Pokusaj izrade Explorera

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
NikolaNis
MF veteran

Re: Pokusaj izrade Explorera

Post by NikolaNis » 01 Nov 2009, 23:16

Sve u svemu ima tu dosta materijala, a cena je u skladu sa kvalitetom. A posle ljudi kažu da je ovo jeftin sport :grummel_2: .

Lepo ste se vi organizovali, moraću i ja da skoknem do BG-a da me odvedete da i ja nešto lepo proberem, naravno ako me primate u društvo... 8)

Stanko

Post by Stanko » 02 Nov 2009, 13:14

NikolaNis wrote:Sve u svemu ima tu dosta materijala, a cena je u skladu sa kvalitetom. A posle ljudi kažu da je ovo jeftin sport :grummel_2: .

Lepo ste se vi organizovali, moraću i ja da skoknem do BG-a da me odvedete da i ja nešto lepo proberem, naravno ako me primate u društvo... 8)
Sve u svemu ja sam jako zadovoljan materijalom, jedino sto sad moram malo da sacekam pre nego porucim hardver. :)

Kad budes dolazio samo se najavi ;) :ziveli: 8)

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 06 Nov 2009, 17:32

Lepo ti je krenulo.

Cestitke.

Drago mi je da si napravio telo od mahagonija, jer onaj orah ti i nije bio nesto posebno.

Srecno u daljem radu :)

A javor ti je EXTRA! :bravo:

Stanko

Post by Stanko » 06 Nov 2009, 18:04

b-Looser wrote:Lepo ti je krenulo.

Cestitke.

Drago mi je da si napravio telo od mahagonija, jer onaj orah ti i nije bio nesto posebno.

Srecno u daljem radu :)

A javor ti je EXTRA! :bravo:
Hvala na podrsci :) :) :) :ziveli:
Sad sve malo stoji. Treba da nadjem tu veliku testeru da izvucem sto vise iz tog javora, a imam i nekih obaveza, fax i jos ponesto... A necu nista na brzaka :) ne zurim nigde ;)

Stanko

Post by Stanko » 20 Nov 2009, 09:37

Joj! :) juce sam jurio da isecem ovaj javor za top na banseku i nisam uspeo.

Prvo sam krenuo u slance, u strajko, jer sam ih prethodno zvao i pitao jel ima bansek (ima), jel radite usluzno secenje (radimo) itd. Medjutim kad sam dosao tamo iz nekog razloga su mi objasnili da ne mogu da se javor. Kazu stavili su neku drugu testeru. Kapiram da rade nesto vaznije od par rezova na mojoj dasci, pa nece ljudi da rizikuju da upropaste testeru... Al to su mogli lepo da mi kazu preko telefona, jer su me i tad pitali koje je drvo.

Ali oni me posalju u obliznju radionicu. Poljski put, neugladna radionica, ali jako fin majstor, koji je objasnio da mu ne radi bansek. Fale mu neki prekidaci ili sta ti ja znam. I on mi kaze da sigurno imaju bansek u okviru Trudbenika (ciglana), da tamo ima stolar.

Odemo ja i drugar i tamo. Medjutim, tip nam objasni da ne moze to... Iako je prvo rekao da moze, ali je rekao i da ne rade usluzno secenje. I posto je bio prilicno mrzovoljan, moja teorija da je mozda i mogao, nego da ga jednostavno mrzelo. Al dobro... Na kraju nam kaze da blizu imamo pilanu.

U pilani se ispostavi da ne rade uzluzno secenje, a i da je daska suvise mala. Medjutim gazda je pokusao da mi ucini. Posto to nije bansek, vec masina na shinama za secenje balvana. Tu je izmaltretirao radnike, naterao ih da skinu balvan. Budzio, pokusavao, stavno je sve izvnuo, ali jednostavno za onoliku mashinu daska je jednostavno premala.

Tako da sam bio prilicno razocaran, i ako neko zna gde ima bansek gde mogu da isecem dasku od javora (priblizne dimenzije 27x86x6cm) na tanje od recimo 1cm, bio bih veoma zahvalan. U zdravlje :!:

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 20 Nov 2009, 14:04

Da znaš da te potpuno shvatam i stvarno mi je žao. Velika je muka da nađeš ljude koji će da te gledaju kao normalnu osobu kada im pomeneš da praviš gitare. Gledaju te onako sažaljivo i verovatno misle kako si jadan malo skrenuo :O.o: .
Ja ti ne mogu pomoći nikako, treba naći dovoljno veliki bansek, vidi da li o-boss ima nekog poznanika, vas dvojica ste ionako u kontaktu.

