Riblja Čorba

Moderators: dejankuki, Critical, Trooper

Post Reply
Doolio
Macho man-celavi batica

Re: Riblja Čorba

Post by Doolio » 31 Dec 2009, 08:40

Duane wrote:
Doolio wrote:lol bre:)

uopste nisam hteo da budem duhovit, samo sam hteo slikovito da kazem da tematika ne utice na kvalitet same pesme...

ah, you guys :mrgreen:
ali tematika utice na kvalitet teksta... a tekst utice na kvalitet pesme...

nemogu ja uz bahov preludijum u c molu da pevam pesmu o izgubljenom jagnjetu :) mislim, ja bih mogao, al jebiga kapiram da je neozbiljno :mrgreen:

ocu da kazem, mene nekad tematika vise pogodi nego slatkorecivosti... prija i nekad cuti lep recnik, ali se cesto desava da je on tu zbog manjka kreativnosti i iskustva... koje rezultuje u krajnje zamarajucim tekstovima koji su na lingvistickom nivou ravni sekspiru... pogledaj samo hrpe power mjetal bendova, pocevsi od sonate arktike -> nikad zajebanijih reci, a nikad manje da se kaze s' njima...
ne mora da znaci. ne moras ti o izgubljenom jagnjetu da pevas na neki 'ojooooo janje ojooooooo' etno arhaicni fazon. sta ako napises neki introspektivni refleksivni tekst o izgubljenom jagnjetu, kako se osecas, kolko ti je znacilo, kakvo je bilo, kako si ocajan i sjeban i depresivan...moze fino da ide uz baha:)
ocu da kazem da sam gledo avatara i da sam se srodio sa nepostojecim plavim likovima od cetri metra zato sto je kameron car.

Stanko

Post by Stanko » 31 Dec 2009, 09:37

Gde ces bolju pesmu o jagnjetu... ;)

Santana

Post by Santana » 31 Dec 2009, 12:12

Dzo, niko nije trazio od njega da se menja i tacno da kad je tu Bora, znas sta mozes od njega da ocekujes (recitovanje ostrih stihova bilo gde i bilo kad itd. )
Ali problem je bas u tome sto se on promenio. I u tome sto je to sto od njega znas da treba da ocekujes (i sto volis i cenis kao obozavalac Corbe) sad malo postalo besmisleno.

Ja sam te razumeo a i ostali su kako mi se cini ( Uostalom, ne bih postavio temu da nisam i ja obozavalac Corbe) ali lep je primer dao Bluzko.
Prvi put kaze to svoje na nacin kako to samo on ume da kaze i dobije ovacije.
Drugi put ideja je ista, nije mnogo drugacije vreme a njemu nije ponestalo materijala i dobije ovacije.
Treci put vise nema o cemu da peva i zapita se ,,Kako bese ono za ovacije? A, da!'' i od nekadasnjeg materijala sklopi buckuris koji nema ni smisla a ni celine pa ni umetnicke vrednosti. I bi li mu ti za to dao pljeskao?
Glupo je da citiram sebe ali rekao sam prosli put da kakav god cirkus to sad bio, ja Corbu dozivljavam onako kako je ona zvucala na ,,Buvljoj pijaci'' npr. i nikako ne unizavam njih i Boru samo odbijam da slusam djubre koje trenutno valjaju. I ne kazem Bora je sranje. Ja kazem ,, Bora je istroseni umetnik''. A njegov drustvenopoliticki angazman je zasluzan za to sto se ta njegova zdrava umetnicka faza stavlja u drugi plan.

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 31 Dec 2009, 13:39

Nisi daleko od istine...ni ti ni ostali....

Činjenica je da je sve manje dobrih pesama, činjenica je da je došlo do zamora ali u šta god se Bora pretvorio i u
kakav god ekstrem otišao....kada na kraju sumiramo videćemo da se radi o jedinstvenoj pesničkoj i muzičkoj
pojavi...
Takvog nećemo imati...

Što se tiče političkog mišljenja Bore Đorđevića nije Predrag zvani Džo daleko od njega,u pitanju su samo neke nijanse ,pojavljujem se u ulozi svedoka njegovih pisanija iz onog dela Srbije gde je siromaštvo dostiglo strašne razmere, ali momci iz Južnog Južnog Benda su se izjasnili da ne žele politiku u pesmama i ja to moram da poštujem....
Kritika da....politika ne.
Ali postoji jedan lik, muzičar i kompozitor sa juga tu u komšiluku, koji će učiniti da te pesme ugledate u 2010 na youtube-u.
Naši politički stavovi i doživljaj stvarnosti su vrlo bliski i naravno da će mo da iskoristimo priliku i da pevamo o onome što nas tišti...
Da li će se nekom dopasti, to nas najmanje interesuje....

