f durski akord

Moderator: Critical

Post Reply
headbanger

f durski akord

Post by headbanger » 17 Nov 2009, 20:50

Jednostavno imam problem sa ovim akordom. Ne mogu da ga uhvatim, jednostavno nisu mi dovoljno prsti dugi....i kad se namestam po 20-ak sekundi ni tad ponekad ne uspe..... sta da radim.... :( :( :(

BluesBoy

Re: f durski akord

Post by BluesBoy » 17 Nov 2009, 22:56

da mnooooogo vezbas, ne znam sta drugo da ti kazem... svi smo prosli kroz to, bitno je da svesno radis na stvarima koje ne znas ili teze idu.

LazaRocker

Post by LazaRocker » 17 Nov 2009, 23:08

hehe ja nikad nista nisam vise vezbao od bare akorda... to je bilo lomljenje svakodnevno... al isplati se :XD:

Mafi

Post by Mafi » 18 Nov 2009, 10:50

Vezba i samo vezba, probaj da menjas npr Gdur pa Fdur da ne namestas prste non stop da ti udje malo u podsvest

Critical
PedoBear

Post by Critical » 18 Nov 2009, 13:26

headbanger wrote:Jednostavno imam problem sa ovim akordom. Ne mogu da ga uhvatim, jednostavno nisu mi dovoljno prsti dugi....i kad se namestam po 20-ak sekundi ni tad ponekad ne uspe..... sta da radim.... :( :( :(

Palac pomeri na SREDINU vrata i malo se pomuci, ako treba mozes palac i malo nize da spustis, ljudi uglavnom imaju problema sa bare akordima zbog palca. :ziveli:

vuk0125

Post by vuk0125 » 18 Nov 2009, 17:05

Pf.. koliko tema o bare akordima...:/
u svakom slucaju ne postoji tu nikakva caka, fora il,, sta ti ja znam...,. fora je ustvari samo da vijezbas i vijezbas i vijezbas....

headbanger

Post by headbanger » 20 Nov 2009, 01:16

hehehe. nisam imao neta vec nekoliko dana...ali istu noc posto sam postavio ovu temu odem malo da vezbam neku pesmicu iz knjige i u njoj f-dur. i ne razmisljajuci ja u'vatim f akord kao da sam oduveg znao...Bio sam ono, tipa, WTF!!!! Mucio sam se po pola minuta da namestim prste a sad odjednoj cap-cap i eto. Po prvi put u zivotu da vidim da se vezba isplati.... :metal:

Ironic90

Post by Ironic90 » 24 Nov 2009, 14:03

Meni je u prvih 3-5 dana sviranja gitare bilo potrebno 5 sekundi da promenim iz a mola u e dur...
Posle nedelju-dve vezbanja to je islo ko od sale...

Kasnije sa barre hvatovima... isto... sviram pesmu.. sve zvuci super... al kako dodjem do F, tako pesma pobeze, a ja se izgubih...
Tu je vezba trajala malo duze... i odjednom sam bez problema poceo da hvatam barre akorde... to ti dodje prirodno, i stvar je vezbe...

A koliko je F mala maca, shvatices kad dodjes do B dura ako ti je gitara tvrda ko moja... :D

nenadnenad

Post by nenadnenad » 25 Nov 2009, 13:18

bar se nisi cudio kako da uhvatis sest zica sa pet prstiju

onlyAcoustic

Post by onlyAcoustic » 28 Nov 2009, 23:06

Brate samo vežba,vežbaaaa i još puuunoo vežbe :) I ja sam muku mučio sa Bare hvatovima, kao i sa svim ostalim akordima na početku. I dalje ne mogu da ih menjam brzo koliko bih ja želeo, ali uporan sam i siguran sam da će se poboljšati. A što se tiče F akorda njega za početak možeš da hvataš i bez bare hvata, čisto dok se ne navikneš, jer on je dosta teži od npr. G( u bare hvatu) jer su žice zategnutije na prvom nego na 3 pragu :D

terry mid

Post by terry mid » 03 Jan 2010, 20:22

Ljusi razlicito hvataju bare hvatove, zbog razlicite velicine ruke debljine prstiju itd...Moras da nadjes odredjeni ugao ruke kako je tebi najlakse da ga uhvatis, po meni za bare hvatove je najbolja vezba Spanski krug, on je sastavljen od sledecih akorda:

Am, G, F, E

To je to najvaznija ti je vezba u principu, trudi se i ne odustaj pa i ako gresis nastavi da vezbas jer ce ti to vremenom doci samo od sebe i bare hvatovi ti nece predstavljati problem...

nadam se da sam ti pomogao sve najbolje :D

striderXIII

Post by striderXIII » 03 Jun 2010, 00:12

Jedan mali trik koji je meni pomogao: kažiprst blago "zarotiraš" (u nedostatku boljeg izraza) za jedno 10-15, pa do 30 stepeni (nemam uglomer pri sebi :XD: ) ka ostalim prstima... Pomaže da se bare hvat bolje čuje... Mada je to individualna stvar... (ja imam mršave i nejake prste)

Post Reply