Tajna uspeha Nirvane?

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Duane
Fenderaš

Re: Tajna uspeha Nirvane?

Post by Duane » 11 Nov 2009, 21:06

al zanimljivo je kako se drzis toga life sucks... ono od cele epopeje razlictih iskustava koja prozinje morison ti se hvatas te life sucks i kapiras da je to cela POjenta... a sta bi sa onim WAKE UP! i slicnim stvarima...

nenadnenad

Post by nenadnenad » 11 Nov 2009, 21:14

Boogie Woogie wrote:
sinisake wrote:

Otkad se to vrednost umetnickog dela ogleda u kolicini optimizma, odnosno pesimizma, kojom zraci?
Od uvek.
S tom razlikom što ovde ne govorimo o umetničkom delu, već o pop grupi koju je jedan lik iskoristio da plasira svoju kobajagi poeziju.
Da je bio samo pesnik, niko nikad od nas ovde ne bi ni čuo za njega.

Nego..bilo lepo odvlačiti ribe iza bine..a pesme? ne verujem ni da je on sam znao šta tačno piše, pogotovo pošto se prethodno balsamuje nekim horsom ili se napije ko guzica..
Kurt je u alijansi sa tada vodecim figurama vladara iz senki plasirao svoju kobajagi poeziju cednim slusateljima. :kokice:
Zbog konstatacije mi pada ovako nesto na pamet. :mrgreen:
Inace je poznato da je samo kurt pisao i svirao pod uticajem za razliku od svih tvojih heroja :mrgreen:

Mislim ima toliko muzicara koji jednostavno samo pishu pri tom ne razmisljajuci o znacenju teksta :mrgreen:
A ko ne voli da metje iza bine? :roll:
Nisi valjda ko Rudes da moras da se zagrevas par sati pre svirke i da se "odgrevas" par sati posle? :mrgreen:

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Nov 2009, 21:29

Duane wrote:al zanimljivo je kako se drzis toga life sucks... ono od cele epopeje razlictih iskustava koja prozinje morison ti se hvatas te life sucks i kapiras da je to cela POjenta... a sta bi sa onim WAKE UP! i slicnim stvarima...
pa eto mislim da je JM (a i KC) svetao primer luzerstva.
O kakvom to wake up govoriš kad je čovek samog sebe uspavao za sva vremena?

kide

Post by kide » 11 Nov 2009, 23:02

Boogie Woogie wrote:... ali kad povučeš oroz, onda si pljuno i na muziku i na tekstove i na fanove i na trte i na mrte i umesto tog borca za bolji život (što bi trebalo da je glavni muzički atribut)
nije to tako jednostavno. kad povučeš oroz pljuno si samo na svoju fizičku egzistenciju i to je to, sebi si prekinuo život. muzika ostaje sa fanovima na različite načine, u skladu sa ličnim doživljajima. ja sam mislio da je princip razdvajanja kvaliteta ličnosti autora od kvaliteta njegovog dela opšteprihvaćen, ali kao što vidimo za mnoge je to previše komplikovano :P

osim toga, likovi kao što su Kobejn ili Morison su mnogo više od pukih autora. oni su medijumi, provodnici energije koja daleko nadilazi moć pojedinca, tj. njegovu sposobnost da tu energiju suzdrži, da ne kažem sustejnuje. oni su čeprkajući unutar sebe, pa i uz pomoć gudre alkohola itd, došli u kontakt sa tim izvorom, dal ga nazvali Zemljino jezgro, naslage kolektivnog nesvesnog, animalnost, Bog, oni su bili provodnici toga, ali su jedva suzdržavali to što je oslobođeno. Morison se gubio, urlao, kanalisao ženske glasove, indijanske duhove, antičke mitove, Kobejn se bacakao po opremi i publici, kanalisao svoje životinjske pretke vuka i planinskog lava, itd. dakle, ne možeš kritikovati medijuma zbog onoga što kanališe jer je to izvan njegove svesti i kontrole. čak se i na sudu priznaje kategorija privremene neuračunljivosti, afekta, ubistva bez predumišljaja pa se drugačije presuđuje nego hladnokrvan i planiran zločin. tačno je neko može da odglumi afekat da bi izbegao odgovornost ali ova dvojica sigurno nisu folirali inače ne bi tako brzo sagoreli.
ti ispadaš samo neko ko nije imao hrabrosti da živi i koji je o tome manje-više redovno i manje ili više (ne)muzikalno obaveštavao svet o tome..
opet redukcija. nije čudo što te Dersu pohvalio :P zar nije hrabrost okupiti sebe i još dvojicu luzera iz američke provincije i vinuti bend do nivoa globalne slave? šta je to ako ne hrabrost i želja za postignućem? možda je posle toga ponestalo hrabrosti da se nosi teret slave, mada meni to pre liči na gubitak volje za životom jer posle tako velikog postignuća šta ćeš dalje, preko toga? ma nije to ni bitno na kraju. ako si ispunio svoju sudbinu, dao sve od sebe i napravio nešto, manje je bitno kako ćeš skončati. bitno je da čovek ne zagine pre nego što završi svoj životni projekat, a posle toga dal će se samoubije, pandrkne nesrećnim slučajem ili u dubokoj starosti, nebitno je.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Nov 2009, 23:26

