Bridge i Civije

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Tranx

Re: Bridge i Civije

Post by Tranx » 14 Dec 2009, 22:15

Stvarno me zanima tako da ako neko zna bilo bi lepo da objasni bio bih zahvalan....

Bozha

Post by Bozha » 14 Dec 2009, 22:48

cccira wrote:
Tranx wrote:Da ali zvuk se dobija direktvo preko vibrazija sa zica i ulaze u magnetu a drvo nema nikakve veze sa tim...
Pa ti onda napravi gitaru od betona... a, ne, to vec postoji :?
Jedna od onih dubioznih forumskih tema koja pomera granice fizike, mehanike, akustike... filozofije!?! :kokice:

Evo ja bih dodao teoriju o debelom gitarsti... Stojeci svirana gitara, okacena preko ramena i naslonjena na stomak, zvucace bolje ako je svira mrsavi nego debeli lik. Kvalitet zvuka je obrnuto srazmeran masnim naslagama na trbuhu koje "upijaju" vibracije, ubijaju ton i sustain. :deda:

DrGreenthumb
MF veteran

Post by DrGreenthumb » 14 Dec 2009, 22:50

Tranx wrote:Stvarno me zanima tako da ako neko zna bilo bi lepo da objasni bio bih zahvalan....
http://www.andersonguitars.com/toneLibInfo.html
http://www.suhrguitars.com/wood.aspx
http://www.suhrguitars.com/bridges.aspx

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 14 Dec 2009, 23:11

Tranx wrote:...ako neko zna bilo bi lepo da objasni...
Potrebna je samo najobičnija zdrava logika da bi se to shvatilo. Ako te mrzi da mućneš glavom, zašto se čudiš što druge mrzi da njom mućkaju za tebe?

Od čega se prave skupe električne gitare? Od dobrog drveta. Zašto ne od betona? Da beton dobro zvuči, neko bi se već setio betonskih gitara. Ima li u prodaji betonskih gitara? Nema. Ergo, i za električnu gitaru je potrebno dobro drvo.

Dobro drvo za gitaru = rezonantno drvo za gitaru. Zašto jedna gitara košta 15000 evra, a druga 150 evra? Iz istog onog razloga zbog kojeg je Stradivarijeva violina bolja od Staggove violine: za onu prvu je upotrebljeno tonski bolje drvo = drvo koje daje širi frekventni odziv i trodimenzionalnu "podlogu" noti.

Zašto jedan bridž košta 350 evra a drugi 35 evra? Zato što prvi zvuči bolje od drugog i radi bolje. Zvuči bolje = upotrebljen je lakši materijal (ako je u pitanju stopbar) odnosno teži materijal (ako je u pitanju blok), koji je u isto vreme čistiji (bez primesa) i akustički kvalitetniji (gušći kao što je čelik, ako je u pitanju blok, odnosno ređi kao što je aluminijum, ako je u pitanju stopbar). Skupi bridž je, takođe, pravljen tako da dugo radi bez mehaničkih problema - "topljenja" sedala, zubljenja ivica, rasklimavanja šrafova, rđanja, patiniranja, i generalnog raspadanja.

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 15 Dec 2009, 13:31

RocketRoll has spoken :D

Pored ovoga što je Roket naoisao moram dodati da svako drvo daje drugačiju boju tona, tako će na primer mahagoni dati više dubokih tonova (Gibson LP kao primer), dok će joha, javor ili jasen dati više visokih (primer Fender Telac i Strat).

Tranx, ja ti mogu reći da sam godinu dana visio i po domaćim i stranim forumuma i sajtovima za izradu gitara pre nego što sam i pomislio da krenem da radim svoju prvu. Moj ti je savet da se naoružaš znanjem pa da onda kreneš, ovako lako možeš da napraviš grešku i da izgubiš volju da posao dovedeš do kraja.

