Tajna uspeha Nirvane?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Duane
Fenderaš

Re: Tajna uspeha Nirvane?

Post by Duane » 24 Oct 2009, 02:36

sinisake wrote:
Umetnost nije sport masa. Umetnost je za privilegovane.
pre svega umetnost nije sport... izgleda da ta misao sve vise i vise izmice, al ono svremena na vreme neko je ubaci u neki post, pa onda sve bude ok :)

AllHopeIsGone

Post by AllHopeIsGone » 24 Oct 2009, 04:45

nebojsak wrote:Nisam znao da muzika zvuči potpuno drugačije kad je slušaš na Zapadu. Mora da je do one struje, bemliga. Ništa, kad budem u US, možda otkrijem da Dream Theater zapravo ni nema ona instrumentalna izdrkavanja koja se čuju kad im slušaš albume u Evropi, i da im pesme traju po 3 minuta.
koji si ti car!! do jaja!!! :XD: :XD: :XD: :bow:

nemanjavelimirovic
u zemlji telecastera

Post by nemanjavelimirovic » 24 Oct 2009, 04:57

kide wrote:
nemanjavelimirovic wrote:pazi i moj cale recimo nije neki fan Nirvane, stariji je od Dersua sigurno, ali opet ima veliko poshtovanje prema tom bendu i nikada ne bi pljuvao...
možda je stvarno tako, a možda tvoj ćale samo hoće da ispadne cool pred tobom i tvojim ortacima. sigurno da ti bolje poznaješ svog oca nego ja, ali nije retka pojava da roditelji se trude da podrže ili pohvale nešto što realno im nije blisko, kako ne bi ispali matore prdonje koje je pregazilo vreme.
Cale moj slusha (uz stariju mjuzu) Muse, Arcade Fire, The Kooks, The Strokes... Cak shtavishe za mnoge nove bendove ponekad prvi put cujem od njega.... :D
Critical wrote:Ja evo trazim vec 10min da nadjem sa kime se covek druzi i koga poznaje ali, nikako da naletim, nemam vremena da citam ove kilometarske postove pa ako moze neko meni lenstini da baci quote tog dela da zadovoljim malo ovu znatizelju.

Jebote da nema MF-a ja bih definitivno redovno pratio ove sapunice na tv-u ::ranting:: :D
Vise je o tome pricao na CHATu zato ne mozes da nadjesh, a da su sapunice, pa ni Hispano cela ekipa da se skupi ne bi nadjebala neke price ovde... :mrgreen:
nebojsak wrote:Pa nisam uopšte bio grub, to je moj utisak. Zadovoljni i realizovani ljudi obično nemaju taj "znaš ti ko sam ja" stav, ne poturaju broj poznatih koje znaju kao argument, kao ni svoje državljanstvo.
:bravo: :bow: :ziveli:
inace predlazem da se topic premesti u battlegrounds i mozda promeni naslov u "ispovest starog lisca" ili tako nesto
:1:

Sve u svemu.... NIRVANA :metal: :bow: :metal: :bow:

ssmc
Floyd

Post by ssmc » 24 Oct 2009, 05:48

Who is tartuf? :?: :!:

kide

Post by kide » 24 Oct 2009, 05:53

Tartuf je francuski komediograf iz 18. veka. čekiraj wikipediju za više detalja :mrgreen:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 24 Oct 2009, 08:46

pre svega umetnost nije sport
Pre svega to nije ni receno. Kljucna rec ovde je masa.

Zen prica koja je pomenuta takodje nije urodila plodom koliko vidim. Ali nije ni bitno, posto je odsustvo logike iz srednje skole evidentno. Ali kog klinca inace zanima tako nesto u tim godinama, kada moze da kuka na svoj polozaj u drustvu i slusa shitvanu.

