Molim za pomoc u vezi sa finishom gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
MICKEY
Location: ...to ti je tamo, jedno selo kod G.Milanovca, zove se Cacak

Molim za pomoc u vezi sa finishom gitare

Post by MICKEY » 03 Sep 2009, 12:12

Ovako stoje stvari, zeleo sam restauiram gitaru, kupio sam nove magnete, civije, potove, preniklovao hardver i odlucio da je ofarbam.
Taj posao sam prepustio drugaru, koji se vec bavio time, medjutim...

... gitara jednostavno "nece" da se ofarba!!!!

Popizdeo sam, po ko zna koji put sam kupio git i poliuretansku mat farbu (kojom se i farbaju ovakvi instrumenti).

I sve bude dobro dok se ne nanese lak preko (er-lak, takodje na poliuretanskoj bazi).

Nakon susenja laka, pojave se baloncici i boja posivi (koja je prethodno bila crna) i sve ispadne odvratno, pa po ko zna koji put opet ispocetka...

Ako neko ima ideju u cemu je problem, neka mi kaze, bio bih mu veoma zahvalan...

NikolaNis
MF veteran

Re: Molim za pomoc u vezi sa finishom gitare

Post by NikolaNis » 03 Sep 2009, 12:48

Pošto sam ja nedavno poliuretanom finiširao gitaru koju sam pravio mogu da ti opišem svoj postupak...

Za početak da znaš da sam koristio poliuretan Italijanske firme ICLA, ako ti to nešto znači, ali postupak je isti sa svim poliuretanima, a ne razlikuje se puno ni sa nitro bojama.
- Za početak gitaru moraš da ošmirglaš skroz do drveta, znam da je posao ubistven, ali ako hoćeš da bude kako treba moraćeš.
- Sledeći korak je nanošenje poliuretanske podloge (osnovni lak), kod mene je bio bezbojan, možda ima i beli ili sivi. Između svakog sloja koji naneseš trebao bi da ošmirglaš finom šmirglom (vodenom ali radiš na suvo) recimo gradacije 400-600. Ne znam od kog drveta ti je gitara ali meni je za orah i javor trebalo 3 sloja sa šmirglanjem između. Pazi da samo šmirglom ne probiješ ponovo do drveta.
- Posle toga ti ide nanošenje boje. Nanosiš 3-4 ruke u razmaku od pola sata (sad ne šmirglaš između nanošenja). Nemoj samo mnogo da gomilaš boju, nanosi tanke slojeve i videćeš kako se formira boja svakim sledećim nanošenim slojem. Ostaviš da se to osuši ceo dan pa sutra opet kreneš na šmirglanje. Osetićeš i sam pod rukom kada je dovoljno šmirglanja, a i na oko možeš da vidiš kada si boji "ubio" sjaj, ne smeju da ostanu svetle tačkice, sve treba da bude mat.
- Onda sve lepo obrišeš od prašine i kreneš opet sa nanošenjem 3-4 tanka sloja boje kao i predhodni dan. Opet sušenje ceo dan pa opet šmirglanje. Ovo možeš da radiš 2-3 ili više dana dok ne budeš zadovoljan bojom koju si dobio, to od tebe zavisi. I obavezno šmirglanje na kraju kad se slojevi osuše.
- Za kraj ide bezbojni poliuretanski lak, najbolje ti je da sve kupuješ od iste firme. Lak nanosiš isto kao i boju, 3-4 sloja u razmaku od pola sata, sušenje jedan dan pa šmirglanje dok sve ne bude glatko i dok ne matiraš sjaj. Inače taj završni lak imaš da biraš koliko će sjajan biti, mislim da ima i mat (kao što ti i želiš)
- Posle nekoliko dana ovakvog nanošenja završnog laka i šmirglanja ostaviš gitaru 10-ak dana da se sve lepo osuši. Tebi će delovati suvo na dodir, ali veruj da nije baš tako.
- I onda za kraj kreće šmirglanje vodenim šmirglama ovog puta nakvašenim i to idi redom 600, 800, 1000, 1200, 1500, 2000 i 2500 ako nađeš. Otpašće ti ruke ali to je cena uspeha. Videćeš kako će gitara sa svakom sitnijom šmirglom da dobija sjaj i boja će početi da se ističe. - Na kraju kad si zadovoljan urađenim ostaje ti poliranje, najbolje bi bilo da imaš polir mašinu ali može i ručno, traje duže i zamorno je.

