Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 01:32

Prema tome, od shreddera, preko jazzera, bluzera, alternativaca, mega pop zvezda. Oni pri tome nisu endorsees, nisu im to poklonili nego su uredno platili sve to sto rabe. Sto se mene tice, case closed :ziveli: .

andrej]

Post by andrej] » 29 Aug 2009, 02:27

njima je to posao, a prakticno im je koristiti procesore i to je kompromis na koji neki pristaju. drugi ne, i razlika se cuje. steve albini sa procesorom? boris batalili pojacala i prze prodze u miksetu? daj, bre.

moja zamerka procesorima: zajebu dinamiku na neki nacin sto ne umem da objasnim i stisavanje volumea na gitari ne zvuci prirodno.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 02:38

andrej] wrote:njima je to posao, a prakticno im je koristiti procesore i to je kompromis na koji neki pristaju. drugi ne, i razlika se cuje. steve albini sa procesorom? boris batalili pojacala i prze prodze u miksetu? daj, bre.

moja zamerka procesorima: zajebu dinamiku na neki nacin sto ne umem da objasnim i stisavanje volumea na gitari ne zvuci prirodno.
Navedeni profesionalni muzicari sa liste pristaju na kompromis?

xspaceman

Post by xspaceman » 29 Aug 2009, 02:49

Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 07:24

Ovde sam ulpoadovao neki stariji snimak sto skinoh sa neta. Demonstracija Eventide H8000 multiprocesora. Oko 10-tak minuta, razliciti efekti su demonstrirani ukratko, i to na razlicitim instrumentima (gitara, klavir, orijentalna flauta, bubanj, glas i tako to). Znaci, instrument direkt u procesor bez ikakavih drugih uredjaja.

http://www.box.net/shared/m4f08t38n3

BaalBehrit

Post by BaalBehrit » 29 Aug 2009, 09:12

Ufff, taj Eventide koristi Robert Fripp, tačnije koristi dva takva i ono je stvarno RAJ za uši, jedino bih za takvo nešto menjao sve pedale koje koristim.

jcm 800

Post by jcm 800 » 29 Aug 2009, 09:36

E, Dersu,
nemo da se ljutis ali stvarno si otisao...preeeeeeeeeeeeeedaleko...

Dakle
sto se tice pojacala, drajva i analognih OD/Dist/Fuzzeva...ti pricas o prodaji pojacala i kupovini necega sa 3-4 kanala, svaki kanal sa sopstvenim voicingom i sl...
Dersu Uzala wrote: Ja koristim pojacala sa dva ili vise kanala, neka imaju 3 a neka i 4. Pa jos po 3 'voicinga' po kanalu (9-12 ukupno u zavisnoti od modela). Imam footswitch. Ne treba mi da dodatno nadrukam ulaz, upravo je u tome poenta. Znaci 100% drajva je sa pojacala. Ili 0% ako sam na cistom kanalu. Ako ti vuces 80%, znaci da tvoje pojacalo ne moze da istera onih 100% kojih si zamislio pa ti treba pedala. Ja razmisljam, ako mi ne izvlaci 100%, menjam pojacalo, necu da kupujem pedalu. Naravno, to isto pojacalo koje izvlaci 100% gaina koji zamislim mora i da mi izvuce na cistom kanalu super duper Fender Brown ili ti Tweed sound recimo.
Je li ti to nas malo zajebavas? Malo nam solis pamet...Siroti domoroci u rodnoj grudi...
Vecina nas nema leba da jede a ne da kupujemo Mesa Boogie Triple Recitifier, Dumble Overdrive Special ili Soldano Decatone...O cemu pricas...
Ovo je Balkan covjece...nosimo kako nam ga skroje...

Eto zasto gomila od/fuzzova (ili cega li vec ne)...Ne mozemo si priustiti ta skupa pojacala sa 15325 razlicitih zvukova koje kontrolises pomocu midi footswitcha,...pa se eto snalazimo ovako...

