Bridge i Civije
Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm
Bridge i Civije
E ovako zanima me jedno pitanje..Da li ce civije i bridge uticati na zvuk.Mislim da li neko moze da mi objasni koja je sad razlika bio bridge 10 ili 100 evra???
- Rocket Roll
Re: Bridge i Civije
Koja gitara?
- KnightOfDoom
- Site Admin
Koji bridge?
- sirac-šunka
- vragolan
Koje civije?
Razlika je 90 evra...Tranx wrote:E ovako zanima me jedno pitanje..Da li ce civije i bridge uticati na zvuk.Mislim da li neko moze da mi objasni koja je sad razlika bio bridge 10 ili 100 evra???
- KnightOfDoom
- Site Admin
U zvuku moze a i ne mora da bude neke bitne razlike. Ali sto se tice kvaliteta i same konstrukcije ima ogromne razlike. Jeftne cijvije su .. jeftine
, ne drze stim, od loseg su materijala ....
Kod bridgeva osim sto je isti problem oko materijala ima i razlicitih vrsta. Obican fixed bridge sa losijim ili boljim sedlima, sa ovakvim ili onakvim namestanjem zica. Fixed bridge gde zice idu kroz telo (e tu jos ima i ima veze sa zvukom i sustejnom). Tremolo... milion vrsta... Pa onda one nabudzene graphtechove fore za koje se oni kunu da uticu na zvuk (nisam probao ali im verujem na rec).
Zato reci sta te konkretno muci pa da neko pomogne.

Kod bridgeva osim sto je isti problem oko materijala ima i razlicitih vrsta. Obican fixed bridge sa losijim ili boljim sedlima, sa ovakvim ili onakvim namestanjem zica. Fixed bridge gde zice idu kroz telo (e tu jos ima i ima veze sa zvukom i sustejnom). Tremolo... milion vrsta... Pa onda one nabudzene graphtechove fore za koje se oni kunu da uticu na zvuk (nisam probao ali im verujem na rec).
Zato reci sta te konkretno muci pa da neko pomogne.
KnightOfDoom : E ti si mi jedini dao neki pribliza odgovor ,evo ovako : ja imam gitaru koja je stara pa sta ja znam oko 3 ,4 godine mozda manje.Ona je u prilicno dobrom stanju (nije losa za mene) Nju sam platio oko 150 eura tada.Mozda cu posle okaciti neke slike.. E i ja hocu nju da poboljsam da daje bolji i cistiji zvuk. I ne znam da li da bacam pare na bridge i civije ako to nece uticati znatno na zvuk . Bolje npr. sve pare da dam na magnete ili na sta jos sto utice na bolji zvuk?????
- mislim_stvarno
Ta gitara je jeftina, i samim tim joj kvalitet nije neki. Vise ces dobiti promenom magneta nego hardvera, a najvise ako nabavis dobro pojacalo. Cak i ako menjas magnete (ugradjivanje magneta koji kostaju vise od same gitare je po mom misljenju dosta bzvz), nemoj da prodajes stare jer za njih ne mozes da dobijes vise od 30 (max 50e), nego ih sacuvaj, nek ti stoje u fioci, pa kad odlucis da menjas gitaru (a skoro sigurno ce doci taj dan), vratis prvobitne magnete, a ove bolje ostavis sebi da stavis u tu kvalitetniju gitaru. Razlog za to je sto ta jeftina gitara, kad je budes prodavao ne moze da kosta onoliko koliko si ulozio u nju (cena gitare + promena magneta), nego ce morati da joj bude (dosta) niza cena...
mislim_stvarno - to sam i hteo da uradim. Ali da li mozes onda da mi objasnis ovo: Ja sada kupim npr. iste magnete kao na gitari koja kosta 500 evra i stavim ih na moju gitaru, da li ce biti znatno losija zvuk na mojoj ili ce bita samo malih promena koje se nemogu puno primetiti.
-
Zavisi od tvog uHeta, koliko si toga cuo, koliko si svirao...Neki ljudi primecuju razliku sa i bez zadnjeg, plasticnog poklopca na stratu 

Kod gitare veoma veliki uticaj na zvuk ima drvo od kojeg je gitara gradjena... Na jeftinijim gitarama drvo je obicno lose osuseno, i u 99% je telo iz vise komada(nekad i vise od 5)... Takodje razlicite vrste drveta daju razlicit zvuk... A ti ako mislis da je tvoja gitara dobra, i da vredi ulagati u nju, svakako je najbolje da joj ubacis bolje magnete, jer kao sto je vec receno, mozes da ih prebacis na skuplju gitaru kad budes kupovao...
Da ali zvuk se dobija direktvo preko vibrazija sa zica i ulaze u magnetu a drvo nema nikakve veze sa tim...A i pro gitare se i prave iz 4 dela koliko sam ja video i cuo da ne bi doslo do savijanja drveta...Tenji wrote:Kod gitare veoma veliki uticaj na zvuk ima drvo od kojeg je gitara gradjena... Na jeftinijim gitarama drvo je obicno lose osuseno, i u 99% je telo iz vise komada(nekad i vise od 5)... Takodje razlicite vrste drveta daju razlicit zvuk... A ti ako mislis da je tvoja gitara dobra, i da vredi ulagati u nju, svakako je najbolje da joj ubacis bolje magnete, jer kao sto je vec receno, mozes da ih prebacis na skuplju gitaru kad budes kupovao...
Pa ti onda napravi gitaru od betona... a, ne, to vec postojiTranx wrote:Da ali zvuk se dobija direktvo preko vibrazija sa zica i ulaze u magnetu a drvo nema nikakve veze sa tim...

Haahhaa. . xD
E, ajde pojasnite, stvarno. Ja znam da utice, uverio sam se, ali ne znam zbog cega.
A voleo bih da znam.
Po mojoj logici, jedino cega mogu da se setim, a da drvo utice na to, je sustain. A zvuk, ***** li ga. x)
E, ajde pojasnite, stvarno. Ja znam da utice, uverio sam se, ali ne znam zbog cega.

Po mojoj logici, jedino cega mogu da se setim, a da drvo utice na to, je sustain. A zvuk, ***** li ga. x)