Nekoliko pedala ili jedan procesor ???
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Nekoliko pedala ili jedan procesor ???
Nikada mi se nisu dopadali Ge u hi-fi tehnici, nikada mi se nisu dopale lampe u hi-fi tehnici, a najviše mi se sviđaju lampe u lo-fi tehnici. A odrastao sam na lampa i kasnije Ge aparatima za pojačavanje zvuka. Takav sam, šta ću!
- Dersu Uzala
Svasta.Rocket Roll wrote:http://grundig.pytalhost.com/grundig66/Dersu Uzala wrote:...daj neki link gde najcuvenije firme svih vremena u Hi-Fi tehnici koriste germanijumske tranzistore.
http://www.audiomisc.co.uk/Armstrong/500/500page2.html
http://www.vinylengine.com/phpBB2/viewt ... 61282e754e
http://www.hifiengine.com/manuals/bang- ... -900.shtml
http://www.oudio.nl/amppage.htm
http://wegavision.pytalhost.com/dual.html#Verst%E4rker
Ne znam šta rade najčuveniji, ali i ovo je dovoljno, valjda.
Grundig? B&O?
Ili Krell? Marantz? Sansui? Phase Linear? Quad? Audio Research? Luxman? Onkyo? Rotel? Revox? Accuphase? Koliko legendarnih Hi-Fi firmi treba da navedem. MIslim znam ih stotinu , mrzi me da tipkam. Legendarnih, ne consumer electronic za masovnui potrosnju (Grundig) ili Danish ergonomic design koji ni ne zadovoljava Hi-Fi standarde (B&O). Kapiras razliku izmedju gimmick, consumer electronics i state-of-the-art?
- Rocket Roll
Da, samo nisam preterano upoznat sa svetom HajFaja. U svakom slučaju, germanijum se koristi, čak se razvijaju nove legure - SiGe upravo sada menja čist silikon (i galijum-arsenid), jer je sa germanijumom brzina veća.
http://www.physorg.com/news8983.html
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/an_pk/697
http://www.physorg.com/news8983.html
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/an_pk/697
- Dersu Uzala
To stoji, ali sada vec menjamo temu. SiGe se koristi odavno, a ta tehnologija je uglavnom usmerena prema prekidackim pojacavacima (switching amplifiers). Nema to nikakve (prakticno) veze sa audio tehnikom. To su pojacala koja se koriste kao kontrolna pojacala za upravljanje elektromotorima ili daljinskim sistemima (selsin-ima ako me secanje ne vara, tako mi to zovemo). Jebiga, davno bese srpski moj prvi tehnicki jezik.Audio tehnika je vrlo egzoticna grana elektrotehnike kad su u pitanju uredjaji vrlo visoke vernosti zvuka. Darlington, FET i MOSFET i nema tu price. Jednostavno nema. Mozemo da sedimo letnji dan do podne, i 99.99% pojacala koja ne samo da ispunjavaju DIN ili RIAA standarde vec pretenduju na vrhunac kvaliteta su radjena u toj tehnici. E sad, danas ce ti lagano Sony prodati ili ne znam ko sve vec ne neke gluposti za manje pare ali inferioronog zvuka. MBA (Masters OF Business Administration), ti likovi imbecili koji su poceli da haraju svetom unazad 25-30 godina su skontali da kvalitet nije bitan, i da shodno tome treba prodati bilo kakav potrosacki uredjaj svim stanovnicima kugle zemaljske. Nekada davno, pre nego se oni pojavise, imao si djubre uredjaje, donju klasu, srednju klasu, gornju klasu, vrhunsku klasu, profesionalne uredjaje i etalone tojest merne uredjaje. 99% stanovnistva, drugi svetski rat, kriza ovo ono, nisu mogli da priuste nista sem djubreta ili donje klase, i to je bila mrka kapa za industriju generalno (tojest za mega korporacije) ali je bila milina za firme koje su se bavile tim stvarima kako dolikuje. Nije bilo lako izdvojiti 600$ pre 30 godina za Phase Linear 400 II recimo.To je bila mesecna plata u MAerici za vecinu stanovnistva. Onda je to stanovnistvo furalo dzpeni tranzistorski prijemink (radio) ili u najboljem slucaju tamo sedamdesetih radio kasetni uredjaj (kasnije boom box). Kostalo u Bozju mater, cak i to sranje. Odveo sam caleta da mi kupi Marantz stub (ludilo, onaj originalnio americki, a ne belgijski kasnije pa japanski pa korejski, pa singapurski) krajem sedamdesetih, covek prodao kucu i taj stub me kostao 8000$ dolara 1978 godine. State-of-the-art. Oko 250 kilograma tehnike sve zajedno, gramofon, tuner, integrisano pojacalo, deck, ekvilazjer i rack. 16 FET-ova u izlazu, osam po kanalu stereo. Pojacalo 40 kila zive vage. Trafoi da se uzemis. Pa sam poceo to da menjam za rane druge uredjaje, bolest je to bila. Medjutim, nije to svako mogao da priusti. Onda su se ovi dosetili (MBAs) stereo tehnika u svaki dom!!!!
