Squier vinatge modifed jazz bass

Moderators: Trooper, Tiki the Boyler

malisha
MF veteran

Post by malisha » 05 Nov 2007, 04:42

Pazi, sto se tice profesora, lepo je imati kome se obratiti za savet, ali na kraju ipak najvise treba verovati samom sebi. Ako ti kupis ovaj bas i budes zadovoljan njime, onda je sve super. Inace, bas cija je ovo kopija a to je Fender American Vintage ‘75 Jazz Bass postoji u Mitrosu i cena mu je 2500 eura... Americki jazz mozes naci za 700e, 800e. Razlika izmedju Meksikanca , Japanca i Amera jeste sto se kod Amera koristi Drvo iz 2 dela, a kod ostalih 3+ delova. Ima razlike i u magnetima i elektronici. Ali, to su generalije. Mozes ladno da nabasash na Meksikanca koji radi isto kao Amer. A Japanci su ti moja preporuka zato u Japanu imas radnike koji bas paze sta rade. Ja i nekazem da je taj bas los (kao sto mozes videti od mojih postova od gore), i moja ti je preporuka ako zelis jazz bass i ne mozes da se strpish (mada kako rekoh, obrati paznju na grifplatnu). Ako mozes, onda bolje sacekaj jos samo malo i skupi za fendera. Takodje imas i razlog vise... preprodajna cena - Fendera mozes da prodas za 800e, A za ovog skvajera mozes da dobijes mozda 200e.

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 05 Nov 2007, 14:22

Ne zurim se. Naravno da mi se svidja bass inache se ne bi zahvalio na to.
Ali cekaj ako je samo razlika izmedju elektronike sto bi koji djavo uzeo meksikanca? A ovom Squieru radi veoma prihvatljivo. Cak i da ne radi, lepo kupim EMG posto je aktivna elektronika bolja za bass.
A cek zar nije bolje kad stave vishe delova drveta?

malisha
MF veteran

Post by malisha » 05 Nov 2007, 16:15

Ne, nisi me shvatio. To oko drveta se odnosilo na Fendera. Ne na Skvajera. Skvajer zna da stavi i po 5,6 komada ako ne i vise. Nije lose imati kombinaciju drveta ali fora je u tome sto kada kombinujes to radis da bi iskoristio tonalne mogucnosti drveta koje kombinujes. Znaci lupam, recimo bubinga, alder, ash i ti sve to izmesas i od svakoga dobijes po nesto. Ali, ako ti uzmes jedno drvo, iscupas i vestacki osusis, jos izlepis 6 delova (a lepak ne prenosi vibracije kao drvo, samim time je po meni bolje jednodelno telo), ne dobijes to sto ti treba. Tela od vise razlicitih drva su obicno neck-through, a tu opet imas spojeno telo sa vratom sto povecava sustain, tako da je to dobro, mada Fender ne pravi neck-through.

Sto se tice aktivne elektronike... neki ljudi vise vole aktivce, a neki vise vole pasivce... Ja imam modifikovan bas koji je sada aktivan. Ne bunim se, imam najtisi bas koji sam ikada cuo :) Mislim aktivni P magnet, gde ces tise od toga? Elem da se vratim na temu. Aktivni su tisi generalno, zato sto je strujno kolo zatvoreno iznutra, a ne kao kod pasivaca gde je i muzicar deo kola :). mada kao sto rekoh, postoje basisti koji vise vole da cuju neko pucketanje tu i tamo. Takodje aktivci imaju jaci input. U svakom slucaju da skratim... Aktivna elektronika po vecini nije bolja od pasivne, jednostavno... drugacija.

Probaj oba, vidi koji je bolji i kupi tog koji ti se vise svidja.

I jos jedna stvar: UPOZORENJE!!!!! WARNING!!! Ja sam kod Marica ugradjivao magnete i menjao civije i uz to sam dobio bas cuknut na dva mesta, od kojih je jedan cak bio zakamufliran da ja ne bih primetio a drugi jako dubok i ostavljen nekamufliran, delovi drveta koji su se u otvoru za civije polomili pa su uredno zalepljeni, menjao mi je pickguard, i umesto da popuni rupe zbog neslaganja rupa on je samo izbusio jednu novu koja se razlikovala (bas 14 rupa, pickguard 13) a ostale srafofe srafio ofset 1mm-2mm). Izgubio mi je jedan sraf od magneta i spustio magnete pod nekim izgovorom. Srecom da sam ja njuskalo pa sam otvorio bas cim sam stigao kuci). APSOLUTNO ALJKAVO URADJEN POSAO. U Maric ne nosite svoj instrument, pogotovu ne neki skupi jel ce vas to kostati zivaca, a mozda i instrumenta. Kupite tamo sta vam treba (inace je tamo vise ne ulazim), i glavom bez obzira bezite kod nekog proverenog majstora.
Izvinjavam se na off topic-u , ja to iz najbolje namere...

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Nov 2007, 18:57

malisha wrote:Skvajer zna da stavi i po 5,6 komada ako ne i vise.
Evo, možemo da napravimo test. Ja donesem svog MIM Fendera, odemo u Mitros, vežem oči tebi ili bilo kojem basisti/ gitaristi po tvom izboru (koji pristane da sudeluje), onda mu dajemo američke/ meksičke Fendere/ najbolje Squiere, pa ako on može "naslepo" da pogodi koja gitara je od koliko komada drveta, ja pojedem svog Fendera. Sa sve žicama.

