Saveti o Setupu Gitare

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Post Reply
ness

Re: Saveti o Setupu Gitare

Post by ness » 29 Nov 2009, 22:34

:grummel_2:

johnny_b_good

Post by johnny_b_good » 30 Nov 2009, 10:25

Haralampije wrote:
eg303 wrote:Pozdrav. I ja sam imao problem sa floating tremollom prilikom prelaska na 11-tice. Sad je to mesto gde postoje dva rešenja. Lakše je ako se ne koristi ručica tremolla, ja sam uradio najprostiju stvar moguću: fiksirao sam tremollo blok tako što sam ubacio parče tvrde gumice za brisanje (maznuo od deteta da ne vidi) između tela i tremollo bloka (pasovalo je kao da je lično Leo Fender premeravao). Video sam da ljudi ubacuju parče tvrdog klinastog drveta koje tremolo nategne u krajni položaj. Naravno da je varijanta sa drvetom poželjnija zbog prenosa vibracija na telo, ali kada se stave 11-tice sustain biva za par redova veličine poboljšan tako da je kod mene još uvek gumica. Za korišćenje ručice, mora se ići na više opruga (Jimi Hendrix je uglavnom imao svih 5). Davno sam u Guitar Playeru čitao savete sa tim vintage tremollima u vezi očuvanja štima. Ondašnji majstori su predlagali grafitni prah koji bi na mestima trenja žica (kobilica, tremollo, vođice na glavi) imao ulogu "podmazivača"...

Floating nefloating tremolo,squier,mexico ili fender masterbuilt nebitno je.....kada sa zica koje su dobijene uz gitaru(obicno su u pitanju devetke) ili za koje je ranije radjen setup,prelazite na zice poput 10,11,12....mora da se izvrsi setup,za tu debljinu i za stim u kom zelite da budete.Nikako samo nabaciti nove zice i blokirati tremolo i sl,tako ce se iskriviti vrat,gitara ce izgubiti svoju intonaciju.
E grafit je dobra ideja,mada moze da se koristi i bilo koje ulje za podmazivanje(ja npr koristim BAGAT - specijalno šivanol ulje)
Takodje za ocuvanje stima evo videa,kako razraditi zice,kako se ne bi rastimovala gitara.Ima 9 delova za kompletan setup gitare pa ako neko zeli moze da se pozabavi setovanjem.

[/url]http://www.youtube.com/watch?v=cWAY1bGZ ... re=related[/url]
Ja jos uvek niam uradio setup kada sam presao sa 9ki na 10 ke :oops: .Jel ima neka prodavnica muzicke opreme u NS koja se bavi setupom?

migor8

Post by migor8 » 30 Nov 2009, 17:15

Ja jos uvek niam uradio setup kada sam presao sa 9ki na 10 ke :oops: .Jel ima neka prodavnica muzicke opreme u NS koja se bavi setupom?
Imas PP! :ziveli:

Markony

Post by Markony » 10 Dec 2009, 15:12

S`vremena na vreme nije lose malo uglacati pragove.
Za to nije potreban iskusan majstor vec malo vremena, zastitna traka koju koriste moleri, lanena krpica i Purol Univerzal,
sredstvo za poliranje koje koriste autolakireri.
Kao rezultat pokazace se bljestavo sjajni pragovi i upecatljiv Sustain :bow: .
Sa zamenom zica, sve traje 20-ak minuta.
:ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 16 Dec 2009, 20:50

Da li neko zna gde ima da se kupi grafitni nut? Hteo bih da promenim ovaj plasticni, pa me zanima sta da stavim. Grafitni, ili nesto drugo? Koje su prednosti ili mane? :)

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 16 Dec 2009, 21:12

Ja sam uzeo graphtechov nut i zabice (ili kako se to vec zove). To nije grafit, vec materijal koji oni zovu tusq (njihov patent, tajna je kako se i od cega pravi), pa je premazano valjda teflonom da zice bolje klize ili cime vec :)
Uglavnom dosta sam se raspitivao i trazio po netu, od svih tih graftnih nutova, onih fenderovih roller nut fazona i svega ispada graphtechov nut najbolji. Bar sam ja dosao do tog zakljucka. Ne znam da li igde ima da se kupi bilo sta sto nije neki plastikaner i slicno sranje (a da ti majstor ne pravi sam od kosti i kojecega). Uleteo sam u kombinaciju kada se naracuvalo nesto sa banzaia i tako dosao do toga :) Vidi da li je neko od ovih clanova sto prave gitare raspolozen da u svoju nardzbinu ukljuci i neki nut. Mislim da ces samo tako kupiti nesto, na zalost.

