Kupovina drveta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: Kupovina drveta

Post by NikolaNis » 23 Sep 2009, 11:53

Ah, te perverzije su uvek malo skuplje, tako ti je to u životu... :D

djoksi

Post by djoksi » 23 Sep 2009, 14:11

Pa ok za javor rebras da bude toliko skup ali mislim da je to malo velika cena za orah.
900 eura za kubik oraha je mnogo.Ja sam u mom kraju naleteo kod par ljudi i svi su imali prvoklasan orah a cena nije bila veca od 600 eura i odmah da kazem da je bio prirodno susen po 5-6 godina i vise a ovo sto se nalazi po ovim vecim stovaristima je suseno drvo u susnicama i pitanje je kako je sve to odradjeno.

Mogut

Post by Mogut » 24 Sep 2009, 21:15

Samo da pitam jednu stvar laički. Da li na stovarištima prodaju građu po principu:

kubik je npr 1000E, ja uzmem dasku 40x60x5cm,
i oni mi je naplate 0.4x0.6x0.05x1000E = 12E.
Pri tome ja nadjem dasku koja mi se dopada, ili iz dva komada ako nema dimenzija itd...

Čisto da se informišem pre bilo kakvog daljeg razmatranja.

djoksi

Post by djoksi » 24 Sep 2009, 23:23

Mogut wrote:Samo da pitam jednu stvar laički. Da li na stovarištima prodaju građu po principu:

Pri tome ja nadjem dasku koja mi se dopada, ili iz dva komada ako nema dimenzija itd...

Tako bi trebalo mada je meni jedan graditelj sa drugog foruma trazio npr za dasku pticijeg javora 50x20x4.5cm trazio 400eura pa ako izracunas po toj kombinaciji,kubik bi morao da platis pravo bogatstvo

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 25 Sep 2009, 08:41

Mogut, takva je situacija kako si je opisao. Ali i djoksi je u pravu, za ta malo specifičnija drva treba da se izdvoji malo više para, ali ne baš toliko koliko je njemu taj "kolega" sa drugog foruma hteo da uzme, po meni je to "malo" bezobrazno... :grummel_2:

djoksi

Post by djoksi » 25 Sep 2009, 11:00

NikolaNis wrote:Mogut, takva je situacija kako si je opisao. Ali i djoksi je u pravu, za ta malo specifičnija drva treba da se izdvoji malo više para, ali ne baš toliko koliko je njemu taj "kolega" sa drugog foruma hteo da uzme, po meni je to "malo" bezobrazno... :grummel_2:
Bezobrazno???...
pa iskreno nisam mogao da verujem dok sam citao mejl,koju mi je cenu lupio,ipak ocekivao sam recimo da bude priblizno ili eventualno malo skuplje nego kad bih recimo narucivao preko neta i placao postarinu i carinu.
Evo imas na Stewemac-u solidnog drva za top a ako vise guglas naci ces jos

http://www.stewmac.com/shop/Bodies,_nec ... es#details

Mogut

Post by Mogut » 25 Sep 2009, 15:45

Kubik bi te izašao oko 88.900,00 evra. Tolko košta kubik kokaina.

Mozda je ptičiji javor neka šifra da se nađe neka "roba" na netu,
pa ti čovek jeftino ponudio, a ti ne samo što si odbio već da i grdiš haha.

Šalu na stranu, jasno da neki parčići moraju koštati višestruko od cene po kubiku, ali to je suludo.

Hvala na informacijama.

djoksi

Post by djoksi » 26 Sep 2009, 10:37

Mogut wrote:Kubik bi te izašao oko 88.900,00 evra. Tolko košta kubik kokaina.

Mozda je ptičiji javor neka šifra da se nađe neka "roba" na netu,
pa ti čovek jeftino ponudio, a ti ne samo što si odbio već da i grdiš haha.

Šalu na stranu, jasno da neki parčići moraju koštati višestruko od cene po kubiku, ali to je suludo.

