Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
Bobi

Re: Domaći majstori za izradu i održavanje muzičkih instrumenata

Post by Bobi » 22 Oct 2009, 12:40

Duane wrote:ko'ko para menjanje pragova kod njega, ako nije tajna? :)
Stotka je bila, sa njegovim pragovima - za koje mi je btw rekao da narucuje sa stewmaca.

@ Dersu - naravno da se ne skida, već ima majstora koji to rade sa mnogo manje paznje i preko one stvari ako me razumes...

Sava

Post by Sava » 22 Oct 2009, 16:55

Neki majstori skidaju binding

Da, cene koje sam pomenuo odnose se na kompletnu uslugu sa materijalom, mislio sam da je to logicno.

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 23 Oct 2009, 16:30

Ja sam mislio da je to sto je ranije napisano vazilo samo za rad, da sam nabavljas pragove... :hide:

Tasman

Post by Tasman » 12 Nov 2009, 23:35

Pragovi i nisu neki trosak , komplet ne kosta vise od 15e mislim, a ako se uzima na vise, tj. rude, onda je jos jeftinije. Posao je prilicno pipav i mukotrpan, narocito kad se zna da se radi na tudjoj gitari koja je verovatno toj osobi veoma draga (inace ne bi radio refret zar ne?)
Sto se tice rada sa bindingom , uvek je bolje da se skine u ravni sa fretboardom i uraditi prag od kraja do kraja, mada ce to nekima zvuciti strasno...
Stvar je u tome sto prag nikad ne mozes dovesti u pravu liniju sa bindingom, uvek ce biti ili malo praznog mesta, gde ce se zica glaviti (mora se puniti medju prostor ko zna sve cime..) ili nedaj boze staviti prag tako da ce nategnuti binding, i onda cekati neko vreme da nesto izbije..:-/ Sto se tice onih koji skidaju bindig, svaka cast na BIG balls! Pogotovo sto se ruinira lak koji je na vratu i te kako bitan, posebno na tim delovima oko bindinga,...onda treba sve odraditi sa pragovima tako da su oni u perfektnoj ravni sa ivicom fretboarda, vratiti nepogresno binding , zalepiti ga , ismirglati vrat sa obe strane dovoljno da se ne vidi spoj , moliti se bogu da se neskine farba, ako je farban neck, onda ponovo sve izlakirati u "originalnom" tonu, ispolirati.. i onda opet popuniti rupe koje se nalaze izmedju bindinga i freta!
Drugi je nacin mala prevara gde ce se ostrim skalpelom odvojiti binding od vrata i tako vratiti, bez lakiranja, ali verovatno ste nekad videli kako se lak sa vrata ljusti oko bindinga na nekim gitarama a niste znali zbog cega...
I tako...

rock nation

Post by rock nation » 12 Dec 2009, 19:04

Treba mi savet.

Nabavio sam gitaru za male pare, ali sa veoma losim pragovima i kobilicom. Kopija strata, pa i kobilica takva. Zamena pragova nije lose obradjena ovde, dosta toga je receno, ali kobilica me muci. Ustvari, ja bih nekako to sam da odradim, da ne placam i to kad vec moram zamenu pragova. Da li je to neko radio sam i koliko je komplikovano?

Wolf
Metalhead

Post by Wolf » 12 Dec 2009, 19:34

odsrafis, promenes, zasrafis i cepas :metal:

Tasman

Post by Tasman » 18 Dec 2009, 00:47

Ako se ne gadjaju rupe --komplikovano. A gotovo sigurno se ne gadjaju. Podriginal Fender ima siri razmak od vecina kopija...a i zadnji blok je duzi. Ako ti je tanje telo...paaa...ce icepis majcu :-)

rock nation

Post by rock nation » 21 Dec 2009, 12:21

Da, ne gadjaju se. Samo sedla cu da promenim. Kupio sam neka Ibanez, ali svi su mi rekli da sam zabrljo. Trebalo je da kupim grafitna, jer je bolji zvuk sa njima. E, sad, ja grafitna sedla nisam nigde nasao, pa ako neko zna gde ima i koliko kosta, bio bih zahvalan.

