Potrebna pomoc u vezi odabira gitare :)

Post Reply
stamenko

Potrebna pomoc u vezi odabira gitare :)

Post by stamenko » 10 Dec 2009, 23:55

Znam da smaram, ali je hitno.. razmisljam se izmedju tekamine G320 i yamaha f310. Probao sam ovu tekamine i odlicno zvuci, bas mi lezi, a cena je 13000din, a ove yamaha f310 je valjda oko 15000din. treba mi preporuka od onih koji su imali priliku da sviraju obe ili bar jednu od ovih gitara. Ako neko misli da je za 150 ili 160e bolje kupiti nesto drugo, sloboddno neka iznese predlog :))) I JOS NESTO, BITNO MI JE DA JE ZVUCNA, JER VOLIM ROCK..

BluesBoy

Re: Potrebna pomoc u vezi odabira gitare :)

Post by BluesBoy » 11 Dec 2009, 01:49

Ne smaras, ali Kristijan (ponajvise) i drugi su toliko pisali o akusticnim gitarama da... pretrazi malo, na kraju moj ti je savet da probas sveeee gitare u tom cenovnom rangu i izaberes onu koja ti najvise lezi :ziveli:

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 11 Dec 2009, 05:05

Stvarno nisam nesto posebno merodavan za savete... i sâm sam skoro trazio pomoc oko odabira, ali mislim da je cena oko Yamahe F370, sto bi trebalo da bude bolji izbor. Mada ce se mnogi sloziti da bi trebalo da probas Washburn D10S koji nije mnogo utekao sa cenom od navedene, a trebalo bi da je dosta bolji. Uzgred, meni, recimo, nijedna Yamaha do 20 i kusur hiljada nije bila dovoljno "zvucna", a to mi je bilo pod a) pri kupovini. Bas sam se cudio i komentarisao sa prodavcima svaku Yamahu u ovom rangu. Ako ne patis od marke nesto posebno ( kao recimo ja :) ), preporucujem ( i to veoma toplo preporucujem ) da probas neku gitaru marke "Fina". Gitare se cuju kao cela filharmonija, samo mene nesto, iskreno, bilo strah da je kupim, jer nemam pojma koji su ti. Javi ako si zainteresovan, pa cu ti poslati adrese, da ne reklamiramo bas firme ovde... Kao sto rece DelBoy :roll: , imas mnoooooogo na sajtu korisnih informacija. Sve to procitaj. Kristijan jeste pisao dosta i verovatno ce reci nesto i na tvoju temu, jer co'ek kvalitetno poznaje gradivo. Ne brzaj bas mnogo sa kupovinom, jer 30-40E mogu mnogo da znace u ovom rangu. Srecno :)
P.S. Na pocetku foruma imas temu "Saveti za kupovinu akusticne gitare". To OBAVEZNO procitaj i napisi jos dodatnih informacija da bi dobio strucniju pomoc. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 11 Dec 2009, 07:40

Fina je kineska firma koja u pogonima fabrike Kwo Hsiao proizvodi gitare za mnoge druge "proizvođače", pa na identičnu gitaru lepe, crtaju i štampaju različite marke, a imaju i svoju nezavisnu proizvodnju, koja ide baš pod njihovim imenom. Imaju i sjajne modele, i ne tako sjajne modele... Inače kod nas su se na tržištu pojavili prvo sa gitarama pod imenom Da Capo - neka nemačka firma je poručila kod njih jednu turu gitara, pa su išle pod tim imenom. Kod nas se mnogo prodavala Da Capo W701, pa kad nađeš sliku ove gitare i uporediš je sa gitarom Fina FD701, videćeš da se radi o apsolutno identičnom proizvodu. Više o Fina gitarama ovde.

Što se tiče gitara koje si spomenuo, treba da znaš da su to među naj lošijim instrumentima oba proizvođača, i da ne možeš da očekuješ previše od njih. Budući da se sve gitare iz ovog ranga proizvode u Kini, Tajvanu, Indoneziji... onda je to prosto osuđeno da bude nekog sličnog kvaliteta. Nije isključeno da ćeš za iste pare da nađeš gitaru koja svira bolje, a ne piše na njoj nikakvo upečatljivo ime kao što je Yamaha ili Takamine. Važi za sve jeftinije Takamine modele - mislim da ta firma nije osobito zainteresovana za taj deo tržišta, i da se Yamaha malo više trudi da ponudi nešto pristojno i ljudima plićeg džepa. Kad su instrumenti visoke srednje klase u pitanju, ili baš visoke klase, možda bih dao blagu prednost Takamine gitarama, ali u ovoj klasi mislim da se bolje prođe sa Yamahom.

Da ponovim još jednom onu bitnu stvar - da bi jedan instrument bio napravljen od drveta, spakovan, poslat preko pola globusa i izložen u prodavnici u Srbiji, a da i dalje ima cenu do 150 evra, izrada i kontrola kvaliteta ne mogu da budu na nekom zavidnom nivou. Zbog toga imaš nekoliko instrumenata koji su obeleženi kao isti model, a ne rade isto. Ako baš rešiš da kupuješ neku od ove 2 gitare, traži da isprobaš više uzoraka istog modela, da odabereš najbolji od raspoloživih.

Ostali saveti vezano za modele koji bi mogli da vrše posao već postoje u nekoliko "kopija" u raznim temama ovde na forumu, lako ćeš ih naći.

Post Reply