Hvala na informacijama.
Uhh,lepa cifra,moracu ja da kupim kubik pa da preprodam,je..s gitare,drvo je zakon!!! :D :D :D :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 10 Oct 2009, 09:22

Malo sam listao net u potrazi za informacijama o vrsti drveta od kog je napravljen moj Jackson, pa sam naleteo na ova dva linka gde su informacije o vecini popularnih vrsta drveta za izradu instrumenata (gitare)
http://www.bothner.co.za/articles/bodywoods.shtml
http://www.warmoth.com/Guitar/Bodies/Op ... tions.aspx

Sada, ono o cemu je vec raspravljano, a to je da je po oba ova linka, orah (walnut), tonski svetliji od mahagonija, i da je slicniji, izmedju jove(alder) i javora... :)

Stanko

Post by Stanko » 29 Oct 2009, 09:59

Uglavnom juce sam pazario dva lepa parceta mahagonija :) odustao sam od oraha posle jos par nekih ubedjivanja, i citanja na internetu. Ove dve daske su taman za jedno telo za explorer, a vrat i top ce biti javor (koji tek treba da kupim).

Drvo uzeh kod "Strajka", u Slancima (jos uvek Beograd) posle Lesca, jedno 5 minuta voznje, pitate mestane za ulicu Lole Ribara, skrenete levo (mala ulica uzbrdo) i onda prva desno mislim. Uglavnom stovariste je jako lepo sredjeno i fensi (sto je veliki kontrast sa okolinom), i ima svasta. Doduse javor nemaju :P Ljudi su stvarno ljubazni i usluzni, potrudili su se da mi nadju daskum isprevrtali sve, itd itd. Stvarno svaka pohvala. Inace uzima se cela daska, ali ako im je ostalo neko parce moze da se uzme i ono, ili ako od parceta koje iskasape ostane njima upotrebljiva velicina. Racuna se po kubikazi (cini mi se da je ovaj mahagoni bio 1700e). Mene su ove dve daske ~65x26 dosle 40e (sa obradom za koju mi rekose da nije uracunata :) ). Inace prvo su mi obradili drugu dasku i kad smo zakljucili da je zizak napao, bez ikakvih primedbi smo nasli novu dasku koju vidite dole. Spremne su za lepljenje nadam se da cu ovih dana da obavim :) (desio se incident sa lepkom koji sam uzeo, drugar ga je zveknuo i flasa je prsla :D pa moram novi da uzmem) :) :)
Citiram sam sebe na ovoj temi cisto da bude lakse za pronalazenje. :)

Inace onaj orah sto sam uzeo mi stoji pa ako nekom treba nek se javi ;)

P.S. Ako admini misle da nije lepo od mene sto ovo kacim 2 puta, nek brisu ;) :ziveli:

milanCHE

Post by milanCHE » 11 Feb 2010, 17:56

Mogut wrote:Samo da pitam jednu stvar laički. Da li na stovarištima prodaju građu po principu:

Kako gde,kako gde...jedno ti 100000% sigurno mogu reci: najposteniju kupovinu u zivotu i najkorektniju sam imao na stovaristu "Drvo Trade" na Surcinskom putu...nas brat Steva (Nimcevic) je vec spomenuo gde se ono tacno nalazi, a i kontakt telefon...uostalom,lako se progugla......i tu je bila cena (negde u avgustu 2009.) oko 58.000 din / kubik za javor (po tadasnjem kursu oko 630 e/kubik).U pitanju je, dakle , javor obicni-ravni (ili ti "plain maple",...dakle nije pticiji, nije rebras, vec onaj standardni od koga se radi 90 % vratova iole boljih el.gitara )..... elem, lepo odes, izaberes dasku (ili vise njih), uglavnom su dimenzije nekih 110 do 120 cm duzine, 10 tak cm sirine i 5 cm debljine...idealno i za bass gitare!)
kad odaberes te "daske" odes lepo na kasu, oni to preracunaju u kubne metre (sve u hiljaditi deo kubika tacno) i shodno tome i platis.....a imas mogucnost da u jedno vecem delu stovarista gde stoje jos neobradjene fosne duzine 20 tak metara i sirine 40 tak cm (debljina je standardna "petica"), kupis celu fosnu ili deo fosne ili da ti na licu mesta (za dz...,naravno) istu okrate i da uzmes onoliko koliko ti odgovara)....i to se isto preracuna , tj. izracuna se kubikaza tako kupljenog komada i izracuna se cena u odnosu na kubni metar......nema lazi, nema prevare......primera radi, mene su tada 3 " grede" dimenzija otprilike 100 - 120 cm x 10 tak cm x 5 cm, izasle negde oko 1500 dinara i jedna veca "talpa" ( isekli mi fosnu na licu mesta) dimenzija 1,5 metara x 30 tak cm x 5 cm oko 1200, 1300 dinara.....a o firmi "Paning" necu ni da pricam....pazi kad se vise isplati da kupis parce drveat preko eBay-a, pa po cenu da te ovde "unerede" carinici, spediteri i ostala gladna birokratska bagra, opet te izadje 3,4 puta jeftinije nego u tom "Paningu",kod "majstor" Srkija........pisacu jos po ovom pitanju, i ja sam na tragu nekom rebrastom javoru ovih dana, po nekoj razumnijoj ceni, ovde kod nas u krugu do nekih 300-tinak km od Beograda.....inace,zvah jutros i one u Slancima...nemaju javor, imaju zato egzote svih vrsta.....
izvinjavam se na ozivljavanju matore teme, slobodno brisite post ako je neumesan....nije bila namera da spamujem....
POZ

