juce sam probao Gibson 59
ima prejeben zvuk. ova gitara je u posedu Vlade Negovanovica, ne znam koje je godiste, dao je Cobiju iz Music Trade-a da stoji u radnji pa Cobi bio u faoznu aj da probas da vidis razliku izmedju tog i ovih novijih.
mozda najbolja gitara za blues i jazz fazon, ima neverovatan klin. cim sam okinuo prvi akord na pamet mi je pao neki Neil Young

gitara nije toliko za rilj i hard rock, pretpostavljam da nije ni pravljena za taj fazon, niti je u to vreme ta mjuza bila moderna - malo je sporija gitara, ali ima taj neki lepi midl/srednje i izrazene baseve... reaguje na dinamiku na neck magnetu bas bas do jaja.
onda sam probao novi Gibson 1957 Goldtop, cisto da uporedimo razliku:
Goldtop je zrno tanji, reskiji. vise je za rock/hard rock definitivno, "trazi" da ga udaris malo jace (bridge pozicija). super ton.
nisam probao nijedan studio model posle nje, ali nije ni bilo potrebe
onda sam ponovo uzeo 59 i uklj. ga direktno u Marshalla. onda sam shvatio kako i zasto i najgluplji rifovi/akordi koje svi znamo, zvuce tako do jaja u tako jednostavnoj metodi (gitara direktno u amp)
nove 59 gitare (bar ovaj model koji sam probao) cene oko 14.000 dolara. to mi je bas ono sumanuto i mislim da nijedna gitara ne vredi toliko, al ajde. ovu 57-icu cene oko 2.500-3.000 sto mi je takodje mnogo, al ajd kao. u odnosu na 57, po meni 59 vredi vise, ali malo vise, al to je druga tema...