Isto kao i Mozartove i Beethovenove. Prodajni indeks nije neko merilo kvaliteta, ne? Ipak pricamo o marvi sa jedne strane i o umetnosti sa druge. Umetnost nije sport masa. Umetnost je za privilegovane. Da nije, svi bi mi imali po jednog Dalija i Rembranta na gajbi. Ne mislis?nebojsak wrote:Lepo je što si objasnio strukturu mozga prosečnog Amerikanca. Nego, kako idu ploče sa tartufima i ostalim bukovačama? Kao alva?Dersu Uzala wrote:Skapiraj da je Nirvana medijski joke. Molim te. Svi ostali na zapadu su skapirali. Odavno. To sto se prodaje samo se prodaje na istoku sad. NIjedna ploca ne mos' se proda vise na zapadu. Prevara se sad trenutno desava sa nekim drugim bendovima. NIje da nema prevare. Ima i dalje. Ali svakog gosta tri dana dosta. A pri tome, ovaj se roknuo. U stvari, za industriju jos bolje. Da nije, ne bi mogli da ga prodaju na konto te fore kako je fallen hero i fallen legend. Isto ko Hendriz i Janis-ka. I Elvis. I Lennon. Death pays.nebojsak wrote:Ništa, moraćeš mi to sve napismeno i overeno, u suprotnom ću ostati ubeđen da sve izrečeno predstavlja samo tvoj ukus. Mada možda je Obama doneo i neki zakon o tome da je Nirvana govno a DT carevi, al to opet nije pravno primenjivo na nas preko bare
Tajna uspeha Nirvane?
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
- Dersu Uzala
Re: Tajna uspeha Nirvane?
Na ovakve postove mogu samo da kazemDersu Uzala wrote:Od tebe sam davno digao ruke, tako da me samo ignorisi. Uzivaj u svom bitisanju. Ono sto tvoj maleni mozak ne kapira je da ja zivim zivot o kom ti citas u novinama. Egomanijacki? Ne burazeru, to je moj zivot, moja egzistencija. tvoja egzistencija je tu na forumu. Ziv bio.Kristijan wrote:Sabio si 100 godina u bulju i još uvek te nije sramota da pišeš ovakve gluposti. Posebno pošto si napisao ovaj egomanijački esej u nastavcima. Ako je to ono što dolazi sa godinama, daj da se roknem pre nego što stignem u tvoje godine.Dersu Uzala wrote:Drobite i dalje u vasoj sujeti kako ste bitni i kapirate sve.

Ne zelim da te uvredim, ali cini mi se da si u poprilicno zrelim godinama, a saljes ovakve prepotentne postove na NET, FORUM... Mislim da je posecivanje foruma i prepucavanje sa, za tebe, klincima, a jos gore, ako si bolji u svom poslu, zivotu ili cemu vec, sa mnogo losijima od sebe, totalno nepotrebno.. Cemu potreba da budes u pravu i da to svi moraju da znaju? Imam u bliskoj okolini profesijalnog psihologa, i pricao sam sa njom o toj temi bezbroj puta, i u principu, razlog takvom ponasanju je nesigurnost u sebe... Mozda to nije u tvom slucaju, ne znam...
Nemoj se ljutiti na mene, ja sam glupi klinja koji ima kurt u niknejmu, mozes misliti kakav sam supak

