Avantura izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
HariSHA013

Post by HariSHA013 » 05 Oct 2007, 00:07

citam temu i sve sto mogu da kazem je.... uuuuuu jeeeeee... svaka cast... profi... :D

viden

Post by viden » 05 Oct 2007, 13:41

@ Sava
Znoj se verovatno ne vidi od prašine koja je toliko fina da dođe kao neki puder :D .
Inače, hvala na komplimentima. Trudim se da bar liči onome što se zove "profi".
E, a kako sam , kao i svaki "profi" bio vredan, na vrat je nalepljen fingerboard od oraha. Zalepljen je lepilom za drvo koje se četkom namaže u tankom sloju i sve zatim stegne sa što više stega (koristeći naravno pomoćne dašcice kako bi pritisak bio ravnomerniji i stege ne bi oštetile vrat). Sve to stoji 24h i nakon toga je to praktično jedan komad drveta.

Osim toga, stigao sam i da urežem utore za pragove.
Za ovu svrhu postoje i posebne testerice (namenske) ali sam ja pronašao neku u običnoj radnji koja sasvim odgovara. Bitno je da utori (kanali) budu uži od dela praga koji ide u drvo kako bi se prag mogao zakucati.
Inače, najpre se obeleže mesta za pragove a to se radi npr. preko formula za izračunavanje razmaka (u odnosu na dužinu skale), ili se pronađu gotove razdaljine (uvek su u odnosu na nut), ili se jednostavno sve prekopira sa neke druge gitare.

Sada već sve ovo počinje da liči na gitaru:
Image

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 05 Oct 2007, 15:20

Svaka cast! Super izgleda 8)

viden

Post by viden » 07 Oct 2007, 11:41

U ovoj fazi oblikovao sam glavu i izbušio bočne otvore za čivije.
Mora se napomenuti da je kod svakog bušenja neophodno koristiti najpre manju, a onda sve veću i veću burgiju (za drvo).
Takođe je poželjno na onom kraju gde izlazi burgija pričvrstiti (stegama stisnuti) komad drveta kako ne bi došlo do cepanja i odvajanja komada (što se često desi ako se to ne uradi).
Glavu sam oblikovao ručno malom testerom, turpijom za drvo i brusnim papirom.

Image

I naravno, proba čivija:

Image

viden

Post by viden » 09 Oct 2007, 12:53

Sledeći korak-nameštanje pragova.
Mora se uraditi precizno i pedantno inače od "štima" i "mekoće" sviranja neće biti ništa.
Pragove sam postavio (zakucao) u već napravljene (malom testerom) kanale i ovoga puta sam odlučio da ih i dodatni zalepim cianoakrilatnim lepkom.
Nisam to do sada radio i uvek su dobro držali ali... ajde da, po savetu iskusnijih graditelja, probam i to.
Inače, moja metoda za postavljanje pragova je prosta:
Postavi se prag u kanal namazan lepkom i onda se zakuca pomoću male dašcice od MEKOG drveta (da ne bi oštetila prag). Nikako čekićem ne udarati direktno u prag. Ovoga puta dašcica je bila ravna, ali ako vrat ima zakrivljenje treba napraviti zakrivnljene dašcice (krivine treba da prate radijus vrata).
Normalno, ceo vrat je neophodno zaštititi krep trakom i višak lepka odmah obrisati mokrom krpom.
Nakon toga se višak praga (strane koje štrče) odseče OŠTRIM čeonim kleštima (najpraktičnije) i onda raznim turpijama pažljivo pobruse krajevi pragova.
Ako su dobro namešteni nikakva dodatna nivelacija nije potrebna, ali nekad je potrebno pobrusiti neke pragove jer su višlji (loše namešteni) pa žice udaraju u njih. To se uoči tek nakon stavljanja žica.
Eto, to je cela filozofija.

Image

Postoji naravno brdo specijalizovanog alata za nameštanje pragova i ja, svakako, ne sumnjam da je sve to korisno.
Međutim ništa od toga se praktično ne može naći u našim radnjama pa se nikada nisam opterećivao naručivanjem preko net-a.
Uostalom, ova prastara i jednostavna metoda koju koristim nikada me nije izneverila.

viden

Post by viden » 10 Oct 2007, 12:43

Spoj vrata i tela:
Dugo sam razmišljao kakvo da rešenje ovde primenim, i na kraju odlučio da, kako je i sama gitara malo specifična, i ovaj problem bude rešen na specifičan način.
Vrat će biti bolt on, znači šrafljen, ali ne po "strat principu".
U telo sam napravio otvore za šrafove:

Image

U vrat sam postavio spojnice, koje će omogućiti stabilniju i bolju vezu vrata i tela.

