Tajna uspeha Nirvane?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
nebojsak

Re: Tajna uspeha Nirvane?

Post by nebojsak » 26 Oct 2009, 00:28

Hm, na kraju, kad se kaže grunge, meni nikako u glavu ne dolazi Nirvana, nego Alice in Chains, Pearl Jam, Stone Temple Pilots i ta ekipa koja je na keca nahrupila '92 svojim debi albumima, kad je već napravljena etiketa, i emtivi najednom postao prijemčiv za likove koji malo jače riljaju (a nisu cock rock ili glam metal).

Nirvana, Mudhoney, Soundgarden, Tad, Swallow, Fluid, Green River, Mother Love Bone... mi smo to zvali Sub Pop ekipa, po etiketi za koju su snimali. Kapiram da je uspeh Neverminda preokrenuo sve to, ali ja opet razdvajam ove košuljaše koji su došli kasnije, od svega toga. I ove kasnije AOR bastarde tipa oni kanađani sa tužnim pesmama, obučeni u crno. sa plavim pevačem sa fensi bradicom, kako se zvaše...

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 26 Oct 2009, 00:54

E, vidis, ja mislim da ti jesi dosao na temu o nirvani i uradio upravo to.
Odrasti ;)

Metalika? Death? Poštujem, ali ne poredim sa Nirvanom. Nema tu one ironije, sažetosti, niti lucidnosti, nažalost. Stalno neka smrtna ozbiljnost karakteristična za metal.
Ma dobro naveo sam ti kao primer. Nisam mislio na njih kao vrhovne predstavnike onoga o cemu pricamo. :) Ja sam licno orijentisan ka samoj muzici, melodiji i Marshall/Boogie full stack-u. Reci su za mene za pesnike i zbirke, ne kao centralna tacka sa muzikom kao propratnom pojavom. A metal je toliko raznovrstan, da mozes da nadjes ono sto trazis, samo ja tu ne mogu mnogo da ti pomognem :)

Stalker
Strelok

Post by Stalker » 26 Oct 2009, 00:57

ljudi, ubivate. Ako vec toliko mrzis Nirvanu, shvati da ona nije vredna rasprave.

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 26 Oct 2009, 00:58

Rocket Roll wrote:Metalika? Death? Poštujem, ali ne poredim sa Nirvanom. Nema tu one ironije, sažetosti, niti lucidnosti, nažalost. Stalno neka smrtna ozbiljnost karakteristična za metal.

Zvučaće grubo ali mislim da je tačno: Nirvani su daleko bliži Lu Rid i Bob Dilan nego "Oh, please, God, wake me" patetika, a stihovima kao što su "Oh, please, God, wake me" je najbliže nešto na "otišao si i ostavio me uplakanu" temu.

Muzičar koji govori o ozbiljnim stvarima (iz sveže perspektive) ali te stvari (i sebe) shvata relativno, ne suviše ozbiljno i uz veliku dozu humora, daleko je zanimljiviji od muzičara koji se iz sve snage napreže da prenese poruku o nekom bolu koji ili zapravo ne postoji (jer o njemu peva šablonski, klišeizirano, kako misli da treba da se peva, a ne kako bi trebalo da se peva) ili je preuveličan.

++++++++++++++++++++

"Jer niko od nas ne može da izrazi svoje potrebe ili misli u pravoj meri. Reči su kao napukli kotao po kojem dobujemo grube ritmove kako bi medvedi plesali, a zapravo žudimo da tom pesmom rasplačemo zvezde."
pazi, votevr roks jor bout:) ja sam rekao svoj stav i ostajem pri njemu. i klincek pod oblokom i god wake me i otisao si i ostavio me uplakanu imaju svoju nisu u kojoj savrseno leze. ti njih hoces da postavis vertikalno, a ja smatram da ih treba posmatrati horizontalno. i to je sve, nema tu neke filozofije:)

ako posmatramo licni senzibilitet i afinitet, meni cesto vise i bliskije odgovaraju ovi bolni ozbiljni muzicari:) meni su takva poredjenja babe i zabe, ko da poredim kosarku i ritmicku gimnastiku po liniji da su oba sportovi.

a to sto si ucestvovao u mojoj bolnoj preuvelicanoj pesmi i svidelo ti se, to je druga prica :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 26 Oct 2009, 01:10

Stalker wrote:ljudi, ubivate. Ako vec toliko mrzis Nirvanu, shvati da ona nije vredna rasprave.
ali onda nece dokazati nikome da je upravu :)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Oct 2009, 01:11

Ja sam licno orijentisan ka samoj muzici, melodiji
Pa da, mislim da su i ovi sto Nirvanu slusaju vise zabavljeni riffom, ritmom i melodijom... Ama, fali tu (dobrih) solaza, to je... :D

Evo recimo, moj bivsi basista, fin covek, a okoreli hard/prog/itakotipravci roker, jednom je prilikom rekao kako je solo u ovoj pesmi uzasan, kako siroti Kurt ni tih nekoliko tonova nije ljucki nabo... A, vidis, meni je ova solaza jedna od lepsih.