Nightwish i Shitvana nisu daleko. Imaju isti princip, isto ciljno trziste. Jedno je zamenilo drugo. Pominjanje DT-a u ovom kontekstu je van svake pameti. Ovi koji konstantno brbljaju o tome kako je brzina sranje neka prvo nauce da sviraju. Onda cemo moci da pricamo. A do tada neka poslusaju na pr. Erika Dzonsona ili Son Lejna.
Mogu da ispostujem likove koji ne znaju da sviraju i koji JAVNO priznaju da ne znaju pa zbog toga traze neki alternativni put kako bi njihova muzika bila slusana. Njihovu muziku malo teze, ali moze da se desi. Ali ne kapiram odakle toliko drskosti da se prica crno/belo o tehnici i emocijama. Verovatno potice iz kompleksa i sopstvene nesposobnosti.

btw, ko je Tartuf? Nisam uspeo da nadjem na netu.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Oct 2009, 09:08

Tartufa je zapravo znameniti Joe Taffola, gitaros vrlo osobenog stila:

Ovi koji konstantno brbljaju o tome kako je brzina sranje neka prvo nauce da sviraju. Onda cemo moci da pricamo.
Jes' vala, to i sam MAB kaze! Nikad nisam cuo da neko ko zna da svira brzo kaze - brzina je sranje, ili tako nesto... :mrgreen:

Nego, sub_zero, imamo tu jedan problemcic...
Najvaznije pesme rokenrola (ne govorim o drugim pravcima) napisase bas ti ''sto ne znaju da sviraju'' (odnosno, ne znaju da sviraju, po merilima jednog sred-mastera :mrgreen: )...
Sta cemo sad? :ziveli:
Potezati argument o svirackom (ne)umecu, kad se prica o rokenrolu (koji postoji zato sto ga akademski muzicari, oni sa diplomom, nisu uzeli pod svoje :mrgreen: ) je smesno, a to je bas prvi Dersu uradio, pa su stoga usledili i onakvi odgovori.

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 24 Oct 2009, 09:29

Tartufa je zapravo znameniti Joe Taffola
Aaaaaaa :lol: Hvala :ziveli:

Najvaznije pesme rokenrola (ne govorim o drugim pravcima) napisase bas ti ''sto ne znaju da sviraju'' (odnosno, ne znaju da sviraju, po merilima jednog sred-mastera :mrgreen: )...Sta cemo sad?
Mrzim da citiram sebe, ali vec napisah
Njihovu muziku malo teze, ali moze da se desi.
Hocu reci ok je. Ne mora da znaci da ne prave dobru muziku. Ali oni sami kapiraju da imaju ogranicenja i stide se toga. Rade u okviru njih. Ne idu okolo i pricaju kako je tehnika glupost. Ne hvale se svojim nedostacima.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Oct 2009, 09:44

Ok, ali moram jos malo...
Napisao si jednu vrlo zanimljivu recenicu, koja objasnjava zapravo tvoje i Dersuovo stanoviste.
Mogu da ispostujem likove koji ne znaju da sviraju i koji JAVNO priznaju da ne znaju pa zbog toga traze neki alternativni put kako bi njihova muzika bila slusana.
Zar je tebi pri slusanju muzike to, sviracko umece, najvazniji kriterijum? Ako sam dobro razumeo, jeste... :(

Ne traze ''ljudi koji ne znaju da sviraju'' nikakve ''alternativne puteve'' nego prave pesme, ne za gitariste i ostale instrumentaliste, no za obicnu raju, koja slusa muziku, a ne sviranje. :wink:

Kad smo vec kod logike...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 24 Oct 2009, 10:14

Hm, taj inženjerski pristup muzici, gde sve mora da bude dotegnuto, spakovano, usvirano...

Daleko od toga da ja mislim da je super kad neko ne zna da svira. Međutim, problem bi bio kad bi neko ko ne zna da svira hteo pošto poto da nastupi sa simfonijskim orkestrom ali da bude prvi solista. Postoje različite muzičke forme, različita publika, jednostavno - različita istorijska razdoblja. Ovde ne želim da branim Nirvanu, mene oni nisu dotakli ni kad sam imao 17 godina, pa me ne kače ni sada. Prosto moram da uočim da ne može virtuoznost da bude jedini kriterijum u muziciranju.

