R. M. Točak

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
sinisake
The original one

Re: R. M. Točak

Post by sinisake » 21 Aug 2009, 11:28

A moze mi se... ionako sam za psihijatriju... ^^

muki17
Urednik

Post by muki17 » 21 Aug 2009, 11:30

sinisake wrote:A moze mi se... ionako sam za psihijatriju... ^^
:lol1: :lol1: :lol1:

tHe bLuEsMaN

Post by tHe bLuEsMaN » 22 Aug 2009, 01:53

Za Tocka su reci suvisne :smil_guitar: :smil_guitar: :smil_guitar:

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 22 Aug 2009, 02:16

Njegova nedela govore sama za sebe :hide:.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 22 Aug 2009, 11:31

Dersu Uzala wrote:Njegova nedela govore sama za sebe :hide:.

Image

:grummel_2:

EDIT:
SMAK-u se često pripisuju atributi vezani za Etno muziku što se može objasniti radovima gitariste R. M.Točka na sopstvenim projektima kao i zbog specifičnog muzičkog nasleđa.
Grupa je negovala sopstveni stil bez posebnih uzora i bez obzira na trendove. Kompozicije su bile satkane od motiva koji su se ciklično ponavljali i nadovezivali tako da je njihova aranžmanska forma bila vrlo avangardna.
:krstise: Bolje da samo svira, i da ne truca previse, kao i vecina muzikanata uostalom...

laki

Post by laki » 24 Nov 2009, 19:16

Da li neko zna reči pesme BISKA 16?

Hvala

Trzalica

Post by Trzalica » 24 Nov 2009, 20:59

Nikako mi nije jasno zašto niko od "kolega" ne vari previše R.M. Točka i svi imaju negativno mišljenje o istom?!? Tj., bar se tako priča. :O.o:
Čitam u temi previše hvalospeva ... hmm... da, ... i ja bih se pridružio istima da je danas '1980 i neka' godina ... tada je Točak bio kralj. Toliko je bio dobar da se činilo kako će taj jedan čovek proslaviti srpski rock n' roll u celom svetu, dok ono, "ne lezi vraže" ...
U zadnjih par par decenija u kojima mr. Točak gotovo da ništa značajno nije uradio osim famoznog ponovnog okupljanja grupe 1992. godine(bolje da nije) i izrade muzike za film 'Vizantijsko Plavo' nakon čega slede po mnogim muz. kritičarima ekstravagantni padovi nesvojstveni čak ni mnogo lošijim bendovima u recimo muz. obliku "Bioskop Fox" gde se svira sve samo ne mainstream progresive rock sa svim elementima džeza, bluza, i etno motivima koji treba da krasi tako vrsnog umetnika ... Ovakav pad je valjda jedino MEtallica mogla da doživi nakon petog albuma krunisan u vidu "Saint Anger". Možda se neko nee složiti, ali ja delim mišljenje sa mnogima da se maistream muzičari nikako ne smeju vraćati u underground i svirati garažni rok za početnike.
Potpuno bez trunke ideje se samo obradjuju stari hitovi i sve gorem i gorem aranžmanu, izdaju bestofovi, bespotrebna izdanja poput "Without audience", ... dok u medjuvremenu hrvatski bendovi otkidaju stare stvari u novim aranžmanima(slušati: Motori/2003 od Divljih Jagoda i sl.,).

Ne mogu da shvatim činjenicu da je u Srbiji toliko nisko pala rock scena da čak i muzičari takvog kova poput Smak-a nemaju više ni "i" od ideje da stvore kvalitetnu i prepoznatljivu muziku. Čak šta više nemaju ideju da čak i njihove starije hitove obrade u novijem ruhu i osveže sećanje, već i takve pokušaje unište ...
R.I.P.

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Nov 2009, 21:47

@sinisa - bas znas da izaberes krem de la krem muslika :mrgreen:
Jazz-funk-nepoznato bljuvotina :mrgreen: ...spot, tekst, muzika...ne znam kako su to uspeli tako lose da smisle i uklope a i da snime.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Nov 2009, 21:52

Tekst je standardno jeziv, Najdin glas i zapevanje su tragedija, kao i sama vokalna melodija. Ali, dobra je djitrica, a harma i solo na kraju mi se bas, bas dopadaju.
Skoro ko Giant Steps je odradio Rale, nema tu zezanja... :mrgreen:

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 24 Nov 2009, 21:56

Trzalica wrote:Nikako mi nije jasno zašto niko od "kolega" ne vari previše R.M. Točka i svi imaju negativno mišljenje o istom?!? Tj., bar se tako priča. :O.o:
Čitam u temi previše hvalospeva ... hmm... da, ... i ja bih se pridružio istima da je danas '1980 i neka' godina ... tada je Točak bio kralj. Toliko je bio dobar da se činilo kako će taj jedan čovek proslaviti srpski rock n' roll u celom svetu, dok ono, "ne lezi vraže" ...
U zadnjih par par decenija u kojima mr. Točak gotovo da ništa značajno nije uradio osim famoznog ponovnog okupljanja grupe 1992. godine(bolje da nije) i izrade muzike za film 'Vizantijsko Plavo' nakon čega slede po mnogim muz. kritičarima ekstravagantni padovi nesvojstveni čak ni mnogo lošijim bendovima u recimo muz. obliku "Bioskop Fox" gde se svira sve samo ne mainstream progresive rock sa svim elementima džeza, bluza, i etno motivima koji treba da krasi tako vrsnog umetnika ... Ovakav pad je valjda jedino MEtallica mogla da doživi nakon petog albuma krunisan u vidu "Saint Anger". Možda se neko nee složiti, ali ja delim mišljenje sa mnogima da se maistream muzičari nikako ne smeju vraćati u underground i svirati garažni rok za početnike.
Potpuno bez trunke ideje se samo obradjuju stari hitovi i sve gorem i gorem aranžmanu, izdaju bestofovi, bespotrebna izdanja poput "Without audience", ... dok u medjuvremenu hrvatski bendovi otkidaju stare stvari u novim aranžmanima(slušati: Motori/2003 od Divljih Jagoda i sl.,).