Image

Na ovaj način štiti se vrat od "pucanja drveta" prilikom skidanja, a takođe se može lako korigovati ugao vrata i tela.

viden

Post by viden » 13 Oct 2007, 12:57

U ovih par dana izradio sam kobilicu.
Urađena je od orahovine i to tako što su glaodalicom na ravnoj letvici napravljeni glavni žlebovi a ostalo je "ručni rad", tim pre što mora biti malo specifična jer u nju ide pickup.
Otvore za žice sam takođe bušio ručnom bušilicom (nekako mi je preciznija za ovu svrhu).

Image

I na kraju, posle mnogo turpijanja i šmirglanja rezultat je ovakav:

Image

Kobilica neće biti lakirana (kao i fretboard) već sam je samo zaštitio smešom lanenog i orahovog ulja.

viden

Post by viden » 15 Oct 2007, 16:29

U ovoj fazi sam sastavio sve delove gitare, stavio na brzinu improvizovani nut i sedlo da bih video da li su moji proračuni bili tačni tj. da li gitara štimuje i kakva je "pod prstima".
Naravno ništa od elektronike nisam montirao (to dolazi na kraju).

Image

Image

Image

Na moju veliku radost, gitara perfektno štimuje, jako je svirljiva, ne preterano teška... i sve u svemu, za sada sam prilično zadovoljan.
Ostaje još jedan, vrlo osetljivi deo, da bi celi posao bio gotov, a to je lakiranje.
Znači, ponovo rastaviti sve ...pa na lakiranje.
Naravno, svaki komentar dosad urađenog je dobrodošao.

Critical
PedoBear

Post by Critical » 15 Oct 2007, 16:54

Komentar? Ja jedino mogu da ti se poklonim :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: i da ljubim ruke.

Ej ,mene zanima druga stvar ,da li bi ti nesto ovako napravio po narudzbini ,i koliko bi kostalo ?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 15 Oct 2007, 17:57

Svaka cast! Zaista svaka cast!
Ja sam odusevljen, gitara izgleda savrseno, kvalitetno, a i oblik je prelep. Ne mogu da verujem da moze da se napravi homemade gitara koja izgleda kao da je izasla iz Gibsonove fabrike.

Ti bi mogao lepo da zaradis od ovoga.

Bodomovac

Post by Bodomovac » 15 Oct 2007, 20:56

Neću te hvaliti da se nebi uobrazio, a i svakako su te drugi već nahvalili, nego ću da te pitam zašto nisi stravio bolt-on pločicu?

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 15 Oct 2007, 22:13

Dobro ti je ispala gitara,mogao bi da je ofarbas u neku cool boju(mozda neki sunburst).Inace gitara dosta podseca na Ovation.

viden

Post by viden » 15 Oct 2007, 23:17

Drago mi je da vam se sviđa gitara i hvala na svim pohvalama.
Verovali ili ne, to zna da bude veliko ohrabljenje u momentima "zamora" kada redovno počnem da sumnjam u krajnji ishod.
Last edited by viden on 15 Oct 2007, 23:32, edited 1 time in total.

viden

Post by viden » 15 Oct 2007, 23:28

@ Critical
Da, naravno moguće je uraditi po narudzbini, ali da ne bi zloupotrebljavao forum detalji na PM.

@Chord-Master
Uzor za ovu gitaru mi je bio upravo Gibson (Chet Atkins CEC model).
Imao sam prilike da ga isprobam, i mada nisam bio preterano oduševljen zvukom svideo mi se oblik (nekako je zgodna za sviranje).
Naravno, dodao sam neke inovacije (akustične kanale) a kako je ovo samo proba, sledeće bi trebale imati vrlo prepoznatljivo obeležje.
Inače, radim nacrte i za model sa metalnim žicama ali čekam da čujem kako će zazvučati ova kada budem lakirao i montirao elektroniku :D .

@Bodomovac
Bolt-on pločicu nisam stavio jer ovo nije spajanje po strat principu. Ona ima svrhu da daje dodatnu stabilnost vratu ali kako sam ovde stavio spojnice u koje idu klasični šrafovi (a ne za drvo) pločica je nepotrebna.
Naravno, šrafovi se neće videti-preko njih idu ukrasne kapice.

@Rocker
Meni je "naj cool" boja bezbojni lak.
Jednostavno volim da vidim drvo i njegovu teksturu, ali možda ću se nekad poigrati i drugim varijantama. Nisam izričit i zadrt po tom pitanju.
Inače, na osnovu čega je tebe ova gitara podsetila na Ovation?

Rocker.
MF veteran

Post by Rocker. » 15 Oct 2007, 23:33

Pa ono generalno,oblik gitare,konstrukcija(mada ovation-i imaju soundhole i drugaciji headstock),to mi je prva asocijacija.

Locked