P.S. Tranx poslao si mi PP i ja ti odgovorih ali koliko vidim ti nisi to ni pročitao. Ako želiš nacrt gitare moraćeš da mi kažeš svoj mail... :cao:

shule

Post by shule » 15 Dec 2009, 17:20

Pa da, RR, i ja to kapiram, ali zar se to ne odnosi na akusticnu gitaru, da zvuk vise zavisi od drveta, ili na elektricnu koja nije ubodena u amp. Na suvo kad se svira. . I dalje mi nije logicno. . x) Izgleda da nemam zdrav razum. :mrgreen:

Tenji

Post by Tenji » 15 Dec 2009, 17:47

Shule, sve i da neko moze da ti potanko objasni kako drvo utice na zvuk, tojest na nacin na koji zica osciljuje, stvarajuci pritom zvuk, jer kao sto znas zvuk nastaje harmonijskim oscilovanjem u zvucnom izvoru, ni ja ni ti najverovatnije ne bismo to potpuno razumeli... Zice su zategnute preko bridge-a koji je uboden u drvo... A drvo ima mnogo osobina koje uticu na oscilovanje zice, gustina ponajvise... Nema svako drvo pogodne osobine za pravljenje instrumenata... A akusticki kvalitetnije drvo=skuplje drvo.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Dec 2009, 17:59

shule wrote:Pa da, RR, i ja to kapiram, ali zar se to ne odnosi na akusticnu gitaru, da zvuk vise zavisi od drveta...
Jeste, izbor drveta je kritičniji kod akustične gitare jer na električnoj mnogo toga može da "maskira" ton - kada su magneti blizu žicama čuju se samo magneti, a kada je puno distorzije ne čuje se ništa pametno - ali je izbor drveta i dalje kritičan kod električne gitare. Opet zdrav razum: zvuči li Les Paul kao Stratokaster? Zvuči li Les Paul od lipe ili oraha kao Les Paul od mahagonija? Zvuči li SG kao Les Paul?

Što se teškog drajva tiče, istina je da će svako drvo zvučati manje-više isto kada se pređe određena granica izobličavanja zvuka, ali i dalje će dobra gitara (pravljena od dobrog drveta, itd) i na tolikom gainu izuti & masakrirati & objasniti & poslati kući lošu gitaru, pa makar se sviralo kroz Dual Rectumfryer.

Gitaristi kukaju kako ne mogu da "ubodu" Kleptonov Bluesbreaker ton, ili Gibonsov Pearly Gates ton, ili SRVov First Wife ton, ili Piter Grinov koncertni "58" ton, ili Edžov "I Will Follow" ton - da je stvar u par pedala i pristojnoj gitari, tu uopšte i ne bi bilo problema, zar ne?

Evo, slušaj. Ovde se čuje drvo. Ako taj masivni a odzvanjajući, mahagonijev pedes' osmaški "chunk" izvede neka slučajna, jeftina gitara, ja je pojedem:

nenadnenad

Post by nenadnenad » 15 Dec 2009, 18:31

mene zanima dal su svi ti gitaristi, kad su napravili taj legendaran ton, bili toliko opsednuti opremom kao sto su oni koji pokusavaju da ih emuliraju?
Dal su prolazili kroz 100 pedala, 200 pojacala i 300 gitara u lokalnom mitrosu u Londonu ili Dablinu? :mrgreen:

shule

Post by shule » 15 Dec 2009, 18:43

Hvala. . :D

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 Dec 2009, 18:49

nenadnenad wrote:mene zanima dal su svi ti gitaristi, kad su napravili taj legendaran ton, bili toliko opsednuti opremom kao sto su oni koji pokusavaju da ih emuliraju?
Dal su prolazili kroz 100 pedala, 200 pojacala i 300 gitara u lokalnom mitrosu u Londonu ili Dablinu? :mrgreen:
Neki definitivno jesu. Šta više, danas ne bi postojalo toliko različitih proizvoda iz te kategorije da neki od tih muzikanata nisu jurili neki ton, pa kad ga nisu dobili opremom koju imaju, angažovali su nekoga da im "napravi" taj imaginarni ton.