Pa su poceli da ugradjuju cipove i opamps i slicne gluposti u ta sranja, tebi je jasno da sve to ima mnogo nizi rezim rada, jeftinija proizvodnja, ne trebaju ti vise ni ti trafoi ni ta elektronika ni ti rebrasti hladnjaci od 10 kila za MOSFET-ove, i sve postade plasticno, a satro snaga raste. Moje pojacalo je imalo 2x85w i razaralo je komsiluk. Onda mi dodje posle 10 godina baja i kaze kupio mini stub od 2x200w na sta se ja samo nasmejem. I tako je propao rokenrol. Ideja je bila da stereo tehnika moze da se proda samo jednom odstu stanovnistva a MBAs su skontali, cek, daj da prodamo svima. Svih 100% stanovnistva. Jebes 10000 ljudi koji ce da kupe to za 8000$ i to ih sluzi ceo zivot i nikad vise ne moraju nista ni da kupe. NIje mala para, ali znaci za lifetime opjedinca, prodamo robu za 80,000,000 dolara. Za 30 godina recimo znaci. Toliko je to trajalo i radilo. Radi dan danas bolje nego sav taj bullshit u medjuvremenu i ima da se pazari. Na zapadu sad ti uredjaji postizu sjajne cenme, obzirom da su 30 godina stari. Ali ovi frajeri su skontali. fuck 10,000 people at 8,000 buck. Prodacemo to u 10,000,000 primeraka za 150 dolara. Znaci umesto top-of-the-line hi-fi prodacemo vam ova srrrrrrrrrrrrrrrrranja za milijardu i po dolara. Osamdeset miliona naspram milijardu i po. I tako sve komanije. Naravno mnoge su pukle jer jednostavno nisu imale kapacite niti dizajn za takvo nesto. Pa ti vidi,. Prema tome, nemoj da se lazemo.