A, ima i drugi aspekt zasto...od/dist/fuzz
da budem iskren...meni se vishe svidja ovako...Imam 4 pojacala (od cega 3 full lampasha) sa razlicitim nivoima gaina i drivea...ali i dalje volim da ubodem pedalu ispred...
Ima jedan baja koji je za mene.... :bow: :bow:
Randy Roads (RIP)...Covjek je imao zvuk, pa ubija...A sta je svirao...Marshalla 1959 ciji je plafon drajva urnebesni crunch...Ali zato sa MXR Dist+ ispred...Da se smrznes kako je covjek zvucao...Kakav channel switching, kakve midi zajebancije...
Ima jos jedan baja...Kery King...Malo modifikovani Marshall 2203 i MXR 10 band EQ...i covjek ubija...Sta MIDI, sta footswichevi...RAW POWER...
Nesto ne vidim da im smetaju pedale ispred...

Ti bi predlozio Keri Kingu da mijenja pojacalo i trazi nesto sa vishe drajva..."Zasto scoopojesh midove i boostojes gain na svom Marshallu, Kerry? Prodaj Marshalla i kupi Dual Rectifier...vec je scoopovan i ima vishe drajva" A on te samo pogleda i :O.o: ::ranting::

Da ne pominjem Davida Gilmoura...Cio zivot svira kroz gomilu pedala...A nije da mora...
"Dejvide, zasto sviras tog Hiwatta cio zivot, pa na svakom solu moras ili Tube Driver ili BIg Muff...Prodaj to i kupi Bogner Ubershall :mrgreen: , ima puno drajva, ne trebaju ti pedale" :bravo:
A Dejv sagovornika potapse po glavi i kaze: "Hvala na brizi,ali ja znam sta radim"

A sto se tice ostalih efekata...i procesora...
Naveo si neke gadgete koje kostaju ko svetog petra kajgana i onda kao "eto vidite sve velike baje koriste digitalne procesore pa trebate i vi". To sto ce neko sa digitalnim procesorom od 500 eura da zvuci kao kanta u poredjenju sa zvukom 5-6 kvalitetnih analognih pedala nije bitno...bitno je "velike baje koriste digitalne procesore pa trebate i vi"...valjda, ko koristi analogne pedale taj je neinformisan i retrogradan

Wake up and come down to earth...

I da, mozes li malo da prestanes da nam solis pamet sa tim "made in USA" attitude...Mi mozda jesmo na Balkanu ali nismo domoroci i nismo neznaveni...
Last edited by jcm 800 on 29 Aug 2009, 09:46, edited 1 time in total.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 09:37

Ta dva Eventide linka (ima ih jos po netu verovatnot) su cisto data kao 'technology proof of concept' na ovim stranicama...Medjutim, preskup je, pa ovde nije kandidat za raspravu tipa da li pedale i procesor. Cisto demonstracija zvuka koju verujem da je vrlo malo ljudi na nasim prostorima imalo prilike da cuje i isproba svojim rukama/usima.

Preskup je iz prostog razloga sto se pravi u vrlo malim kolicinama a jezivo je kompleksan, pogotovu njegov harmonizer (iako ima sve moguce efekte, harmonizer mu je neprevazidjen). Najjeftinija verzija Eventide-ovih efekata kosta oko 2000$ sto je sasvim prihvatljivo za profesionalnce na zapadu doduse. Ali i G-Major a tek G-Force (TC Electronics) imaju sjajne efekte ukljucujuci i harmonizer (koristi ga Petrucci i u studiju i uzivo recimo i naravno svi oni sa liste na prethodnoj strani). A G-Major je sad 300$ (jer je izasao G-Major2 od 500$), G-Force je 1500$.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 10:04

jcm 800 wrote:E, Dersu,
nemo da se ljutis ali stvarno si otisao...preeeeeeeeeeeeeedaleko...

