Mogut wrote:Da li je treba koristiti isključivo analogno ili isključivo digitalno?
Da li digitalno treba potpuno da zameni analogno?
Da li je digitalno inferiorno u odnosu na analogno?
Ne govore svi ovde o istoj stvari.
Par zapažanja:
- nešto u lancu može biti digitalno, a nešto drugo analogno, ne razumem isključivost?
- većina ljudi ovde nije svirala dobar procesor
- dobar procesor košta koliko 4 dobre pedale.
- na kraju ćeš sve to da snimiš na digitalni snimač i biće reprodukovano u digitalni zapis.
Tako nešto otprilike.
Izvini, koristim tvoj post samo da se nadovezem ne da vodim polemiku.
- prvo zapazanje ti je odlicno slazem se - ako je dobro koristi, koga briga jel digitalno!
- verovatno!
- hmm, mozda vise... morao bih da prema prethodnoj predpostavci, probam stvarno dobar procesor

- mislim (a ovde ce se neko nadovezati) da nije problem rezolucija 'reprodukcije' kad je digitalni signal u pitanju, nego rezolucija 'obrade' koja zna da bude nedovoljna u digitalnim uredjajima, i to daje slabiji svuk na konfekcijskoj opremi (ne govorim opet o preskupim rack procesorima).
Ovo sto sam procitao me je malo asociralo na nadobudne stavove koje u svom poslu znam da cujem... klinac koji je obrnuo 3 igrice i radi php pod linuxom, jako lako zna da ulazi samnom u raspravu zbog toga sto ja pisem softver za microsoft platforme, i sto ne koristim blagodeti gomile dostupnog 'free softvera' i time potpomazem 'zlu korporaciju'. Ili slicno tome, pricaju o hardveru za server, a nikad ih gomila 'blade'-ova nije produvala da dobiju kijavicu u nekoj server sali

ili jos gore, nikad im se nije desio failure raid niza sa jedinom kopijom podataka za neki kritican komercijalni servis. Ulazite u neke rasprave po sistemu baba i zaba. klinac mi prica o hardveru za kucni gaming station zamisljajuci da ce to dobro raditi kao sever, ja predlazem IBM a on ima komentar da ne moze da potera DOOM 4.... kapirate analogiju?
Poenta je da mozemo pricati samo o nasem iskustvu, ali je izgleda potrebno precizno naglasiti o cemu se govori, pa cu ja tako i da iznesem svoja misljenja.
Imao sam procesor, sada imam 10-tak pedala (i planiram jos par i dobro lampasko pojacalo).
Moji razlozi za tako nesto su:
1. Procesor koji sam imao, a koji bi za nase uslove trebalo da spada u malo visu klasu (Korg AX3000g) me nije zadovoljavao zvukom, pre svega drajvova, ali kasnije kako je vreme prolazilo i ja sticao malo vise iskustva, i drugi efekti su mi postali nezadovoljavajuci.
2. Procesor mi nije zvucao dobro na svim pojacalima. Moram priznati da je sjajno (za procesor te cene) zvucao kada sam ga probao jednom na lampaskom marshall-u, ali retko gde u nekom nasem studiju za vezbu imate dobro lampasko pojacalo. Sa druge strane, ni na jednom tranzistorcu zvuk nije bio dovoljno prodoran (opet pomenuti problem, sam zvuci ok, sa ostalim instrumentima se zvuk gusi).
3. Procesor nosi brdo efekata, podesavanja i mogucnosti koje nisu primenjive u realnoj gitarskoj svirci. Kome i koliko cesto treba da mu gitara zvuci kao sintisajzer?
4. Kad sam poceo da kupujem pedale, prvo sam krenuo da popravljam drajv sekciju, uzeo sam mxr zakk wylde overdrive,kasnije boss DS-1, Ibanezof fuzz. Svaka od tih pedala pojedinacno je dala mnogo bolji drajv nego bilo koja simulacija slicnih drajvova na procesoru, cak i u nekim slucajevima pomazuci da procesor mnogo bolje zvuci i prodire (recimo overdrive u fx loop-u procesora). O razlici izmedju pravog wah-a i onog na procesoru necu da pricam.
5. Sa pedalama, uvek i na losijem pojacalu, mogu da dobijem zanimljive i upotrebljive boje, sto sa procesorom nije slucaj.
Kao sto sam napisao, nisam nikakav protivnik digitalnih efekata. Medju pedalama koje koristim su i digitalni delay (u ostale pedale ne ulazim da li su digitalne, verovatno da je CH-1 horus vise digitalija) i to mi ni najmanje ne smeta, te pedale zvuce odlicno, boss DD-7 daje mnogo prostorniji delay od bilo koje simulacije na procesoru koji sam imao.
Mislim da svi treba da koriste a) ono sto im je dostupno b) ono sto im najbolje zvuci/odgovara .
Meni je jako drago da sam mogao sebi da priustim ovo sto imam, a izbor pedala i efekata koje kupujem, pravim iskljucivo prema onome sto sviram ili nameravam da sviram i prema onome sto mislim da mi fali u zvuku u nekom momentu. Naravno, ne dozvoljavam da mi bilo ko kaze - sta ce ti to, ili bolje da si ovo / ono uzeo, niko nema pravo da tvrdi da zna sta je MENI bolje ili sta MENI vise odgovara, to je pre svega nevaspitano
znaci ja sam u ovom slucaju klinac sa gejmerskom masinom, koja super tera moje igrice

. Ako mi bude trebao rack za 'ozbiljan' rad, ja cu ga nabavljati