Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Cortex
The Necromancer

Re: Nekoliko pedala ili jedan procesor ???

Post by Cortex » 02 Sep 2009, 09:24

LOL

Sava

Post by Sava » 02 Sep 2009, 09:53

Tek da vas podsetim da su svi današnji snimači digitalni. Tehnološki digitalija još nije na potrebnom nivou da bi u potpunosti zamenila analogiju. Ko se iole razume u film shvatiće poentu. Jedan frejm analogne filmske trake zabeleži toliko informacija (tačaka) koju digitalija samo može da sanja. Verovatno je to razlog da se na današnjem stepenu razvoja uglavnom kombinuju a/d uređaji tako da na sceni muzičari najčešće uz procesor koriste i poneku pedalu, recimo da je wah obavezan. Pretpostavljam da je i u studijima slična situacija.
"Mladi igraju vrlo brzo, odlični su tehničari, ali nemaju rezultate", za sada.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 02 Sep 2009, 12:00

Nyarlathotep wrote:Lawrence Chandler iz Bowery Electric-a je one silne prelive dronova sa prvog istoimenog albuma izveo sa dva uparena ALesis Quadraverba2, mada je sve to snimljeno u avionskom hangaru radi dodatne reverbacije.
Bogami, cuje se da je Quadraverb u pitanju, ali nisam znao ovo za dva komada i to u avionskom hangaru ! Opako !! 8)

BTW, steta za taj bend...sta se uopste desilo sa njima ? I Beat je opak album, nisam bas toliko siguran za Lushlife...

kide

Post by kide » 02 Sep 2009, 12:05

šteta je što Nyarla ne piše recenzije zike i opreme za keš, i to negde preko gde se to naplaćuje. ja ne pamtim kad sam čitao darovitijeg recenzenta sa domaćeg terena.
svaka čast na najblaže rečeno enciklopediskom znanju 8)

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 02 Sep 2009, 16:15

"dokon pop i jariće krsti"

:mrgreen:

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 02 Sep 2009, 16:18

Kill surf city wrote:
Nyarlathotep wrote:Lawrence Chandler iz Bowery Electric-a je one silne prelive dronova sa prvog istoimenog albuma izveo sa dva uparena ALesis Quadraverba2, mada je sve to snimljeno u avionskom hangaru radi dodatne reverbacije.
Bogami, cuje se da je Quadraverb u pitanju, ali nisam znao ovo za dva komada i to u avionskom hangaru ! Opako !! 8)

BTW, steta za taj bend...sta se uopste desilo sa njima ? I Beat je opak album, nisam bas toliko siguran za Lushlife...
Beat i prvi, istoimeni album su po meni nesto neverovatno!
ove sline posle su mi grozne. nikada mi nije bilo mi jasno zasto su se tako sjebali!!

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 04 Sep 2009, 10:48

Sava wrote:@Dersu Uzala
"... mada su 90-95% (citaj ogromna vecina) FET tranzistora u istoriji takodje bazirani na silikonu ili legurama istog..."

