mick thompsons guitar

Moderators: dejankuki, Trooper, Nedalm

///M

Post by ///M » 04 Nov 2007, 22:08

jel ima ibanez modele sa obe vrste magneta?? jel mozes biti malo precizniji u vezi toga za drvo ?

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 04 Nov 2007, 22:32

Ima modela sa obe vrste magneta samo ih ne znam poimence, uostalom odes na njihov sajt i vidis.
Sto se tice ovog u vezi drveta, hteo sam da kazem sledece:

1. Pazi da te ne zajebu.
Tacnije pazi da ti ne uvale neku sperku ili tako nesto, ali to je slucaj sa dosta jevtinim gitarama i to ne ni toliko cest, a to ne mozes znati ukoliko se bas ne razumes, jer oni napisu da je to neko drugo drvo, a na gitari imas debeo sloj farbe i hajde sad ti provali sta je ispod nje.

2. Vidi da li je drvo kvalitetno i kako prenosi vibracije, naravno tu ima malo udela i to da li je vrat bolt-on ili set-in.
Ovde mogu da pomenem neke vrste kvalitetnog drva za gitaru za koje pouzdano znam da su dobre, a najcesce su u proizvodnji gitara: Alder (jova) fino drvo veoma lagano, Maple (javor) lepo i kvalitetno drvo, jako lepo prenosi vibracije, Mahogany (mahagonija) veoma, veoma kvalitetno drvo, cesto na boljim Les Paul-ovima.
Na ove tri vrste ces, ako obratis paznju cesto naletati, naravno ima tu jos mnogo toga, ali za ovo mogu da ti garantujem, jer znam i iz svog iskustva i iz iskustva nekih mojih prijatelja.
Primetio sam da neki Ibanezovi modeli imaju maple/mahogany telo,
pretpostavljam da su to skuplji modeli.
Takodje videh da je cini mi se vecina Ibanezovih gitara napravljena od Basswood-a, ne znam koje je to drvo, nadam se da ce neko znati to da kaze.

Ali da ne pravimo citavu filozofiju, samo gledaj da je drvo kvalitetno (sto ce verovatno biti slucaj), i da ti se dopada kada uzmes gitaru.

Sto se tice konfiguracije magneta, ako ti to nije jasno, evo ti link, ovde je Dejankuki to lepo objasnio:

viewtopic.php?t=424&postdays=0&postorder=asc&start=15

A ovde je Rocket Roll objasnio mnogo toga, izmedju ostalog pominje i razlicite konfiguracije magneta:

viewtopic.php?t=1198
Last edited by Chord-Master on 05 Nov 2007, 18:59, edited 2 times in total.

///M

Post by ///M » 04 Nov 2007, 22:43

hvala na iscrpnom objasnjenju :D

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 04 Nov 2007, 22:45

Nema na cemu i drugi put.

///M

Post by ///M » 05 Nov 2007, 22:17

mali off,nemam puno,tj skoro nimalo iskustva sa elektricnom,a akusticnu nisam davno uzeo u ruke i sad probavam nesto da sviram i razgibam prste,dosta nezgodno,koliko sam skontao na elektricnoj je dosta lakse jer je vrat dosta uzi a zice mnogo jedna blizu druge?jesam u pravu?

vbraca
vrabac

Post by vbraca » 05 Nov 2007, 22:20

Pa lakse je svirati elektricnu od akusticne.
:off-topic:

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 05 Nov 2007, 22:42

U pravu si.
Mada nije vrat na svakoj elektricnoj toliko uzi od vrata na akusticnoj gitari.

Meni licno cak vise odgovara malo siri vrat, jer ionako imam prilicno dugacke prste, pa mi to ne predstavlja problem oko hvatova, a lepse mi je kada su zice malo vise medjusobno udaljene, ali to je vec stvar ukusa.

Inace nemoj da se brines, brzo ces se navici na elektricnu gitaru.

XtrmntR

Post by XtrmntR » 06 Nov 2007, 00:01

Moj savet ti je da uzmesh ibaneza(i to nekog polovnog), ipak mislim da je svestranija gitara nego li fender ili gibson. Ipak je Ibanez na neki nachin spoj najboljih osobina fendera i gibsona, znachi 2 in 1, shto bi tebi i trebalo. Novog ibaneza do 300e se po mom mishljenju ne isplati kupovati, u pre svega mislim na GRG seriju i sl, jer puno koshta, malo svira, sutra kad budesh prodavao, cenu ne mozesh da izvuchesh ni izbliza. Ganjaj oglase i polako...

