Tajna uspeha Nirvane?
Moderators: dejankuki, Critical, Trooper
- Rocket Roll
Re: Tajna uspeha Nirvane?
Čuo si za Azru? Možda bi ti bilo lakše da razumeš Nirvanu ako je posmatraš kao Azru - melodija u službi pesme, a pesma prenosi konkretan stav prema životu i društvu.sub_zer0 wrote:A daleko je nirvana od oboijce.
Nirvana se nije trkala sa mJetalom pa podbacila u pokušaju da slušaoce prenese u čarobni svet zmajeva, moćnih junaka, Wishmastera i inih Tolkina. Nije pokušavala da nas opčini zombijima koji jedu iznutrice niti slikom leševa u raspadanju. Nije nas potapala u pomodni okultizam niti u pseudo-Miltonovsko gledanje na Satanu. Nirvana je nešto drugo - ljudi koji najpre analiziraju, zatim ironizuju, a time na kraju zameraju društvu u kojem žive jer u njega ne mogu ili neće da se uklope, odnosno to što u svetu punom Fashion TV, Wishmastera i moćnih heroja sa velikim penisima za njih i njihovu "drugost" nema mesta.
U tome je Kurt bio jako velik. Veoma je jasno video aktuelne, konkretne probleme i veoma plastično umeo da ih pokaže, tako da ih mnogi razumeju. Zato ga mnogi i vole.
Uzgred, ako tinejdžerski duh danas vonja na Wishmastere i više ne uviđa svoje "evo me, zabavi me" prokleto stanje svesti, onda se ja plašim za tinejdžere današnjice.
Samo da napomenem, ja sam veliki fan grunga, i mogu samo da se zahvalim tim izdavacima.Doolio wrote:eto smislenog posta o temi posle duzeg vremena:)Djole KSR wrote:Na pravom mestu u pravom trenutku, to je tajna uspeha bilo kog rock benda. Masa nikad ne bi sama provalila grunge da im mendzeri, izdavaci nisu servirali. Trazili su nesto novo jer su se ljudi zasitili glam rocka i slicnih pravaca. Menadzeri su dosli u Sijetl, culi grunge i rekli ovo cemo da prodamo. Inace mi nikad ne bi ni culi za sve te bendove.Sta mislite, koliko samo jos nismo culi genijalnih bendova i pravaca iz jednostavnog razloga sto nisu bili na pravom mestu u pravo vreme. Treba imati i harizmu, koju je je imao Kurt a dodatnu velicinu bendu daje to sto je umro na vrhuncu slave.
slazem se sa tobom, stavise, mislim da je za grandz ta izdavacka vrsta intervencije odigrala vecu ulogu nego za dosta drugih zanrova.

nisam ni ja mislio nista pogrdno time, nego mislim da je grandz uleteo ko kec na deset doticnim izdavacima, pa su ga pogurali, prirodno. sto ne znaci da je grandz los pravac, naravno.
jako slabo sam osluhnuo blind melon, tako da nisam ni uspeo da izgradim neko misljenje, inace ja grandz ne slusam preterano, nirvana neka tu i tamo, mozda biserni pekmez, malo alice i to je to...
jako slabo sam osluhnuo blind melon, tako da nisam ni uspeo da izgradim neko misljenje, inace ja grandz ne slusam preterano, nirvana neka tu i tamo, mozda biserni pekmez, malo alice i to je to...
Kao sto rekoh, KAO I SVAKO. Poenta je u sirem posmatranju stvari. Ali nema svrhe da nastavljamo diskusiju o ovome.Seti se da si niko i nista... slozismo se oko toga, zar ne?
Ovo moze da se shvati na vise nacina.

Ti i dalje nastavljas se generalizacijama o metalu. Lirika je tu toliko raznovrsna da pokriva i to o cemu nirvana peva. A nisu tinejdzeri jedini koji ga slusaju.Nirvana se nije trkala sa mJetalom pa podbacila u pokušaju da slušaoce prenese u čarobni svet zmajeva, moćnih junaka, Wishmastera i inih Tolkina. Nije pokušavala da nas opčini zombijima koji jedu iznutrice niti slikom leševa u raspadanju. Nije nas potapala u pomodni okultizam niti u pseudo-Miltonovsko gledanje na Satanu. Nirvana je nešto drugo - ljudi koji najpre analiziraju, zatim ironizuju, a time na kraju zameraju društvu u kojem žive jer u njega ne mogu ili neće da se uklope, odnosno to što u svetu punom Fashion TV, Wishmastera i moćnih heroja sa velikim penisima za njih i njihovu "drugost" nema mesta.
e rockete sad i ti:)
to sto on ne voli nirvanu, ne znaci da moras da se revansiras metalu i inim pravcima zato sto ih on voli. sindrom srbina i hrvata kad raspravljaju, raspravlja se o automobilima, al posle nekog vremena krece ono 'a vi ste ono devedes prve', 'a vi ste onda devedes pete'...
to sto on ne voli nirvanu, ne znaci da moras da se revansiras metalu i inim pravcima zato sto ih on voli. sindrom srbina i hrvata kad raspravljaju, raspravlja se o automobilima, al posle nekog vremena krece ono 'a vi ste ono devedes prve', 'a vi ste onda devedes pete'...
-
na kraju krajeva, jako puno ljudi deli jako puno istih ili slicnih iskustava pa je onda i bitno kako se izrazi to...sve od nacina pisanja teksta pa do distorzije 

