...i jos jedna nova tema :)

JoVla

Re: ...i jos jedna nova tema :)

Post by JoVla » 08 Dec 2009, 21:30

Pozdrav svima.Upravo sam se vratio iz obilaska muzičkih radnji i imam sličnu nedoumicu kao kolega "tiramisu10" .Uglavnom od svih isprobanih modela nekako su se izdvojili sledeći modeli:FG720S ,Washburn D10S i Washburn D10SDL.FG720S ima zaista snažan ton,vrlo blizu ili isto kako Washburn D10S koji je ipak nešto tvrđi i neudobniji za sviranje(barem meni),.Iznenadio sam se kada sam čuo Washburn D10SDL zvuk je bio mnogo tiši od prethodna dva modela koje sam naveo,e sad ne znam da li je to bilo do žica ili je nešto drugo u pitanju.Probao sam i Epiphone EJ-200 koji mi je delovao skroz neubedljivo i tanko tako da sam Epiphone definitivno izbacio iz razmatranja.Mene sad konkretno zanima ima li svrhe plaćati Washburn D10SDL 6000 dinkića više?Cort nažalost još nisam probao,ali sve mi se čini da ću uskoro skoknuti do BG-a. :D

zaboravih da pitam,u kojoj radnji je moguće probati Cort Earth 200(ako nije tajna) :lol:

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 08 Dec 2009, 23:45

A odakle si inace?
U BG-u ih imas u Lyra Shopu, isto kao i u Nishu. U Beogradu su negde kod Sava Centra, u Nishu su u Kalci. Verovatno Cort ima jos negde u BG-u, ali ja nisam nasao. U Nishu ih nigde vise nema ( barem u nijednoj od 6 radnji za koje ja znam ). Cort Earth 200 ti je nesto skuplji od svih navedenih modela, ali je stvarno odlican. Ima 2 pune ploce ( prednja - solid sitka spruce i zadnja - solid mahagony ) i Grover civije. Probaj, pa da cujemo kako se tebi svidja konkretno u odnosu na spomenute Washburne i Yamahu

JoVla

Post by JoVla » 09 Dec 2009, 09:42

tiramisu10 wrote:A odakle si inace?
Ja sam iz Novog Sada.Vidiš na Lyru sam totalno zaboravio.Znam gde je u Nišu(bio sam nekoliko puta :D ).Mislio sam da odem danas do BG-a,ali mi se nešto ne mili po ovoj kiši.U svakom slučaju probaću je.

JoVla

Post by JoVla » 21 Dec 2009, 16:00

Otišao u Beograd,probao Cort Earth 200 i vratio se kući sa tom predivnom gitarom.

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 21 Dec 2009, 16:07

Bravo! Odličan izbor, uživaj u novom instrumentu!

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 14 Jan 2010, 19:57

Pao jos jedan Cort Earth 200 :)
Instrument je prosto fantastican! Prezadovoljan sam. Doduse, malo je tvrdja gitara, ove zice deluju uzasno kruto. Stim je dobar, ali zice deluju prenategnuto. To se vidi kad odsviram neki band ili kad hvatam bare-e. Fabricki stavljaju D'Addario EXP11 80/20 Bronze Light. Sta bih mogao da ucinim da je malo omeksam? Mekse za sviranje budu tanje zice ako sam lepo shvatio?

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 14 Jan 2010, 21:57

Da, tanje žice su definitivno i mekše, ali ton nije isti. Po meni je šteta stavljati na gitaru tolikog rezonatora tanje žice, lepo to radi zajedno. Možda ipak da pokušaš malo da se navikneš. Ne znam na kakvim žicama si do sada svirao, verujem da će par dana da bude dovoljno. A možda ipak treba mao da se podesi truss rod...

MetalFunk

Post by MetalFunk » 14 Jan 2010, 22:13

tiramisu10 wrote: Ja, inace, mrzim vestacke materijale ( mada ne tvrdim da to mora da bude lose. Kako nauka napreduje ko zna kakav akustican materijal mogu da pronadju ). Cim nesto prodje kroz zicu za mene nije isto kao prirodan zvuk. Zato se i odusevim kad vidim onu onolicku violinicu da bez ozvucenja svira za 2000 ljudi.
:1:
:bow: :bow:

tiramisu10

Ne izdrza srce u junaka

Post by tiramisu10 » 15 May 2010, 17:31

Ne vredi! Evo prodje nekoliko meseci, ubise me zivog ove original zice sa Cort-a. Ajde, rekose, "privici ces se". Ma kakvi... Poceo sam da sanjam kako ima kapodaster imesto kaziprsta. "Stanjio" sam zice na desetku. Nije nesto bitno ugrozilo zvuk...

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 15 May 2010, 18:44

Mislim da je možda bolje da si malo eksperimentisao sa akcijom, da ti je neko podesio truss rod. Pravio sam društvo, u funkciji konsultanta, jednom čoveku kada je kupovao baš tu gitaru, i Vedran iz Lyra Style je odmah namestio truss rod prema njegovim potrebama. Šta znam, i sa fabričkim žicama mi je tako podešena gitara bila baš mekana. Drugo, stare žice imaju tup ton i gube elastičnost, i to je takođe moglo da ti pravi problem. Ako mesecima nisi promenio žice... Šta da ti kažem, ja menjam žice jednom mesečno, jer smatram da bih morao da budem u nekoj profi priči da bih to radio češće, a moram da priznam da mi i to deluje kao neredovna zamena žica... Nema žica koje nisam podveo pod "apsolutno neupotrebljivo" posle 2 meseca sviranja. Jednostavno to ne može da izdrži duže, naravno ako aktivno sviraš. A tu je i vrlo bitna stavka - ko pravi žice. Neke žice su naprosto manje elastične, jača im je tenzija, i tvrđe su za svirku, iako su iste debljine, samo proizvođač ima neke svoje cake i recepte zašto pravi baš takve žice. Onako iz radoznalosti sam koristio nedavno 2 različita seta Dean Markley žica, i definitivno su osetno tvrđe od Ernie Ball Earthwood žica, koje redovno koristim.

tiramisu10

Post by tiramisu10 » 15 May 2010, 20:43

Odnecu je kod nekog majstora da nasteluje truss rod, ne umem to sam. Cort Earth 200 fabricki nosi D'Addario EXP11 80/20 Bronze Light. Zice se rade od razlicitih i materijala i legura, a neke jesu manje elasticne od drugih, to je tacno. Medjutim, ove su tvrde do zla boga . Najbolje se oseti koliko su krute i koliko ne trpe deformaciju kada probas da odsviras band. Sa tri prsta zapnem da povisim za poluton, dakle katastrofa. Sa desetkama je sve ok.

JoVla

Post by JoVla » 15 May 2010, 21:40

Pozdrav
Ja nisam imao problem sa visokom akcijom.E sad,ni meni se nešto nisu preterano dopale originalne žice možda zato što mi se više svidja fosfor-bronza kombinacija.

Post Reply