muzicka skola-pitanje
Moderator: Critical
Re: muzicka skola-pitanje
Vanredni sistem obrazovanja kod nas je zajeban i glup, pre svega zbog skupoce, a onda zbog diplome koja se ni po cemu nece razlikovati od diplome nekoga ko je 4 godine redovno slusao predavanja, isao na casove, mukotrpno vezbao... za razliku od vanrednog ucenika kome se bas zbog toga sto polaganje ispita placa, dosta gleda kroz prste...
Vanredno skolovanje (u svakoj skoli) ti se svodi da samostalno naucis predmete i izadjes da ih polazes pred komisijom. Mozes da dodjes na konsultacije, odnosno posavetujes se sa profesorima, trazis da ti pomognu... ali je pitanje njihove dobre volje i slobodnog vremena koliko ce ti izaci u susret...
Dakle... srednja skola vanredno ce ti doneti samo diplomu, i jedan nivo znanja koji ne moze da se meri sa nivoom koji imaju deca koja u skolu idu redovno... i zato su meni bolja opcija privatni casovi, literatura, ucenje preko neta (imas na youtube zilion lekcija od pocetnickih do virtuoznih klasicnih), formiranje nekog amaterskog benda, pa vezbate zajedno...
Poenta je u vezbanju i praksi...
Vlatko Stefanovski nema ni dana muzicke skole, a covek se ubraja u najbolje svetske gitariste. Nevidjena tehnika.
Razmisljaj tako...
Vanredno skolovanje (u svakoj skoli) ti se svodi da samostalno naucis predmete i izadjes da ih polazes pred komisijom. Mozes da dodjes na konsultacije, odnosno posavetujes se sa profesorima, trazis da ti pomognu... ali je pitanje njihove dobre volje i slobodnog vremena koliko ce ti izaci u susret...
Dakle... srednja skola vanredno ce ti doneti samo diplomu, i jedan nivo znanja koji ne moze da se meri sa nivoom koji imaju deca koja u skolu idu redovno... i zato su meni bolja opcija privatni casovi, literatura, ucenje preko neta (imas na youtube zilion lekcija od pocetnickih do virtuoznih klasicnih), formiranje nekog amaterskog benda, pa vezbate zajedno...
Poenta je u vezbanju i praksi...
Vlatko Stefanovski nema ni dana muzicke skole, a covek se ubraja u najbolje svetske gitariste. Nevidjena tehnika.
Razmisljaj tako...
Škola može da ti da neke osnove i u startu objasni stvari koje ćeš sam skapirati uz mnooooooogo mučenja.
Ako ikako možeš, idi u školu.
Ja sam uvek za obrazovanje.
Uostalom, od privatnih časova, lekcija na internetu, bendova (daj!!!) se lako odustane, a kada već upišeš školu imaš želju da je završiš.

Ako ikako možeš, idi u školu.
Ja sam uvek za obrazovanje.
Uostalom, od privatnih časova, lekcija na internetu, bendova (daj!!!) se lako odustane, a kada već upišeš školu imaš želju da je završiš.

Pa ako upisujes skolu da bi naterao sebe da sviras i zavrsis, onda je to podjednako tome kada roditelji teraju malu decu koja ne zele da sviraju u muzicku skolu?Tiga wrote: Uostalom, od privatnih časova, lekcija na internetu, bendova (daj!!!) se lako odustane, a kada već upišeš školu imaš želju da je završiš.
Ako treba da je upise da ne bi batalio muziku, onda mozda bolje da batali odmah, da se ne trosi ako ce posle toga da mu se ogadi sviranje?
Po meni su privatni casovi + rad kod kuce kul.
Nije isto, jer kad neko već upiše školu, teško da će oudtati od nje i ispisati se.pax404 wrote:
Pa ako upisujes skolu da bi naterao sebe da sviras i zavrsis, onda je to podjednako tome kada roditelji teraju malu decu koja ne zele da sviraju u muzicku skolu?
Ako treba da je upise da ne bi batalio muziku, onda mozda bolje da batali odmah, da se ne trosi ako ce posle toga da mu se ogadi sviranje?
Po meni su privatni casovi + rad kod kuce kul.
Sa privatnim časovima je drugačije-može da odustane iz milion razloga.
To sve zavisi od njegove volje,naravno, ali lakši i sigurniji put po meni je uvek-škola.
uh sad mi pada na pamet kad bi stvarno postojala skola za neku cool muziku,recimo za metal gitaru ili gtramofoni ili sempleri...tako nesto aktuelno,da ima neko da ti pokaze fore,a ne da davi sa hristicem i mokranjcem 

