Pomoc oko kupovine..

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

vuk0125

Pomoc oko kupovine..

Post by vuk0125 » 16 Sep 2009, 17:03

Odlucio sam da kupim el gitaru.( sviram akusticnu 5 god).. e sad.. Skupio sam oko 300 e.. Interesuje me koja bi to dobra gitara mogla da se kupi za te pare.. Sta vi preporucujete i kakva su vasa iskustva??? Na njoj bih svirao Rock, Blues,,(Claptona, Santanu....ali i Guns-e, Metaliku, Sabath-a,, Hendrix-a).. Zelio bih i da mi preporucite i neko pojacalo za kucu do jedno 75 e... Ili je ipak bolje kupiti Jeftiniju gitaru pa neko pojacako od oko 150-200??? (licno mislim da je bolje skuplju gitaru a pojacalo za kucnu upotrebu)???
sta mislite o Yamaha Pacific 112 ??? da li je to dobra gitara za Rock?? Da li je dobar odnos Cijena-kvalitet..
Sva pomoc bi mi dobro dosla.....

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Re: Pomoc oko kupovine..

Post by nemanjavelimirovic » 16 Sep 2009, 17:08

Ajde ti bar saslushaj, uglavnom se mladi opredele za neke gluposti, za te pare koje imash uzmi ove dve stvari i bices zadovoljan mnogo duze no shto si mislio.... :D
GITARA http://www.kupujemprodajem.com/Ibaneza- ... -oglas.htm
POJACALO http://www.mixmusic-company.com/show_bo ... bn=1050024
:ziveli:

vuk0125

Post by vuk0125 » 16 Sep 2009, 17:31

Znam da se bolje razumijes od mene.. Ali zar nije bolje da uzmem neko slabije Pojacalo, a malo jacu gitaru...?? Ovdje je cak i skuplje pojacalo od gitare :? :? :? ..
Mozes li mi reci sta o gitari Yamaha Pacific i imas li kakva iskustva???

muki17
Urednik

Post by muki17 » 16 Sep 2009, 17:35

slabije Pojacalo, a malo jacu gitaru
bas bas suprotno

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Sep 2009, 17:59

Pa zapravo nema tu obrasca. Zavisi šta planiraš da radiš s opremom. Ako ideš u neki studio za probe gde postoji solidno pojačalo, odnosno ako imaš odakle da pozajmiš ili iznajmiš jače pojačalo za sporadične svirke, onda ne moraš da kupuješ ne znam kakvo pojačalo. Ali... Mala i slaba pojačala najčešće mogu samo u sobi da se koriste, pa je veliko pitanje da li išta dobijaš tako. Svakako nisu dovoljna za svirku. Ovo pojačalo koje ti je Nemanja preporučio je verovatno best buy za te novce kad su nova pojačala u pitanju, radi sasvim pristojno, ima dovoljno snage za manje svirke, ima 12" zvučnik, nema gomilu efekata, pa samim tim i gomilu elektronike koja će da zakaže kad ti najmanje treba, ima 2 kanala sa, za moje potrebe, sasvim pristojnim drajv kanalom, mada čujem da ljudi koji vole tvrđu svirku kažu da im treba ipak neka pedala ispred. Mislim da je sve ispod ovoga prilično bačena para. Možda ćeš da uštediš 40-50 evra, a dobićeš nešto vrlo sumnjive upotrebljivosti.

To slabija gitara, jače pojačalo, jača gitara, slabije pojačalo... ne ide to tako, nije tako prosto. Ti si naveo budžet koji imaš, i Nemanja ti je dao jako dobar savet u okviru tog budžeta. Svakako je lepo kupiti i finu gitaru i fino pojačalo, ali to nije izvodljivo sa tim parama. Pri tom, nemoj da misliš da bi u ovim cenovnim okvirima mogao da nabaviš ne znam koliko bolju gitaru, opet bi to bila gitara koju bi u neko dogledno vreme želeo da promeniš. A pojačala koja koštaju 70-80 evra teško da vrše bilo kakav posao.

Pacifica koju si naveo je vrlo solidan instrument, i dosta univerzalan. To je fina kupovina, posebno za početnika koji nije siguran kakav ton želi da dobije iz gitare. Ako dobro pamtim, ta gitara bi u paru sa ovim pojačalom što je naveo Nemanja koštala oko 400. Ako ti nije problem, ako ima šanse u dogledno vreme da skupiš još koju kintu, sačekaj. Ko žuri kad kupuje instrument, obično se ubrzo pokaje kad vidi za kako malu razliku je mogao da pazari solidnije.

Gledaj oglase redovno, može lepa kombinacija da ti naleti.

vuk0125

Post by vuk0125 » 16 Sep 2009, 18:08

hvala mnogo za savjetla.. Negdje sam cuo da Pacifica ima tanak vrat (mislim da ce mi to smetati jer sviarm trenutno akusticnu gitaru) Ibanez ne volim nesto puno.. Jer na youtube-u sam vidio njen zvuk i nije mi se nesto posebno svidio.. (mnogo bolji kod yamahe) jer ne zelim ja nikakav hard rock zvuk.. Zelim nesto nalik kleptonovom( naravno ne ocekujem bas isti zvuk jer njegova gitara je mnogo skuplja)..

