Rack reverb/fx

Izrada, održavanje, saveti...

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Dersu Uzala

Re: Rack reverb/fx

Post by Dersu Uzala » 29 Nov 2009, 04:33

+Hopkins+ wrote:Igrom jednog lepog slučaja, došao sam u trajni posed ove prekrasne sprave:
SPX90 i (Roland) GP-16 su krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih bila dva ubedljivo najjaca multiefekt procesora u biznisu. Ako pronadjes stare magazine i vidis ko ih je sve svirao bice ti jasno. Apsolutno se nije mogao zamisliti rack nijednog muzicara bez jednog od ova dva momenta. Ortak i smo stedeli mesecima za te sprave. Isli smo zajedno u radnju i pazarili jeftinije demo unit iz neke radnje u 'Dolini'. Koje je to veselje bilo. Kako vreme prolazi, ubede te da je ta starija tehnika sranje i da apsolutno moras da se opnovis jer to nije vise to. I GP-16 i SPX90 su u stvari studijski fx procesori i pravljeni su jelda za studije, koji pretpostavka je, imaju para i pokrice troskove od snimanja. Na kraju smo pod pristiskom bacili te sprave i kupili neke druge gluposti i tako u nedogled. Mislim da imamo na nekim video trakama brdo snimaka zezanja sa tim spravama. Anyway, to su bili neki poslednji izdisaji stare skole tehnike, koju su vodili inzenjeri a ne MBA likovi. Kad su MBA preuzeli biznis, ideja je postala da se pravi tehnika koja ce postati obsolete ili riknuti u narednih 3-4 godine i doci ces ponovo da kupis latest shit. Pre toga, uredjaji su trajali po 30 godina i jace.

Sjajan pazar: 5 zvezdica :ziveli: .

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 29 Nov 2009, 05:53

da, makina izuva. :D kapiram da je pametno juriti tu matoru digitaliju, ljudi je bud zasto prodaju, a sprave su vrh. ja sam, doduse za 150 evra, kupio Alesis Quadraverb 2 iz '96 i sviram je godinama, a i dalje nisam svestan sta sve ta sprava moze izbaciti. ova Yamahica je zakon. ogroman je za rek, bas je dubok. matora komadina. :)

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 29 Nov 2009, 13:24

Dersu Uzala wrote:SPX90 i (Roland) GP-16 su krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih bila dva ubedljivo najjaca multiefekt procesora u biznisu. Ako pronadjes stare magazine i vidis ko ih je sve svirao bice ti jasno. Apsolutno se nije mogao zamisliti rack nijednog muzicara bez jednog od ova dva momenta. Ortak i smo stedeli mesecima za te sprave. Isli smo zajedno u radnju i pazarili jeftinije demo unit iz neke radnje u 'Dolini'. Koje je to veselje bilo. Kako vreme prolazi, ubede te da je ta starija tehnika sranje i da apsolutno moras da se opnovis jer to nije vise to. I GP-16 i SPX90 su u stvari studijski fx procesori i pravljeni su jelda za studije, koji pretpostavka je, imaju para i pokrice troskove od snimanja. Na kraju smo pod pristiskom bacili te sprave i kupili neke druge gluposti i tako u nedogled. Mislim da imamo na nekim video trakama brdo snimaka zezanja sa tim spravama. Anyway, to su bili neki poslednji izdisaji stare skole tehnike, koju su vodili inzenjeri a ne MBA likovi. Kad su MBA preuzeli biznis, ideja je postala da se pravi tehnika koja ce postati obsolete ili riknuti u narednih 3-4 godine i doci ces ponovo da kupis latest shit. Pre toga, uredjaji su trajali po 30 godina i jace.

Sjajan pazar: 5 zvezdica :ziveli: .
Ej, hvala! Nisam znao ništa o tom procesoru. Da budem iskren, kada sam video oglas, onako iz dosade sam ukucao njega na youtube i nabasao na jedan klip, doduše za SPX50, pretpostavljam nešto slabiji model, gde je dečko prikazao ovaj reverb, slično namešten kao meni na ovom snimku i odmah sam odlepio. Onako preko youtube-a sam provalio toplinu te sprave. Posle se ispostavilo da čovek traži stvarno malo para za njega i to je to. Sada znam i da je bila popularna stvarčica back in the days.
Nyarlathotep wrote:da, makina izuva. :D kapiram da je pametno juriti tu matoru digitaliju, ljudi je bud zasto prodaju, a sprave su vrh. ja sam, doduse za 150 evra, kupio Alesis Quadraverb 2 iz '96 i sviram je godinama, a i dalje nisam svestan sta sve ta sprava moze izbaciti. ova Yamahica je zakon. ogroman je za rek, bas je dubok. matora komadina. :)
Ma kada ih uparimo, biće veselja. :metal:

Kill surf city

Post by Kill surf city » 01 Dec 2009, 00:29

Pazario sam danas 'Eventide za siromahe' aka Boss SE 70.