kide wrote: ali ova dvojica sigurno nisu folirali inače ne bi tako brzo sagoreli.
pa sad, mislim da si ti tu udružio mnoge grandmas and frogs.. 8)

ta dvojica su upravo vrisnuli jer nisu mogli da podnesu odgovornost.
Odgovornost koja zahteva novu kreaciju, nove ideje, nove varijacije talenta, novu neponovljivost.

I kada su zagrebali po svojoj unutrašnjosti ko kašikom po šerpi, videli su da tamo (o užasa) nema više ničega
A raja ište hita.
A hita nema i nema i neće ga ni biti.
Ta pozanaja boli.
No, nema hita, ali ima šita!

čime se dakle taj bol umrtvljuje?
Pa, možemo eto da pitamo bilo kog narkosa..

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 11 Nov 2009, 23:28

Narkomanija jeste veliki problem, ali nema veze sa kreativnošću. Ima puno narkomana ali malo Hendriksa, Kobejnova i Morisona.

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 11 Nov 2009, 23:37

Rocket Roll wrote:Narkomanija jeste veliki problem, ali nema veze sa kreativnošću. Ima puno narkomana ali malo Hendriksa, Kobejnova i Morisona.
slažem se.

Ja samo ne vidim ništa bogznakako kreativno u njihovom opusu, eto toliko od mene..da ne pitonišem više.. ;)

muki17
Urednik

Post by muki17 » 11 Nov 2009, 23:56

Rocket Roll wrote:Narkomanija jeste veliki problem, ali nema veze sa kreativnošću. Ima puno narkomana ali malo Hendriksa, Kobejnova i Morisona.
I Milana.... :mrgreen:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 12 Nov 2009, 03:10

cek, nema neke veze sa temom, al me je privuklo ono 'oduvek':)

pa cekaj, jesenjin, miljkovic, sve depra do depre, a kvalitet andispjutabl.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 12 Nov 2009, 03:17

Pa da krenemo od samih pocetaka - Ni Ep o Gilgamesu nesto ne odise optimizmom... :mrgreen:

vole ljudi da kukaju nad zivotom, pa to ti je... :mrgreen: Umesto da budu borci za bolji zivot... :mrgreen:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 12 Nov 2009, 08:13

sinisake wrote: Umesto da budu borci za bolji zivot... :mrgreen:
Hmmm? Like this?

:mrgreen:

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Nov 2009, 08:34

Wow, kako se ova tema razvija, pravi je momenat da joj se naslov promeni u "Život, smrt, kosmos, večnost, prolaznost, istine, laži, forma, suština i sve ostalo... sveopšta tema o svemu, svuda i svagda"

Boogie Woogie

Post by Boogie Woogie » 12 Nov 2009, 08:53

Doolio wrote:cek, nema neke veze sa temom, al me je privuklo ono 'oduvek':)

i Jesenjin i Miljković su ubijeni.
JM i KC su se ubili. Nadam se da shvataš razliku..

progg

Post by progg » 12 Nov 2009, 09:09

Boogie Woogie wrote:
Doolio wrote:cek, nema neke veze sa temom, al me je privuklo ono 'oduvek':)

i Jesenjin i Miljković su ubijeni.
JM i KC su se ubili. Nadam se da shvataš razliku..
I Hemingvej se ubio... Ali to ga ne cini losim piscem...

Ko si ti da sudish o necijem zivotu, o necijoj kreativnosti, o necijoj "tezini" i "velicini" u stvarnom svetu?
Ako ti se ne svidjaju Dorrsi, Nirvana ili neka treca grupa, ti ih covece preskoci... Your lost

(no hard feelings)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 12 Nov 2009, 09:29

progg wrote: Your lost
Može ovako:

"Your loss"

ili si možda hteo da kažeš

"You're lost"

ali nikako ne može ovako kako si ti napisao.

Ноу хард филингс! :ziveli:

Post Reply