Ne mogu da shvatim činjenicu da je u Srbiji toliko nisko pala rock scena da čak i muzičari takvog kova poput Smak-a nemaju više ni "i" od ideje da stvore kvalitetnu i prepoznatljivu muziku. Čak šta više nemaju ideju da čak i njihove starije hitove obrade u novijem ruhu i osveže sećanje, već i takve pokušaje unište ...
R.I.P.
to sto tocak nesvira na pinku ili skc-u neznaci da nema ideja ili da je odustao od bavljenja muzikom...

Trzalica

Post by Trzalica » 24 Nov 2009, 22:30

Duane wrote: to sto tocak nesvira na pinku ili skc-u neznaci da nema ideja ili da je odustao od bavljenja muzikom...
Aha, znači, ... neki novi klinci moraju da otrče kod njega kući kako bi odslušali novu ideju "ala majstora" rock-a?!?
Kako ti zamišljaš da neko prezentuje svoju muziku publici? Svira sam u svojoj sobi? Treba li da mu svi visimo pod prozorom?!?
Nije odustao od bavljenja muzikom?
Možda to samo "bavljenje muzikom" predstavlja sviranje svojih S T A R I H pesama po svadbama i ispraćajima, ako već ne može da popuni Arenu, ili pak ne daj bože Marakanu ili čak i na tom pinku i klubovima poput skc-a"?!?
Blago njemu kada ima ideje i kada se bavi muzikom, ali kakve koristi ja kao krajnji konzument toga ima od njega?!?

Trzalica

Post by Trzalica » 24 Nov 2009, 22:43

sinisake wrote:Tekst je standardno jeziv, Najdin glas i zapevanje su tragedija, kao i sama vokalna melodija. Ali, dobra je djitrica, a harma i solo na kraju mi se bas, bas dopadaju.
Skoro ko Giant Steps je odradio Rale, nema tu zezanja... :mrgreen:
Ne znam da li je sarkazam ili ne tj., čak me i ne interesuje previše, ali taj Najda je uspešno ne samo zapečatio karijeru grupe Smak već i Generacije5.
Znači, ako ste poznat bend sa mnoštvom albuma iza s. i želite da završite karijeru u najgorem mogućem scenariju vi pozovite Najdu za pevca!!! :XD: :lol:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 24 Nov 2009, 22:54

sinisa je isto odradio giant steps od iskrenosti do ironije :ziveli:

sinisake
The original one

Post by sinisake » 24 Nov 2009, 22:55

Nije sarkazam. Kao ni ono sto sam rekao o zadnjem delu pesme...
Last edited by sinisake on 24 Nov 2009, 23:08, edited 1 time in total.

Duane
Fenderaš

Post by Duane » 24 Nov 2009, 23:02

Trzalica wrote:
Duane wrote: to sto tocak nesvira na pinku ili skc-u neznaci da nema ideja ili da je odustao od bavljenja muzikom...
Aha, znači, ... neki novi klinci moraju da otrče kod njega kući kako bi odslušali novu ideju "ala majstora" rock-a?!?
Kako ti zamišljaš da neko prezentuje svoju muziku publici? Svira sam u svojoj sobi? Treba li da mu svi visimo pod prozorom?!?
Nije odustao od bavljenja muzikom?
Možda to samo "bavljenje muzikom" predstavlja sviranje svojih S T A R I H pesama po svadbama i ispraćajima, ako već ne može da popuni Arenu, ili pak ne daj bože Marakanu ili čak i na tom pinku i klubovima poput skc-a"?!?
Blago njemu kada ima ideje i kada se bavi muzikom, ali kakve koristi ja kao krajnji konzument toga ima od njega?!?
muzika je licna stvar, ako on nece svoju da podeli sa nekim ljudima ima svo pravo na to, a ti kao krajnji konzument verovatno spadas u tu grupu...
jel u suprotno bi njegova muzika bila izforsirana stvar, svako ko ima potrebu da se bavi muzikom, bavi se muzikom... svako ko ima potrebu da tu muziku javno objavljuje kako bi inspirisao kolege, zaradio, proslavio se, stekao nesto ili samo da bi usao u nesto, ce to i da uradi... to sto covek ne drzi masterklas na pinku neznaci da je ostao suv i bez ideja. mozda su konzumenti postali previse agresivni?

ps. muzika, dobra, nije nesto sto radis da bi stekao ikakvu korist(jer je to prosto nemoguce uraditi, ponavljam DOBRA), a pogotovo cenim da tocak ne pise pesme "tebi u korist", kako si, kao dobar konzument, istakao...

neznam otkud uopste ta ideja da tocak mora nesto da uradi? da je on duzan nekome nesto? da on treba da sluzi kao ideal za mladez i rok generaciju, da bude neki spasitelj, rok-altruista... my ass! covek je samo pravio fenomenalnu muziku...

Post Reply