Fantasticno zvuci, jos jedna od 'onih' starih rek makina sa the karakterom. Nemam kako da se snimim, a nema ga ni na tjubu. :(

Neki od efekata zbog kojih sam uzeo spravu su infinite verb, rotary, pitch shifter, slow gear, ring mod, crystal echo/shimmer i phaser. Ostale cu da procackam, pa mozda i naletim na neku inspirativnu farbu.Stimer se aktivira jednim stiskom, sto je zesci plus.

Prvi utisci :metal:

:ziveli:

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 01 Dec 2009, 14:45

Carski! :ziveli:
Baci snimak nekog ludila kada budeš mogao.

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 01 Dec 2009, 15:39

do jaja. ima i neki Akai matori digitalni dilej za male pare. kruzi po oglasima. : )
meni je san snova jebeni matori Lexicon 42 ... sta bih dao da dodjem do njega!

Image

pre nekih 6-7 godina sam zakacio VST pluginove PSP Lexicon 84 i 42, i definitivno tvrdim da je taj PSP Lexicon 84 medju najboljim digitalnim dilejevima koje sam ikada probao, iako je plugin.

PSP Lexicon 42
Image

PSP Lexicon 84
Image

Dersu Uzala

Post by Dersu Uzala » 02 Dec 2009, 04:51

Lexicon i Roland i TC Electronic i jesu pravili (i prave) ubedljivo najboljo (digital) delay napravo.

rock action

Post by rock action » 06 Dec 2009, 19:24

TC Electronic D-Two bih mnogo voleo da imam na par dana da probam...

andrej]

Post by andrej] » 06 Dec 2009, 21:51

ja sada lovim yamaha fx900, komada 2. fx550 mi je ODLICAN, samo mi fali reverse reverb sa fx500, mada imam nesto efekata koje fx500 nema. zato je fx900 one rack to rule them all, sto se mene tice. stara digitalija i analogija ftw. kako sam malo poceo da slusam dub, razmisljam o pravljenju tape delaya u rack formi, al ce to sacekati fx900, on ide prvi.

Kill surf city

Post by Kill surf city » 06 Dec 2009, 22:20

Nisam znao da fx550 nema early reflections ? Inace, yamaha je taj efekat strpala u razne sprave - ima ga i u onim pedalama, ne mogu da se setim kako se tacno zovu...magic stomp jel' bese ?

Najkvalitetniji er je stavljen u spx900 i jos u neke slicne yamahe, gde moze dublje da se edituje.Na mojoj fx500 zvuci ok, ali nema eq opciju na reverbu.Zato Boss ima bolestan broj parametara, i sve sljaka odlicno. :ziveli:

+Hopkins+

Post by +Hopkins+ » 25 Dec 2009, 15:51

Pronašao sam zanimljivu stvar u vezi ove Yamahe SPX90 što sam ispazario nedavno, pa reko da podelim sa vama, možda će nekoga intresovati :D

U pitanju je intervju sa džitristom Voivoda, inače jednog od meni najomiljenijih metal bendova, u kome on priča šta koristi od opreme i SPX90 mu je po toj priči maltene ključna stvar koju koristi.
Kaže da su ga posebno rabili za snimanje albuma "Nothingface", na kome se i nalazi Astronomy Domine, obrada od PF-a, na kojoj je koristio Noise Gate sa SPX90 za početak, da emulira matori tremolo sa kojim je Barrett to snimio. Pored toga kaže da sa njega stalno koristi delay, harmonajzer i noise gate na skoro celom "Nothingface" albumu a i ovako. Čudi me da ne i Reverb koji je meni glavna stvar na ovoj spravi, ali možda mu ne treba.

Evo linka tog intervjua, ima dosta zanimljivih stvari, lik sam sebi pravi gomilu gedžeta za upravljanje SPX90-kom, kupuje Boss pedale, vadi sve iznura, ostavlja samo potove i prekidače pa ih nešto spaja, ludak...

http://voivod.net/info/interviews/1993_ ... erview.php

A evo i spota Astronomy Domine da čujete SPX90 na delu:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/3hhP9ZGHTEQ&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/3hhP9ZGHTEQ&hl=en_GB&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 25 Dec 2009, 16:36

ko da si znao, sunce ti j e b e m! :ziveli:
VOIVOD!

rock action

Post by rock action » 26 Dec 2009, 15:52

predobra ta obrada :ziveli:

Nyarlathotep
MF veteran