Svakako postoji opasnost da se amaterizam pravda specifičnim muzičkim izrazom, i to je prisutno u svakoj umetnosti, naše doba je vrlo dekadentno po tom pitanju. Ipak, radije živim sa tom opasnošću nego da imamo situaciju gde je ljudima uskraćeno izražavanje. Ne vidim zašto bi bilo pogrešno da neko iz radničke klase pokuša da prenese svoje životne stavove kroz muziku. Neće prsti posle 8 do 10 sati fizikalije da budu poletni kao kod raznoraznih super duper šredera, ali i ne mora svaki muzički izraz da bude takav. Komunicirati sa ljudima nije pogrešno, i mada nam nekad forme komunikacije nisu uvek jasne, ili nam nisu bliske, to ne znači da je ta komunikacija apriori za bacanje. Sva ta namunjena moderna svirka ima svoje korene u muzičkim ostvarenjima upravo tih muzičara u pokušaju iz najnižih staleža. Od robova sa Misisipija do modsa i hard modsa... A kad je postalo unosno baviti se takvom svirkom, lako je neko mogao full time da piči skale, i da nadogradi osnovni model, i to ne sme da se zaboravi. Pljuvati na jednostavne forme je prosto kratkovido. Tu se ne radi o klanjanju umeću, ali svakako treba imati makar malo sluha za neku poruku koja se prenosi. Oduzmemo li poruku, ostaje samo taj tužni inženjerski pristup muzici. Kritikovati bend poput Nirvane zbog tehničkih nedostataka je isto kao kritikovati skijaša što je očajan u skoku s motkom. Koga interesuje njihova priča - sluša ih, koga ne interesuje - ne sluša ih i ćao.

Pri tom, nikako ne znači da je nemoguće preneti poruku kroz izvođački zahtevnu muziku. Sve opcije su u igri. Samo neko bira jedan vid komunikacije, a opet neko drugi bira drugačiji vid komunikacije. Bilo bi apsolutno zastrašujuće da nema tog širokog spektra vidova izražavanja.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Oct 2009, 10:23

Pa da.
A ja mislim da je osnovni problem cika Dersu Uzale to sto on sebe ne vidi kao deo radnicke klase. :mrgreen:
Pokondirio se, ne dozivljava sebe kao sljakera, pa mu ne prija sljakerska muzika, a ovamo je samo ''lopatu zamenio tastaturom'', kako rece Lesli Eldridz, kralj forumske misli. :mrgreen:
Salim se ja malo... :ziveli:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 24 Oct 2009, 10:26

Zar je tebi pri slusanju muzike to, sviracko umece, najvazniji kriterijum? Ako sam dobro razumeo, jeste...
Ma ne. Uzmimo za primer bluz. Da li je potrebno bluzeru da zna sweep picking? Ni najmanje. Ali ono sto on mora da ima je dobar ton (ne pricam o zvuku, to je vec subjektivna procena). Mislim na ton iz prsta. A i takav ton zahteva odredjenu tehniku i znanje. A svi oni veliki ga imaju (ovde malo generalizujem, posto ne slusam bluz u bas toj meri)

Ne traze ''ljudi koji ne znaju da sviraju'' nikakve ''alternativne puteve'' nego prave pesme, ne za gitariste i ostale instrumentaliste, no za obicnu raju, koja slusa muziku, a ne sviranje.
Ma koliko bolno zvucalo, povladjivanje raji i pravljenje umetnickog dela su 2 razlicite stvari. Moze da se potrefi kombinacija slucajno. Da se razumemo, volim i ja da ponekad cujem na pr AC/DC, imam svoje razloge za to, ali zna se koliko ima sati. :)

Gledao sam skoro neki intervju sa Vaiem, gde lik kaze kako pravi muziku za sebe. Pa kome se svidi, svidi. Isti lik je napravio cetvorosatnu svirku za 1500 dindzi kod nas. E to je velicina. Zna se ko kosi ko vodu nosi.