@ChordMaster - Ibanez oshtar?? Ne bih bash rekao, pre bih rekao Strat oshtar, mada se u principu sve to moze regulisati.
Josh ako hocesh svestraniju gitaru, onda PRS, ali za malo veci budzet. :)

Kristijan
Uvaženi član

Post by Kristijan » 06 Nov 2007, 10:27

Meni se čini da Ibanez ima prilično široku grifplatnu, svakako širu od Fendera. Mislim da je nemoguće pokriti s jednom gitarom sve stilove i žanrove, nije ni čudo što postoji toliko modaliteta kod električne gitare, razna tehnička rešenja za različite namene. Samo mogu da ti kažem da je kod izbora instrumenta najnebitnija stvar kako ćeš da izgledaš na fotki sa svojom gitarom. Ako je glavni adut Ibaneza izgled, onda zaboravi...

Danas bi baš morao da se pomučiš da nađeš gitaru od šperke, kad proizvodiš instrumente na Dalekom Istoku, cena rada je toliko niska, da je jeftinije da se ne zamlaćuješ sa proizvodnjom šperke, puno drvo manje košta. Za šper kuvaš balvane pa na ogromnim mašinama velike snage sečeš tanke slojeve furnira, pa onda sve to mora da se međusobno lepi i presuje... za trup gitare ti treba 40 do 50 slojeva furnira. Nema šanse da je to jeftinije nego izrezati od jove trup. Ma samo kod nas da zaređaš po stovarištima i da vidiš koliko bi koštao kubik daske od 4 do 5 cm debljine i koliko bi koštao kubik šperke iste debljine, pa bi video da je puno drvo jeftinije. U stvari, ne verujem da bi uopšte i našao tu debljinu šperke, jer je slabo tražena, a tamo gde bi i iskopao tako nešto imalo bi cenu zlata. Osim toga, alati manje stradaju prilikom obrade punog drveta, dakle čitav proces je pogodniji i jeftiniji kada zaobiđeš šperku. Iskreno, nemam pojma zašto je ikad iko pravio gitare od šperke, ne vidim ni jednu prednost toga, ni za proizvođača, ni za kupca. Što se tiče drveta, dovoljno je da na sajtu proizvođača pogledaš od čega je vrat i od čega je trup, i kraj priče. Tu te danas niko neće lagati, nemaju nikakvog računa da to rade, jova i lipa, najzastupljenije drvo za jeftinije gitare, uopšte ne predstavljaju neki ozbiljan trošak.

Ništa se ne boj, nema šanse da ti prva gitara reši sve probleme i ispuni sve želje :D Baš sam te utešio, je l' da? Ali to je baš tako, uvek će ti se činiti da si mogao bolje da pazariš. Samo za 300 jura ne može da se pazari savršeno, a i ne mora da se pazari savršeno, kad uznapreduješ kao svirač daleko bolje ćeš znati šta ti treba od instrumenata, pa ćeš to i nabaviti.

dejankuki
Ćale - moderator

Post by dejankuki » 06 Nov 2007, 10:46

Kristijan wrote: Ništa se ne boj, nema šanse da ti prva gitara reši sve probleme i ispuni sve želje :D Baš sam te utešio, je l' da? Ali to je baš tako, uvek će ti se činiti da si mogao bolje da pazariš. Samo za 300 jura ne može da se pazari savršeno, a i ne mora da se pazari savršeno, kad uznapreduješ kao svirač daleko bolje ćeš znati šta ti treba od instrumenata, pa ćeš to i nabaviti.

Isto ovo bih ti i ja rekao...

Chord-Master
MF veteran

Post by Chord-Master » 06 Nov 2007, 17:22

@XtrmntR
Mozda Ibanez nije bas toliko ostar po zvuku, ali Fender sigurno nije ostriji od njega.
Mislim ne znam, kako bi ti definisao zvuk Ibaneza?

Inace slazem se sa tim da se sve moze regulisati, ali da bi se dovelo u situaciju da moze da se regulise, obicno treba ispljunuti dosta para.

///M

Post by ///M » 06 Nov 2007, 21:34

thanks to all

XtrmntR

Post by XtrmntR » 06 Nov 2007, 23:25

Pre bih rekao da je Ibanez "mutan" a Fender "oshtar". Kad uporedjujem ove dve gitare(misleci na stratove i rg seriju), mislim pre svega na clean zvuk. Ja kako sam ugradio push pull pot na ibaneza, zvuk je znatno "oshtriji" nego pre, i sad mogu da kazem da ima karakteristiku fendera, koju daje daj singl magnet, tj. tu "oshtrinu".
Ti se mozda nisi dobro izrazio pa mislish na oshtrinu na distoriziji? Inache strat je sada to shto jeste upravo zbog tog "staklenasto oshtrog" clean zvuka.

///M

Post by ///M » 07 Nov 2007, 00:26

mislim da cu uzeti ovu gitaru GRG170DX ibanez,mislim da je oko 250 evra ako se ne varam...sta mislite o njoj?

KnightOfDoom
Site Admin

Post by KnightOfDoom » 07 Nov 2007, 00:34

Mislimo da grg270 ima MNOGO bolji tremolo od nje :)

Post Reply