Ibanez RG 1570 ozicenje za promenu magneta

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Mrav

Ibanez RG 1570 ozicenje za promenu magneta

Post by Mrav » 28 Sep 2009, 15:12

Evo, na temi o gitari sam napravio uz pomoc ljudi sa foruma izbor magneta koje bih ugradio u ovu gitaru.

to su:

Air Norton - neck
Vintage Virtual Blues - mid
Norton - bridge

Pokrenuo sam sledecu temu na ibanezovom forumu:

http://forum.ibanez.com/Default.aspx?g=posts&t=77648

Ja zelim ovako da napravim polozaje prekidaca, bez ikakvih push pull potova i sl :
1 polozaj - neck humbucking
2 polozaj - neck splitovan, srednji splitovan
3 polozaj - srednji humbucking
4 polozaj - bridge splitovan, srednji splitovan
5 polozaj - bridge humbucking

tamo smo dosli do 2 resenja kako ja vidim za to kako zelim da povezem sve. jedno je super-switch (4-polni onaj sa 20 stopica :? ), drugo je nesto sa postojecim prekidacem, ali nisam siguran da to moze da se postigne, posto mi treba u polozajima 2 i 4 da se splituju i srednji (koji je humbucking) i bridge odnosno neck magnet. Na kraju ove teme na ibanez forumu je lik dao ideju kako bi to moglo da se uradi. Da li je po vama to moguce tako povezati, bez spec. prekidaca? nesto mi je tu sumnjivo?

Poz.

Rocket Roll

Re: Ibanez RG 1570 ozicenje za promenu magneta

Post by Rocket Roll » 28 Sep 2009, 22:37

Mrav wrote: Vintage Virtual Blues - mid...
2 polozaj... srednji splitovan...
4 polozaj... srednji splitovan...
Pričaš o DP402 modelu? Odakle ti ideja da iz njega splitovanog izlazi išta pametno?

Mrav

Post by Mrav » 29 Sep 2009, 10:50

Rocket Roll wrote:
Mrav wrote: Vintage Virtual Blues - mid...
2 polozaj... srednji splitovan...
4 polozaj... srednji splitovan...
Pričaš o DP402 modelu? Odakle ti ideja da iz njega splitovanog izlazi išta pametno?
odavde:
http://www.dimarzio.com//media/diagrams/B2.pdf

kaze ovako:
...If there is also a
humcancelling pickup like a Virtual Vintage® model in the middle position, it becomes necessary
to turn off the bottom coil of the middle pickup as well as one coil from the outside humbucker.
This can't be accomplished with a standard 5-way selector switch. The diagram shows how to do
this with a multipole 5-way (EP1112).

Doduse, ono sto nisam snimio ovde, je da ima lepo sema za taj setup sa multipole prekidacem. Sta mislite?

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Sep 2009, 13:07

Mrav wrote: kaze ovako:
...If there is also a humcancelling pickup like a Virtual Vintage® model in the middle position, it becomes necessary to turn off the bottom coil of the middle pickup as well as one coil from the outside humbucker.
Ali zvuk splitovanog DP402 ne liči ni na šta pametno, to hoću da ti kažem. Možeš da ga splituješ, ali zvuk ti neće biti previše upotrebljiv, osim za neki eksperiment.

Ako ipak hoćeš da vežeš hambaker u singl formatu (kakav je DP402) u srednju poziciju, posmatraj ga kao običan hambaker - tražiš dijagram za tri hambakera, drugim rečima. Ovo bi bilo najlakše ožičenje za taj slučaj: http://www.seymourduncan.com/support/wi ... il1v1t5w3s

Mrav

Post by Mrav » 29 Sep 2009, 14:24

Pa ok je to, najlakse mi je na sadasnju semu, taj srednji da spojim i vezem kao singl koji je uvek u hambaking modu, ali to je za slucajeve kad rade on i hambaker u kombinaciji. Po ovome sto pisu (i to bas za slucaj 2 full size humbucker-a i jedan hum cancelling singl) u tom slucaju bi trebalo splitovati singl.

Nisam siguran kako ce zvucati ta 3 aktivna namotaja (i iz hama, i 2 iz hum cancelling singla), i da tu nesto zbog faza ili cega, ne dodje do degradacije zvuka. Najbolje bi bilo probati obe kombinacije i porediti zvuk, ali to mi verovatno nece biti moguce.

Poz.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 29 Sep 2009, 20:11

Mrav wrote: Nisam siguran kako ce zvucati ta 3 aktivna namotaja (i iz hama, i 2 iz hum cancelling singla), i da tu nesto zbog faza ili cega, ne dodje do degradacije zvuka. Najbolje bi bilo probati obe kombinacije i porediti zvuk, ali to mi verovatno nece biti moguce.
Veži kao sa Simorovog dijagrama, push-pull potenciometar imaš u Music Media Centru, pa vidi da li ti se dopada. U drugoj poziciji, sa izvučenim push-pull potenciometrom, radiće ti jedan kalem hambakera i jedan kalem DP402.

Koristiš već postojeći prekidač i kupuješ samo potenciometar od 500 dinara - manje ulaganje od toga ne može, a modifikacija nije invazivna (možeš sve da vratiš na staro). Ako ti se dopadne kako radi, možeš da ganjaš neki tip superswitcha.

Mrav

Post by Mrav » 30 Sep 2009, 10:13

Da, ali to je vec pitanje ukusa tj. preferencije :roll: , ja ne bih da koristim push pull 8) mada je jasno kako je to moguce resenje. Nije prob. za cenu (push pull od 500 din ili prekidac od 2000), kad vec 'kastomizujem' zelim da bude sve po mom ukusu ;)

Poz i hvala na savetima, mislim da mi je sad skroz jasno sta da cinim.

Evo za tebe Rocket :bambi: :bambi: :bambi:

P.S. U svakom slucaju sam imao ideju da te kontaktiram u vezi ideje i izrade jednog dobrog fuzz-a, po onome sto sam citao na drugim temama, mogao bi da mi bar suzis izbor :D

Post Reply