Legende kao sto su Sansui, Nakamichi, Technics, Accuphase, Luxman, i sve sto sam ih naveo su pukle jednostavno. Sjebase ih kojekakve mass produced firme budale koje u zivotu covek ne bi kupio ako je postovalac dobrog zvuka. I was there. Been there, done that. Na srecu, dan danas postoje sjajne firme koje prave vrhunski Hi-Fi ali je fora u tome da je jako skupo, izbacili su sve te klase izmedju piece of shit i high end. Znaci ili platis 150 dolara za stereo ili platis 500 dolara, ruku na srce postoji ali je djubre, nekad si za te pare dobijao sulude sprave, ili moras da se isprsis par soma za nesto ljudsko. Ne top of the line nego ljudsko. Nije to samo tako sa Hi-Fi jem ili tehnikom , tako je i sa kolima na zapadu i sa svim drugim. Ne mozes ti da kupis auto za manje od 15,000$ vise da valja. Moj cale je pazario BMW 317 1978 za 13,000DM, u Jugi. Ali imao si i mnogo jeftinija kola a mogao si i da kupis Rolls Royce-a . Nemas ti danas BMW za 12,000DM cak i ako uzmemo inflaciju u obzir, za recimo 15-16000 DM. 20,000DM. Nema. Sve su skontali ovi MBAs dabogda crkli. Tu lezi krah potrosackog drustva, u toj metafori da svi moraju da pazare ama bas sve. Cale kupio Saba televizor (namecki, ta firma vise ne postoji) '78 godine koji je imao sliku u slici. Gledas dva kanala odjednom a Radio Televizija Jugoslavije jedino i ima dva kanala. 3000 DM. Strava. Medjutim, danas bi takav televizor trebao da kosta 150 dolara ili maraka ili whatever. Neeee, ne jebu ovi sve su skontali. Postoje 3 firme koje to nude (lupam, ali ne puno, ja jedva nadjoh posle 30 godina) i veruj mi da nisu jeftini televizori. Mislim, ja se svim tim bavim od detinjstva a to je 30 godina, i popizdeo sam kakve se tu prevare vrte. Covek bi pomislio, o Mojsije tehnologija napredovala, pass the savings. Ne! Prodaju ti najgrdju tehniku za ogromne pare. To sto imam HDTV 1080 plazma od milion incha to me uopste ne tesi, jer bi to sad trebalo da je dzaba maltene. Ako sam ono srrrrrrrranje placao onoliko onomad (tojest cale) zasto je ovo sad isto tako skupo a tehnologija i proces proizvodnje debelo napredovali, plus se prodaje u stostruko vise primeraka, ako ne u hiljadu puta vise primeraka. Pa upravo zbog tih MBA hohspatplera. Da se ja pitam, pobio bi ih. You got it, they piss me off. Tacno znam koliko sve to kosta i koliko razvoj kosta. A znam i koliko su maergine profita. Tehnologija je nekad bila mnogo kvalitetnija nego danas za istu plateznu moc. Naravno, neko ce da ti kaze recimo, eee ali danas dobijes flat TV za iste pare. Big fuckin' deal, to je napredak u tehnologiji koji smo VEC PLATILI onim suludim cenama iz 70-tih i 80-tih. Mi smo to sve vec finansirali.
Pa su poceli da ugradjuju cipove i opamps i slicne gluposti u ta sranja, tebi je jasno da sve to ima mnogo nizi rezim rada, jeftinija proizvodnja, ne trebaju ti vise ni ti trafoi ni ta elektronika ni ti rebrasti hladnjaci od 10 kila za MOSFET-ove, i sve postade plasticno, a satro snaga raste. Moje pojacalo je imalo 2x85w i razaralo je komsiluk. Onda mi dodje posle 10 godina baja i kaze kupio mini stub od 2x200w na sta se ja samo nasmejem. I tako je propao rokenrol. Ideja je bila da stereo tehnika moze da se proda samo jednom odstu stanovnistva a MBAs su skontali, cek, daj da prodamo svima. Svih 100% stanovnistva. Jebes 10000 ljudi koji ce da kupe to za 8000$ i to ih sluzi ceo zivot i nikad vise ne moraju nista ni da kupe. NIje mala para, ali znaci za lifetime opjedinca, prodamo robu za 80,000,000 dolara. Za 30 godina recimo znaci. Toliko je to trajalo i radilo. Radi dan danas bolje nego sav taj bullshit u medjuvremenu i ima da se pazari. Na zapadu sad ti uredjaji postizu sjajne cenme, obzirom da su 30 godina stari. Ali ovi frajeri su skontali. fuck 10,000 people at 8,000 buck. Prodacemo to u 10,000,000 primeraka za 150 dolara. Znaci umesto top-of-the-line hi-fi prodacemo vam ova srrrrrrrrrrrrrrrrranja za milijardu i po dolara. Osamdeset miliona naspram milijardu i po. I tako sve komanije. Naravno mnoge su pukle jer jednostavno nisu imale kapacite niti dizajn za takvo nesto. Pa ti vidi,. Prema tome, nemoj da se lazemo.
