Moj prvi pokušaj izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Felix

Re: Moj prvi pokušaj izrade gitare

Post by Felix » 17 Sep 2009, 16:20

A šta reć na ovo nego :bravo:
Čim mi se popravi krvna slika i sam ću tvojim stopama.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 17 Sep 2009, 17:51

Pa komšija, želim ti što brži oporavak pa nazad na posao, nemoj da se opuštaš... :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 21 Sep 2009, 09:00

Evo napokon sam johu koju sam kupio isekao i "pustio" kroz diht-abrihter pa je sve spremno za lepljenje...

Image
Image

Sa leve strane se vidi jedno telo grubo isečeno. Juče sam pod stege stavio sledeća dva komada i tako ću ići dan po dan dok sve ne bude spojeno. Onda sledi grubo sečenje pa obrada pomoću šablona koji se isto vidi u pozadini. A da, tu je i orahovina od koje planiram verziju sa 2 hum-a koji će se splitovati, ali o tom po tom.
Trenutno sam u fazi potrage za jasenom pa ćete i to videti kada ga se dočepam... :ziveli:

P.S. Našao sam i pravi lepak za ove stvari, ko je malo upućen u izradu gitara sigurno zna za Titebond 8) .

oboss

Post by oboss » 21 Sep 2009, 10:55

super ti ovo sve izgleda. doduse moraces otvoriti novu temu nesto kao nikolina radionica jer ovo nije vise prvi pokusaj izrade gitare.:) ovo je prava manufaktura svaka cast. dopada mi se boja tog oraha. i ja sam nabavio oraha i jedva cekam da ga iskrojim jer ima mnogo lepu saru tj rebra izgleda.
sta reci samo seci i ajmo jos slicica .

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 21 Sep 2009, 11:49

Pa i jesam razmišljao da otvorim novu temu, ako modovi misle da je tako pametnije neka slobodno to urade ili da ja sam prebacim sličice i otvorim novu temu?
Ovaj orah što ja imam je jako lep, ima neku neuobičajenu tamnu boju, planiram da ove šare istaknem crnim bajcom a onda preko "udarim" neku transparent boju, videću već šta će mi pasti na pamet. Možda se neko javi ko je zainteresovan za ručno rađenog Telca pa ću boju raditi po želji. Znači ako je neko zainteresovan neka se javi, sve se možemo dogovoriti... :ziveli:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 21 Sep 2009, 17:18

NikolaNis wrote: ...P.S. Našao sam i pravi lepak za ove stvari, ko je malo upućen u izradu gitara sigurno zna za Titebond 8) .
E sad cu da te razocaram, al jbg :( Promasio si tip titebond-a, :D. Inace, orah ti je super :shock:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Sep 2009, 08:44

Veruj da nisam, nemoj da te buni pakovanje jer naši to dobijaju u kantama a onda se prebacuje u ova pakovanja od 500 ml. Inače vlagootporan je i otporan na niske i visoke temperature, a iz ličnog iskustva sam se uverio da drži kao blesav. Možeš drvo posle da treskaš i bacaš i pući će bilo gde ali tu gde je lepljeno nema šanse... :ziveli:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 22 Sep 2009, 13:55

NikolaNis wrote:Veruj da nisam, nemoj da te buni pakovanje jer naši to dobijaju u kantama a onda se prebacuje u ova pakovanja od 500 ml. Inače vlagootporan je i otporan na niske i visoke temperature, a iz ličnog iskustva sam se uverio da drži kao blesav. Možeš drvo posle da treskaš i bacaš i pući će bilo gde ali tu gde je lepljeno nema šanse... :ziveli:
:lol: Da lepis epoxidima bio bi jos jaci spoj, ali nije u tome stvar :!:

Za sledeci instrument koristim cetiri vrste lepka, tako da odlicno znam o cemu pricam. Mislite o tome... :wink:

I da, :ziveli:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 22 Sep 2009, 14:29

Svako radi na osnovu svojih saznanja i iskustava, ovaj lepak nisam uzeo tek tako. Pored mnogih informacija sa neta imao sam prilike da se upoznam i sprijateljim sa čovekom koji oko 30 godina radi sa drvetom (ne mislim na pravljenje nameštaja od iverice već na rad sa punim drvetom i izradu jako zanimljivih stvarčica). Od njega sam takođe dobio najtoplije preporuke za korišćenje ovog lepka. I naravno da nije bitno da je samo spoj jak, ali da ne ulazimo previše u detalje.

O svemu, pa i o lepku sam mislio :wink:

I opet da... :ziveli:

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 22 Sep 2009, 17:19

:lol: :lol: :lol: Ondak u redu :lol: :lol: :lol:

oboss

Post by oboss » 22 Sep 2009, 19:33

uf al ste mu ga vas dvojica dali po misteriji. kao to je lepak ali ne samo lepak nego necemo sada o tome vi ostali smrtnici umrite u neznanju. hehehe salim se naravno. 1952 godine je postojao mnogo manji broj formula za muckanje lepka za drvo. uglavnom je svaka firma kao imala svoju "formulu" ali svaka formula je bila gotovo identicna i imala je isti ucinak tj lepila je drvo. mislim da je jedini veci napredak napravljen u smislu dodavanja aditiva koji povecavaju brzinu stvrdnjavanja. ma ne zamerite verovatno nisam u pravu ( 1952 glede legendarne godine za telce, za koje se legenda kaze nije dogodilo da puknu po lepljenom mestu )

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Sep 2009, 08:36

Lopkovi za drvo i Telci, znači na dobrom sam putu... :D
Ma kao što sam gore pisao, svako ima neku svoju metodu, bilo bi dosadno da svi pravimo iste gitare od istih materijala sa istim lepkovima, istim kompletima magneta, čivija i ostalih delova. Ovako će ljudi moći da biraju... :ziveli:

Stanko

Post by Stanko » 23 Sep 2009, 10:34

Ma pusti lepak mi cekamo jos slika :D :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 23 Sep 2009, 11:56

Biće slika, sinoć sam baš stavio pod stege onaj orah, danas to skidam pa nastavljam sa johom. Kad sve lepo spojim onda sve sečem na grubo kao onaj jedan komad koji se vidi na poslednjim slikama. U međuvremenu vršim neke pripreme za rad na vratovima, bićete obavešteni... :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 28 Oct 2009, 08:25

E pa ne da mi se da radim onoliko koliko ja želim, tek sam juče "uhvatio" slobodno popodne posle duuugooo vremena pa sam sve ono što sam pripremio isekao na grubo i na približne mere. Izvinjavam se zbog lošeg kvaliteta fotografija ali sam zaboravio da ponesem aparat pa sam slikao telefonom. Evo kako to izgleda:

Image
Image
Image

Post Reply