imaju odličan odnos signal/šum, nisko brujanje pa su upotrebljivi i na najosetljivijim mestima kao što je audio. Dakle, sa ovim kolcem dobijate stabilisani izvor napajanja vrlo čistog i kvalitetnog napona. Jedino ne zaboravite da bi stabilizacija radila na ulaz morate dovesti najmanje 2.5 V viši napon, znači 12 V trafo za dobrih 9 V. Može se upotrebiti i trafo dosta višeg napona 18 ili 24 V na primer, ali onda treba staviti veći komad lima za hlaženje jer će se ta razlika napona disipirati u vidu toplote na samom kolu. Ne savetujem korišćenje napona dosta iznad 12 V jer u slučaju proboja kola obično pun napon izađe napolje, a to bi bilo pogubno za pedale iako CMOS IC obično podnose do 18 V bez oštećenja.zolideathmetal wrote:Nisam nikada radio sa tim IC-om tkao da ne znam, ako imas iskustva, i sve je ok stim, onda ljudi, eto vama lakseg resenja
Nisam pominjao Gretz (4 diode) za ispravljanje naizmeničnog napona trafoa u jednosmerni jer sam mislio na situaciju u kojoj se izvorno koriste gotovi snažniji ispravljači 12 V koji u sebi već imaju ovaj sklop pa se napravi dodatni stabilizator napona sa odvođenjem napona na više pedala istovremeno.
- zolideathmetal
- Urednik