Legende kao sto su Sansui, Nakamichi, Technics, Accuphase, Luxman, i sve sto sam ih naveo su pukle jednostavno. Sjebase ih kojekakve mass produced firme budale koje u zivotu covek ne bi kupio ako je postovalac dobrog zvuka. I was there. Been there, done that. Na srecu, dan danas postoje sjajne firme koje prave vrhunski Hi-Fi ali je fora u tome da je jako skupo, izbacili su sve te klase izmedju piece of shit i high end. Znaci ili platis 150 dolara za stereo ili platis 500 dolara, ruku na srce postoji ali je djubre, nekad si za te pare dobijao sulude sprave, ili moras da se isprsis par soma za nesto ljudsko. Ne top of the line nego ljudsko. Nije to samo tako sa Hi-Fi jem ili tehnikom , tako je i sa kolima na zapadu i sa svim drugim. Ne mozes ti da kupis auto za manje od 15,000$ vise da valja. Moj cale je pazario BMW 317 1978 za 13,000DM, u Jugi. Ali imao si i mnogo jeftinija kola a mogao si i da kupis Rolls Royce-a . Nemas ti danas BMW za 12,000DM cak i ako uzmemo inflaciju u obzir, za recimo 15-16000 DM. 20,000DM. Nema. Sve su skontali ovi MBAs dabogda crkli. Tu lezi krah potrosackog drustva, u toj metafori da svi moraju da pazare ama bas sve. Cale kupio Saba televizor (namecki, ta firma vise ne postoji) '78 godine koji je imao sliku u slici. Gledas dva kanala odjednom a Radio Televizija Jugoslavije jedino i ima dva kanala. 3000 DM. Strava. Medjutim, danas bi takav televizor trebao da kosta 150 dolara ili maraka ili whatever. Neeee, ne jebu ovi sve su skontali. Postoje 3 firme koje to nude (lupam, ali ne puno, ja jedva nadjoh posle 30 godina) i veruj mi da nisu jeftini televizori. Mislim, ja se svim tim bavim od detinjstva a to je 30 godina, i popizdeo sam kakve se tu prevare vrte. Covek bi pomislio, o Mojsije tehnologija napredovala, pass the savings. Ne! Prodaju ti najgrdju tehniku za ogromne pare. To sto imam HDTV 1080 plazma od milion incha to me uopste ne tesi, jer bi to sad trebalo da je dzaba maltene. Ako sam ono srrrrrrrranje placao onoliko onomad (tojest cale) zasto je ovo sad isto tako skupo a tehnologija i proces proizvodnje debelo napredovali, plus se prodaje u stostruko vise primeraka, ako ne u hiljadu puta vise primeraka. Pa upravo zbog tih MBA hohspatplera. Da se ja pitam, pobio bi ih. You got it, they piss me off. Tacno znam koliko sve to kosta i koliko razvoj kosta. A znam i koliko su maergine profita. Tehnologija je nekad bila mnogo kvalitetnija nego danas za istu plateznu moc. Naravno, neko ce da ti kaze recimo, eee ali danas dobijes flat TV za iste pare. Big fuckin' deal, to je napredak u tehnologiji koji smo VEC PLATILI onim suludim cenama iz 70-tih i 80-tih. Mi smo to sve vec finansirali.