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 20 Nov 2009, 14:36

Stanko,
ako sam te dobro shvatio, ti bi da izvedes neku ovakvu operaciju?

Image

Stanko

Post by Stanko » 20 Nov 2009, 20:28

b-Looser wrote:Stanko,
ako sam te dobro shvatio, ti bi da izvedes neku ovakvu operaciju?

Image
Upravo to :D slikovitije nisi mogao reci! :D

b-Looser
MF veteran

Post by b-Looser » 20 Nov 2009, 20:59

Ok, onda.
Evo mog iskustva.

Ovo sto vidis na slici je kako mi rasecamo javor na banseku kod drugara u radionici. Ovo je industrijski, znaci ultra pro, bansek i ova daska je oko 20 cm siroka. I rezultat je prilicno zadovoljavajuci. Ali to je na tom banseku kod koga sve zivo mozemo da podesimo od nagiba radne ploce do nagiba tockova. Mana mu je sto ne moze da rasece nista sire od 20-ak cm. S druge strane, moj bansek ima otvor skoro 40 cm, ali ja na njemu ne bih ni u ludilu izvodio nista slicno, jer ne samo da ne bih isekao to sto mi treba, nego bih se verovatno i tesko povredio. E sad, posto ti hoces da seces nesto sirine 27 +- cm, moj savet ti nije da to uradis na banseku, jer ni ja to ne bih tako uradio. Nadji neki brentu u svojoj blizini, a ako je bas nema, cimni na pp pa cemo da smislimo nesto.

Eto, nadam se da je ovo bilo od pomoci.

Stanko

Post by Stanko » 21 Nov 2009, 17:52

Svakako jeste od pomoci. Hvala ;) videcu dal cu uspeti, ako ne, kukacu ;)

Stanko

Post by Stanko » 26 Nov 2009, 10:21

Juce sam okrenuo dosta radionica, pilana itd (cak i shumarski fax), ali na zalost niko ne radi usluznu obradu, ili rade ali ne drveta vec medijapana, iverice i slicnih stvari. Tako da kako je krenulo verovatno cu tebe b-Looser da jurim :D

Al dobro sad i nemam puno vremena, da kucnem u drvo (neko suvo :) ) uskoro i putujem malo :D

Ali juce sam se malo igrao sa malim cnc-om i isprobavao :)
Image

Stanko

Post by Stanko » 27 Nov 2009, 17:32

Imam pitanje za sve vas, mada mislim da je Nikola radio nesto slicno.
Posto vrat na exploreru stoji pod malim uglom (2 stepena) u odnosu na telo, i posto je set in neck, onda mislim da ce se pojaviti minimalan prostor na kom se fretboard nece naslanjati ni na sta sa strana. Na lp-u se ovo valjda resava lako, jer se samo "stomace" dovede u taj nivo da nema nigde lufta.

Uglavnom da ne pricam previse, evo uradih sliku :) valjda je jasno sa slike sta me brine ;)
Ispod je slika gibsonovog (holy :D) explorera, na kom ne postoji nikakav luft.
Image
Image

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Nov 2009, 13:20

Kao što si sam rekao kod LP-a se onaj stomačić obradi tako da ima pad pod istim uglom pod kojim i vrat stoji (4-5 stepeni). Ovde zaista ne znam kako je izvedeno pošto je telo skroz ravno a gitara ima tune-o matic most :idea: . Ja mislim da bi onda morala de se vidi mala razlika kod fingerboard-a ali na slici koju si stavio to nije tako, stvarno sam zbunjen... :O.o:

Stanko

Post by Stanko » 30 Nov 2009, 13:24

NikolaNis wrote:Kao što si sam rekao kod LP-a se onaj stomačić obradi tako da ima pad pod istim uglom pod kojim i vrat stoji (4-5 stepeni). Ovde zaista ne znam kako je izvedeno pošto je telo skroz ravno a gitara ima tune-o matic most :idea: . Ja mislim da bi onda morala de se vidi mala razlika kod fingerboard-a ali na slici koju si stavio to nije tako, stvarno sam zbunjen... :O.o:
I ja sam :) zato i pitam :)
Inace gledao sam epiphone explorera u mitrosu, i na njemu je samo farbom to prekriveno da se ne vidi.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 30 Nov 2009, 14:11

Možda ovaj Explorer sa slike koju si stavio nema tune-o-matic most nego neku drugu vrstu hard-tail mosta pa nema potrebe za tim uglom... :idea:

Post Reply