Tasman

Post by Tasman » 30 Dec 2009, 00:18

Za ovde nisam siguran gde ima.
A sto se tice zvuka, nisam bas siguran da je bolje. Pre bih rekao malo drukcije, sto nekom moze da godi, a nekom ne. Grafitni su nastali pri potrebi da se gitara ne rastimuje ,i sto je najbitnije, protiv pucanja zica na sedlima. (koje je prilicno prisutno na starim fender kobilicama ,sto zbog sedla , sto zbog ostrog ugla pod kojim zica pada , pa ako imas tesku ruku...)

andrej]

Post by andrej] » 05 Jan 2010, 00:03

interesuje me:
iz podgorice sam, idem u priboj sad na par dana, treba nesto pragova da mi se sredi (izravna, ispolira, jer ima fret buzza na nekim pragovima ma kako dobro podesio visinu zica i zakrivljenost vrata) i da mi se isece novi nulti prag iliti nut (graphtech bih preferirao, da ne bude prenizak jer mi ispod trenutnog stoji furnir da bi postigao visinu). mogu skociti do bgd na dan mozda. kome da se obratim da mi to sredi fino, da ne cekam previse, a da me ne odere, posto nije neka preskupa gitara?

rock nation

Post by rock nation » 11 Jan 2010, 10:47

andrej] wrote:interesuje me:
iz podgorice sam, idem u priboj sad na par dana, treba nesto pragova da mi se sredi (izravna, ispolira, jer ima fret buzza na nekim pragovima ma kako dobro podesio visinu zica i zakrivljenost vrata) i da mi se isece novi nulti prag iliti nut (graphtech bih preferirao, da ne bude prenizak jer mi ispod trenutnog stoji furnir da bi postigao visinu). mogu skociti do bgd na dan mozda. kome da se obratim da mi to sredi fino, da ne cekam previse, a da me ne odere, posto nije neka preskupa gitara?
Mirku Tasicu, kome drugom:)

MaxOnBass

Post by MaxOnBass » 12 Jan 2010, 10:02

bondjorno. zanima me da li neko ima nekih vecih iskustava sa radom mr. Ducija iz Zemuna (konkretno bassevima koje je pravio)? nesto se razmisljam da odme kod njega da mi napravi neko fino veslo..

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 12 Jan 2010, 13:34

MaxOnBass wrote:bondjorno. zanima me da li neko ima nekih vecih iskustava sa radom mr. Ducija iz Zemuna (konkretno bassevima koje je pravio)? nesto se razmisljam da odme kod njega da mi napravi neko fino veslo..
Buondzorno!
Dvojici mojih prijatelja je Duci napravio bas gitare, jednu 6-icu i jednu 5-icu. Ispali su blago receno katastrofalno. Stanko (6-ica) na kraju nije ni uzeo taj bass vec mu je mislim Duci napravio neki drugi (na fazon Jazz-a) a on kupio sebi Thumb 6. Gruja (5-ica) je uzeo taj bas, pragove je radio Jean valjda, ali toliko su bili lose finisirani da se sav isekao po dlanovima, jer se niko nije potrudio da ih izbrusi, samo izeceni bez brusenja, ili nedajboze poliranja. Uzas. Gitara lepo radi, fin je izbor drveta, neck thru, ali uzasno neprecizno izradjena, sa puno gresaka u dizajnu (npr ugao 5. zice sa nut-a na civiju je bar za 30 stepeni veci nego ostalih zica) vece rupe za neck magnet nego za bridge, finis je spao na nekoliko mesta za jedva mesec-dva. E sad, ne znam tacno koliko ga je platio, ali ako nije osetno jeftiniji (citaj 40-50-%) od recimo Tasmana ili WoodGuerilla-e, a sumnjam, ne isplati se uopste. Usput da pomenem da sam skoro video slicice nekog basa koji je Duci (DiBasso) pravio i izgleda fenomenalno, tako da se mozda nesto i promenilo u medjuvremenu, ali ne verujem...
My 2 cents.
Moje preporuka (shameless plug)-
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... man#p49180