Mora da sam pobegao sa nekog časa, ali se ne sećam da sam čuo da postoje FET tranzistori od materijala koji nije silicijum. Postoje neke druge vrste tranzistora kod kojih se koketira sa nekakvim legurama , ali se ne zovu FET iako im je princip rada veoma sličan. Naravno, moje znanje iz elektronike je vrlo skromno pa bih molio da me uputiš na literaturu o FET tranzistorima koji nisu Si da malo isčitam o njima.
Majkovicu, sve je dokumentovano odavno, a sad je dostupno preko interneta. 5-10% FET tranzistora je istorijski pravljeno od nekih egzoticnih legura. Nema ni potrebe jer su FET tranzistori limitirani u svojoj primeni. Spomenuh ranije da tranzistor kao elektrononski element ima sirok dijapazon operativne primene. Znaci od svih tih tuce(t) primena, FET se jedino koristi u pojacavackoj tehnici. A tu silikon i germanijum vrsi posao. Germanijumski su prvi, originalni tranzistori, uzgred budi receno. Ne-germanijumski i ne-silicijumski tranzistori retko imaju primenu u pojacavackoj tehnici. Upravo zbog zahteva i dizajna. Tranzistori su nasli primenu (kao i lampe svojevremeno) prvesntveno u 'kontrolnoj' elektronici. Prosto receno, digitalnoj. Upravljackoj, impulsnoj elektronici. Rade kao prekidaci. Odziv germanijumskih i silicijumskih tranzistora se ispostavio kao jezivo spor u odnosu na neke druge tehnologije koje koriste druge materijale (GaInAs recimo, Galijum-Indijum-Arsenik). o HEMT tranzistorima i da ne pricamo. Tranzistori danas prvenstveno sluze kao prekidacki elementi pa sve ostalo. Za prekidacke elemente, posto naravno zelis da prekidaju sto brze (kapiras da nije fora da neki tranzistor pojacava 'sve brze' upravo tu je i problem oko klipinga), koristis egzoticne metaloide i metale da nateras tranzistor da provede (a ne da pojaca signal, samo da ga provede umesto da ga 'blokira'). HEMT tranzistori 'provode' tojest reaguju na ulazni signal jezivom brzinom i pod vrlo disrkiminantnim uslovima. HEMT tranzistor moze da pobudi jedan jedini elektron. Ne struja, nego jedan jedini elektron. Science fiction baby. S druge strane, sve velike firme koje prave tranzistorska pojacala ili koriste Darlington-ove tranzistore ili FET ili MOSFET. Za hi-fi audio ne postoji cetvrta tranzda opcija. Lakse bi naravno bilo da sednemo uz neko meze ipicence pa da pricamo o tome letnji dan do podne i da ti demonstriram neke stvari. Ovako, mrka kapa. Google it up :ziveli: .

Izvinjavam se ako nisam dovoljno dokumentovao gore navedeno, sve je to u bibliotekama, already ready already.

Sava

Post by Sava » 04 Sep 2009, 11:59

Dersu Uzala wrote: Majkovicu, sve je dokumentovano odavno, a sad je dostupno preko interneta.

Izvinjavam se ako nisam dovoljno dokumentovao gore navedeno, sve je to u bibliotekama, already ready already.
Ma ne osporavam, ali ne mogu da nađem podatke. Daj mi oznaku makar jednog FET tranzistora koji nije Si da skinem podatke i isčitam, biće dovoljno.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 08 Sep 2009, 15:11

nekom prilikom, tokom ove diskusije me je brat Rocket "prozvao" u vezi dab muzike i analognih efekata. naravno, to je ziva istina... dab muzika, kao prvo uzivo rearanziranje i moduliranje muzike gde je producent bog i stvaraoc, apsolutno se ne moze zamisliti bez trakashkog eho-dileja, plejt reverba, fejzera, filtera itd. tako je sve pocelo, a mnoge od tih efekata su rucno pravili prvi majstori daba - King Tubby prvi pada na pamet, naravno. :mrgreen:

Inace, od Lee Scratch Perrya, preko Jah Shakka-e, Scientista, bendova kao sto su Aswad, Sons of Negus i Black Uhuru do Zenzile, Hightone i britanske DubHead scene mnogi su koristili analogne efekte. Ipak, nemoguce je reci da su daberi analogni puritanci, nikako. Prvi je veliki Mad Professor smesta prigrlio cari digitalnih rek uredjaja s pocetka osamdesetih, a digitalija je drasticno uticala na regere-dab produkciju inace - posebno na velika imena kao sto su Burning Spear, Black Uhuru, Aswad itd. znaci i daberi cepaju digitaliju, samo tako, i to od samih njenih zacetaka.

Jah Rastafari
"analog vs digital" divides the world of I and I. take the spliff and ride the wave of Lion of Judah... :ziveli: :ziveli: :ziveli:

bedak sto nema neki smajli sa buxnom i onom debilnom rege kapicom.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Sep 2009, 09:31

Sava wrote:
Dersu Uzala wrote: Majkovicu, sve je dokumentovano odavno, a sad je dostupno preko interneta.

