Na šta da obratim paznju?
Na šta da obratim paznju?
Iskren da budem,nevidjeno sam se uželeo zvuka klasične gitare.I shvatio sam da jednostavno moram da kupim neku.E sad,budzet nije veliki usled trosenja za prosle 2 gitare,lomljenja telefona,pa samim tim kupovine novog..200-300,mozda koji evro vise..Ono sto me zanima je na sta da obratim paznju kad krenem u obilazak prodavnica?Konkretno,neke prednosti,mane itd..
Re: Na šta da obratim paznju?
Pa svakako gledaj (a do sad su svi već skinuli cipelu, i čekaju da zinem pa da me zakucaju u glavu, jer se zna o čemu ja najviše trubim) da ti je gornja ploča rezonatora jednoslojna, solid. To neprocenjivo popravlja ton. Gledaj da su godovi na gornjoj ploči onako što ravniji i što gušće strukture. Taj deo priče je isti kao i za western gitaru.
Takođe opšta smernica, koja ti jasno govori o tome koliko je generalno truda uloženo u izradu gitare - pogledaj kako je unutra obrađena gitara, posebno oni reckani delovi koji prate krivinu bočne ploče, a tu su da mogu dobro da se zalepe bočna ploča sa donjom pločom, i pogledaj kako je urađen bracing.
Balans tona. Ako bi ponovo da sviraš baš klasični repertoar, trebaće ti gitara sa finim basovima. Opet, ako te više interesuje latino, i razne druge primene klasične gitare u popularnoj muzici, treba tu gitara sa malo izraženijim visokim tonovima. Generalno je gornja ploča od kedra zgodnija u ovom drugom slučaju, a gornja ploča od smreke u onom prvom slučaju. Širina bočne ploče, odnosno debljina rezonatora su takođe bitni u tom pogledu - što je deblji (ili je bolje reći dublji?) rezonator, bliže si onom toplom tonu potrebnom za repertoar iz muzičke škole.
Ako je donja ploča laminirana, treba da imaš u vidu da kvalitetnije urađeni instrumenti imaju spoljašnji furnir iz 2 dela, najčešće bookmatch. Ako vidiš da je cela površina donje ploče rezonatora onako jedan "list" furnira, to nije osobito brižljivo rađen instrument. Ne mora da znači da je za izbegavanje, ali lepše je da nije tako rađen.
Gledaj kako izgleda presek grifplatne, trebalo bi da možeš kod zvučnog otvora da vidiš "goli" presek, i obrati pažnju da lepo možeš da vidiš kako se šare nastavljaju sa gornje površine grifplatne na presek. Žalili mi se neki ljudi da su posle par meseci ukapirali da je grifplatna samo odozgo furnirana, a da je ispod neka plastika. To ne može da bude dobro za ton ni pod razno! Dakle nije preporučljivo da imaš grifplatnu koja je zafarbana tamnom farbom na svim presecima.
Takođe treba da se lepo vidi drvo kobilice, da ni ono nije mazano, da budeš siguran od čega je.
Sve čivije provrti dobro, da budeš siguran da neka ne proklizava baš suviše lako.
Zapravo nisam siguran šta da ti kažem, jer imaš 2 jako dobre gitare, i verovatno sve ovo već znaš.
Jesi li video ovu temu:
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =19&t=9862
Razmisli o ovim gitarama, idi isprobaj.
Takođe opšta smernica, koja ti jasno govori o tome koliko je generalno truda uloženo u izradu gitare - pogledaj kako je unutra obrađena gitara, posebno oni reckani delovi koji prate krivinu bočne ploče, a tu su da mogu dobro da se zalepe bočna ploča sa donjom pločom, i pogledaj kako je urađen bracing.
Balans tona. Ako bi ponovo da sviraš baš klasični repertoar, trebaće ti gitara sa finim basovima. Opet, ako te više interesuje latino, i razne druge primene klasične gitare u popularnoj muzici, treba tu gitara sa malo izraženijim visokim tonovima. Generalno je gornja ploča od kedra zgodnija u ovom drugom slučaju, a gornja ploča od smreke u onom prvom slučaju. Širina bočne ploče, odnosno debljina rezonatora su takođe bitni u tom pogledu - što je deblji (ili je bolje reći dublji?) rezonator, bliže si onom toplom tonu potrebnom za repertoar iz muzičke škole.
Ako je donja ploča laminirana, treba da imaš u vidu da kvalitetnije urađeni instrumenti imaju spoljašnji furnir iz 2 dela, najčešće bookmatch. Ako vidiš da je cela površina donje ploče rezonatora onako jedan "list" furnira, to nije osobito brižljivo rađen instrument. Ne mora da znači da je za izbegavanje, ali lepše je da nije tako rađen.
Gledaj kako izgleda presek grifplatne, trebalo bi da možeš kod zvučnog otvora da vidiš "goli" presek, i obrati pažnju da lepo možeš da vidiš kako se šare nastavljaju sa gornje površine grifplatne na presek. Žalili mi se neki ljudi da su posle par meseci ukapirali da je grifplatna samo odozgo furnirana, a da je ispod neka plastika. To ne može da bude dobro za ton ni pod razno! Dakle nije preporučljivo da imaš grifplatnu koja je zafarbana tamnom farbom na svim presecima.
Takođe treba da se lepo vidi drvo kobilice, da ni ono nije mazano, da budeš siguran od čega je.
Sve čivije provrti dobro, da budeš siguran da neka ne proklizava baš suviše lako.
Zapravo nisam siguran šta da ti kažem, jer imaš 2 jako dobre gitare, i verovatno sve ovo već znaš.
Jesi li video ovu temu:
http://muzicki-forum.com/forum/viewtopi ... =19&t=9862
Razmisli o ovim gitarama, idi isprobaj.
Ne znam sigurno ni blizu koliko ti znas,tako da mi ovaj post stvarno itekako pomaze.Tacno tako sam i zamisljao neki dobar odgovor koji ce pomoci.Narednih dana cu da gledam i pretrazujem gitare,pa cu da se javim sa konkretnim pitanjima,nadam se.Hvala jos jednom na trudu.
NA PONASANJEEEEE
sorry za off, nisam mogao da odolim

sorry za off, nisam mogao da odolim

I to "Iz fundamenta da obratiš pažnju na ponašanje Rumenka. Ja sam fin i suptilan čovek, mog' te ubijem na mestu ovde..."
Ni ja nisam mogao da odolim kad mi je faks dao šlagvort
A sad nazad na temu...
Ni ja nisam mogao da odolim kad mi je faks dao šlagvort

A sad nazad na temu...

"ko sam ja - kristijan, za mene br'te svako zna"Kristijan wrote: (a do sad su svi već skinuli cipelu, i čekaju da zinem pa da me zakucaju u glavu, jer se zna o čemu ja najviše trubim)

inace totalno si u pravu,pogotovo za godove i za baseve. tada je zvuk stvarno topliji i stvarniji.. ne volim one pjoing pjoing zvukove.. kao da sviras na decijoj igracki.
dakle jasno definisan zvuk je meni nesto sto je najbitnije. volim kad cujem da neko svira i kad cujem sta svira
dakle opseg tonova, moj savet

Ja ti iskreno preporucujem neku Yamahu.. Yamaha je cale na polju klasicnih istrumenata...

Ne znam sto se tice toga,imam i elektricnu i klasicnu yamahu.Pa mozda ipak da klasicna bude neka druga..Mada,ako mi se svidi vise od ostalih bice yamaha..vuk0125 wrote:Ja ti iskreno preporucujem neku Yamahu.. Yamaha je cale na polju klasicnih istrumenata...