Dakle
sto se tice pojacala, drajva i analognih OD/Dist/Fuzzeva...ti pricas o prodaji pojacala i kupovini necega sa 3-4 kanala, svaki kanal sa sopstvenim voicingom i sl...
Je li ti to nas malo zajebavas? Malo nam solis pamet...Siroti domoroci u rodnoj grudi...
Vecina nas nema leba da jede a ne da kupujemo Mesa Boogie Triple Recitifier, Dumble Overdrive Special ili Soldano Decatone...O cemu pricas...
Ovo je Balkan covjece...nosimo kako nam ga skroje...
Prvo i prvo rekoh sta ja koristim, kao primer. To sto se meni finansijski) moze je moja stvar. Ali sam upravo zato i poveo pricu zasto pedale a ne procesori? Da li je to finansijski momenat ili sta? A onda si ti poceo da pricas o tome kako je pedala i analogija zakon. Ja ti kazem da nije, i mogu da te demantujem 24x7 tako sto cu ti ne samo pustiti semplove sa tih digitalnih uredjaja i uputiti te na literaturu po casopisima gde pricaju o datoj problematciji najfamozniji svetski gitaristi, muzicari generalno i producenti. Situacija je u stvari upravo obrnuta, kako to cesto biva, "cattle calling pot black". Kad sam pitao zasto pedale, onda si trebao da kazes "Ovo je Balkan covjece...nosimo kako nam ga skroje..." ili "Nemam kinte" i nema frke, a ne da mi drzias predavanje kako je analogni studijski efekat bolji od digitalnog jer ovo i ono, i ne sece kroz mix. Zemljo otvori se.

Drugo, upravo sam ja taj koji vrlo pipavo navodi primere da bih jelda ostao u tom cenovnom rangu ekvivalentnih pedala, pa sam zato i navodio nekoliko puta unazad G-Major i G-Force koji se daju pazariti za ekvivalent pet solidnih pedala ili 15 solidnih pedala (a kako vidimo poneki imaju i 20). Eventide sam samo naveo kao primer vrhunca audio tehnologije u smislu procesora zvuka, tojest efekata.

Dalje, da mi odgovara jedno pojacalo sa jednim kanalom, furao bih to jedno pojacalo. Opet mi ne bi trebala OD/Dist pedala jer onda znaci da me TO pojacalo NE ZADOVOLJAVA, ne zadovoljava znaci moje poterbe ako moram dodatno da budzim ono sto zelim da pojacalo vec ima. A da ne bi teglio 3-4 pojacala ili se nabadao kod kuce u ista svaki cas, lakse mi je jedno koje radi posao i gle cuda ima vise kanala. Danas apsolutno svaki proizvodjac ima visekanalno pojacalo (sem ovih boutiqe pojacala u A klasi ali to je marketinski fazon a i retko ko bi mogao da ih priusti da su jos visekanalci a boutique). Prema tome to nije nikakva egzotika, redja su jednokanalna opjacala danas nego visekanalna. U svetu. Mozda ne u Srbiji. Ja ne zivim u Srbiji a i da zivim, merilo bi mi bilo svet a ne Srbija. Sta me briga sta koristi Boza iz komsiluka. Ovde pricamo o nekim opste prihvacenim stvarima u svetu muzike i tehnologije, a Srbija nije neko merilo u bilo kom od ta dva smisla, nazalost. Ponavljam, sve sto si trebao da kazes je nema se a ne da mi drzis predavanje o tehnologiji, ti iz Srbije meni u Los Andjelesu, kad vec ti to spominjes, ajde da iskoristim tvoju misao. Sta mislis, ko je procackao i pazario vise pedala i procesora ti ili ja? Sta mislis ko je bio u vise recording studija ti ili ja? Sta mislis ko zna vise muzicara i inzenjera u Holivudu ti ili ja? Ali ti meni drzis predavanje 'ovako treba' drugovi. Ne ja tebi. Ja tebi kazem kako jeste. Situacija na terenu. Nemoj da se ljutis.
jcm 800 wrote: Eto zasto gomila od/fuzzova (ili cega li vec ne)...Ne mozemo si priustiti ta skupa pojacala sa 15325 razlicitih zvukova koje kontrolises pomocu midi footswitcha,...pa se eto snalazimo ovako...

