Avantura izrade gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Locked
viden

Post by viden » 15 Oct 2007, 23:54

Aha. Možda si takav utisak stekao zbog ugla iz kog je slikana.
Inače, ja mislim da ne liči (naročito konstrukcija).

Sava

Post by Sava » 16 Oct 2007, 09:43

Videne, zar ne nađe bolje (lepše) šrafove od onih za spajanje vrata? Menjaj to pod hitno!

@Rocker
Konstruktivno ova gitara nema ama baš nikakve veze sa Ovation koja je urađena po sasvim drugoj filozofiji. Videnova je u pravom smislu "hollowbody", ne samo da je telo šuplje već je izdubljeno, stranice nisu lepljene.

viden

Post by viden » 16 Oct 2007, 10:07

@Sava
Ma sve je ovo privremeno (i nut i sedlo i šrafovi...).
Hteo sam samo da vidim da li sve pasuje pre nego počnem da lakiram jer je kasnije sve mnogo teže ispraviti.
Naravno da će biti bolji (ali se, svejedno, neće uopšte videti).

tupsy

Post by tupsy » 16 Oct 2007, 10:46

Bravo, bravo, bravo....prelijepo

pozdrav, Rudek :wink:

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 16 Oct 2007, 14:27

Kada zavrsis sa lakiranjem i zamenom srafova, okaci jos slika, please.

viden

Post by viden » 16 Oct 2007, 16:58

Chord-Master wrote:Kada zavrsis sa lakiranjem i zamenom srafova, okaci jos slika, please.
Naravno, prikazaću svaku fazu.
Poenta je da ljudi vide da kako se (otprilike) izrađuje gitara i da se (nadam se) još neko upusti u sličan poduhvat.

@ tupsy

Pozdrav Rudek i puno hvala na dragocenim savetima.

viden

Post by viden » 16 Oct 2007, 17:17

Šta ostade od onolike gitare... :) .
Gitara je rasklopljena i spremna za lakiranje (počinjem sutra).

Image

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 16 Oct 2007, 20:50

Pa mene si definitivno nalozio da krenem i sam tim putem, dugo sam se i premisljao ali ovo je bilo vrlo inspirativno. Svaka ti cast ne samo za rad, nego i za nesebicno deljenje svog iskustva, bas si me odusevio.

Da li imas mogucnosti da nadje nekog ko ce da ti fotografise gitaru kad bude gotova ali da se onako bas potrudi? Jedna jedina zamerka je to sto se na pojedinim fotografijama procesa izrade vidi odbljesak na glatkoj povrsini iza gitare, nije to neki grozan problem, ali kad u prvom planu treba da gledam lep komad drveta, a pozadi imam taj odbljesak... Ne treba neko ludilo od uslova za to, samo da aparat ima nesto rucnih podesavanja, i da imas stativ. Da si u "komsiluku" rado bih ti pomogao.

Obavestavaj nas i dalje redovno!

viden

Post by viden » 16 Oct 2007, 21:39

@ Kristijan
Primljeno K znanju.
Imam ja i solidan aparat i stativ (a i nešto iskustva s fotografijom) ali je problem u tome što u fazi izrade uvek slikam na brzinu (dosta toga i zaboravim ili ne stignem da uslikam) i ne opterećujem se previše time (k"o velim, ne slikam za katalog :D ).
Hvala ti što si mi skrenuo pažnju na to pa ću se malo potruditi (naročito kad gitara bude gotova).

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 17 Oct 2007, 09:54

Ma nikad ne znaš da li će zapravo to biti korišćeno u katalogu... Ima jedna korisna stvar koja bitno pomaže i kad se ovako ad-hoc slika. Umesto reflektujućih pozadinskih površina obavezno koristi pliš, i to uzmi neko veće parče, da bude taman, i da bude od pamuka. Sintetički pliš takođe pod određenim uglom daje odsjaj. Istina, pamučni je osetno skuplji, ali treba ti parče od 2 m i to će da te služi za te svrhe dok si živ. Ovo ti je varijanta za drvo u fazi obrade, dok je svetlo i nema sjaj od finiša. Svakako pokušaj da izbegneš blic kada bude urađen finiš, gotovo da je nemoguće da izbegneš odbljesak. Stvarno je neverovatna razlika kad se slika bez blica. Od srca ti želim da i neke od ovih, i sve sledeće fotografije završe jednog dana u katalogu. Samo napred!

viden

Post by viden » 17 Oct 2007, 13:44

@ Kristijan
Hvala na korisnim informacijama. Sve je to vrlo logično ali, eto, jednostavno nisam razmišljao o tome (sve do sada :) ).

Međutim, desilo se ono što se ponekad zna desiti i što gradnju instrumenata čini zanimljivim (sarkazam) i skupim (nije sarkazam).
Dopao mi je LOŠ (u stvari užasan) lak.
Naime, nameravao sam da isprobam poliuretan na bazi vode (po preporuci) i kupio jedno pakovanje. Samo, imao sam toliko pameti da ga najpre isprobam na probnoj dasci (pre dvadesetak dana).
Na početku je izgledao sasvim dobar i otporan ali kada sam sada, pre nego da počnem lakiranje gitare, pogledao dasku, celi komadi laka počeli su da otpadaju.
Šta je tačno u pitanju nemam pojma ali sam i ranije imao loša iskustva s nekim lakovima, trgovcima, falsifikatima, i naročito, prepravljanim rokovima upotrebe.
Naravoučenije dakle glasi: čime god da nameravate da lakirate instrument probajte ga prethodno jer tako možete uštedeti silno vreme i živce koji se gube skidanjem laka.
Meni ostaje samo da se dam u potragu za novim lakom (koji će najverovatnije biti nitro-celulozni jer s njim već imam iskustva).

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 24 Oct 2007, 22:45

A kojim slucajem da li cete praviti bass?

viden

Post by viden » 24 Oct 2007, 23:30

VDL Cisco Kid wrote:A kojim slucajem da li cete praviti bass?
Za sada je u planu i jedna bas gitara koja bi trebalo da bude na sličnom principu.
Nabavio sam i jako dobro drvo za nju ali pre toga moram da završim praktično i idejno započete projekte.

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 24 Oct 2007, 23:56

Ja bih vas zamolio, posto me stvarno zanima da izvestavate i tu gradnju

viden

Post by viden » 25 Oct 2007, 10:34

Dogovoreno.

Locked