Lepo je obraćati pažnju na detalje, ali ne treba biti analan oko stvari koje se zaista ne čuju. Ima mnogo važnijih stvari na gitari od broja dasaka od kojih je napravljeno telo. Tom logikom bi najgore gitare trebalo da budu Gibsonove ES-335, one se prave od jedne vrste šperploče (koja je lepljena tonom lepka), a važi upravo suprotno - gotovo da nema lepšeg clean tona električne gitare od ES-335.
malisha wrote:U Maric ne nosite svoj instrument...
Umeju oni i dobro da odrade posao - AKO imaš sreće. Međutim, pošto "operišu" gitare nasred tezge koja je metar sa pola metra, stvarno umeju da se "nalupetaju" vratom i glavom gitare okolo. Šta da ti kažem, saosećam sa tobom! Sledeći put - pravac kod Mirka Tasića.

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 05 Nov 2007, 19:31

Rocket uze mi rech iz usta. Samo ja bi rekao jednostavno ,,Covece detaljista si, to se ne cuje od koliko je delova``.
Pa M. moguce da su onda dobro zalepili ovaj bass X)
A sto se tiche magneta znam sve to sto si mi rekao. Samo i dalje vishe volim kad cujem bass bez zujanja i pucketanja. Popizdim posle sat vremena slusanja tog zujanja! Hvala bogu za sad nisam primetio da ovaj zuji (U Mitrosu doduse imaju lose uzemljenje pa sva pojacala zuje).

Rocket Roll

Post by Rocket Roll » 05 Nov 2007, 20:53

Ah, Mitros se stalno vadi na to uzemljenje... Ponekad počnem da se pitam. Da zaista imaju problem sa uzemljenjem, mogli bi relativno lako i za male pare da ga reše. A pošto ga ne rešavaju... (Zaključak donesite sami.)

Ontopic - danas sam izbliza pogledao taj bas. Nisam basista, ali mi je delovao vrlo dobro urađen, naročito to famozno višedelno telo :D

malisha
MF veteran

Post by malisha » 05 Nov 2007, 23:47

Pa dobro, ne mora se biti sarkastican! Kada sam ja rekao da po sluhu mogu da kazem od koliko je komada sastavljeno telo? Molim vas ukazite mi na to. Samo sam iznosio statisticke podatke. Ali svakako mogu da cujem razliku izmedju dobrog Squiera i dobrog Fendera!!! Taj A/B test Squiera i Fendera bih polozio da me probudis u 4 ujutro mamurnog posle zurke. I samo malo da pojasnim sta sam hteo reci. MIM i MIA bih prepoznao verovatno po svirljivosti, ali kao sto rekoh (da citiram sebe):
Mozes ladno da nabasash na Meksikanca koji radi isto kao Amer

Toliko o razlici MIM-a i MIA.
MIM ipak ima vise propusta nego MIA, mada sam cuo da i MIA ponekad zakaze.

Ustvari ne. Izbrisite to sto sam rekao. Ja sam genije i mogu da prepoznam od koliko je delova sastavljeno drvo. I to nije sve! Takodje tvrdim da je niskoplaceni Indonezanin koji je sastavljao ovaj bas imao prelezane male boginje, a trenutno ima sifilis koji je dobio od Severnokoreanke koja se preko raspusta prostituise da bi zaradila baki za lekove!

Moje misljenje jeste da konstrukcija i broj komada u teluapsolutno ima veze sa zvukom. Za sve postoje izuzeci, naravno. A ti jos za primer dajes Gibsona koji apsolutno nije u cenovnom, ili kavalitativnom rangu sa Skvajerom. Mislim da ti je los primer. I cela ta prica o komadima drveta je vezana samo za zvuk, zaboga. Nista me drugo ne zanima.

Ima mnogo važnijih stvari na gitari od broja dasaka od kojih je napravljeno telo
Ok. Naravno da ima. I o tome sam pricao (pogledaj od pocetka temu). Ja sam samo raspravljao, zbog sebe, decka kojeg bas zanima, i svakog sledeceg koji pogleda zato sto ga zanima.
Last edited by malisha on 06 Nov 2007, 01:44, edited 1 time in total.

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 06 Nov 2007, 01:40

Rocket mislim da je to bio drugi. Taj prethodni je uzeo jedan radnik iz Mitrosa da mi pricuva.
Malisha opusteno X)
Samo sam hteo da cujem odgovor na ,,sto?``.

malisha
MF veteran

Post by malisha » 06 Nov 2007, 01:48

Ako ga kupis, obavezno nam se pohvali sa nekim slickama!

MrMoT
MF veteran

Post by MrMoT » 12 Nov 2007, 14:40

Ovaj... Ne bih da nastavljam raspravu o tome iz koliko je komada ovaj bas, ali telo mu je iz DVA dela. :)
I mislim da aktivni basevi bash i nisu tishi od pasivnih, nego da je upravo obrnuto, bar koliko sam ja primetio...
pozZ

malisha
MF veteran

Post by malisha » 12 Nov 2007, 18:35

Ma nema rasprave. Lose sam se izrazio! Ne mislim tisi kao tih. On vrishti!!!! Nego hocu da kazem da nema ni traka ikakvom shumu!

Proverio sam, i izgleda da si u pravu... Telo je u zavisnosti od komada iz dva ili tri dela...

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 12 Nov 2007, 19:11

Ako ugradis IMG magnet,bice mnogo manje suma!
Toliko mogu da kazem :D

malisha
MF veteran

Post by malisha » 12 Nov 2007, 22:16

Hehe, njih sam i stavio...

VDL Cisco Kid

Post by VDL Cisco Kid » 13 Nov 2007, 02:20

Ako bude problema sa magnetima reshi ce EMG X)

Lefty

Post by Lefty » 13 Nov 2007, 09:39

i jesi li kupio gitaru? :?:

Post Reply