Ali da ne zaboravim da vam čestitam svima novu godinu, puno zdravlja, smeha , love i dobre muzike u 2010....
A sad da krećemo polako na alkohol i dobru klopu !

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 31 Dec 2009, 14:50

Činjenica je da je sve manje dobrih pesama, činjenica je da je došlo do zamora ali u šta god se Bora pretvorio i u
kakav god ekstrem otišao....kada na kraju sumiramo videćemo da se radi o jedinstvenoj pesničkoj i muzičkoj
pojavi...
Takvog nećemo imati...
pa, niko nije rekao da ovo nije tacno. ali i ja sam bio mnogo pametno dete, pa evo vidi me sada [:D] hocu da kazem da je sve to lepo i divno, ali onda je trebalo jednostavno da se povuce, a ne da ovako brise sve pozitivno sto je uradio (ne mislim na politicki stav, ne mislim ni na sta bilo kako obojeno ideologijom, vec jednostavno, covek je odlepio i lupeta i pise pesme nalik skakljivim pesmama koje pisu malo elokventniji srednjoskolci pa se celo odeljenje smeje na malom odmoru).

tako da, sto rece jedan drugar, 'nije fer prema bori djordjevicu da poredimo boru djordjevica sa borom djordjevicem'. dakle, stvari moraju da se diferenciraju kad postoji tolika razlika u kvalitetu neke pojave sada i pre par decenija. a ako govoris o njegovom nekom kvalitetnom stvaralackom opusu, onda sigurno mislis na nesto od pre tih par decenija. ako ne diferenciras te stvari, na pitanje 'sta mislis o bori', na keca cu ti reci da mislim da je matora sramota koju treba izbaciti ne iz javnog zivota nego i sa javnih mesta gde deca mogu da ga vide i cuju:)
u tome je, ja mislim ceo nesporazum. u konkretizaciji pitanja. dakle, mislim da je riblja corba bila dobar bend, mislim da je bora bio okej tekstopisac (mada ne volim njihov i njegov stil, al pokusavam da budem objektivan).

imam ja ortaka koji je nevidjena stekara, a super je igrao fudbal kad je bio klinac. i kad me pitaju 'je li, kakav je onaj tvoj drugar', ja odmah kazem 'stekara', ne kazem 'e, igro je fudbal do jaja nekad' :)

tvoji stavovi nek su identicni borinim ili pak, neka su potpuno razliciti, to je nebitno. ja to necu uzeti u racunicu pri analizi tvog dela jer bih u protivnom bio fasista.
Ali da ne zaboravim da vam čestitam svima novu godinu, puno zdravlja, smeha , love i dobre muzike u 2010....
A sad da krećemo polako na alkohol i dobru klopu !
takodje, evo nacinjem prase:)

Bluesko

Post by Bluesko » 31 Dec 2009, 14:54

Malopre sam vid`o na Pinku najavu za Grandovo narodno veselje,u koje ulazi i "priredba" Farmera i Kursadzija,medj kojima se pojavljuje veo bend Riblja Corba sa sve novim hitem "Radicu sta god hocu".... E to me je kupilo :povrac: Znnaci stavili smo tacku na I.... Bilo nekad,nije vise,nekad pis`o,sada sish`e... :mrgreen: Uh al` sam ga bas Corbavski napis`o :mrgreen:

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 05 Jan 2010, 00:47

Bluesko, bio si grub u svojim stihovima prema mom učitelju......
Ali nisam teo da se svadžam pred novu godinu....
Sad mogu...
Položaj njegov i njegovog tela na bini govori sledeće: ma koliko da je mator i izanđao mnogi bi morali da se probiju kroz veliku gomilu, zatim ,dobro da se ispruže na prstima, i to preko svojih mogućnosti da bi uopšte mogli da dođu u povoljnu situaciju da mu posišu....pod jednim uslovom...ako on oće da se približi i dovoljno nisko spusti da bi to moglo tehnički
da se odradi....

To se manje odnosi na tebe pošto imaš plus što voliš blues ali u punoj meri važi za onu "tvoju" novinarku.... i njoj slične mediokritetčine....

Legendu ne treba pljuvati.....ne na taj način.

