Izrada Ibaneza JS
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Re: Izrada Ibaneza JS
Jeste, ash je jasen, ali u Americi je druga vrsta jasena, takozvani swamp ash (močvarni javor). On je lakši od ovog iz naših krajeva. Naravno i ovaj naš može da se koristi za izradu gitara...
@Mogut, hvala na podršci. Telo jeste od jasena
Jel ovo bajc?
I kako si ga nanosio?
fino izgleda 
I kako si ga nanosio?

Jeste vodeni bajc, nanošen je pamučnom krpom (uz dobro posušivanje suvom krpom)
Ja sam bajc jedva našao ne znam kako je stanje kod vas, BG i većim gradovima.
Ne znam stvarno, ali mislim da u bg-u nije problem. Srecom prijatelj ima svoje zalihelenbb wrote:Jeste vodeni bajc, nanošen je pamučnom krpom (uz dobro posušivanje suvom krpom)

Pitacu ga gde uzima pa ti javljam.
- Dersu Uzala
No, no, no, no , no.NikolaNis wrote:Jeste, ash je jasen, ali u Americi je druga vrsta jasena, takozvani swamp ash (močvarni javor). On je lakši od ovog iz naših krajeva. Naravno i ovaj naš može da se koristi za izradu gitara...
Swamp ash jeste specificna vrsta jasena koja raste u Americi (od Kanade do Floride) ali i u Australiji, ali to nije nikakva sad suludo razlicita i premium vrsta jasena u odnosu na Jevropu i sire. ZNaci jasen raste svugde, i svugde je osoben, ako ti bas na srcu lezi swamp ash, onda je on sa severno-americkog kontinenta (ili Australije tu i tamo, djegod ima dobranih zimzelenih mocvara) ali nije sad to neko ultra superkalifradzilisticno drvo. Kao Koa. Mahagoni. Venge. I te fore.
- Dersu Uzala
Drvo, manje vise, nije bitno odakle je, to je fora za perverznjake (ne mozes ti to sebi da priustis, jelda). Poreklo drveta kosta, to je nesto extra sto si priustis kad vise ne znas sta bi. Drvo samo mora da bude od pravog genusa (familije) i mora da bude korektno iseceno i obradjeno za zvucno drvo, a ne za namestaj. Znaci 'center cut', ili u najgorem slucaju 'quartersawn'. Ali mora da bude drvo koje je konstatovano kao zvucno drvo, prvo kao genus (familija), drugo kao komad, koji ces pre nego sto ti ga ikada ugrade u gitaru cukati jedno 15 minuta svaki kvadratni cm. Na zapadu nema potrebe, rec nabavljaca i graditelja je sasvim dovoljna.
Ja nisam ni rekao da je taj swamp ash neki ultra giga mega poseban jasen, samo sam napisao da je druga vrsta jasena i da je lakši od ovog koji raste u našim krajevima, to je sve... 

- Dersu Uzala
Nema frke sefe. Napominjem samo da swamp ash nije jedini 'druga vrsta jasena kori raste u Americi' jasen koji raste u Americi. Ima ih vise sorti i tamo, swamp ash je jedna od specificnih sortiNikolaNis wrote:Ja nisam ni rekao da je taj swamp ash neki ultra giga mega poseban jasen, samo sam napisao da je druga vrsta jasena i da je lakši od ovog koji raste u našim krajevima, to je sve...

zasto u najgorem slucaju "quartersawn" ?Dersu Uzala wrote:. Znaci 'center cut', ili u najgorem slucaju 'quartersawn'. .
- Dersu Uzala
Pa ako nije center-cut, onda quartersawn. Sve ostalo je...hmm, sve ostalo nije...gotivno...za vrhunske instrumente
.

Uprosteno drvo se sastoji od mnostva drvnih vlakana (celija). One su izduzene, otud se cesto zovu vlakna, i ja bih napravio recimo poredjenje sa misicima u nasem telu (takodje izduzene celije). Misici tvoje ruke se prostiru njenom duzinom, najjaci su u tom pravcu, zato ti mozes da podignes tegic bicepsom savijanjem u laktu, a neki lateralni pokreti su tezi (nije samo zbog toga, anatomija je cudo, ali kapirate...).fric wrote:zasto u najgorem slucaju "quartersawn" ?Dersu Uzala wrote:. Znaci 'center cut', ili u najgorem slucaju 'quartersawn'. .
Posto pravac vlakana izuzetno utice na jacinu drveta (kad bi sekli daske tako da vlakna idu poprecno u odnosu na sirinu daske, lako bi se lomile), tako sigurno jako utice i na prostiranje vibracija kroz drvo.
znaci ako secete drvo klasicnom metodom, imacete daske na nekim pozicijama kod kojih je pravac drvnih vlakana nepovoljan i sto se tice prostiranja zvuka, jacine daske u odredjenom smeru i da ne zaboravimo estetski momenat, potencijalno 'ruznu' dasku

Koliko su bitna drvna vlakna i pravac njihovog prostiranja pokazuje poseban nacin na koji se slazu slojevi furnira kod pravljenja sper-ploca za avioindustriju gde je manja tezina uz vecu izdrzljivost jako bitna. Furniri se postvljaju tako da je svaki naredni sloj pod nekim uglom u odnosu na prethodni, tako da nekoliko slojeva furnira praktocno ide u krug kad je u pitanju smer vlakana. Ovo naravno stvara mnogo vise skarta, ali omogucava da imate sper-plocu vece izdrzljivosti sa manjom debljinom a time i tezinom.
Valjda se nisam strasno nalupao, davno sam ja to sve ucio

imal neko shemu secenja kod center cut-a. Prvi put cujem za taj pojam.
mrav nisi se nalupo sve je ok
mrav nisi se nalupo sve je ok