- Dersu Uzala
Anyway, o'so sam. Razmislicu da li da se ponovo oglasim. Jalova je ovo rabota.
Okej, aj sad probaj da se dogovoriš o kriterijumu. Prvo je bilo da se tebi ne sviđa, pa onda da to više niko ne kupuje, pa onda sad ispadne da prodajni indeks nije ni bitan. Ovako deluje malo konfuzno.
- Dersu Uzala
Ne ljutim se, ali ako hoces merodavno da sudis, onda ces morati da osmotris prepisku izmedju nas dvojice recenih momaka nekih par meseci unazad. Toliko.kurtrose wrote: Nemoj se ljutiti na mene
POzdravi svog psihologa i reci mu da mogu mnogo unosniji posao da mu nadjem na zapadu. Zna on to i sam vec odavno.
- Dersu Uzala
nebojsak wrote:Okej, aj sad probaj da se dogovoriš o kriterijumu. Prvo je bilo da se tebi ne sviđa, pa onda da to više niko ne kupuje, pa onda sad ispadne da prodajni indeks nije ni bitan. Ovako deluje malo konfuzno.
Ne nije nista konfuzno, to si sam iskonstruisao. Sve je kristalno jasno objasnjeno. Prodajni indeks nije merilo kvaliteta, a kao sto rekoh pre par stranica, Nirvana se i ne prodaje u bilo kakvoj meri na zapadu. A zamolio sam i za link koji bi merodavno tvrdio suprotno. Isto vazi i za ostale ove konstatacije sto me samo dovodi u sumnju da me zajebavas a ne da zelis da konkretno diskutijemo o materiji. Sve je ponavljam kristalno jasno sto sam rekao. Uopste nije ni recemo da se tipovi meni ne svidjaju, svidjaju mi se isto toliko kao i Sigue Sigue Sputnik recimo. Ili Kaja Goo Goo. Sto, mozda se mni i to bas svidja. Poenta je da su likovi nebitni muzicki, sve je samo sarena medijska laza, jedan bend je morao da prodje tu kultnu pricu i da strada. Ispade da su bas nasli pacijenta. Ne bi me cudilo da su ga i ubili. Spice must flow. A kad mi neko prica o kvalitetu njihove muzike, i muzickom umecu i izvedbi, tu smo zavrsili svaku daljnju pricu o muzici kao umetnosti. I trece, niko to ne kupuje vise anyway. POgledaj RIAA sales data. Ciao.
Ovaj prvi deo ne kontam, sorry..Dersu Uzala wrote:Ne ljutim se, ali ako hoces merodavno da sudis, onda ces morati da osmotris prepisku izmedju nas dvojice recenih momaka nekih par meseci unazad. Toliko.kurtrose wrote: Nemoj se ljutiti na mene
POzdravi svog psihologa i reci mu da mogu mnogo unosniji posao da mu nadjem na zapadu. Zna on to i sam vec odavno.
ONA

[offtopic]
[/offtopic]
Potpisujem.najvise mi prijaju Alice in Chains. Po meni, muzicki su Alice in Chains i Nirvana ko nebo i zemlja.

Baci pogled. Sto se mene tice, od ovih nekoliko poslednjih, ovaj je najbolji. Ima starih ideja ali je ok u principu. Mada, sve je to subjektivno.Evo nisam jos ni pazario a kamoli poslusao novi album DT.

Jbg, ne vredi, pa ni da crtas. Kada vidim sta se sve danas ubraja u umetnost ne znam da li da placem ili da se smejem.Umetnost nije sport masa. Umetnost je za privilegovane.
ima neceg i u nekretninamaali nije sve u kesu

[/offtopic]
-
Ono sto dersu zeli da kaze..ono sto zeli da citira je radio iz GTA VICE CITY : We play it till you like it! 