gricko

Post by gricko » 12 Jan 2010, 15:18

MaxOnBass wrote:bondjorno. zanima me da li neko ima nekih vecih iskustava sa radom mr. Ducija iz Zemuna (konkretno bassevima koje je pravio)? nesto se razmisljam da odme kod njega da mi napravi neko fino veslo..
glede i unatoč odgovora DrGreenthumb - nemam nikakva iskustva sa bilo kojim od domaćih majstora, sem sa mirkom tasićem.
s finansijske strane stvarno mogu da ga preporučim - ne bih pominjao cene javno, ali ako te baš zanima može na PM. anyway - uspeo sam da ga ubedim da mi napravi thumb. sve po redu - udubljenja, NT, skriveni vrat..... i kapiram da je cena koju je tražio za drvo i ruke vrlo vrlo povoljna. kad se na to doda mehanika i magneti koje sam ja zamislio - ukupna cena bude tu negde - oko trećine originala.

"problem" sa mirkom je što on ima neki svoj ritam i način komunikacije. u prevodu - nazoveš, zakažeš dolazak [radi u kući, pa kapiram da nije red], pa posedite i popričate. nema varijante internet, telefon itd.
meni je u proleće rekao da će da bude gotovo na jesen, ali se to malo odužilo. što mene ne brine, jer sam u međuvremenu obezbedio "pravi" thumb, pa će ovaj mirkov da bude višnja na šlagu od torte.

jedino sam za J&J čuo neke baš loše priče. o ostalima nemam nikakve informacije iz prve ruke.

pax404

Post by pax404 » 12 Jan 2010, 16:12

gricko wrote:glede i unatoč odgovora DrGreenthumb - nemam nikakva iskustva sa bilo kojim od domaćih majstora, sem sa mirkom tasićem.
s finansijske strane stvarno mogu da ga preporučim - ne bih pominjao cene javno, ali ako te baš zanima može na PM. anyway - uspeo sam da ga ubedim da mi napravi thumb. sve po redu - udubljenja, NT, skriveni vrat..... i kapiram da je cena koju je tražio za drvo i ruke vrlo vrlo povoljna. kad se na to doda mehanika i magneti koje sam ja zamislio - ukupna cena bude tu negde - oko trećine originala.

"problem" sa mirkom je što on ima neki svoj ritam i način komunikacije. u prevodu - nazoveš, zakažeš dolazak [radi u kući, pa kapiram da nije red], pa posedite i popričate. nema varijante internet, telefon itd.
meni je u proleće rekao da će da bude gotovo na jesen, ali se to malo odužilo. što mene ne brine, jer sam u međuvremenu obezbedio "pravi" thumb, pa će ovaj mirkov da bude višnja na šlagu od torte.

jedino sam za J&J čuo neke baš loše priče. o ostalima nemam nikakve informacije iz prve ruke.
Sto, pa ja mislim da nije problem da se pomene cena? Bilo bi dobro da je svi znamo? :)

Ja sam u nekom fazonu da bih radio bass za sebe u nekom trenutku, i verovatno ce biti Mirko ili Vucko. J&J pravi lepe (na oko) gitare, ali sam o Zanu cuo neke price, tako da cu ih preskociti sto se izrade tice. Cisto da budem siguran, ne mogu da razbijam glavu.

Za Mirka sam cuo odlicne price, da odvaja drvo i da ga susi on po par godina, tako da mi je to nekako sigurnija varijanta. Ako cu da cekam malo duze da mi bass bude gotov, nema problema, i onako sam u fazonu da ga pravim za ceo zivot.

Sto se Vucka tice i njega bih proverio, vidim radi covek super, mada sam cuo da su mu cene nesto jace u odnosu na Mirka.

Ovako ostalima svaka cast, ima jos dobrih majstora, pa ko zeli, neka se rasptuje :)

Post Reply