Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

Mogut

Re: Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?

Post by Mogut » 20 Dec 2009, 22:01

DV wrote: Uostalom, pitanje je koliko si instrumenata imao prilike da isprobaš.
To mu posle predhodne dve rečenice više dođe kao neka izjava.

Nemam pojma, jel ti možeš da čuješ razliku između električne gitare u kojoj je došlo do migracije amorfnih struktura u kapilarima drveta
i one u kojoj nije došlo?

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Dec 2009, 22:09

Ja imam osnovane sumnje da je u drvetu moje đitre došlo do migracije amorfnih struktura u kapilarima drveta.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 20 Dec 2009, 22:13

Pa zar nisi ti rekao...
Mogut wrote:Drvo što lepo liči iz daljine je samo top, dakle estetika... ispod je neko ludilo, iverica, laminat... dakle nepogodno za neko eventualno budženje.
...ovde: viewtopic.php?f=20&t=6323&p=140238#p140238

Dakle i za tebe postoji nekakva tonska razlika između boljeg i lošijeg materijala od kojeg je gitara napravljena. A odatle je jedan korak do utvrđivanja razlike između drveta u kojem je vremenom došlo do promene i onog u kojem takve promene još nema.

Fizičke razlike, one koja se može izmeriti mernim instrumentima kakav je spektrograf. O tome ko šta čuje nismo pričali - pitanje se ticalo naučnih radova, objektivnih analiza itd.
nebojsak wrote:Ja imam osnovane sumnje da je u drvetu moje đitre došlo do migracije amorfnih struktura u kapilarima drveta.
Kad strukture migriraju, gotovo je. Niko ih posle ne može vratiti u kapilar iz kojeg su rodom. Okuse bolji život u naprednijem kapilaru, i ne vraća im se u onaj sirotinjski :lol:

Mogut

Post by Mogut » 20 Dec 2009, 22:32

Pa Rockete, zaboga, ne tvrdim ja da je svejedno od kakvog je drveta (ili nedrveta) napravljena električna gitara,
već tvrdim da realna, čujna razlika između novog i "usviranog" drveta, kakva god da je, zanemarljiva u nekoj realnoj kalkulaciji.
Drvo isto tako može vremenom da upije vlagu, ako je loš lak npr, a to je 10x čujnije od toga što je usvirano.
Valjda je mnogo je veća razlika između dva komada drveta iste vrste, nego nekog drveta sada, i istog tog za 25 godina.

Tvrditi da neka gitara iz '68 zvuči bolje jer se drvo usviralo je izbacivanje 10 nepoznatih iz jednačine i reći x=1.
Mislim uopšte nema potrebe da govorim koliko je to suludo.

A pitanje na početku je glasilo "da li ce gitara vremenom davati sve bolji i bolji zvuk?" pa smo mi to pretvorili u merenja i sl.

michabass

Post by michabass » 20 Dec 2009, 22:42

Ljudi sve propada s vremenom, zašto bi drvo bilo izuzetak?
Ja kad se nađem u ovakvom tipu nedoumice (gde je razmišljanje u velikoj meri uslovljeno prethodnim saznanjima i svim onim voodoo-pseudo teorijama koje se javno propagiraju) zastanem i probam da zamislim dva krajnja ekstrema: drvo staro 0 minuta -tek izašlo iz sušare i drvo staro recimo 200.000 godina...
Sad mi recite da li drvo vremenom propada?

Sad će neko: "...pa ovde se ne misli na toliki vremenski period,već na 30-40 godina... blablabla" a ja kažem: zakoni fizike su neumoljivi...starenje drvene gradje kreće čim je drvo posečeno. Može se usporiti raznim premazima ali ne i zaustaviti.

Pitanje bi valjda trebalo da glasi: Da li je zvuk gitare stare xx godina bolji od zvuka gitare stare 0 godina? Što je takođe besmisleno jer je "bolje" jako subjektivna stvar...

rant over... ::ranting::

:ziveli:

guv'nor

Post by guv'nor » 20 Dec 2009, 22:57

michabass wrote: a ja kažem: zakoni fizike su neumoljivi.
:lol:
Što me potseti na prvi zakon fizike, kratko i jasno:"Ooo-ruk!"

nebojsak

Post by nebojsak » 20 Dec 2009, 23:00

Ja imam osnovane sumnje da je u drvetu moje đitre došlo do migracije amorfnih struktura u kapilarima drveta.

Malopre sam pokušao (onom šmirglom za drvo, najzajebanijom) da vratim nekoliko random amorfnih struktura u svoje stare kapilare, al ne jebu me 2%. Njih 15 se prosulo po podu, a jedan je zvao policiju. Dakle, nema mi druge, đitra mora da bude bolja, hteo ja to ili ne.