- Rocket Roll
Jesam uopštio, ali kontrasti se bolje zapažaju.
E sad, da li mJetal pokriva ono po čemu je Nirvana bila bitna - nisam stekao takav utisak. Na tu temu znam da samo Ramštajn i Einstürzende Neubauten nešto pokušavaju da urade, ali njih pravoverni mJetalci i ne mirišu baš puno. Ima svakako rubnih formi - ako ih znate, navedite neke bendove?
E sad, da li mJetal pokriva ono po čemu je Nirvana bila bitna - nisam stekao takav utisak. Na tu temu znam da samo Ramštajn i Einstürzende Neubauten nešto pokušavaju da urade, ali njih pravoverni mJetalci i ne mirišu baš puno. Ima svakako rubnih formi - ako ih znate, navedite neke bendove?
Cemu prepucavanje oko metala i Nirvane? Ako hoces vrhunski potkovane muzicare, tu je klasika. Rambo rece na pitanje otkud virtuoznost u popularnoj muzici - to su uneli muzicari koji su bili suvise talentovani za rock, nedovoljno talentovani za dzez, i nedovoljno inteligentni da skontaju tu razliku
ja recimo imam stav po kome su i jedan i drugi i treci fazon korisni i smisleni, a kvalitativna razlika se ogleda u konkretnom pojedinacnom kvalitetu bendova, pre nego u bilo kakvoj, pa i najmanjoj generalizaciji. to je neki moj stav.
ja nekog zajebanog konja za trku i nemam, mislim, nisam tata mata ni za metal ni za grandz. medjutim, mislim da se tu ne radi o 'visini svesti', vec o formi izrazavanja, koja je drugacija kod svakog zanra, ali da su zanrovi kvalitativno na istom ili slicnom nivou.
za primer, otkud znam, metalika, pantera, noviji, uglavnom nu bendovi...eto, oni ne jasu zmajeve i ne obljubljuju leseve.
edit:
a djole je u pravu, ovo novouvedeno prepucavanje nikom ne koristi, prica se o nirvani i tu, naravno da treba da se ne gleda usko, vec da se gleda kroz prizmu prisustva raznih faktora, medjutim, ne mislim da je metal bitan za raspravu. necemo valjda sad svaku temu o nekom specificnom bendu pretvoriti u milionitu raspravu sarma vs giba.
ali sa drugim delom djoletovog posta se ne bih slozio, virtuoznost je sasvim dobrodosla ako doticni virtuoz ume da bude smislen, u funkciji i da se kontrolise.
ja nekog zajebanog konja za trku i nemam, mislim, nisam tata mata ni za metal ni za grandz. medjutim, mislim da se tu ne radi o 'visini svesti', vec o formi izrazavanja, koja je drugacija kod svakog zanra, ali da su zanrovi kvalitativno na istom ili slicnom nivou.
za primer, otkud znam, metalika, pantera, noviji, uglavnom nu bendovi...eto, oni ne jasu zmajeve i ne obljubljuju leseve.
edit:
a djole je u pravu, ovo novouvedeno prepucavanje nikom ne koristi, prica se o nirvani i tu, naravno da treba da se ne gleda usko, vec da se gleda kroz prizmu prisustva raznih faktora, medjutim, ne mislim da je metal bitan za raspravu. necemo valjda sad svaku temu o nekom specificnom bendu pretvoriti u milionitu raspravu sarma vs giba.
ali sa drugim delom djoletovog posta se ne bih slozio, virtuoznost je sasvim dobrodosla ako doticni virtuoz ume da bude smislen, u funkciji i da se kontrolise.
Last edited by Doolio on 25 Oct 2009, 22:46, edited 2 times in total.
Da li si video mene da sam ja negde napisao: "komplikovana muzika je scheise", "brzo sviranje nije umetnost", "dzo satrijani nije umetnost, to je glupost oko koje je dignuta ogromna frka"?sub_zer0 wrote:Kao sto rekoh, KAO I SVAKO. Poenta je u sirem posmatranju stvari. Ali nema svrhe da nastavljamo diskusiju o ovome.
Zaboravih reci jos nesto u vezi teme. Do Nirvane su likovi iz bendova delovali nestvarno, idealizovano, svi su bili face. Nirvanu su cinila tri outsidera, sto ih je priblizilo obicnom coveku, oni su nekako delovali stvarno
Ramstajn je prs'o odavno. Svezi primer toga ti je njihov poslednji spot. E sad, o cemu tacno pevaju znam jako malo, ne razumem Nemacki.E sad, da li mJetal pokriva ono po čemu je Nirvana bila bitna - nisam stekao takav utisak. Na tu temu znam da samo Ramštajn i Einstürzende Neubauten nešto pokušavaju da urade, ali njih pravoverni mJetalci i ne mirišu baš puno. Ima svakako rubnih formi - ako ih znate, navedite neke bendove?