A, ima i drugi aspekt zasto...od/dist/fuzz
da budem iskren...meni se vishe svidja ovako...Imam 4 pojacala (od cega 3 full lampasha) sa razlicitim nivoima gaina i drivea...ali i dalje volim da ubodem pedalu ispred...
Ima jedan baja koji je za mene.... :bow: :bow:
Randy Roads (RIP)...Covjek je imao zvuk, pa ubija...A sta je svirao...Marshalla 1959 ciji je plafon drajva urnebesni crunch...Ali zato sa MXR Dist+ ispred...Da se smrznes kako je covjek zvucao...Kakav channel switching, kakve midi zajebancije...
Ima jos jedan baja...Kery King...Malo modifikovani Marshall 2203 i MXR 10 band EQ...i covjek ubija...Sta MIDI, sta footswichevi...RAW POWER...
Nesto ne vidim da im smetaju pedale ispred...

Da ne pominjem Davida Gilmoura...Cio zivot svira kroz gomilu pedala...A nije da mora...

A sto se tice ostalih efekata...i procesora...
Naveo si neke gadgete koje kostaju ko svetog petra kajgana i onda kao "eto vidite sve velike baje koriste digitalne procesore pa trebate i vi". To sto ce neko sa digitalnim procesorom od 500 eura da zvuci kao kanta u poredjenju sa zvukom 5-6 kvalitetnih analognih pedala nije bitno...bitno je "velike baje koriste digitalne procesore pa trebate i vi"...valjda, ko koristi analogne pedale taj je neinformisan i retrogradan
Brate, kad bi ti znao na cemu je RR svirao, Gilmour i ta druzina, mogli bi da popricamo. RR-ove Marshalle je budzio niko drugi do Lee Jackson. Da ne pricam o slejvovanim Marshallima. Gilmour, kao sto vidis sa liste na prethodnoj strani koristi TC 2290 kao delay, i to vec 20-tak godina. A delay mu je najesencijalni deo zvuka kako sam kaze. Delay i reverb.

Ziv ti meni bio. Neg reci ti meni, jesi imao nekad G-Major, ili neki drugi TC Electronic, ili Lexicon, ili Roland procesor (oni prave i Boss pedale jelda) ili Yamaha?

Elem, odavno sam shvatio da me bullshituju pojedinci sa svojim teorijama, pa sam i napomenu da je za mene slucaj zavrsen. Saznao sam sta sam hteo da saznam. A pri tome nikoga nisam pitao sta je bolje, jer vrlo dobro znam sta je bolje. Pitao sam zasto pojedinci koriste ovo ili ono mesto neceg treceg. Nisam pitao da mi objasnis kako radi klipovanje, vrlo dobro to znam. Isto kao sto vrlo dobro znam da su digitalni efekti danas kudikamo superiorniji od analognih. Ponavljam, crunch, gain, dostorziju OD kako hoces, to ne uvazavam kao efekat. To je inherentno u dizajnu pojacala. Ili ga ima ili ga nema. Ako ga nema a hoces ga, kupis pojacalo koje ga ima.

Na kraju krajeva, ja svoje efekte drzim u racku koji je negde pozadi kad sviram javno (retko) i niko nema pojma sta ja sve to imam. Nisam nikakav 'baja', izadjem sa gitarom i to je to. Kapiram da je vise statusni simbol u Jugi fora kad neko izadje sa 15 pedala pa ih tu nesto povezuje i gazi nego likovi na zapadu koji imaju bedni footswitch koji niko i ne vidi a efekti su u kutiji iza pojacala, negde u mraku.
Last edited by Dersu Uzala on 29 Aug 2009, 10:13, edited 1 time in total.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 29 Aug 2009, 10:13

Mislim da je čitava priča "zašto je A bolje od B" čist promašaj. Pričamo o opremi za muziciranje, i tu je "bolje" ono što pojedincu više prija. Nije to bavljenje matematikom, pa je i ova diskusija vrlo klimava u tom pogledu. Da, ima merljivih stvari kad je oprema u pitanju, ima defitivnih činjenica, ali na kraju to ipak koriti pojedinac, sa ovakvim ili onakvim idejama o zvuku, sa ovakvim ili onakvim načinom razmišljanja o sviranju, i sa svim drugim razlikama koje se sreću kod različitih ljudi. Ne postoji idealni univerzalni model, pa je samim tim cela priča šuplja kao rešeto.