To su sve koraci koje sam i sam prešao, oduzeće ti 15-20 dana ali ako hoćeš dobro finiširanu gitaru mora tako. Sa nitro bojama sve ovo traje i duže jer je proces sušenja sporiji.

Nadam se da sam pomogao, ako sam nešto nejasno napisao slobodno pitaj, srećno... :ziveli:

Zamalo da zaboravim, NIKAKO NE STAVLJAJ GIT na gitaru (ovo ne vičem nego naglašavam :D ).

The Mask AE

Post by The Mask AE » 03 Sep 2009, 13:54

Pozdrav. Ja ne znam sta da ti kazem da radis, ali ti predlazem da odneses Avramu na farbanje. Video sam 5-6 njegovih gitara. Farba i generalno finish drveta su bili na zavidnom nivou. To naravno ukoliko ne uradis nista. Zeljko mi je rekao koliko se secam da mu je marko (tvoj bendovski) farbao hamera tako da kapiram da je sada kod njega. Ceprkajte pa ukoliko nista ne uradite onda odnesite cika Avramu. Mislim da su baloncici posledica loseg farbanja (to znam sa posla).

Ima dosta stvari na youtube. Proveri tamo jer ces sigurno naci bar jednu korisnu informaciju. Obrati paznju i na ovo ukoliko ti je zanimljivo:

Z. :bambi:

djoksi

Post by djoksi » 05 Sep 2009, 11:01

MICKEY wrote:Ovako stoje stvari, zeleo sam restauiram gitaru, kupio sam nove magnete, civije, potove, preniklovao hardver i odlucio da je ofarbam.
Taj posao sam prepustio drugaru, koji se vec bavio time, medjutim...

... gitara jednostavno "nece" da se ofarba!!!!

Popizdeo sam, po ko zna koji put sam kupio git i poliuretansku mat farbu (kojom se i farbaju ovakvi instrumenti).

I sve bude dobro dok se ne nanese lak preko (er-lak, takodje na poliuretanskoj bazi).

Nakon susenja laka, pojave se baloncici i boja posivi (koja je prethodno bila crna) i sve ispadne odvratno, pa po ko zna koji put opet ispocetka...

Ako neko ima ideju u cemu je problem, neka mi kaze, bio bih mu veoma zahvalan...
Prvo,nemoj da koristis git,to se ne stavlja na gitare,bolje koristi lepak i piljevinu ako imas vecih rupa a ako samo imas ogrebotina,malo smirglaj i imas da kupis posebne filler-e za popunjavanje pora.
Drugo,pogledaj opet taj er-lak,da nije slucajno nitro.Iako se nitro i poliuretan poklapaju nikad se ne stavlja nitro preko polija,samo obrnuto,jer nitro razara cak i poliuretan
Trece,pogledaj rok trajanja na tim farbama sto si kupio :D :D :D

MICKEY

Post by MICKEY » 07 Sep 2009, 01:09

Hvala ljudi na savetima, medjutim nismo se bas u svemu razumeli.

Prvo, hteo sam da mi gitara bude lak, a ne mat,
Nije koriscen obican git za drvo, nego spric-git, kao podloga za boju.
Gitara je radjena bas po protokolu, smirglana do drveta, itd, izuzev tog spric-gita koji inace koriste neki iskusni farbari instrumenata(bar tako kazu)
Lak je 100% poliuretanski, ali dvokomponentni, to sam zaboravio da naglasim.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 07 Sep 2009, 08:54

Znači ti hoćeš da gitara bude natur, da se vidi boja i struktura drveta?
Isto što sam ti gore pisao samo preskočiš onaj deo sa bojom. Kupi osnovni providni poliuretanski lak i njega nanesi umesto tog gita, a posle ideš za završnima lakom i svim gore opisanim koracima.

