Tajna uspeha Nirvane?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Dersu Uzala

Re: Tajna uspeha Nirvane?

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:38

sinisake wrote: Taj album je zesci kich, matori, ali ti ni to ne kapiras. Jbg... :ziveli: Kako rece precednik kide fusion je jazz pun kicha. :mrgreen:
Cek, jesi to sam smislio ili si video na nekom sajtu od nekih nazovi muzicara kako identifikuju sa kitschem? Jerbo, voleo bih da me uputis na taj sajt, a u protivnom, ako si ti to zakljucio, molio bih te da podelis svoje misljenje ne na muzickom forumu, nego bilo gde u svetu, sto kazu with the musicians community at large. Please indulge me, won't ya.

Vidis, to je taj problem. Svi u svetu priznaju taj album kao remek delo i prekretnicu u muzici, kao sirem pojmu, nesto novo, ali domaci gospodin, moj dragi prijatelj tvrdi (osnovano pretpostavljam) kako je to kitsch. To je mogao da cuje SAMO IZ DOMACIH KULOARA, odakle su se mnoge svetske legende muzike izrodile. Name one?

To je ono kad se kunes u Preleta. Dzizz.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Oct 2009, 12:41

Nista ja tebe ne razumem. :) Rekao je kide, clan foruma, a meni se svidelo, jer je lepo formulisao ono sto i ja (uglavnom) mislim.
P.S. Nisam papagaj, Dersu, jebe mi se za misljenja i domacih i stranih autoriteta. Samo me sud naroda interesuje, ahahaha... :mrgreen:
Nego, reci mi, kao svestrani muzicar, nesto o one dve pesme.
Koja harmonija ti se cini interesantnijom i zasto? Ja sam objasnio svoje glediste, aj ti sad.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:46

sinisake wrote:
Gledao sam skoro neki intervju sa Vaiem, gde lik kaze kako pravi muziku za sebe. Pa kome se svidi, svidi. Isti lik je napravio cetvorosatnu svirku za 1500 dindzi kod nas. E to je velicina. Zna se ko kosi ko vodu nosi.
Svaka cast Stiviju, mnogo ga volem kao gitaristu i soumena. Zao mi je sto nisam bio na toj svirci, cujem da je gomila ljudi ostala napolju, jerbo se nije moglo uci... :)
Ali, kompozicije su mu, uglavnom, totalni shit (imho :mrgreen: ). Jbg, kad ga slusam, slusam (uglavnom) sviranje.
Ma koliko bolno zvucalo, povladjivanje raji i pravljenje umetnickog dela su 2 razlicite stvari.
A mislis da ljudi skromnih svirackih mogucnosti povladjuju raji? Ne bih rekao... Mislim da nema istinski uspesnog benda koji je imao razradjeni koncept kako da napravi hit, odnosno, da povladjuje raji, da cilja, svesno, na najnizi ukus. Sviraju ljudi, ko i Vai, to sto vole, pa ako se gomili svidi - super, ako se ne svidi - uvek mogu da postanu kultni bend, samo za prosvetljene (veliko je globalno trziste :mrgreen: ).

Mada gresis kad govoris o ''povladjivanju raji'' i umetnosti, blize je to ponekad nego sto nam se cini.
Stevie je totalno pukao u povladjivanju samom sebi. Kao i Ingveta i svi ti djitristicki heroji za koje me ti kao brat prozivas. Poenta je da su nekad izubivali kako Nirvana nikad nie niti ce. Ali da su se usrali usrali su se. A i Nirvana su se usrali posle prvog albuma. Nevermind? COme on, jes ti slusao prvi album?

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:48

sinisake wrote:Nista ja tebe ne razumem. :) Rekao je kide, clan foruma, a meni se svidelo, jer je lepo formulisao ono sto i ja (uglavnom) mislim.
P.S. Nisam papagaj, Dersu, jebe mi se za misljenja i domacih i stranih autoriteta. Samo me sud naroda interesuje, ahahaha... :mrgreen:
Nego, reci mi, kao svestrani muzicar, nesto o one dve pesme.
Koja harmonija ti se cini interesantnijom i zasto? Ja sam objasnio svoje glediste, aj ti sad.
Koje dve pesme?
Nisam jos stigao do te stranice I guess, idem redom, svasta sam propustio pa sam duzan civilnih odgovora.