Trooper
Urednik

Post by Trooper » 16 Sep 2009, 18:18

Pacifica 112 je jedan od najboljih izbora u tom cenovnom rangu. Jedini problem je to sto nije za metal, ali ti i sam kazes da ti treba dobar klin, zato ti i ja preporucujem Yamahu

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Sep 2009, 18:24

OK, onda u suštini tebi treba nešto sa single coil magnetima, i ta Pacifica bi bila lep izbor, a ima i humbucker u bridge poziciji ako hoćeš malo da zasviraš i nešto tvrđe.

GAX 30 je za te pare pristojan instrument, ali ja je ne volim, kao što ne volim većinu solid body gitara sa 2 humbuckera, ne zanima me takav ton. Ali nije to loša gitara za početnika. Teško je kupiti prvu eletričnu, posebno neku koja će da pokrije razne potrebe.

Inače da znaš da ćeš se iznenaditi koliko se drugačije svira akustična i električna, tako da nemoj da povlačiš paralele između debljine vrata na jednoj i na drugoj, nije to presudno, prosto ćeš se navići na to da se jedna svira ovako, a druga onako.

vuk0125

Post by vuk0125 » 16 Sep 2009, 18:50

theTrooper wrote:Jedini problem je to sto nije za metal
Znam to,, Meni inace nije potreban metal zvuk.. Ali posto sam ja apsolutni pocetnik nadam se da bi na njoj moglo da se svira i malo od jaceg rocka.. Metalica, Gunsi, Jimi hendrix..
da li je ovo uradio sa nekim posebnim efektima na papucici ili su svi ovi efekti na samoj gitari???
http://www.youtube.com/watch?v=RWxPfr3p ... re=related

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Sep 2009, 19:01

Ovo je, kako kaže autor snimka, snimano bez efekata. Mada je ovo jako loš klip, pršti zvuk neviđeno, tako da je teško razlučiti šta je sve doprinelo ovakvom zvuku. Činjenica je da kada sviraš na bridge magnetu i imaš skroz otvorenu tonsku kontrolu možeš da dobiješ ovako oštar, praskav ton, posebno okidajući ovako blizu kobilice, mada bih ja rekao da je ovo skliznulo u crunch koji ne potiče samo od kvaliteta snimka, mora da je pojačalo doprinelo tome. I ovo nije ista Pacifica za koju si se ti interesovao, ova je skoro duplo skuplja.

vuk0125

Post by vuk0125 » 16 Sep 2009, 19:22

Pa da li bi dobro bilo da kupim ovu gitaru??? I koje mi pojacalo preporucujes.. Jos jednom ponavljam da bi svirao I malo jaci rock.. Gunse, metaliku.. da li je to izvodljivo na ovoj gitari???

MaLuCkO

Post by MaLuCkO » 16 Sep 2009, 19:28

ovako...Imam ja pacificu vec pa recimo godinu i po dana!I ako te zanima metalica gunsi i tako to pacifica ti je dobar izbog ima hum u bridgu i jako je svetao mozda ti to zasmeta mozda ne odi do prodavnice probaj!Da bi svirao to sto zelis da sviras osim gitare dobre treba ti 2-3 tone distorzije tako da trebalo bi i o tome dosta da razmisljas!

Edit:Za neki blues i tako slabiji rock ce ti pacifica odgovarati al ono to je moje cisto subjektivno misljenje!Hiljadu ljudi hiljadu cudi!

Bozha

Post by Bozha » 16 Sep 2009, 19:40

Necu da ulazim u raspravu pojacalo ili gitara... samo jos predlog da ti zakomplikujem izbor. ;) Skoro sam asistirao u jednoj kupovini sa zahtevima i budzetom slicnim ovim tvojim i odluka je pala na Blade Texas Clasic. Vrlo ozbiljan instrument na duze staze i po onom sto sam tada video i cuo najbolja kupovina za te novce.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Sep 2009, 19:45

Nemoguće je sve žanrove pokriti s jednom gitarom, tako da nemoj da očekuješ previše. Može da se svira tvrđa svirka na ovoj gitari, ima taj humbucker gde treba. Gunsi meni nisu primer nekog mnogo tvrdog zvuka, i verujem da bi uspeo sasvim fino da upotrebiš ovu gitaru za taj zvuk. Metallica je teži zvuk, za njih sumnjam da ćeš izvući baš taj ton, ali kao što rekoh - ne možeš sve postići samo s jednom gitarom.

112 je ok kupovina. Za moj ukus, bolja kupovina od GAX 30. Ali taj GAX je dobar za neko prašenje, može ta gitara jako "masno" da zvuči. Ali po meni nije za Clapton zvuk. Pa ti vidi.

A što se tiče pojačala, ako pričamo o novim pojačalima, apsolutno sam saglasan sa Nemanjom. Inače da znaš, Nemanja je jedan od najaktivnijih live izvođača ovde na forumu, i zna čovek šta priča, ima lepo iskustvo, i ne daje savete iz dimenzije X, nego onako, primerene našim uslovima života i sviranja.

vuk0125

Post by vuk0125 » 16 Sep 2009, 20:37

A da se okrenem klasicnom rock n roll stilu koju bi mi onda gitaru preporucio??? (ne metal nego klasicni Rock)

Post Reply