Dersu, ono što je mene veoma iznenadilo u ovoj temi je tvoj dosta neobičan nastup, nekako sam ranije stekao utisak da si čovek koji ima dosta širine, a ovo sad ne znam kako da nazovem. Tražiš odgovor koji niko ne može da ti da, zbog svega što sam gore naveo. Postavljaš pitanje koje je meni prilično smešno. Sasvim je u rangu pitanja: "Zašto voziš Garnd Cherokee? Mogao bi da voziš Lexus, jer onaj, ovaj i još onaj opasni baja vozi Lexus, kakav ti je to fetišizam sa tim Grand Cherokee? Mislim, samo mi reci zašto, pošto te nikako ne razumem!" MOŽE da se svira uz upotrebu pedala, a MOŽE da se svira i uz upotrebu procesora. Niko tu nije u krivu, svako bira šta mu više leži. Zašto nekome više leži nešto što tebi manje leži? Je li to tvoje pitanje? Po svemu do sada napisanom, ja bih rekao da ti zapravo to pitaš. Ja prosto ne mogu da verujem da iko postavlja takva pitanja. Osim ako ne misliš da se ljudi prave s onim modlama za ginger bread cookies, pa su svi manje više isti.

Konačno, da se vratim na sam početak rasprave, gde si nam objašnjavao kako se koristi procesor. Kakva arogancija! Kao oni proto-gastarbajteri što su došli u posetu zavičaju i doneli prvi tranzistor, pa gde god idu nose ga obešenog na ruci, ne gase ga ni kad s nekim razgovaraju. Spusti loptu. Čoveku tvojih godina ne priliči takvo ponašanje.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 29 Aug 2009, 10:20

Ja ovo citam i sve vreme imam utisak da ljudi ne pricaju o istim stvarima nego svako tera nesto svoje... :O.o:
jcm 800 wrote:Ima jedan baja koji je za mene.... :bow: :bow:
Randy Roads (RIP)...
:1:
:bow:

Dersu Uzala

Re: Predstavite Vaš Lanac Gitarskih Efekata

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 10:21

Dersu Uzala wrote:
Kristijan wrote:Eh, fetišizam... Ne bih ja to tako zvao. Mislim da se olako koristi taj termin. Zamisli sad imaš lika koji ujutru džogira, a vikendom s ortacima pika basket. I ima patike za džogiranje, i patike za basket. Je li to shoe fetish? Pa nije, trebaju čoveku jedne patke za ovakvu namenu, a druge za onakvu. I što je kompleksnija delatnost, više je opcija.
Kristijane, multiefektor tog kvaliteta (koji zamenjuje 6-8-10 do tucet pedala znaci od 300-400-500-600 Eura) vrsi posao. A mozes sve efekte da reprogramiras u jednom zvuku. Kliknes jedno dugme na footswitchu i on ti promeni komletan setup. Kompletan. Iskljucis neki zvuk koji komvinuje 4 efekta na ovaj nacin (kao uostalom i pedale ali moras sve da ih ispritiskas u desetom delu sekunde recimo) i ukljucis drugi zvuk koji je sad 2 od one ranije 4 pedale ali drukcije podesene i pet drugih efekata vec isprogramiranih. Ne kapiram :grummel_2: .
Kristijane, moracu da citiram tvoj post i moj post na tvoj post. Ne objasnjavam ja tu nista. Konstatujem, stavise pretpostavka je da ti znas kako to radi, cime samo koristim svoju konstataciju kao argument. Znaci, kad znas kako to sve moze, zasto se jebavati sa 8 pedala gde ne mozes u jedinici vremena da kompletno promenis zvuk, a preko procesora, MIDI-ja i foot controllera moze?

