Kick ti ferca. Naročito negdje od 28 sekunde... Poslije i gitare lagano idu u krc puc ferc, tako da...
To se zove tehnički neispravan miks i teško da ti mastering u tome može pomoći.
Stvar je ukusa, ali mislim da ti je gitara predominantna u miksu, što ovako može i proći, ali ćeš imati velikih problema sa ovako postavljenom gitarom kada budeš trebao umiksati vokal. Da ne bude zabune, miks (prvenstveno kao prezentacija aranžmana) za ovu fazu rada nije loše zamišljen i sviđa mi se što ima nekih jako lijepih ideja sa stanovišta dizajna zvuka (neki fejdovi na gitarama i sl.).
Pretpostavljam, a i sam si napisao, da si tek počeo da ulaziš u fazon. Ja ti toplo preporučujem da se za početak posvetiš izučavanju same fizike zvuka i razumjevanja osnovnih fizičkih pojava i procesa koji se dešavaju u raznim fazama nastajanja nekog muzičkog djela. Počni sa nastankom zvuka i njegovim prostiranjem, na šta ti se neminovno nadovezuje akustika prostora. Zatim se pozabavi elektroakustičkim pretvaračima (mikrofoni i zvučnici), onda se možeš baciti na same tehnike zapisivanja zvuka (analogne i digitalne). Onda sjedi pa izučavaj načine manipulacije frekvencijskim spektrom usnimljenog materijala (ekvalizacija), a zatim sjedi pa tabaj dinamiku. Tek nakon toga možeš početi da se baviš miksom i izučavanjem nivoa, da bi usput savladavao upotrebu efekata i sl.
Mastering kao što rekoh doše na kraju... O samom procesu masteringa možeš i sam pronaći podatke na
Wikipediji da ne mudrujemo previše, ali probaj shvatiti da je za kvalitetan mastering potrebno mnogo mnogo više od WaveLaba i nekoliko plug-ina. Dobar mastering studio vjerovatno ima monitore koji su skuplji od ukupne novčane investicije koju prosječan muzičar sa ovih prostora u životu uloži u svoj posao/hobi...
Još nešto... prije ili kasnije ćeš morati da se odlučiš kom segmentu nastanka muzičkog djela ćeš da se baviš. Nije loše što želiš da se informišeš o svim fazama u produkciji, ali nemoj se samo zanositi time da ćeš sve moći i da ih radiš. Nijedan poznati miks majstor se ne bavi izradom aranžmana, kao ni što čuvenim aranžerima ne pada na pamet da se bave masteringom...
Nadam se da me razumiješ...