Tu je, u stvari, izvor nesporazuma... Ne znam otkud metal u ovoj prici, uopste. :ziveli:

P.S. Znam da nije Nirvanina pesma. A i taj Bowie je prilicno tanak tehnicki, ako cemo pravo... :bambi:

kide

Post by kide » 26 Oct 2009, 01:20

kao ide ono "it's better to burn out..." od Nil Janga pa je se to svidelo Kurtu pa je citiro. a stvarno je brzo sagorevao, pritom oslobođajuči ogromnu količnu energije... ne znam s čim da ga uporedim što brzo sagoreva i oslobađa veliku količinu energije.

i na to ne možeš biti ravnodušan, tako da Kris malo lagi. stvarno se trošio mnogo, uživo pogotovo se trošio i glasom i pokretom, na kraju je i sebe totalno potrošio. ali se dao. ima sjajnih talentovanih muzičara ali neće se daju, štekuju se. a opet ima onih koji svaku svirku odsviraju/otpevaju ko da im je zadnja. i tako to ide jbga, što se više daješ više i dobiješ. ako daš najviše što možeš, a to je svoj život, dobiješ legendu.
Last edited by kide on 26 Oct 2009, 01:22, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Oct 2009, 01:21

ali se dao
Dao se, vala, ko Bili na Exitu... :P :ziveli:

A bio je pevac, sto jes' jes'... Pomalo je takijeh vokala.

kide

Post by kide » 26 Oct 2009, 01:36

sinisake wrote:
ali se dao
Dao se, vala, ko Bili na Exitu... :P :ziveli:

A bio je pevac, sto jes' jes'... Pomalo je takijeh vokala.
davao se više nego Bili svakako jer bi u suprotnom i on sad bio pokojni. ali sasvim dovoljno da napravi najbolji koncert na exitu ikad. ti kad pogledaš svi su bili tu, i koji slušaju i metal i pank i indi i post i folk i bluz, sve se iskupilo i staro i mlado da vidi i čuje velikog šlager pjevača, Elvisa Hauera. i videlo se koliko se dao, da si na rerfrenu mogo da vidiš desetine iljada ruku u zraku tačno na takt, we cry... FLASH!... for fantasy... kako je to bilo jako, možda i prejako.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Oct 2009, 01:41

Elvis Hauer, he he... :D
Ma verujem da je odlicno bilo. :ziveli:
Last edited by sinisake on 26 Oct 2009, 01:43, edited 1 time in total.

nebojsak

Post by nebojsak » 26 Oct 2009, 01:41

sub_zer0 wrote: Ma dobro naveo sam ti kao primer. Nisam mislio na njih kao vrhovne predstavnike onoga o cemu pricamo. :) Ja sam licno orijentisan ka samoj muzici, melodiji i Marshall/Boogie full stack-u. Reci su za mene za pesnike i zbirke, ne kao centralna tacka sa muzikom kao propratnom pojavom. A metal je toliko raznovrstan, da mozes da nadjes ono sto trazis, samo ja tu ne mogu mnogo da ti pomognem :)
Pa reci. Metaler, full stackovi, ribice lože se. Uštedeo bi gomilu prepucavanja da smo znali ovaj podatak.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 26 Oct 2009, 01:50

@kide, ali sub_zero bi rekao da je ipak vrhunac veceri bio solo-tacka Steve Stevensa, garant. I Dersu bi to aminovao.
I, ok, razumem ja (i) to... :ziveli:

kide

Post by kide » 26 Oct 2009, 02:00

o da, i to šred na akustari. opako dobro je zvučao i on se tu dao. njegova ta gratis solo tačka je samo upotpunila doživljaj, taman koliko treba. da je još koji put izašo sam već bi bio počeo da guši, ali ovako je ispalo sjajno. ali Džulijet je imala biser prošle godine, kad je rekla ajmo svi zapjevati i razguli ti ona u refren, ali kaže stani! zaustavljaj! šta je sad? kae jedna cura nije pevala i pokaže rukom na devojku koja je zabušavala, a ona iskusnula neki sendvić pa nije bila u stanju pevati.

nego, ne sećam se dal je bilo reči na topiku, dal je neko nekim suludim slučajem gledo Nirvanu uživo? bilo ko? Dersu? :?:

cccira
MF veteran

Post by cccira » 26 Oct 2009, 02:03

sub_zer0 wrote:Odrasti ;)
Ahahahahahahaahahahahahaah :*

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 26 Oct 2009, 02:24

kide wrote:nego, ne sećam se dal je bilo reči na topiku, dal je neko nekim suludim slučajem gledo Nirvanu uživo? bilo ko? Dersu? :?:
cuj gledo, jeo!
Image

Post Reply