Ne, samo me zanima zašto si uopšte navodio da se to ne prodaje, ako je savršeno irelevantno za raspravu i nije merilo kvaliteta, kao što sad govoriš.Dersu Uzala wrote:nebojsak wrote:Okej, aj sad probaj da se dogovoriš o kriterijumu. Prvo je bilo da se tebi ne sviđa, pa onda da to više niko ne kupuje, pa onda sad ispadne da prodajni indeks nije ni bitan. Ovako deluje malo konfuzno.
Ne nije nista konfuzno, to si sam iskonstruisao. Sve je kristalno jasno objasnjeno. Prodajni indeks nije merilo kvaliteta, a kao sto rekoh pre par stranica, Nirvana se i ne prodaje u bilo kakvoj meri na zapadu. A zamolio sam i za link koji bi merodavno tvrdio suprotno. Isto vazi i za ostale ove konstatacije sto me samo dovodi u sumnju da me zajebavas a ne da zelis da konkretno diskutijemo o materiji. Sve je ponavljam kristalno jasno sto sam rekao. Uopste nije ni recemo da se tipovi meni ne svidjaju, svidjaju mi se isto toliko kao i Sigue Sigue Sputnik recimo. Ili Kaja Goo Goo. Sto, mozda se mni i to bas svidja. Poenta je da su likovi nebitni muzicki, sve je samo sarena medijska laza, jedan bend je morao da prodje tu kultnu pricu i da strada. Ispade da su bas nasli pacijenta. Ne bi me cudilo da su ga i ubili. Spice must flow. A kad mi neko prica o kvalitetu njihove muzike, i muzickom umecu i izvedbi, tu smo zavrsili svaku daljnju pricu o muzici kao umetnosti. I trece, niko to ne kupuje vise anyway. POgledaj RIAA sales data. Ciao.
Postovi su ti ionako predugački, konfuzni i teško pregledni. Nema potrebe da dodatno ubacuješ irelevantne stvari u njih.
Bottom line, trebalo je lepo da napišeš na početku "meni se to ne sviđa", i doviđenja. Ovako, navođenje ekipe sa kojom se družiš, države gde živiš i radiš i sličnih stvari, a sve u šatro formi dokaza, deluje prilično bedno. Ko si ti privatno i ko ti je ekipa nema nikakve veze sa muzičkim ukusom i obrazovanjem, i najvažnije - sa osnovnim načelima lepog vaspitanja. Pretpostavljam da si dobar u struci, drži se ti bolje toga, ovo ovde ti baš i ne ide.
- Rocket Roll
Zanimljivo je da ovakve diskusije ne bi ni bilo da tema ne nosi naslov "Tajna uspeha Nirvane".
1) Priznaje se da su uspešni (dok Tartufi i ini nisu), ali i da su uspešni zbog nekakve
2) Tajne formule, koju niko drugi ne zna (a da nema te tajne formule koja im je pomogla da nas sve prevare, bili bi samo prosečan bend).
Tok diskusije je prilično jasan: svi priznaju da je Nirvana (bila) uspešna, ali niko ne smatra da je formula zaista tajna, a mnogi ne smatraju ni da uopšte ima formule.
Za one koji vole Nirvanu, ne postoji formula, osim ako ona nije ono isto pravilo koje važi za sve uspešne gitarski orjentisane bendove: iskrenost perspektive (šta "trailer trash" misli o svetu u kom živi), skretanje pažnje na društveno bitne probleme, pametno spajanje melodije sa emocijom, i otšrafljeni faz.
Za one koji ne vole Nirvanu, postoji formula: u pitanju je "velika nameštaljka" muzičke industrije (ili neka slična teorija zavere).
Tajne nigde nema - svi znaju sve, skužili smo svijet kao i svi pametni i knjiški ljudi. Da prekinemo raspravu, ako neko nema svež pogled na pitanje te tajne?
1) Priznaje se da su uspešni (dok Tartufi i ini nisu), ali i da su uspešni zbog nekakve
2) Tajne formule, koju niko drugi ne zna (a da nema te tajne formule koja im je pomogla da nas sve prevare, bili bi samo prosečan bend).
Tok diskusije je prilično jasan: svi priznaju da je Nirvana (bila) uspešna, ali niko ne smatra da je formula zaista tajna, a mnogi ne smatraju ni da uopšte ima formule.
Za one koji vole Nirvanu, ne postoji formula, osim ako ona nije ono isto pravilo koje važi za sve uspešne gitarski orjentisane bendove: iskrenost perspektive (šta "trailer trash" misli o svetu u kom živi), skretanje pažnje na društveno bitne probleme, pametno spajanje melodije sa emocijom, i otšrafljeni faz.
Za one koji ne vole Nirvanu, postoji formula: u pitanju je "velika nameštaljka" muzičke industrije (ili neka slična teorija zavere).
Tajne nigde nema - svi znaju sve, skužili smo svijet kao i svi pametni i knjiški ljudi. Da prekinemo raspravu, ako neko nema svež pogled na pitanje te tajne?
To je legitiman povod da se nazdravi.Dersu Uzala wrote:Anyway, o'so sam.
Mojne da se mučiš. Kako i sam kažeš, jalova rabota. A koga nema - bez njega se mora, snaćićemo se već... istina biće teško, ali potrudičemo se...Dersu Uzala wrote:Razmislicu da li da se ponovo oglasim.