Poliuretan je uvek dvo ili trokomponentan, ne brini, samo lepo mešaj sastojke po receptu. Možeš čak i da staviš više razređivača da slojevi budu tanji i da se lakše nanosi pištoljem i kompresorom.

Ako imaš još neko pitanje izvoli i pitaj :ziveli:

MICKEY

Post by MICKEY » 07 Sep 2009, 11:42

Opet se nismo razumeli. Hteo sam da gitara bude crna, ali ne mat, nego da sija.
Nesto ovako:
Image
Ako imas da mi preporucis kakvu boju da koristim pre zavrsnog laka...
Drugar koji je farbao, koristio je neke sprejeve.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 07 Sep 2009, 12:04

Očigledno nisam lepo razumeo ali uz sliku je lakše...

Sve što sam ti gore pisao baš tako treba da radiš, ide osnovni poliuretanski lak, pa zatim poliuretanska crna boja i za kraj završni poliuretanski lak sa 100% sjaja, baš tako traži.
Svo gore opisani koraci sa šmirglanjem su obavezni i ovaj sjaj ćeš izvući tek posle onog mokrog šmirglanja na kraju sve finijim šmirglama a potom i poliranjem. Poliuretan je mnogo zgodniji od nitra za dobijanje ovako sjajne površine i ako ispoštuješ sve korake bićeš zadovoljan krajnjim rezultatom.

Poliuretan u spreju ne postoji tako da ne znam šta je taj tvoj drug koristio. Baš zato što je poliuretan dvo ili trokomponentan on se ne pakuje u sprejeve jer kada se pomešaju komponente on posle nekog vremena počinje da se stvrdnjava tako da ne bi mogao da ga koristiš iz boce za spraj.

Najbolja varijanta ti je da kupiš kompresor i pištolj za farbanje ili pozajmiš ako imaš od koga. Sve ostale varijante, na žalost, neće ti doneti željeni rezultat. Veruj mi, znam iz ličnog iskustva jer sam imao isti problem kao ti, na kraju sam kupio kompresor... :hide:

Opet kažem, ja sam koristio ICLA poliuretane, ali i neki drugi će ti sigurno završiti posao. Pitaj u farbari koju firmu imaju i trudi se da sve komponente kupiš od iste firme, tako je najbolje.

MICKEY

Post by MICKEY » 07 Sep 2009, 14:06

Hvala druze. Krenucu verovatno sve ispocetka kako si mi rekao.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 07 Sep 2009, 14:18

Nema na čemu, srećno... :)

The Mask AE

Post by The Mask AE » 07 Sep 2009, 14:27

Iskreno ti zelim da gitara ispadne kao pushka!
Image
:bravo: :o :O.o:

MICKEY

Post by MICKEY » 08 Sep 2009, 16:36

Hvala zemljak, jednog dana ce ispasti k'o puska, a ako ne, onda ispocetka, pa u nedogled...
...vec od pocetka leta cekam na nju, jedva cekam da je opalim:)

Tasman

Post by Tasman » 13 Nov 2009, 00:28

ER-lac ni po koju cenu! I ja nisam mogao da se odbranim od sicusnih mehurica! Znaci redosled, Podloga bezbojna ako nadjes(nanosi se spaklom ili krpom)->osnovna dvokomponentna ona 1prema2-> Crna ->dvokomponentna glos 1 na 1 i to nekoliko slojeva, nezelis da ti ona crna progleda dok fino smirglas ;-)
Pozdrav i da ti lako padnu muke!

MICKEY

Post by MICKEY » 11 Jun 2010, 17:13

Hvala ljudi, malo sam kasno video poslednji post. Gitaru sam bajcirao u dve boje zelena i crna,
pa sam je odneo kod coveka koji mi je profesionalno izlakiraio iz 15 slojecva,
ne znam sa cim, znam samo da me je kostalo to lakiranje sa njegovim materijalom,
malo jeftinije od kantice laka :D

Uzgred, okacicu za par dana da vidite na sta je sve to ispalo...

Uzdravlje!!!!

Post Reply