Dalje, pominjes patike za dzoging i patike za basket. Dve optpuno razlicite primene, slazem se. Patike nemaju nikakve korektivne mehanizme, nikakve potenciometre, dugmice, prekidace, nista. Ako ne vrse posao za basket, ne vrse. Slazem se. Ali svaki efekat u procesoro moze da se reprogramira za novu primenu, novi stil svirke. Zato i imaju zilion opcija gde izgubis oci i nerve i mladost proucavajuci ih (sto je priznajem drawback procesora, bar za mene). Prema tome, o cemu ti pricas covece? Koji je tvoj argument? Dalje, koje su to primene? Drukcije primene? Pa bre, Gilmour tupi jedan te isti stil muzike 30 godina i jace, 40. I Randy Rhoades je tupio jedan isti stil. I Mateallica. I Pat Metheny. I Ry Cooder. I Al Di Meola. Ali strucnjaci iz Srbije sviraju po pet sest sedam osam muzickih stilova, pa sad im razni uredjaji ne vrse posao jelda? Jel vi to mene zezate ili sta? Cover band? Pa u Americi svaki cover band ima jedan brate isti procesor za svaku vrstu muzike. Ili isti set od 2-3 pedale ako vec ne koriste procesore. Nek je i 5. O cemu mi to pricamo?

Doduse i za tebe vazi isto pitanje, sta si sve od tih procesora imao? Pa mozes da odgovorno tvrdis kako to nije to.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Aug 2009, 10:36

Pulse turneja, ovo je taj neki rack sa igrackama koje Gilmour koristi (pored pedala).

Image

Sitnica.

P.S. Stari (retro) efekti mu trebaju za stare (retro) Pink Floyd kompozicije prevashodno.

jcm 800

Post by jcm 800 » 29 Aug 2009, 10:57

Dersu Uzala wrote: a ne da mi drzis predavanje o tehnologiji, ti iz Srbije meni u Los Andjelesu,
Dersu Uzala wrote: Sta mislis ko zna vise muzicara i inzenjera u Holivudu ti ili ja?
Dersu Uzala wrote:Ali ti meni drzis predavanje 'ovako treba' drugovi. Ne ja tebi.
Dakle, da rezimiramo: ti si iz LA i znas baje u Holivudu, a ja (ili MI) smo iz Srbije (ili Crne Gore) i zato ti meni (nama) treba da drzis predavanje... :shock: :kiss:
:rlol: :rlol: :rlol:
A ja tebi kazem posto od arogancije ocigledno ne vidis poentu...

Sto se tice drajva: i velike baje koriste analogne pedale ZA DRAJV, a ne iskljucivo pojacala...
Da idu tvojom logikom Kerry King bi svirao Mesa Boogija, Rendi Roads bi svirao Soldano, a Dave Gilmour Mesa Mk. IV...jer njihova pojacala nisu imala dovoljno drajva pa su morala da se modifikuju/pojacaju analognim pedalama...

Ja nemam nista protiv kombinacija guitar-cable-amp (iako ti izgleda tvrdis da je tako jedino ispravno), ali je koristenje analognih drajvova raznih vrsta uobicajena praksa NA NAJVISEM NIVOU, i da je to vise pravilo nego izuzetak...
To sto ti koristih 4 kanalno pojacalo ne znaci da svi moraju da ga koriste...Neki vole manje kanala...Ja... i trojica gore pomenutih baja...
Dersu Uzala wrote:Kapiram da je vise statusni simbol u Jugi fora kad neko izadje sa 15 pedala pa ih tu nesto povezuje i gazi nego likovi na zapadu koji imaju bedni footswitch koji niko i ne vidi a efekti su u kutiji iza pojacala, negde u mraku
Opet ti sa zapadom i sa nasom malogradjanstinom...Pa koliko puta da ti ponavljam, da mi nismo sirote selje koje nemaju cime da se pohvale do sa lancem pedala...Za tvoju informaciju, od gomile pedala koju si vidio na slici, moj lanac kad sviram uzivo krase samo dvije: OCD i Tube screamer...
Dersu Uzala wrote:Pitao sam zasto pojedinci koriste ovo ili ono mesto neceg treceg.
I kad smo ti objasnili ti si krenuo sa pricom "ne radi se to tako, mi na zapadu iskljucivo gitara-kabl-pojacalo a u fx loopu digitalne efekte. Vi balkanci sa gomilom pedala ste retrogradni i neinformisani"

Ma daj...

Post Reply