Ma ne osporavam, ali ne mogu da nađem podatke. Daj mi oznaku makar jednog FET tranzistora koji nije Si da skinem podatke i isčitam, biće dovoljno.
Samo guglaj FET-ove (ISFET) rabljene od aliminijum oksida (trioksida u stvari, Al2O3) i Tantal Pentoksida (znaci Ta2O5). Kazem, retki su, naucna fantastika i imaju specijalnu primenu. Ja upravo i tvrdim obrnuto, da je 90-95% svih FET-ova ikad napravljenih budzeno od Silicijuma i njegovih legura. Onda postoji kombinovana FET egzotika zvana IGBT.

Evo ti recimo MICROSENS-ova specifikacija za njihove FET-ove (ISFET) koji ili koriste silicijumsku leguru kao gejt, ako si bas u tom fazonu, ili aluminijum trioksid. Svajcarci su vrlo zajebani likovi (CERN bato, motaju atome na kristalnu ili metalnu resetku ili obe).

http://www.microsens.ch/products/pdf/MS ... eet%20.pdf

Sava

Post by Sava » 10 Sep 2009, 11:39

Da ok, nemam sada vremena da pogledam ponuđeno, ali svakako da hoću. Nisam mislio na IGBT, SIPMOS, MOSFET i mnoge druge druge, mislio sam isključivo na FET tranzistore.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Sep 2009, 12:10

Sava wrote:Da ok, nemam sada vremena da pogledam ponuđeno, ali svakako da hoću. Nisam mislio na IGBT, SIPMOS, MOSFET i mnoge druge druge, mislio sam isključivo na FET tranzistore.
Sve ovo sto sam ti porucio su FET tranzistori. FET tehnologija. Field Effect Transistor. Samo varijante u tehnologiji. IGBT je FET varijanta, a MOSFET i SIPMOS ti nisam ni naveo (MOSFET nije bipolarna varijanta, hello, a SIPMOS je Siemens-ova varijanta niskonaponskih FET-ova). Vracamo se na onu pricu gde ja pricam da su 90-95% FET dizajna istorijski bazirani na silicijumu i njegovim legurama. Zasto sam to rekao. Zato sto je neko spomenuo da silicijum nije 'ono pravo'. Nije to to. NIje ali samo za neke vrlo avanturisticke primene. U pojacavackoj tehnici, zaboravi. Germanijum napolje, sve ostalo napolje, silicijum je zakon, majka Mara, spiritus movens, modus operandi, etalon, to je to. Sta je sad tu nejasno. U svakom slucaju, lampa je Dzizz kad je u pitanju pojacavacka tehnologija. Bez obzira da li trazis ultralinearnost ili ne. Ultralinearsnot se da postici dizajnom kola, a ne-ultralinearsnot je svojstvena ljudskom uhu i prirodna. Ljudsko uho je kranje ne-ultralinearna kosmicka naprava. Logaritamska. Go figure.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Sep 2009, 12:50

Dersu Uzala wrote:Germanijum napolje...
Germanijum doživljava renesansu i u HiFiju - lepo reprodukuje visoke, što se čuje i u pedalama akamoli u hajfaj igračkama. Ima mana, ali sve ima svojih mana - da, čak i lampe!

http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?t=35327
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?t=80091
http://www.diyaudio.com/forums/showthread.php?t=124149
http://www.oudio.nl/amppage.htm
http://www.germaniumsound.com
http://www.diyaudio.com/forums/search.p ... chid=95072

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 10 Sep 2009, 12:59

@RR

Kapiram ja sve to kao i ti. Nego, nemoj mi DuItJorselfAudio nego mi recimo daj neki link gde najcuvenije firme svih vremena u Hi-Fi tehnici koriste germanijumske tranzistore. Daj, molim te. Cuo si za Krell? Marantz? Sansui? Phase Linear? Quad? Audio Research? Luxman? Onkyo? Rotel? Revox? I tako dalje i tako dalje, mogao nih ovu stranu da napunim sa jedno 100 proizvodjaca High End profesionalne opreme. Please. I've been doing this sh<ee>t for 3 decades.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 10 Sep 2009, 13:15

Post Reply