pazi Krisa, jedva dočeko
svako od nas je osteljiv kad se neko posere po bendu koji mu je bitan, recimo ako je zbog tog benda počeo angažovano da sluša muziku ili čak da svira. to nije mala stvar, kad zbog nekog benda počneš i sam da sviraš, i to je taj momenat lične istorije na koji sam mislio. za nekoga su to bili Gunsi, za nekog Nirvana, ili Metallica, evo za mene su bili Brejkersi, i normalno je da ćemo burnije reagovati kada se o njima govori loše.
mislim da je ovo i generacijska stavka, jer šta god mislili o kvalitetu NIrvane oni jesu obeležili generaciju tinejdžera koji su se osvestili tada na početku 90ih, što je ovde lokalno imalo još jednu specifičnu notu, jer jesen '91 kada je izašao Nevermind je bila vrlo turobna i teskobna iz poznatih razloga. tako da je taj gritty kvalietet koji je imao ovaj bend dobro nalegao na date okolnosti. i to je život, taj doživljaj koji smo imali i kako smo apsorbovali to iskustvo i muziku je svršen čin. potpuno je smešno i nemoguće naknadno osporavati to životno iskustvo.
oću reći, likovi kao što je Dersu pripadaju drugoj generaciji koja je imala drugačije ukuse i način poimanja muzike, i koliko god se trudio taj jaz je nepremostiv i zato treba ćutati o nekim stvarima, treba se uzdržati. da ja sad krenem da kenjam nekim klincima kako je ono što se servira njihovoj generaciji kao gitarski zvuk (retro post punk '00ih) sranje i kako je onaj alter/grunge talas 90ih nepuredivo bio bolji, samo bi me gledali sa podsmehom ili uzvratili prozivkom. i tu se ništa ne može učiniti. ama baš ništa.

svako od nas je osteljiv kad se neko posere po bendu koji mu je bitan, recimo ako je zbog tog benda počeo angažovano da sluša muziku ili čak da svira. to nije mala stvar, kad zbog nekog benda počneš i sam da sviraš, i to je taj momenat lične istorije na koji sam mislio. za nekoga su to bili Gunsi, za nekog Nirvana, ili Metallica, evo za mene su bili Brejkersi, i normalno je da ćemo burnije reagovati kada se o njima govori loše.
mislim da je ovo i generacijska stavka, jer šta god mislili o kvalitetu NIrvane oni jesu obeležili generaciju tinejdžera koji su se osvestili tada na početku 90ih, što je ovde lokalno imalo još jednu specifičnu notu, jer jesen '91 kada je izašao Nevermind je bila vrlo turobna i teskobna iz poznatih razloga. tako da je taj gritty kvalietet koji je imao ovaj bend dobro nalegao na date okolnosti. i to je život, taj doživljaj koji smo imali i kako smo apsorbovali to iskustvo i muziku je svršen čin. potpuno je smešno i nemoguće naknadno osporavati to životno iskustvo.
oću reći, likovi kao što je Dersu pripadaju drugoj generaciji koja je imala drugačije ukuse i način poimanja muzike, i koliko god se trudio taj jaz je nepremostiv i zato treba ćutati o nekim stvarima, treba se uzdržati. da ja sad krenem da kenjam nekim klincima kako je ono što se servira njihovoj generaciji kao gitarski zvuk (retro post punk '00ih) sranje i kako je onaj alter/grunge talas 90ih nepuredivo bio bolji, samo bi me gledali sa podsmehom ili uzvratili prozivkom. i tu se ništa ne može učiniti. ama baš ništa.
- nemanjavelimirovic
- u zemlji telecastera
Tajna uspeha NIrvane je u tome shto likovi kao Dersu i oni iz Dream Theater i gitaroski masturbatori cine mnogo manji deo populacije . Sva sreca pa roboti nismo jos uvek i osecamo emocije koje je pokojni Kurt izrazavao iskreno, ljudski, a ne tripujemo se u price o vilenjacima i carobnjacima. Ne kazem da svi treba da slusaju Nirvanu, niti da treba da im se svidja, ali pljuvati po njima je isto kao i da pljujes po bilo kom VELIKOM bendu, svi ti DT i Nightwishovi mogu da sanjaju o hit pesmama kakve je Kurt pisao. Mozda im je tehnicki ispod casti, a mozda oni sa tehnikom nadoknadjuju manjak ideje i kreativnosti, o tome niko nishta nije napisao, bar ne direktno....Dajte molim vas, smeshno je uopshte i pricati o Nirvani kao proizvodu, to je bio bend i te kakav bend...A hejtera i zavidnih ce uvek biti...
BTW
Da se sad izda kompilacija najvecih hitova nirvane (po n-ti put) prodala bi se u vecem tirazu od svih tih bendova i drkadzija sa spicastim gitarama...i sta jos treba reci...????
BTW
Da se sad izda kompilacija najvecih hitova nirvane (po n-ti put) prodala bi se u vecem tirazu od svih tih bendova i drkadzija sa spicastim gitarama...i sta jos treba reci...????

Koliko neki ljudi imaju viska vremena pa se raspravljaju o glupostima na internetu