E ne bih se mešao u ovu već po malo bezveznu raspravu da nisi bukvalno odvalio za B&O! Dakle, ako si inžinjer kao što kažeš, ako dugo živiš u Americi kao što kažeš onda sigurno znaš da se u američkom muzeju u Njujorku nalazi primerak njihovog receivera iz 70-tih godina koji je primer vrhunskog dizajna i zvuka. B&O je uvek bio jako skup, ali je imao i vrhunska rešenja. Da, bilo je zvučno boljih i mnogo boljih, ali oni su uvek bili u samom vrhu. Radili su i hi-end. Ako si ikada u životu imao prilike da vidiš neki B&O proizvod iznutra onda si kao inžinjer sigurno bio oduševljen i skidao si kapu kvalitetu izrade. Ako si ikada imao prilike da pogledaš neku šemu B&O proizvoda onda si kao inžinjer sigurno bio očaran nekim specifičnim rešenjima (nađi recimo šemu njihovog gramofona - pazi gramofona, ništa ozbiljnije - sa kraja 70-tih godina pa prokomentariši javno neka rešenja!).Dersu Uzala wrote:... Legendarnih, ne consumer electronic za masovnui potrosnju (Grundig) ili Danish ergonomic design koji ni ne zadovoljava Hi-Fi standarde (B&O). Kapiras razliku izmedju gimmick, consumer electronics i state-of-the-art?
Najveći deo života se bavim hi-fi tehnikom tako da meni ne možeš da prodaš (a ima ovde još ljudi jako verziranih u materiju) neke malo kvalitetnije proizvode kao hi-end, nekome verovatno možeš. Primera radi ja imam Luxman i jako dobro znam kakav je to uređaj - jako kvalitetan i prilično skup, ali nije hi-end. Zato je Luxman i napravio firmu Accuphase kroz koju je prezentovao svoja vrhunska dostignuća. Mogu još mnogo da pričam o tome, ali nema potrebe.
- Dersu Uzala
Nazalost, B&O nikad nije slovio kao high-end Hi-Fi. Dobijao je mnoge nagrade za fantastican 'ergonomski' dizajn. Znaci, izgled i upotrebljivost. Ne zelim da te demantujem drukcije, ali sem sto sam bio pasionirani hobista, inzenjer sam. Njihovi uredjaji se jedva kvalifikuju kao Hi-Fi po DIN standardima. Mogu da ti navedem jedno 10 danskih firmi (pazi, samo danskih) koje su bile jace u tom pogledu. Dizajn je kazem fantastican, Moj brat je imao njihov TV i Beogram studio pre 30 godina. Mahagoni i aluminijum encased. Mislim da su i Titanijum koristili iz zezanja. Medjutim, nikad oni nisu dobili neku nagradu (ispravi me ako nadjes na netu) za kvalitet zvuka. Beogram bese B-8000 valjda serija, ali ko bi se setio, to bese pre 30 godina. Ja sam odlepio kad sam video te likove, ali obzirom da sam drndos kad je u pitanju tehnika, ubrzo mi je sve bilo jasno. Uzgred, imao sam recimo Tandberg TD-3004 kasetas. Smrt u boji za B&O. Oni i nius pravili separatne komponente, nego one 'muzicke centre' ali ti centri su bili suludog dizajna (i vrlo kvalitetni) u odnosu na ostale 'muzicke centre'. Podseticu te, dilujes sa frikom ovde, pa ako bas hoces da caskamo, mozemo privatno, nema potrebe da se naganjamo ovde. Nisam spomenuo jos nekih 100 firmi kojih sam imao cast da posedujem.. A kamoli one firme koje sam 'poslusao'. B&O is a joke for an AUDIOPHILE person.Sava wrote: E ne bih se mešao u ovu već po malo bezveznu raspravu da nisi bukvalno odvalio za B&O! Dakle, ako si inžinjer kao što kažeš, ako dugo živiš u Americi kao što kažeš onda sigurno znaš da se u američkom muzeju u Njujorku nalazi primerak njihovog receivera iz 70-tih godina koji je primer vrhunskog dizajna i zvuka. B&O je uvek bio jako skup, ali je imao i vrhunska rešenja. Da, bilo je zvučno boljih i mnogo boljih, ali oni su uvek bili u samom vrhu. Radili su i hi-end. Ako si ikada u životu imao prilike da vidiš neki B&O proizvod iznutra onda si kao inžinjer sigurno bio oduševljen i skidao si kapu kvalitetu izrade. Ako si ikada imao prilike da pogledaš neku šemu B&O proizvoda onda si kao inžinjer sigurno bio očaran nekim specifičnim rešenjima (nađi recimo šemu njihovog gramofona - pazi gramofona, ništa ozbiljnije - sa kraja 70-tih godina pa prokomentariši javno neka rešenja!).