DV

Post by DV » 21 Dec 2009, 11:27

michabass wrote:Ljudi sve propada s vremenom, zašto bi drvo bilo izuzetak?
Ja kad se nađem u ovakvom tipu nedoumice (gde je razmišljanje u velikoj meri uslovljeno prethodnim saznanjima i svim onim voodoo-pseudo teorijama koje se javno propagiraju) zastanem i probam da zamislim dva krajnja ekstrema: drvo staro 0 minuta -tek izašlo iz sušare i drvo staro recimo 200.000 godina...
Sad mi recite da li drvo vremenom propada?
Da, drvo vremenom propada ali takodje daje ( grubo rečeno) bolji zvuk. :D
Inače, drvo staro 200.000 god. je verovatno u obliku uglja.
Razmisli zbog čega graditelji violina i tambura npr. obilaze stare gradjevine koje se ruše ili renoviraju (crkve, katedrale i sl.) - prosto - žele da dodju do starog i OČUVANOG drveta.
Tako postoji mogućnost da nalete na gredu smreke (ništa bolje za gornju ploču violine ili tambure) koja je stara i 200 god. a pri tome idealno suva i očuvana.
Prema tome razlika postoji i ona se, kao što je već rečeno oseća u pozitivnom smislu samo kod već u startu dobrih instrumenata, odnosno kod njih će doći do poboljšanja tona (jedino što treba pamtiti kako je zvučao pre 30 god :) ).

rock nation

Post by rock nation » 21 Dec 2009, 13:24

Na primer, Stradivarijeve violine danas mozes da nadjes za desetak evra, skuplje zice od violine cije je drvo propalo. Vec vekovima propada, zakoni fizike rade svoje. Ja da mi neko pokloni, ne bih uzeo nekog Stradivarija sad, sta ce mi trula violina.

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 21 Dec 2009, 15:44

Mogut wrote:...već tvrdim da realna, čujna razlika između novog i "usviranog" drveta, kakva god da je, zanemarljiva u nekoj realnoj kalkulaciji.
Imaš pravo da tako misliš & ja ću do smrti braniti tvoje pravo da tako misliš, ali ću ipak misliti drugačije :D

michabass

Post by michabass » 21 Dec 2009, 18:21

All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.

Arthur Schopenhauer

michabass

Post by michabass » 21 Dec 2009, 18:27

DV wrote:
michabass wrote:Ljudi sve propada s vremenom, zašto bi drvo bilo izuzetak....drvo staro 0 minuta -tek izašlo iz sušare i drvo staro recimo 200.000 godina...Sad mi recite da li drvo vremenom propada?
Razmisli zbog čega graditelji violina i tambura npr. obilaze stare gradjevine koje se ruše ili renoviraju (crkve, katedrale i sl.) - prosto - žele da dodju do starog i OČUVANOG drveta.
..aj kad si me već citirao da odgovorim... :cao:
A zašto traže OČUVANO onda? Ako drvo već ne propada nego se samo poboljšava s vremenom, što ne uzmu bilo koje drvo koje je trulelo po podrumima par vekova? :roll: Ako već ne propada, mislim što se muče bezveze? :lol:

ness

Post by ness » 21 Dec 2009, 19:10

nebojsak wrote:Ja imam osnovane sumnje da je u drvetu moje đitre došlo do migracije amorfnih struktura u kapilarima drveta.

Malopre sam pokušao (onom šmirglom za drvo, najzajebanijom) da vratim nekoliko random amorfnih struktura u svoje stare kapilare, al ne jebu me 2%. Njih 15 se prosulo po podu, a jedan je zvao policiju. Dakle, nema mi druge, đitra mora da bude bolja, hteo ja to ili ne.

Ja mislim da je ovo pravi odgovor na pitanje : "Drvo gitare propada ili se poboljšava s vremenom?"

DV

Post by DV » 21 Dec 2009, 21:52

michabass wrote: A zašto traže OČUVANO onda? Ako drvo već ne propada nego se samo poboljšava s vremenom, što ne uzmu bilo koje drvo koje je trulelo po podrumima par vekova? :roll: Ako već ne propada, mislim što se muče bezveze? :lol:
Pročitaj pažljivo - ja ne tvrdim da drvo ne propada.
A valjda je logično da se instrument pravi od očuvanog drveta.
I novo drvo može biti trulo, napadnuto od raznih "crvića" itd.
Ne muče se oni bez veze. :)
I još nešto...
Što se instrument više svira zvučaće bolje bez obzira da li je od starog ili novog drveta. To se kod akustičnih instrumenata lakše čuje ali se oseti i kod električnih gitara (o tome je ovde bilo reči).

Mogut

Post by Mogut » 22 Dec 2009, 00:16

Rocket Roll wrote:
Mogut wrote:...već tvrdim da realna, čujna razlika između novog i "usviranog" drveta, kakva god da je, zanemarljiva u nekoj realnoj kalkulaciji.
Imaš pravo da tako misliš & ja ću do smrti braniti tvoje pravo da tako misliš, ali ću ipak misliti drugačije :D
Aminujem tvoju volju da braniš moje pravo. :XD:

Post Reply