Kad smo vec kod logike...
A sto se ti osecas prozvanim? :)

Ne vidim zašto bi bilo pogrešno da neko iz radničke klase pokuša da prenese svoje životne stavove kroz muziku.
Pa nije pogresno. Mozes ti da pises knjigu ako ne znas sva slova. Ali ne mozes da napises Hiperion, LOTR ili Anu Karenjinu.

Sva ta namunjena moderna svirka ima svoje korene u muzičkim ostvarenjima upravo tih muzičara u pokušaju iz najnižih staleža.
Daleko pre Misisipija. Prvi mi na pamet pada Franc List.

Kritikovati bend poput Nirvane zbog tehničkih nedostataka...
Nisu tehnicki nedostaci ovde poenta, nego kult i hype koji su stvoreni.

cccira
MF veteran

Post by cccira » 24 Oct 2009, 10:43

sub_zer0 wrote:povladjivanje raji i pravljenje umetnickog dela su 2 razlicite stvari
U pravu si. Umetnicko delo je emocija ili ideja koju pojedinac izrazi na neki nacin. Svako delo koje se stvara sa bilokakvim ciljem (npr. povladjivanje raji) ne moze biti umetnicko (mozda i moze, ali obicno nije), zato sto nije iskreno. Bar po mom skromnom (note to some of you: nije tesko biti skroman) poimanju muzike i umetnosti uopste.
I ko si ti, subzeroe, da ti nekome kazes da njegov izraz nije umetnost? Niko end nada. Shvati to sto pre, koristice ti u zivotu :ziveli:
sub_zer0 wrote:Nisu tehnicki nedostaci ovde poenta, nego kult i hype koji su stvoreni.
O kakvom hajpu ti pricas?! Zivimo u Srbiji. :krstise:
sub_zer0 wrote:Pa nije pogresno. Mozes ti da pises knjigu ako ne znas sva slova. Ali ne mozes da napises Hiperion, LOTR ili Anu Karenjinu..
Upravo si osvojio nagradu za najgluplje poredjenje Muzickog foruma u 2009. Kako se osecas? :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Oct 2009, 10:48

Gledao sam skoro neki intervju sa Vaiem, gde lik kaze kako pravi muziku za sebe. Pa kome se svidi, svidi. Isti lik je napravio cetvorosatnu svirku za 1500 dindzi kod nas. E to je velicina. Zna se ko kosi ko vodu nosi.
Svaka cast Stiviju, mnogo ga volem kao gitaristu i soumena. Zao mi je sto nisam bio na toj svirci, cujem da je gomila ljudi ostala napolju, jerbo se nije moglo uci... :)
Ali, kompozicije su mu, uglavnom, totalni shit (imho :mrgreen: ). Jbg, kad ga slusam, slusam (uglavnom) sviranje.
Ma koliko bolno zvucalo, povladjivanje raji i pravljenje umetnickog dela su 2 razlicite stvari.
A mislis da ljudi skromnih svirackih mogucnosti povladjuju raji? Ne bih rekao... Mislim da nema istinski uspesnog benda koji je imao razradjeni koncept kako da napravi hit, odnosno, da povladjuje raji, da cilja, svesno, na najnizi ukus. Sviraju ljudi, ko i Vai, to sto vole, pa ako se gomili svidi - super, ako se ne svidi - uvek mogu da postanu kultni bend, samo za prosvetljene (veliko je globalno trziste :mrgreen: ).

Mada gresis kad govoris o ''povladjivanju raji'' i umetnosti, blize je to ponekad nego sto nam se cini.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Oct 2009, 11:16

Verovatno znas da su mnoga muzicka dela (da ne idemo na teren knjizevnosti i slikarstva; ima ljudi ovde koji bi mogli da kazu i koju o tome), koja danas smatramo vrhuncima muzickog izraza, nastala kao odgovor na NARUDZBU dokonih burzuja, da su napravljena za jebeni cash? :wink:
Sta mislis, sub_zero, jesu li autori tih dela, stvarali muziku za sebe, ili su (''malko'') imali na umu i horizont ocekivanja publike (narucilaca)? :wink:

Post Reply