Najveći deo života se bavim hi-fi tehnikom tako da meni ne možeš da prodaš (a ima ovde još ljudi jako verziranih u materiju) neke malo kvalitetnije proizvode kao hi-end, nekome verovatno možeš. Primera radi ja imam Luxman i jako dobro znam kakav je to uređaj - jako kvalitetan i prilično skup, ali nije hi-end. Zato je Luxman i napravio firmu Accuphase kroz koju je prezentovao svoja vrhunska dostignuća. Mogu još mnogo da pričam o tome, ali nema potrebe.
- Dersu Uzala
Mislis na onaj tangencijalni momenat. Slusao sam i to. Mogao bih da ti pricam bajke o tangencijalnim gramofonima (vinil) a tek o onim drugimSava wrote: Ako si ikada imao prilike da pogledaš neku šemu B&O proizvoda onda si kao inžinjer sigurno bio očaran nekim specifičnim rešenjima (nađi recimo šemu njihovog gramofona - pazi gramofona, ništa ozbiljnije - sa kraja 70-tih godina pa prokomentariši javno neka rešenja!).

Dobro je, napredujemo malim korakom, ali napredujemo! U prethodnom tvom postu B&O ne zadovoljava hi-fi standarde, u ovom zadovoljava, doduše jedva. Jes` da sada pominješ nemački, ali ipak standard. Zaista ne bih više diskutovao o hi-fi tehnici jer ovo i nije forum za to, a i tema gubi svoj početni smisao.Dersu Uzala wrote: Njihovi uredjaji se jedva kvalifikuju kao Hi-Fi po DIN standardima.
P.S. I ne mislim na tangecijalni gramofon već na nešto mnogo starije od toga, ali nije ni bitno.
- Dersu Uzala
Ne, nisi me shvatio. Jedva zadovoljavase Hi-Fi standarde. Ne bih da lazem, ali po DINJ standardu, Beogram 8000 trakas recimo (u tom muzickom centru koga sam slusao goooooodinama kod burazera od strica) freq odziv je bio 30Hz-17,000Hz. +- 3db. Alo? Ako znas kako se to meri, i sta je Hi-Fi, onda znas sta je sta. Bese kazem Nakamichi 680ZX, o Tandbergu TCD 3004 ili 3014 da i ne pricam. 18-22,000 Hz. State-of-the-art. Tandberg su doduse bili Norvezani, tako da ti je oprosteno
. I to op amerigojskom RIAA standardu, mnogo strozijem od nemackog DIN.

Da, pocinjete polako da odstupate od teme.Sava wrote: a i tema gubi svoj početni smisao.

- Dersu Uzala
Polako? Tangenta burazeru odavno. Ali ok jeFunkomat wrote:...polako...

To polako je bila sala. 

Nekoliko pedala ili jedan procesor ! mislim stvarno gde vucete ovo?
JA KAZEM NEKOLIKO PEDALA. Ajde ako mozemo da nastavimo u tom pravcu, iznosite misljenje o tome a ne o Hi Fi vs kvazi Hi Fi.
Dovoljno je sto je opste poznato da su gitaristi gear frikovi i manijaci, jos nam trebaju Hi Fi zaludjenici koji su poznati kao jos gori
JA KAZEM NEKOLIKO PEDALA. Ajde ako mozemo da nastavimo u tom pravcu, iznosite misljenje o tome a ne o Hi Fi vs kvazi Hi Fi.
Dovoljno je sto je opste poznato da su gitaristi gear frikovi i manijaci, jos nam trebaju Hi Fi zaludjenici koji su poznati kao jos gori

Ja kazem Axe Fx UltraJA KAZEM NEKOLIKO PEDALA

A sto se tice HI FI-a, slobodno otvorite novu temu ako imate o cemu da diskutujete, ostali ce da nauce nesto novo

Nekoliko procesora ili jedna pedala?