A neki i nisu. Meni je posebno zabavna priča koju je sin Merle Travisa pričao da ilustruje to koliko se njegov otac nije intereovao za opremu. Posle nekog nastupa, prišao mu je neki oduševljeni klinac i pitao ga koje žice koristi. A Merle mu se osmehnuo i rekao: "Sinko, koristim žice za gitaru!" a kad se malo udaljio, obratio se svom sinu i rekao mu da je to najgluplje pitanje koje je ikad čuo. Onda mu je sin objasnio da ga mali pita za proizvođača, dimenziju...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 15 Dec 2009, 21:44

Evo primera za gorenavedene:
Rocket Roll wrote:...Kleptonov Bluesbreaker ton...
Kada su mu ukrali tog Les Paula, Klepton je dugo bio depresivan jer nije mogao da nađe nijednog koji zvuči toliko dobro. Nikada više na sceni nije svirao Les Paula.
Rocket Roll wrote:...Gibonsov Pearly Gates ton...
Bili je prodao automobil u savršenom voznom stanju da bi kupio Pearly Gates. U to doba je to bilo preplaćivanje Les Paula, i to onoliko! Ali Bili nikad nije požalio zbog toga.
Rocket Roll wrote:...SRVov First Wife ton...
Svi znamo tu priču o Stivijevoj herojskoj potrazi za savršenim Stratom - kako je počelo, pevaće je i uz gusle :D
Rocket Roll wrote:Piter Grinov koncertni "58" ton...
->Taj Les Paul<- je prodat za dva miliona dolara. To nešto govori, zar ne?
Rocket Roll wrote:...Edžov "I Will Follow" ton...
Edž je vratio tog Explorera u upotrebu tokom ATYCLB sesija. Adam je bio oduševljen što ga ponovo vidi i rekao "Nema nijedne gitare na svetu koja tako zvuči!"

Slobodno navedi nekog konkretnog, pa ću ti - ukoliko znam - reći da li je gearhead ili nije.

Mogut

Post by Mogut » 16 Dec 2009, 00:04

Bozha wrote:
Jedna od onih dubioznih forumskih tema koja pomera granice fizike, mehanike, akustike... filozofije!?! :kokice:

Evo ja bih dodao teoriju o debelom gitarsti... Stojeci svirana gitara, okacena preko ramena i naslonjena na stomak, zvucace bolje ako je svira mrsavi nego debeli lik. Kvalitet zvuka je obrnuto srazmeran masnim naslagama na trbuhu koje "upijaju" vibracije, ubijaju ton i sustain. :deda:
Hahaha, ovo je meni jednom palo na pamet kad sam gledao šta sve ljudi umišljaju. Kao, bolje da se nagnes unapred a nakačiš
gitaru o vrat da ne smanjuješ salom sustain :lol:

Što sam matoriji sve više tripujem da je 90% zvuka gitare u prstima gitariste. Kad čujem neke ljude šta rade sa gitarama od 300 evra
na pojačalima od 200 zapitam se štotšta.

Što se mosta i čivija tiče, pa, skuplje čivije bolje drže štim a skuplji most se manje haba vremenom i takođe drži štim.
Varijacija u gustini i čistoći čelika se meri u promilima (kada je isti čelik u pitanju), tako da
što se mosta tiče razlike između 20 i recimo 80 evra su vrlo osetne, a između 100 i 350 tu i tamo. U suštini nemoj uzimati krš most.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 16 Dec 2009, 00:35

Mogut wrote: Varijacija u gustini i čistoći čelika se meri u promilima (kada je isti čelik u pitanju)...
Da, nego su jeftine kobilice od cinka. Čim ih naprave od čelika, cene im počinju od 60tak evra.

A cink k'o cink - za šerpe nikad bolji, ali tonski gledano bljak, bljak i bljak.

Mafi

Post by Mafi » 19 Dec 2009, 03:59

nenadnenad wrote:Zavisi od tvog uHeta, koliko si toga cuo, koliko si svirao...Neki ljudi primecuju razliku sa i bez zadnjeg, plasticnog poklopca na stratu :mrgreen:
Vrh :)

Post Reply