Bora ne pravi albume zato što je toliko željan ili sposoban da da nešto novo srpskom Rocku nego iz najkomercijanijih razloga,kao i stotine svetskih i belosvetskih Rock metuzalema koji moraju da imaju "izgovor" da bi započeli turneju...
Turneja bez nove ploče može da se shvati samo kao oproštajna....a oni ipak još neko vreme ne bi da se odreknu kinte.
Svima njima se prašta "žar" za lovom i vrišti se njino ime ...samo ne Bori.
Čujem i priča se da su svi oni , jako kreativni pod stare dane....
Al zamalo !
Što kaže Cvijanović u "Lepa sela lepo gore"......."Nismo došli ovde da se (ga) vređamo !"

Ali otprilike ako izuzmemo Blueskove stihove....to je to.....apsolvirali smo u suštini ovu zajebanu temu ...
Bili su , više nisu, dok su bili značili su nam kad više nisu ajde da ih ispoštujemo,koliko toliko bez vređanja...jer se nikome
od njih , očigledno ne ide u penziju...
Pozdravljam vas i više se neću uključivati na ovu temu...ma šta ljudi pisali....

RIBLJA ČORBA ZAUVEK...!

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 05 Jan 2010, 01:23

Predrag zvani Džo wrote:
pojavi...
Takvog nećemo imati...
!

mislim da se Kostić, Miljković, Vinaver, Ristić, Davičo i mnogi preostali od Filipa Višnjića na ovamo u grobu prevrću. :?
Hajde, možemo voleti Boru ili ne, dati mu neki značaj u domaćem rokenrolu 80tih, ali proklamovati ga jedinstvenim pesnikom kakvog nećemo imati je i više nego otužno.
Mada, možda to govori vise o Čorbinoj publici no o njemu samom. Ništa lično drugar, naravno, ali ovo je bilo stvarno previše. :D

cccira
MF veteran

Post by cccira » 05 Jan 2010, 01:26

Nyarlathotep wrote:mislim da se Kostić, Miljković, Vinaver, Ristić, Davičo i mnogi preostali od Filipa Višnjića na ovamo u grobu prevrću. :?
Hajde, možemo voleti Boru ili ne, dati mu neki značaj u domaćem rokenrolu 80tih, ali proklamovati ga jedinstvenim pesnikom kakvog nećemo imati je i više nego otužno.
Mada, možda to govori vise o Čorbinoj publici no o njemu samom. Ništa lično drugar, naravno, ali ovo je bilo stvarno previše. :D
Kudnt agri mor

Predrag zvani Džo

Post by Predrag zvani Džo » 05 Jan 2010, 09:14

Mora da se vraćam....

Prijatelju:
Slikar Sezan je živeo i umro u siromaštvu ...
Slike su imale, platno, ram, boje....slikane su rukom i bile orginali.....klasična ulja na platnu

Bora Đorđević ,daće Bog ,neće umreti u siromaštvu.
Njegove pesme su odštampane u obliku zbirki pesama , koje imaju strofe, stihove, rime.... dakle klasičnu formu pesme..

Sezan je izazivao zgražavanje svojom jednostavnošću forme i siromaštvom kolorita ljude navikle na raskoš impresionizma.
I tada su se našli oni koji su trčali pred rudu i dovodili u pitanje čak i Sezanov talenat...

Tako i ti dovodiš u pitanje Borino pesništvo......jer se pecaš kao oni na Sezana...

Ja ću ti ponoviti da te ne bi proždirale nedoumice......BORA ĐORĐEVIĆ je jedinstvena pesnička pojava Srbije

Ti kao njegov savremenik ne možeš da osetiš njegovu veličinu....to će osetiti one druge generacije...
A i zajebo si se u izboru pesnika koji se okreću u grobu.....a ti razmisli zašto !

Nyarlathotep
MF veteran

Post by Nyarlathotep » 05 Jan 2010, 11:02

nema nedoumica. :lol: pricas o poeziji sa istoricarem i teoreticarem svetske knjizevnosti... zaista me mrzi da ti sada nasiroko objasnjavam da to sto ima ABAB rimu ne mora da bude poezija i da je ono sto je Bora serinjao kod Minimaksa i po koncertima, zaista nije dostojno ni pomena. Sad, da li sam se zajebao u izboru pesnika, o tome nek govore istorije knjizevnosti, ne ti i ja. Sad, nekom ko nije video pedalj dalje ispred očiju Bora Čorba je možda Keruak ili Ferlingeti (ako pričaš o savremenom duhu u poeziji), meni je Čorba najobičniji isprdak jednog propalog društva zabludeo u nacionalizam, banalizam i prostakluk. :mrgreen:

Slušao sam ja Čorbu kao klinac, ona prva tri albuma... kad je ćale ispred mene i burazera izvadio Čorbu, Orkestar i Bijelo Dugme, naravno da sam se uhvatio za Čorbu - ok imao sam tada 7-8 godina, i zaista cenim i priznajem prvih par albuma kao autentičan i kvalitetan beogradski mainstream rok. Ali, nemojmo se zajebavati - potpuno mi je sumanuto raspravljati o tome da li je ovaj mučenih "pesnik".

Mislim da je ovo savršena prilika da se osvrnemo na tekst Uroša Smiljanića o domaćem rokenrolu. Urke je tamo objasnio pojave upravo poput ove.... glorifikaciju jednog polu-ispraznog pijanca u besmrtnog poetu.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2010, 12:34

A i zajebo si se u izboru pesnika koji se okreću u grobu.....a ti razmisli zašto !
Mislim da je Predrag zvani Dzo hteo da kaze da siroti Bora i pesnici koje si nabrojao nikako ne pripadaju istoj pesnickoj paradigmi (ako se o pesnistvu u Borinom slucaju uopste i moze govoriti). :mrgreen:
Mislim, imamo tu neki romantizam, neosimbolizam, kasicicu nadrealizma, tesku avangardu, bre, nije to Borin fah. :mrgreen:

(Doduse u nekoj suludoj doktorskoj disertaciji mogao bi da bude proglasen i nastavljacem visnjicevske tradicije, ahahahahha, mada je Visnjic slabo stojao s rimovanjem :( :wink: )

Elem, sad cekam "Pogledaj dom svoj, andjele'' argument, pa da se malo zabavimo. :wink: :ziveli:

Bluesko

Post by Bluesko » 05 Jan 2010, 13:08

Nije Bora kriv - MI SMO GOVNA!!!
I Bora ce da pusti vodu i govna ce da odu!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Doolio
Macho man-celavi batica

Post by Doolio » 05 Jan 2010, 13:22

Mislim da je Predrag zvani Dzo hteo da kaze da siroti Bora i pesnici koje si nabrojao nikako ne pripadaju istoj pesnickoj paradigmi (ako se o pesnistvu u Borinom slucaju uopste i moze govoriti).
Mislim, imamo tu neki romantizam, neosimbolizam, kasicicu nadrealizma, tesku avangardu, bre, nije to Borin fah.
bez neke namere da ulazim u 'bora' diskusiju, da kazem da se ja, generalno, ne slazem sa ovim. sto se mene tice, tematika, stil i tako te stvari nemaju veze sa kvalitetom. kvalitet je daleko fundamentalnija stvar.

uzmimo limuzinu i neki roadster.
limuzina je velika, roudster je mali
limuzina je konforna i ima mesta unutra, roudster nema
roudster ide 300, limuzina ide 200
limuzina ima kozna sedista gde uronis buljom, roudster ima kadice
takodje, limuzina ima mekano vesanje, u roudsteru osecas svaku dzombu
roudster izgleda jebacki i agresivno, limuzina izgleda porodicno i impozantno
u limuzini mozes da povezes jos cetvoro, u roudsteru jos jednog

oba kostaju 100 000e
oba su lepa
oba su dobri automobili

tako da, ako je poezija, onda je poezija, svacija ima neke svoje faktore koji su bitni za njeno ocenjivanje, ali botom lajn se svodi na isto.

ja mogu da kazem koji mislim da je bolji od dva fudbalera iako je jedan napadac, a drugi odbrana. hell, mogu da kazem koji je bolji od dvojice sportista, pa nek jedan bude fudbaler, a drugi dizac tegova. a to je veca razlika u genusu od bore i miljkovica.
Last edited by Doolio on 05 Jan 2010, 13:32, edited 1 time in total.

sinisake
The original one

Post by sinisake » 05 Jan 2010, 13:30

Niko nije pominjao kvalitet, nego su bas ti kriterijumi ocenjivanja u pitanju, smestanje u odredjene knjizevnoistorijske okvire. :mrgreen:
A i zezamo se malo. :wink:

I kao sto ne moze svaka gologuzija da snimi celovecernji film:
ne moze ni svaka fuksa
da bude clan UKS-a!

:ziveli:

Post Reply