Cilvilnih = civilizovanih

Ne se kacim vise i sa kim. Have it your way. Cek da stignem dotle anyway.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 12:56

sinisake wrote:Verovatno znas da su mnoga muzicka dela (da ne idemo na teren knjizevnosti i slikarstva; ima ljudi ovde koji bi mogli da kazu i koju o tome), koja danas smatramo vrhuncima muzickog izraza, nastala kao odgovor na NARUDZBU dokonih burzuja, da su napravljena za jebeni cash? :wink:
Sta mislis, sub_zero, jesu li autori tih dela, stvarali muziku za sebe, ili su (''malko'') imali na umu i horizont ocekivanja publike (narucilaca)? :wink:
Odlicna primedba, ali ne vidim problem u toj sugestiji. I Leonardo i Mikelandjelo su radili za pare recimo. Ali nisu ortadili posao za 15 minuta. Godinama su zavrsavali posao. Sto opet nista ne mora da znaci, u Srbiji ljudi godinama odradjuju posao koji se na zapadu odradi za 6 meseci za iste ili manje para. Sama ta cinjenica ne narusava niciju kompetenciju, okolnosti su vrlo bitne. I sletanje na Mesec je radjeno po narudzbi. Americke vlade. KOsmonauti su bili placeni isto koliko i redovni armijski sluzbenici sa datim cinom. Danas je prosecan pukovnik recimo (iako su ovi bili u rangu majora) placen oko 80,000$ godisnje. Kao i svi majori/pukovnici recimo. KAo i Leonardo i Mikelandjelo, ovima je sluzlo na cast da odrade posao, sto ovde konkretno znaci da pale gore, nikakva extra kinta ni za njih ni za familiju. Imas 1-10% sanse da prezivis (gore nego u 5 Vijetnama odjednom, kad bi to bilo moguce) i ovi kao, 'eeeeee ocu ja'. Jebes kintu, primam platu anyway. Za nekoga ko dolazi iz Jugoslavije ili Srbije prilicno si kapitalisticki natakaren, sto je ok, ne mislim da kritikujem, ali veruj, ljudi sirom sveta rade za neku platu a zeljni su da se istaknu i odrade posao za svoju zemlju i vladu (ili mecenu u Leonardovom i Mikelandjelovom slucaju) and that's it. Jebote, ne znam sta bih dao da te samo malo provedem kroz svet. Ne tvoj svet, nego svet. Ne moj svet. Svet.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Oct 2009, 13:00

Kapitalisticki natakaren? Jok, samo konstatujem cinjenicu...
A glede vodanja po svetu... Spremi garantno pismo, i dolazim da osvojim americko trziste pranja sudova i ribanja WC-a! :mrgreen:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 29 Oct 2009, 13:00

Dersu Uzala wrote: Jerbo, voleo bih da me uputis na taj sajt, a u protivnom, ako si ti to zakljucio, molio bih te da podelis svoje misljenje ne na muzickom forumu, nego bilo gde u svetu, sto kazu with the musicians community at large. Please indulge me, won't ya.
Community to je pojedinac u prevodu ili grupa ljudi, ne daj boze, masa? :mrgreen:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 13:01

sub_zer0 wrote:Ta publika je bila saka burzuja. Ne siroke narodne mase. Ako ce neko da ceo svoj zivot posveti muziciranju mora da ima finansijsku potporu. To su bili kraljevi, carevi i burzuji. Umetnik napise kompoziciju, tako da ona bude dobra. Kupice je ti debili u svakom slucaju, kakva god da je. Ionako nemaju pojma, a znaju da je on veliki kompozitor. On dobije kintu, ima hleb da jede, oni dobiju kompoziciju koja je dobra. Kao ona fora u Amadeusu kada kralj kaze svom dvorskom kompozitoru (Salijeriju valjda?), kompozicija ti ne valja, promeni je, ima previse nota, a ovaj ga pogleda u stilu wtf?!? :O.o:
Mislis da je posle promenio? To sto su se kasnije stvari spustile u raju je veliki plus za nas, ali prosecna osoba i dalje ne kapira to kao veliki plus.
NIje on izgleda gledao 'Amadeusa'. Too many notes! Too many notes!!! Royal ear cannot withstand that. Just tear a couple of pages here and there, Mozart. :grummel_2:

Svaka kompozicija, btw, je bila narucena i unapred placena, ako nisi ti, sinisake ili ja. Svi ovi muzicari nisu mrdnuli prstom ako to nije placeno. Ili sednu pisu, naprimer neki rondo, ovo ono, pa onda naleti neko, e jel bi mogao nesto veselo, neki rondo da nam napises u F-duru (da da, tad su narucivali i tonalitet, zato imas dvroskog kompozitora i savetnike) a ti imas u steku vec rondo u G-Duru. Oh well, transpose the fucker down i to je to.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 13:03

nenadnenad wrote:
Dersu Uzala wrote: Jerbo, voleo bih da me uputis na taj sajt, a u protivnom, ako si ti to zakljucio, molio bih te da podelis svoje misljenje ne na muzickom forumu, nego bilo gde u svetu, sto kazu with the musicians community at large. Please indulge me, won't ya.
Community to je pojedinac u prevodu ili grupa ljudi, ne daj boze, masa? :mrgreen:
Community = komuna, ne znam sta je nejasno. Znaci, masa. Ne znam ni kojim povodom ti to, da ne citam sad unazad, zajebi tehnikalije, nego se odvazi i potkrepi tu svoju tvrdnju nekim primerom. Onda cu ja da je negiram stostrukim negacijama ako mogu. Ako nadjem resurse. U protivnom cu da javno kazem kako sam se najeo govana za sve pare. C'mon, just do it. How simple is that?
Last edited by Dersu Uzala on 29 Oct 2009, 13:05, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Oct 2009, 13:04

Ma jok, ti si gledao... :P
Community = komuna, ne znam sta je nejasno. Znaci, masa.
Otkad je to misljenje mase merodavno? :mrgreen:

sub_zer0
MF veteran

Post by sub_zer0 » 29 Oct 2009, 13:05

Ovde kao 'kolegi shredderu' samo da ti napomenem par stvari. ..
Primljeno k znanju. Nisam toliko u tome. Bonamassa mi je kul (ali ne znam koliko je on "pravi" bluzer) i jos par likova. Kapiram bluz filozofiju.
ili art for atr's sake, mada bas metal ne bih striktno uvrstavao tu
Naravno, metal je sirok pojam. Toga najcesce nema.

Stevie je totalno pukao u povladjivanju samom sebi.
Grubo receno, jeste malo zastranio ;) Ali ga ja i dalje gotivim. :) A po mom misljenju ne toliko ekstremno kao Ingvi (ali bitno je ono sto je radio na pocetku karijere.)

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Oct 2009, 13:06

Da te podsetim samo...

Ajmo konkretno, kad vec to volis...

http://www.ultimate-guitar.com/tabs/n/n ... r2_crd.htm

Mene ovde prijatno iznenadi onaj deo od C5, vrlo zanimljivo resenje, a ima Kurt jos takvih momenata (ubacivanje metal motiva u in bloom i smels like, recimo)...

Ovde me recimo nista ne iznenadjuje, vrlo ocekivane sablonske harme i odvratne hard-rok melodije.

Jadno, prazno, do bola predvidljivo, tehnicki pristojno, ali nimalo inventivno.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 13:07

sinisake wrote:Ma jok, ti si gledao... :P
Community = komuna, ne znam sta je nejasno. Znaci, masa.
Otkad je to misljenje mase merodavno? :mrgreen:
To upravo i ja tvrdim?

Gde sam ja indicirao da je misljenje mase merodavno? Gde? Pokazi mi jedan jedini post? On je tu probao nesto dfa mi dohaka. Ja sam bre elitista, Sinisa, valjda sam se vec objasnio. Ne palim se na te fore "svi smo mi rodjeni jednaki". Fuck off jednaki :ziveli:.

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 29 Oct 2009, 13:08

sinisake wrote:Da te podsetim samo...

Ajmo konkretno, kad vec to volis...
Jel ti to mene zajebavas?

Prvo, ne pada mi na pamet da komentarisem Nirvanu i njihove kompozicije. Drugo, "Closer To The Heart"? Really?

Ajde ti i ja strucnjak da krenemo da analiziramo Hemispheres? Pocni celu prvu stranu...
Last edited by Dersu Uzala on 29 Oct 2009, 13:10, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 29 Oct 2009, 13:09

More, napisao sam ja tamo negde, no se pravis da nisi video...
"Nisam ja za radnicki rokenrol, prezierm masu, elita mene zanima...", a ovamo samo zamenio lopatu tastaturom. :D
Sljaker, bre, ko i ostali, ama bezis od toga, pa to ti je. :P :P :P :ziveli:

P.S. Ne zajebavam te.

Post Reply