Ja imam dva nut-a. Jedan nareckan i jedan prazan za svaki slucaj. Nikako da stignem da okrenem Tasica i da odem kod njega da mi zameni (ja probao da skinem ovaj sa gitare ali ne ide) , ako se desi da mi odgovara ovaj nareckani mozemo da se dogovorimo nesto za prazni. Nije da sam planirao da ga se resim, hteo sam na stari bass da ga stavim, ali ako ne nadjes nista a meni ostane javicu ti. Mada to moze da potraje :) Vise od mesec dana stoji na polici , ima da stoji jos minimum toliko :)

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 Dec 2009, 08:21

Hvala na odguovoru i na ponudi. Potrazicu po nasim radnjama, pa ako nista ne nadjem, a ti odlucis da se resis svog... :mrgreen:

Nije mi bas neophodno, al' reko' da probam ako ima negde kod nas da se kupi... :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 17 Dec 2009, 08:54

@mislim_stvarno imaš ovde to što taržiš http://www.stewmac.com/shop/Nuts,_saddl ... _Nuts.html i http://www.stewmac.com/shop/Nuts,_saddl ... L_Nut.html . Ja sam pre 5-6 dana naručio nešto sa stewmaca pa sam mogao i tebi da naručim da sam znao da ti je trebalo. Ako ti nije ništa hitno mogu sledeći put da ti naručim nut (samo da znaš da ne planiram ništa baš skoro da kupujem). :ziveli:

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 17 Dec 2009, 15:12

Nista mi nije hitno. Kad budes planirao da narucis, mozemo da se dogovorimo, naravno ako ne budem do tada nabavio na drugi nacin... :)

NikolaNis
MF veteran

Post by NikolaNis » 18 Dec 2009, 09:36

Nema problema, ja ti javljam u svakom slučaju kad nešto naručujem... :ziveli:

Stinkfist

Post by Stinkfist » 20 Dec 2009, 18:45

E ovako. Imam mali problem sa gitarom.

Šaraf za regulisanje visine magneta na okviru se olabavio i pola magneta upada dole u gitaru umesto da stoji normalno horizontalno u odnosu na žice.. Probao sam da zavrnem šaraf, ali nema vajde, uopšte ne ulazi. Samo tako stoji bezveze nezavrnut. Nije do navoja na šarafu, ali možda je do navoja gde šaraf naleže(ne znam, nisam skidao žice i vadio magnet). Ne znam kako se to moglo desiti. Uzeo sam gitaru i samo video da je polovina magneta spala dole.

Jel ima neko savet za rešenje ovog problema?

eg303

Post by eg303 » 20 Dec 2009, 18:59

Nema ti druge nego da skineš pickguard (strat tip gitare) ili ram sa magnetom (gibson tip gitare). Po meni, 96,78% je verovatnoća da ti je šraf spao sa nosača magneta tj. otšrafio se, a onih 3,22% je sve ostalo uključujići i mračne sile koje demontiraju magnete same od sebe... :mrgreen: U svakom slučaju, to nije ništa strašno, strašno bi bilo da si primetio da ti se vrat razlabavio ili iskrivio sam od sebe po y osi...

mislim_stvarno

Post by mislim_stvarno » 20 Dec 2009, 19:13

eg303 wrote:96,78%
Mislim da gresite kolega. Malo ste permutovali, u pitanju je verovatnoca od 97,68% :mrgreen:

Zajebavam se malo, ono je sto je eg303 rekao...

Stinkfist

Post by Stinkfist » 23 Dec 2009, 20:56

eg303 wrote:Nema ti druge nego da skineš pickguard (strat tip gitare) ili ram sa magnetom (gibson tip gitare). Po meni, 96,78% je verovatnoća da ti je šraf spao sa nosača magneta tj. otšrafio se, a onih 3,22% je sve ostalo uključujići i mračne sile koje demontiraju magnete same od sebe... :mrgreen: U svakom slučaju, to nije ništa strašno, strašno bi bilo da si primetio da ti se vrat razlabavio ili iskrivio sam od sebe po y osi...

Samo je spao šraf, zašarafio sam ga i stoji lepo magnet.
Hvala :ziveli:

w437776

Post by w437776 » 24 Dec 2009, 01:56

imam gitaru sa rosewood fretboard-om, moze li da se zameni maple-om i koliko bi to kostalo? :)

Post Reply