ma ja sviram vec godinu ipo gitaru i nemam nameru da prestajem! pa pitam jel mi se isplati da vanredno zavrsavam skolu sa 15 god!!!?
Ako ti je potrebna diploma srednje muzicke skole onda zavrsavaj a ako mislis da ces na taj nacin steci neko vece znanje... to je u najmanju ruku diskutabilno. Posto si spreman da se zrtvujes i ucis po skolskom programu, onda uopste ne vidim problem da sam, uz pomoc, edukativnog materijala (interneta,knjiga,privatnih casova) stignes do zeljenog znanja.
Kako misliš isplati? Finansijski ti se ne isplati, ali ako hoćeš da sviraš svejedno moraš da uložiš novac...Milinko94 wrote:ma ja sviram vec godinu ipo gitaru i nemam nameru da prestajem! pa pitam jel mi se isplati da vanredno zavrsavam skolu sa 15 god!!!?
Pitanje je samo da li ti hoćeš da se cimaš sa tim polaganjem ispita ili ne.
isplati-da li cu dobiti zeljeno znanje!! tamo idem zbog znanje, NE ZBOG DIPLOME!!!!!!!
Imas 15 godina...
Prema zakonu, u 1. razred srednje skole vanredno se upisuju ucenici koji imaju vise od 18/ili oni koji zavrsavaju 2 skole, pa jednu ne mogu da postignu...
Ja imam drugaricu koja je redovna u gimnaziji i u muzickoj... s tim sto u muzickoj ne pohadja casove koje ima u gimnaziji (srpski, strani jezici, opsti predmeti i sl.), nego samo strucne predmete.
Znaci, ti umesto sto skolu planiras da upises vanredno a na prvom mestu ti je znanje, mozes slobodno da je upises redovno...
Na casovima koje budes pohadjao redovno ces mnogo vise nauciti nego ako samo budes ucio kod kuce i izlazio na ispite, a i skola je besplatna
Prema zakonu, u 1. razred srednje skole vanredno se upisuju ucenici koji imaju vise od 18/ili oni koji zavrsavaju 2 skole, pa jednu ne mogu da postignu...
Ja imam drugaricu koja je redovna u gimnaziji i u muzickoj... s tim sto u muzickoj ne pohadja casove koje ima u gimnaziji (srpski, strani jezici, opsti predmeti i sl.), nego samo strucne predmete.
Znaci, ti umesto sto skolu planiras da upises vanredno a na prvom mestu ti je znanje, mozes slobodno da je upises redovno...
Na casovima koje budes pohadjao redovno ces mnogo vise nauciti nego ako samo budes ucio kod kuce i izlazio na ispite, a i skola je besplatna

Slazem se... plus, po ceo dan si okruzen muzicarima a tako se isto mnooogooo nauci, razmenjujes znanje, "krades fazone"
itd.
Uzmi samo npr Harmoniju 3 godina, Solfedjo 4 godina, Teorija Muzike 1 godina, i to sve 1-2 puta nedeljno... Mnogo ces vise nauciti, a da li ces imati para da ides na privatne casove za samo ova 3 predmeta tokom 4 godina i plus da placas ispite?

Uzmi samo npr Harmoniju 3 godina, Solfedjo 4 godina, Teorija Muzike 1 godina, i to sve 1-2 puta nedeljno... Mnogo ces vise nauciti, a da li ces imati para da ides na privatne casove za samo ova 3 predmeta tokom 4 godina i plus da placas ispite?

Jel ti želiš u osnovnu ili srednju školu?Milinko94 wrote:isplati-da li cu dobiti zeljeno znanje!! tamo idem zbog znanje, NE ZBOG DIPLOME!!!!!!!
momci nismo se razumeli. ja se interesujem za osnovnu muzicku! 

Vidim, zato i pitam...Milinko94 wrote:momci nismo se razumeli. ja se interesujem za osnovnu muzicku!
Moj ti je savet da obavezno upišeš muzičku, ali onda moraš da budeš spreman na rad sa privatnim profesorima i finansiranje tih časova.
Koliko vidim, ti imaš volje, pa neće biti problema.
Sa srećom!
P.S. ja sam žensko

a da upisem da idem-ili samo da idem na polaganja vanredno? jesi se ti bila isto raspitivala za skolu?-cini mi se da jesi.. koje si god?