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 12 Feb 2010, 11:57

Pa jel moze neko da da okvirni cenovnik za kubikazu (ne samo u Bg) za
javor,jasen,orah,hrast,tresnja,kruskla,lipa,topola, kesten
Jos jedno pitanje: kako i gde proveriti vlagu drveta ?

Stanko

Post by Stanko » 13 Feb 2010, 00:17

SiskoMarcetic wrote:Pa jel moze neko da da okvirni cenovnik za kubikazu (ne samo u Bg) za
javor,jasen,orah,hrast,tresnja,kruskla,lipa,topola, kesten
Jos jedno pitanje: kako i gde proveriti vlagu drveta ?
cena zavisi od mesta gde uzimas, kvaliteta drveta i kolicine (manju kolicnu cesto vise obracunaju) :)
npr ja sam dve daske javora platio 105e, a dok drugo malo vece parce isti prodavac ceni na 1000$, nek me oboss ispravi ako se ne secam tacne cen ;)

oboss

Post by oboss » 13 Feb 2010, 00:45

"obicno" suvo drvo koje se uzima mereno na kubikazu se krece u rasponu od 500 - 1000 eura po kubiku. tu spada orah, jasen, hrast, javor, joha i slicno. da sada ne nabrajam tacno po cenama koje su razlicite od prodavca do prodavca u zavisnosti od kvaliteta gradje i suvoce. to je i najisplativiji nacin nabavke drveta za gradnju. milanCHE rece da je nasao javor za nekih 600 i nesto evra po kubiku i toje veoma povoljna cena. jako je bitno i kako je rezana gradja. kod nas retko ko reze po quartwrsawn principu i uglavnom se drvo reze plain sawn metodom jer je tu najbolja iskoriscenost drveta koje se sece. sto se tice drveta koje se koristi za takozvane topove ili za ekskluzivnije primerke instrumenata tu je cena diktirana kvalitetom "sare" i dimenzijom komada . tu postoji klasifikacija od finewood do AAA kvaliteta tako da se moze naleteti i na komade od po 1000 evra za dasku , ali to mora da bude zesca perverzija suvoce ikvaliteta. tu se uglavnom radi o javoru u varijetetima rebrasa, pricijeg javora, quilted i slicno. realno se parce pristojnog rebrasa moze nabaviti za 30 -50 evra. stanko je pazario dva lepa komada javora a zajeno smo videli i taj komad koji prodavac ceni 1000. to je bio komad namenjem za violoncelo i u varijetetu quilted sare. mislim da mu je cena bila malo naduvana ali debljima mu je bila preko 8 cm a sirina 42 cm pa je to bas lepo parce ko zna sta ce sa njim.

SiskoMarcetic

Post by SiskoMarcetic » 13 Feb 2010, 19:32

Meni kolega nudi 10 godina suv jasen za 500 e. Problem je sto su dimenzije talpe 5 x 50 x 500 [cm]. Sta da radim sa talpom od 5 m, necu da pravim 10 gitara vec samo 1 ? Kaze da mu se ne isplati da ih secka i prodaje na 0.5 m

Post Reply