Lično sam se uverio da svaki graditelj ima svoje metode pa tako ne postoji jedinstveni "put" do instrumenta nego treba primenjivati ono što odgovara u datim okolnostima (alata, materjala, ideja...).
Ovo je primer (i moj mali eksperiment) gradnje el. klasične gitare, odnosno gitare od punog drveta, sa akustičnim komorama i najlon žicama.
Kao ljubitelj klasične gitare rešio sam da isprobam neke svoje ideje oko ozvuke za akustične instrumente pa ćemo na kraju videti šta će od svega ispasti.
Najveći problem je doći do kvalitetnog drveta.
Ja sam, pošto sam se uverio da razna skupocena i egzotična drva koja se prodaju kod nas (za izradu nameštaja uglavnom) apsolutno ne odgovaraju potrebi izrade instrumenata, rešio da sve izradim od domaćeg drveta (tj. drveta sa ovih prostora).
Zato sam se dao u potragu i nakon dosta, dosta vremena (i eksperimenata) došao do nekih komada koje sam rešio da upotrebim.
Svaki komad je prirodno sušen preko 20 god.
Dakle za telo -1. divlja kruška-oskoruša (tonski izvanredna)
2. domaća kruška (takođe tonski vrlo dobra).
Za vrat - trešnja (mnogi graditelji ovo ne bi preporučili ali ovaj komad je izvanredan i testirao sam ga pod ogromnom tenzijom-nije se iskrivio ni malo (valjda jer je jako suv, star ali neoštećen).
Fingerboard i kobilica - orah (takođe jako star).
Inače kruška je jako tvrdo drvo pa treba imati dosta strpljenja i iskustva u obradi.
Na slici je daska divlje kruške-oskoruše (pravo blago):

Prvi korak je izrada tela.
Telo sam radio iz dva dela (gornjeg i donjeg).
Najpre se iseku daske (oblik gitare preko ranije izrađenog šablona) a onda se glodalicom "izvuku" središnji delovi "mesa" (tj. drvne mase) kako bi se napravila centralna šupljina u koju se mogu obrazovati akustični kanali.
Na ovaj način telo postaje vidno lakše (kruška jeteško drvo) jer se odstrani veći deo drvne mase.

Na ovoj slici se vidi početak izgradnje akustičnih kanala u koje planiram da inkorporiram piezo film(ove) kako bi cela gitara pevala.

Na telu je potrebno uraditi otvore za elektroniku i naravno "mesto" za vrat čija izrada sledi.
PS. Pitanje za "nadležne": zašto su slike tako male?
U čemu grešim?
Napomena: Intervenisali smo i slike su sada velike... Puno hvala na tome što svoje znanje deliš sa nama!