Mislim da nisam. Oko cega se mi ono "svadjamo" ?Da li si video mene da sam ja negde napisao: "komplikovana muzika je scheise", "brzo sviranje nije umetnost", "dzo satrijani nije umetnost, to je glupost oko koje je dignuta ogromna frka"?

Zabluda br. 1Ako hoces vrhunski potkovane muzicare, tu je klasika.
Zabluda br. 2To su uneli muzicari koji su bili suvise talentovani za rock, nedovoljno talentovani za dzez, i nedovoljno inteligentni da skontaju tu razliku
A od nirvane, ti autsajderi su postali nestvarni, idealizovani i face.Do Nirvane su likovi iz bendova delovali nestvarno, idealizovano, svi su bili face. Nirvanu su cinila tri outsidera, sto ih je priblizilo obicnom coveku, oni su nekako delovali stvarno

Mislim, ok, volite nirvanu, sve je to u redu. Ali ovo je forum. Diskutujemo. Koja je poenta otvaranja teme gde ce svi samo potvrdno klimati glavom?
E, vidis, ja mislim da ti jesi dosao na temu o nirvani i uradio upravo to.sub_zer0 wrote:Mislim da nisam. Oko cega se mi ono "svadjamo" ?Sam te uvredio negde or what?
- Rocket Roll
Metalika? Death? Poštujem, ali ne poredim sa Nirvanom. Nema tu one ironije, sažetosti, niti lucidnosti, nažalost. Stalno neka smrtna ozbiljnost karakteristična za metal.
Zvučaće grubo ali mislim da je tačno: Nirvani su daleko bliži Lu Rid i Bob Dilan nego "Oh, please, God, wake me" patetika, a stihovima kao što su "Oh, please, God, wake me" je najbliže nešto na "otišao si i ostavio me uplakanu" temu.
Muzičar koji govori o ozbiljnim stvarima (iz sveže perspektive) ali te stvari (i sebe) shvata relativno, ne suviše ozbiljno i uz veliku dozu humora, daleko je zanimljiviji od muzičara koji se iz sve snage napreže da prenese poruku o nekom bolu koji ili zapravo ne postoji (jer o njemu peva šablonski, klišeizirano, kako misli da treba da se peva, a ne kako bi trebalo da se peva) ili je preuveličan.
++++++++++++++++++++
"Jer niko od nas ne može da izrazi svoje potrebe ili misli u pravoj meri. Reči su kao napukli kotao po kojem dobujemo grube ritmove kako bi medvedi plesali, a zapravo žudimo da tom pesmom rasplačemo zvezde."
Zvučaće grubo ali mislim da je tačno: Nirvani su daleko bliži Lu Rid i Bob Dilan nego "Oh, please, God, wake me" patetika, a stihovima kao što su "Oh, please, God, wake me" je najbliže nešto na "otišao si i ostavio me uplakanu" temu.
Muzičar koji govori o ozbiljnim stvarima (iz sveže perspektive) ali te stvari (i sebe) shvata relativno, ne suviše ozbiljno i uz veliku dozu humora, daleko je zanimljiviji od muzičara koji se iz sve snage napreže da prenese poruku o nekom bolu koji ili zapravo ne postoji (jer o njemu peva šablonski, klišeizirano, kako misli da treba da se peva, a ne kako bi trebalo da se peva) ili je preuveličan.
++++++++++++++++++++
"Jer niko od nas ne može da izrazi svoje potrebe ili misli u pravoj meri. Reči su kao napukli kotao po kojem dobujemo grube ritmove kako bi medvedi plesali, a zapravo žudimo da tom pesmom rasplačemo zvezde."