Izrada vratova i tijela gitara!

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

miki

Izrada vratova i tijela gitara!

Post by miki » 08 Feb 2007, 18:34

Poštovani kolege forumaši-glazbenici-graditelji!

Imam dosta iskustava oko gradnje instrumenata pogotovo izrade električnih gitara, , ako nekog interesira postupak, materijali, alati, javite se.

Hvala kolegi za odgovor o merbau, to je novo drvo koje je stric donio iz Indonezije, pa nisam znao o njemu puno
Inače klasika moje gradnje je bila Javor-_padouk_Wenge
Javite se
Pozdrav Jozo
.

vikator
MF veteran

Post by vikator » 09 Aug 2007, 00:02

Da li znate gde se moze nabaviti sedef za les paul??

Bodomovac

Post by Bodomovac » 09 Aug 2007, 00:15

šta je sedef? :roll:

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Aug 2007, 00:40

Sedef, bre, ono iz narodnih pesama. Školjke daju bisere i sedef.

Moraš da pitaš nekog juvelira - nekog ko radi filigran i slično. Ne znam ima li toga u Novom Sadu. U svakom slučaju može da se kupi preko ->Warmotha<- - klik na taj link, pa pogledaj pod "Pearloid Binding Strips".

Sedef na vratu Les Paula se zove "mother-of-pearl inlay" i izgleda ovako:

Image

Bodomovac

Post by Bodomovac » 09 Aug 2007, 00:52

A to je sedef znači. Nisam znao kako se kaže na srpskom. :roll:

vikator
MF veteran

Post by vikator » 09 Aug 2007, 14:21

Aha.to je to,ja mislim.Ali ne dostavljaju kod nas.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 09 Aug 2007, 16:07

Zato ti i kažem da probaš da nađeš juvelire. Za početak otidni barem kod nekog starog zlatara, taj je verovatno čuo za to i može da te uputi negde (nadajmo se).

Sava

Post by Sava » 09 Aug 2007, 18:39

Kod većine gitara srednje klase to i nije sedef već plastična imitacija. Samo kod najskupljih se zaista stavlja pravi sedef. Pogledaj na primer Epiphone Sheraton, zaista bi čovek rekao da je na njoj sedef, ali nije. Siguran sam da takva plastika može da se nađe i kod nas, pa samo u Pazovi imaš više od 6.000 plastičara!

teodorica
MF veteran

Post by teodorica » 27 Sep 2007, 22:34

Ja na mojoj Yamahi imam abalone fret markere.To je cini mi se isto neka vrsta sedefa sa skoljki,sa nekim dubokim prelivima.Nedeluje mi kao vestacki materijal

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 28 Sep 2007, 17:41

Imam jedan mali problem, tacnije vise smetnju nego problem, a ne otvara mi se nova tema zbog toga, te resih, buduci da se ovde pominjao sedef, da postavim pitanje ovde.

Dakle, kao sto se da zakljuciti, problem je u sedefu. Moja gitara (Aria XL) ima one sedefaste trouglove na pragovima koji su poceli da se skidaju kad god uradim slide. Mislim, ne skidaju se na taj nacin da pocnu da blede, jer oni i dalje izgledaju kao prvog dana, nisu se nimalo izlizali, nego mi ostavljaju tragove te sedefaste boje na prstima!!!
Ocito je da to nije pravi sedef, nego verovatnije, plastika ofarbana da tako izgleda.

Zanima me da li moze da se spreci da se to desava, stavljanjem nekog (lupam) spreja ili laka?

kaomomak

Post by kaomomak » 22 Nov 2007, 18:25

Kod nas su zvali perle, mother of pearl.To je skoljka od koje se ne samo prave inlays za gitaru nego se ai jako puno nakita .U bizuternicama se moze naci.Ovdje u usa se moze naci na svakom cosku sta hoces i citav biznis je oko toga.Inace kad se radi sa skoljkama mora da se nosi zastitna maska jer je prasina nastala rezanjem otrovna.Nadam se da je malo pomoglo.Sve materijale za izradu gitare mozete naci na ovome linku
http://www.lmii.com

http://www.stewmac.com/
nadam se da cete uzivati citajuci, mozete i da narucite preko njih.Izuzetno kvalitetno.Ja drvo narucujem iz Canade za top gitare znaci sitka spruce.Ako nekoga interesuje vise neka pita

XtrmntR

Post by XtrmntR » 22 Nov 2007, 19:01

Jedno pitanje u vezi drveta za trup gitare. Shta mislite o JAVORU za izradu trupa/tela gitare??? Pozeljna su misljenja i ostalih forumasha.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Nov 2007, 19:46

Eeeh, suviše svetao. Za bas i može da prođe... Osim ako nije u pitanju hollowbody gitara (Gibson ES serija, Ibanez Artcore...) A i u tom slučaju ti treba javorov furnir, ne javorova ploča.

A ima još jedan problem - težak je.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 22 Nov 2007, 21:21

Malkice pojasni to svetao?

Evo shta sam nashao:
Hard Maple:
Maple is a loud wood with a crisp upper-range and a strong mid-range that decreases when moving towards the lower ranges (although overall it is a very consistent wood). Because Maple tends to be an "upper" range wood, it is best supported by combining with woods such as Basswood, Mahogany and Walnut to help "round" the overall tones. Additionally, the use of “darker” humbucker pickups improve overall sound quality and depth.

Soft Maple:
Soft Maple is softer and heavier than Hard Maple although its tone is similar with a compression of the upper-range and a fall off towards the lower range. This can cause a dulling on tone. As with Hard Maple, we suggest combining it with Basswood, Mahogany and Walnut.

I kakvi bi sada bili ti "darker" humbuckeri? Tj. koji?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 22 Nov 2007, 22:25

"Svetlo" drvo znači baš to - u zvuku nema dovoljno basa, samo visokih frekvencija.

Mislim, daj razmisli - električne gitare se prave toliko dugo i ima modela koji koštaju toliko mnogo da bi se do sada svakako pojavio bar jedan model gitare sa punim telom od javora, kada bi takva gitara zvučala maka izbliza dobro... A koliko gitara sa punim telom od javora znaš? Ja znam samo za Squier Vintage Modified Jazz Bass, i ni za jednu drugu.

A "darker humbuckers" bi značilo "heavily overwound" i/ ili od težih vrsta AlNiCo (idealno AlNiCo II, pasivni). Ne znam da li te zanimaju neke konkretne vrste/ proizvođači.

Post Reply